Episodes
-
Vad har kandidaterna till kommande förbundsstyrelse för vision för SRF under nästa kongressperiod? Synpodden träffar alla kandidater till platserna i presidiet – ordförande samt första och andra vice ordförande.
Vi träffar Niklas Mattsson, som kandiderar till ordförande. Därefter får vi en pratstund med valberedningens förslag till första och andra vice ordförande, nämligen Gunilla Thomsson och Maria Thorstensson.
Övriga kandidater till presidieposterna är Dan Andersson, Tiina Nummi Södergren, Peter Tjernberg och Leif Westerlind.
Alla kandidater har fått motivera varför det är viktigt att just de får en plats i presidiet. De har fått berätta om sina hjärtefrågor, sina tankar om hur det intressepolitiska arbetet ska bedrivas, vilka som är våra viktigaste samarbetspartners, hur de ser på det interna arbetet inom SRF och hur vi på bästa sätt välkomnar nya medlemmar till organisationen.
Programledare: Monica Walldén
Ljudtekniker: Johan Häglerud
Här följer du kongressenKongressen går av stapeln den 17–20 oktober. Programmet för kongressen och alla handlingar finns på srf.nu/kongress2024
Kongressen är inte öppen för åhörare, men förhandlingarna går att följa digitalt på en streamad länk på srf.nu/live med början på torsdag 17 oktober klockan 13.30. Sändningarna pausas för kafferaster och lunchuppehåll.
Nätverket SFF:s samtal med kandidaternaEtt längre samtal med presidiekandidaterna anordnades av Nätverket Synskadade Flerfunktionsnedsatta (SFF) och går att lyssna på under Synpoddens extramaterial här: https://www.srf.nu/var-verksamhet/vara-mediekanaler/synpodden/extramaterial/
-
Det har börjat hända saker i ledsagningsfrågan. Riksdagen anser att regeringen bör se över förutsättningarna för avgiftsfri ledsagning för personer med synnedsättning. Regeringen bör även se över förutsättningarna för att reglera insatsen ledsagning i en särskild lag. Det röstades igenom efter en debatt i riksdagen om stöd till personer med funktionsnedsättning onsdagen den 12 juni.
Vi får höra SRF-medlemmen Anne Mondotter och intressepolitiske handläggaren på SRF Lennart Karlsson, som var på plats utanför riksdagen, från ett inslag i TV4. Se hela inslaget här: https://www.tv4play.se/klipp/8a07c8d922ecc66d2b03/video-vi-hinner-bli-skelett-i-vantan-pa-ledsagning
Synpodden får besök av Lennart Karlsson i studion, som berättar om riksdagsdebatten och aktionen i samband med denna, där Synskadade konstnärer och konsthantverkares förening och Unga med synnedsättning framförde sitt budskap om konsekvensen av den indragna ledsagningen. Lennart Karlsson förtydligar vad riksdagsdebatten handlade om och vad den förhoppningsvis kan få för följder.
Därefter tar Isabelle Ulfsdotter med oss till Vårgårda, där SRF Älvsborg utförde en aktion med anledning av att SRF-medlemmen Mattias Smok Palm har berövats sin ledsagning. Vi besöker ansvarig nämnd och deras ordförande, centerpartisten Anders Lennermo.
Aniridi i fokusDen 31 maj till 2 juni arrangerades en stor europeisk Aniridikonferens i Stockholm, den första någonsin i Sverige. Synpodden får en pratstund med några av arrangörerna – Ivana Kildsgaard, som är ordförande för branschföreningen Aniridi Sverige, och ögonläkaren Neil Lagali.
Förändringar hos Sveriges RadioSommar i P1 kommer hädanefter bara gå att lyssna på i direktsändning samt i appen Sveriges Radio Play. Tillsammans med vår intressepolitiska handläggare Henrik Götesson diskuterar vi de stora förändringar som SR väljer att göra kring publicerandet av olika program.
Kontaktvägar för synpunkter och supportBehöver du hjälp med Sveriges Radio Play eller Sveriges Radios webbplats kan du kontakta Sveriges Radios forum för teknisk support via:
Forum för teknisk support - Sveriges Radio
Forumet är tillgängligt och fungerar bra med hjälpmedelsprogram, skulle det ändå kännas krångligt finns även följande kontaktvägar:
Mejla [email protected]
Ring Lyssnarservice under dagtid, telefon 08-784 84 84. Du kan säga ”synpunkter” för att få personlig service eller ”programtablå” för att få programtablån uppläst.
TechpeppI Techpepp fortsätter vi på SR-tråden och går igenom nyligen uppdaterade SR Play-appen som fått helt nytt utseende.
Claudio guidar oss igenom bland annat huvudnavigeringen, hur man söker och prenumererar på program samt inställningar för lyssningshastighet och val av standardkanal.
SR Play för Iphone
SR Play för Android
Programledare: Claudio Quitral, Monica Walldén och Johan Häglerud
Reporter: Isabelle Ulfsdotter
Ljudtekniker: Johan Häglerud -
Episodes manquant?
-
Domslut i kammarrätt och förvaltningsrätt
Vår förbundsjurist Anna Quarnström kommer till studion och berättar om några extra relevanta färska domslut. Det gäller bland annat Kristoffer Kjellsson i Hudiksvall skulle bli av med sin färdtjänst, vilket skulle innebära att han inte skulle kunna ta sig till jobbet på ett säkert sätt. Nu har förvaltningsrätten ändrat domen till Kristoffers fördel.
Däremot har det gått sämre för dövblinda Evelina Lindberg i Piteå, som blir utan tolkstöd trots att det innebär att hon inte kan kommunicera med sin hemtjänstpersonal. Kammarrätten gick på kommunens linje. Anna Quarnström reder ut turerna i detta fall.
EU-valetVilket stöd finns det att få kring det stundande Europaparlamentsvalet?
Vi berättar hur man beställer valmaterialet i punktskrift och stor stil, men skynda dig – sista dagen för att beställa materialet är nu på fredag den 31 maj klockan 12:00.
Läs mer på vår webbsida: Så röstar du i EU-valet - Synskadades riksförbund (srf.nu)
Här följer även direktlänken till Valmyndigheten för att beställa materialet: Beställ material i punktskrift | Valmyndigheten
Har du fler frågor kring valet kan du ringa Valupplysningen på telefon: 020-825 825.
Alice har fått stipendium av kungenVi ringer upp vår 19-åriga medlem Alice Berntsson från Västerås som prisats av självaste kung Carl XVI Gustaf.
Alice är en av tre unga eldsjälar som tog emot konungens stipendium Kompassrosen 2024 för unga ledare. Motiveringen lyder: ”Alice tilldelas priset för att hon, genom mod och handlingskraft, är en tränare och förebild som visar att idrottsglädje är till för alla”.
Alice var även en av nyckelspelarna när det svenska damlandslaget tog brons i det första världsmästerskapet i 5-a-side, även kallad blindfotboll, som spelades i Storbritannien under 2023.
ParasportgalanNär prestationer och förebilder hyllades på Parasportgalan fanns idrottare med synnedsättning bland de nominerade i flera kategorier.
Vi får möta skidåkaren Zebastian Modin, goalballspelaren Fatmir Seremeti samt Magnus Wislander, förbundskapten för det svenska goalballaget.
Lämna bort barnet och glömMargareta Persson, produktiv författare inom funktionshinderområdet, har precis utkommit med boken ”Lämna bort barnet och glöm”, som handlar om en mörk del av vår nutidshistoria: föräldrar uppmanades att lämna bort barn med funktionsnedsättningar och ”glömma bort dem”. Många barn vistades länge på sjukhus eller på institutioner och har inte fått upprättelse av samhället för sin förlorade barndom. Vi får en pratstund med Margareta och med Monicka Zachari, som är en av dem som lämnades bort.
TechpeppDenna gång visar Claudio hur man kan anpassa och ändra gester för skärmläsaren VoiceOver för IOS.
Anpassningarna görs under Inställningar, Hjälpmedel, VoiceOver och Kommandon. Du kan också be Siri att öppna VoiceOver-inställningarna direkt.
Vi nämner även GSM som är ett projekt som SRF Skåne drev i samarbete med region Skåne. GSM står för Grundutbildning Smarta Mobiler och i projektet togs det fram ett gediget utbildningsmaterial som går att beställa från SRF Materialservice i formaten e-pub, Daisy, storstil och Word. Du når Materialservice via mejl: [email protected]
Programledare: Claudio Quitral och Monica Walldén
Reporter: Isabelle Ulfsdotter
Ljudtekniker: Johan Häglerud
-
Ledarhundens dag
Det är den 24 april och ledarhundens dag! Det firar vi genom att Isabelle Ulfsdotter tar oss med till äventyrliga Hasse Börjesson, som bland annat reser till Nordnorge och fiskar tillsammans med sin ledarhund Jara. Hasse har rest mer sedan han förlorade synen än tidigare och han älskar vildmarken i Lofoten, där han har spelat in de fantastiska naturljud som vi får höra i reportaget.
Diskrimineringsombudsmannen DO har i allt fler fall satt ner foten och påvisat diskriminering av ledarhundsförare. Nu har DO uttalat sig i fallet då Isabelle Ulfsdotter blev nekad studentboende med sin ledarhund. Vi får en pratstund med Isabelle och Niklas Mattsson, som kommenterar DO:s allt tydligare hållning.
Ledsagning på agendan i riksdagenDen 11 april bjöd Synskadades Riksförbund tillsammans med Christofer Bergenblock (C) och Dan Hovskär (KD) in till ett lunchseminarium på ämnet ledsagning. Socialstyrelsen redogjorde för resultaten i sin kartläggning som snart har ett år på nacken och Thaer Tomma från Unga med synnedsättning gav ett starkt vittnesmål om hur begränsande livet blir när man som ung försöker forma sin tillvaro utan ledsagning.
Länk till inslaget om ledsagning från LoR: Ledsagning på riksdagens bord | Läns och Riksnytt (lansochriksnytt.se)
Läns och Riksnytt finns även som app:
LoR Play – Appar på Google Play
LoR Play i App Store (apple.com)
Mänskliga rättigheter, CRPD och GenèveDen 11–12 mars 2024 träffade Sveriges regering FN:s övervakningskommitté för konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD) och fick kritik på en rad punkter. Anna Quarnström, förbundsjurist, samt Cecilia Ekstrand, intressepolitisk handläggare på Synskadades Riksförbund, var på plats i Genéve. För Synpodden berättar de om granskningen och hur Sverige brister i sitt rättighetsarbete.
Universell utformningIsabelle Ulfsdotter har träffat Emil Erdtman under hans disputation, då han lade fram sin avhandling ”Universell utformning i praktiken – förståelse, genomförande och samskapande”. Vi får höra vad universell utformning handlar om och hur det kan användas för att göra samhället mer tillgängligt.
TechpeppI Techpepp kör vi denna gång Windows och pratar om spännande nyheter i skärmläsaren Jaws 2024.
Vi börjar med funktionen Picture smart som genom kraften i AI nu också kan tolka bilder. Notera dock att denna funktion fortfarande är i betastadiet och behöver därför aktiveras via alternativet ”Kommande funktioner” under Inställningsmenyn i Jaws.
Claudio visar följande skiktade kommandon för Picture smart:
· Jaws-tangenten + mellanslag följt av P och sedan C, för att beskriva den aktiva kontrollen.
· Jaws-tangenten + mellanslag följt av P och sedan W, för att beskriva det aktiva fönstret.
· Jaws-tangenten + mellanslag följt av P och sedan S, för att beskriva hela skärmen.
· Jaws-tangenten + mellanslag följt av P och sedan frågetecken, för att få upp en lista med tillgängliga kommandon. (Notera att frågetecken går att använda i alla dessa skiktade kommandon i Jaws för att läsa mera), så vill du utforska fler kommandon kan du använda:
· Jaws-tangenten + mellanslag följt av frågetecken, för att få upp en lista med alla tillgängliga skiktade kommandon.
Vi kikar även på funktionen Ansikte i fokus som används för att kontrollera så att datorns kamera fungerar korrekt och fokuserar på dig.
För att aktivera Ansikte i fokus använts det skiktade kommandot:
· Jaws-tangenten + mellanslag följt av F och sedan O, tabba runt i dialogen som öppnas för att hitta fler kontroller och alternativ.
Sist men inte minst nämner vi också funktionen Delad punktskrift som möjliggör visning från två olika ställen eller vyer på samma punktrad genom olika möjliga så kallade Punktskriftsvyer. För att öppna dialogen över tillgängliga Punktskriftvyer används kortkommandot:
Jaws-tangenten + alt + V, i dialogen som öppnas finns en lista över olika vyer/alternativ, tabba för att läsa om respektive Punktskriftsvy.
På följande länk finns detaljerade instruktioner om samtliga nyheter i Jaws 2024: Vad är nytt i JAWS 2024
Programledare: Claudio Quitral och Monica Walldén
Reporter: Isabelle Ulfsdotter
Ljudtekniker: Johan Häglerud -
Synpodden träffar Finn Hellman, som har kartlagt diskriminering och hatbrott mot ledarhundsförare i sin masteruppsats ”Hindrad: om negativt bemötande av assistans- och ledarhundsförare”. För första gången har vi siffror på hur utbrett problemet är.
Vi pratar med Åsa Blom, som nyligen har fått en ny ledarhund. Hur har omställningen till ny hund gått, finns det utmaningar och vad har hon för tankar om att ledarhundsverksamheten ska flytta till Myndigheten för delaktighet den 1 april?
Vi delar med oss av några boktips och följer med till ljudboksgalan Storytel Awards, där hederspriset delades ut till Sören Olsson och Anders Jacobsson, författarna bakom böckerna om Sune, Bert och Håkan Bråkan. Synpodden fick en pratstund både med Sören Olsson och med nioåriga Amanda Ludvigsson, som satt i juryn för barnkategorin.
I Techpepp får vi några knep för att lättare kunna dela exempelvis bilder och länkar från vår iPhone. Genom att anpassa ordningen på menyer blir det också enklare att använda den populära appen Be my eyes med funktionen Be my AI.
Programledare: Claudio Quitral och Monica Walldén
Reporter: Isabelle Ulfsdotter
Ljudtekniker: Johan Häglerud -
Den här gången bjuder vi på ett lite kortare avsnitt där musik och kreativitet står i fokus.
Programledare: Isabelle Ulfsdotter och Monica Walldén
Reportage: Wispen är aktuell med debutplattaWispen Sjöblom är aktuell med sin debutplatta Sånger om livet. Hon gör även podden Ett varv i mina skor. Vi träffar henne och snackar om kreativitet och om livskvalitet, om att uppleva, inte bara överleva.
Här hittar du Wispens musik på Spotify: https://open.spotify.com/artist/71k2PSZTZf9KcGOcqQIZ4L?si=56uI6veGTNOVhYKKE2EzXA
Wispens podd Ett varv i mina skor: https://open.spotify.com/show/3MjZhJe2Qfke75TmJD7JMS?si=5a0ef5c2ac604de1
Stötta din hund när fyrverkerierna smällerMed bara dagar kvar till nyårsafton har fyrverkerierna börjat smattra. Hör hur du kan stötta din hund, och samtidigt själv hålla dig lugn, när det smäller som värst. Vi pratar med Jennie Lindhé på ledarhundsverksamheten som delar med sig av sina kunskaper.
Hon tipsar om att man kan träna sin hund inför nyårsafton med fyrverkeriljud. Ett exempel på en sådan spellista på Spotify kommer här: https://open.spotify.com/playlist/3QeS7pJjCdnefMLZ8JTFbF?si=2507ffd15ee54fe9
Techpepp: gör egna inspelningarI Techpepp tipsar Claudio Quitral om hur man kan spela in, och även redigera ljud, i sin smarta telefon.
Apples Röstmemon är förinstallerad på Apple-telefoner.
Just Press Record på Appstore
Hokusai Audio Editor på Appstore
-
Synpodden testar fäktning, får följa Parasport Sveriges projekt Träningspasset, pratar fotboll och 5-a-side och motiverar oss till vinterlöpning med en Synpoddenveteran. I Techpepp utforskar vi orienteringsappar som Soundscape och Voice Vista.
Programledare: Isabelle Ulfsdotter och Monica Walldén
För den som har en synnedsättning kan det upplevas svårt och krångligt att börja träna eller idrotta, men det är något som Parasport Sverige vill ändra på. Hör Josefin Lindblom berätta om projektet Träningspasset. Josefin reder ut vilka hinder som kan finnas i skolan och inom idrottsrörelsen, och hur Parasport jobbar för att överbrygga dem.
Vi startar med buller och bång, genom att ge er ett smakprov på projektets digitala träningspass.
https://parame.se/
https://parasport.se/om-forbundet/forbundsutveckling/pagaende-projekt/traningspasset
Vi får veta mer om parafäktning och Isabelle Ulfsdotter provar på att fäktas med ögonbindel. I reportaget träffar vi Emil Erdtman, Magnus Gustavsson och Thomas Mebratu.
Vill du börja fäktas? Här finns mer info:
Djurgårdens IF:s fäktförening https://www.diffencing.se/start/?ID=403498
Svensk Fäktnings Parasida: https://svenskfaktning.se/para/
Kan man spela fotboll om man inte ser? Mark Blake, eldsjäl och projektledare, berättar om 5-a-side, eller blindfotboll, en sport som ökar i popularitet.
Mer info om 5-a-side:
Instagram: https://www.instagram.com/sweden_5_a_side/
Telefon: Mark Blake 0733-702593
Hitta din lokalförening: https://parame.se/sok/?q=5-a-side
I studion snackar vi med Johan Häglerud om löpning och han beskriver känslan inför ett maratonlopp. Ska det bli så att både Monica och Isabelle står på startlinjen i juni nästa år? Den som lyssnar får se.
Techpepp lär oss orientera oss utomhus med hjälp av GPS-appar, något som kan vara väl så värdefullt ute på en promenad eller löprunda. Vi testar uppföljarna till Soundscape och appen VoiceVista.
VoiceVista på Appstore för iPhone
Soundscape Community på Appstore för iPhone
Simple Interval Timer på App Store för iPhone
-
Synpodden träffar Frida Ingha, journalist, konstnär, föreläsare och aktivist. Du får höra mer om hur evolutionen påverkar våra fördomar och rädslor. Vi pratar även om rätten till en sexuell identitet. Kan, och får, man ha ett sexliv om man lever med personlig assistans?
Frida har dövblindhet och använder rullstol. Genom sin webbplats ettgottliv.com vill hon både informera och utmana.
Den 30 november stängs den populära e-posttjänsten Smartlist ner efter 30 år på nätet. Här har funkisar diskuterat sedan modemens dagar. Vi pratar med Joakim Nömell, en av skaparna bakom Smartlist.
Vi möter även Mattias Winsa, ny ordförande för Unga med synnedsättning, som pratar om sin första tid i rollen, sin vision för organisationen, de utmaningar US har att tampas med framöver och hur viktigt det är att utmanas till att bli mer självständig.
I Techpepp får vi veta hur AI kan göra oss mer självständiga. Vi provar appen Be my AI som bland annat bjuder på en detaljerad presentation av en sushimeny – vem vill inte ha möjlighet att beställa god sushi? Vi tar även ett snack om, och med, Chat GPT.
LänkarChat GPT på Appstore för iPhone och iPad
Chat GPT för Android på Google play
Be My Eyes på Appstore för iPhone och iPad
Be My Eyes för Android på Google Play
Programledare: Isabelle Ulfsdotter och Monica Walldén
-
Synpodden är tillbaka! Det är premiär för nya programledaren Isabelle Ulfsdotter som kommer att podda tillsammans med Monica Walldén resten av året.
Vi undersöker i Techpepp olika sätt att lyssna på poddar och hur man gör för att hitta nya favoriter. Vi träffar en hemlös synskadad man och vår förbundsjurist Anna Quarnström reder ut vad som brister när människor hamnar mellan stolarna på detta vis. Vi träffar förbundsordförande Niklas Mattsson som ger oss nyheter om flytten av ledarhundsverksamheten och tankar kring SRF:s framtid efter den senaste konferensen.
Programledare: Monica Walldén och Isabelle Ulfsdotter
Ljudtekniker: Isabelle Ulfsdotter
Techpepp om att lyssna på poddarHur hittar jag nya favoritpoddar – och framför allt, hur fungerar alla de där apparna egentligen? Claudio Quitral lär oss att hantera den förinstallerade poddspelaren i Iphone och Ipad, hur man navigerar runt i Spotifyappen om man har en Androidtelefon och hur man når SRF:s webbradio.
I avsnittet tipsade vi bland annat om dessa poddar:
Blindtech supportApple podcasts https://podcasts.apple.com/se/podcast/blindtechsupport-podcast/id1582838452
Spotify https://open.spotify.com/show/2XlAM2ezOjW4d9rAjwbO1R?si=398a7ab811eb4cb6
Living BlindfullyApple podcasts https://podcasts.apple.com/se/podcast/living-blindfully/id973360653
Spotify https://open.spotify.com/show/28lxmKZlp7bSfN48vZLTWK?si=4db56e0d7ec44acc
Synpodden vill även tipsa om andra poddar som ges ut av Synskadades Riksförbunds distrikt runtom i landet.
SRF Skåne: Ur vår synvinkelApple Podcasts https://podcasts.apple.com/se/podcast/ur-v%C3%A5r-synvinkel/id1592117315
Spotify https://open.spotify.com/show/2R8RgoqyjWGEef94jY9jtK?si=0098f1d163494af9
SRF Göteborg: ÖgoncastenApple Podcasts https://podcasts.apple.com/se/podcast/%C3%B6goncasten/id1627301847
Spotify https://open.spotify.com/show/7KVuNTFoL6IkxFHovykR0C?si=b04e47d488bd40c6
SRF Västernorrland: Med öppna ögonApple Podcasts https://podcasts.apple.com/se/podcast/med-%C3%B6ppna-%C3%B6gon/id1607188548
Spotify https://open.spotify.com/show/7761L8vuBtvHP2c8UHL0lU?si=99ebf99bdd6047fe
SRF Örebro: Vi ser dighttps://www.srf.nu/distrikt-och-branschforeningar/distrikt/srf-orebro-lan/vi-ser-dig-podd/
-
Synpodden pratar om föräldraskap, hur det fungerar att vara förälder när man har en synnedsättning men även att vara seende förälder till ett synskadat barn.
Hur gör man för att hushålla med sin energi, vilka strider är värda att utkämpa och Vi pratar om copingstrategier och minoritetsstress med Sara Ytterbrink Nordenskiöld, legitimerad psykolog och förälder som även har en egen synnedsättning. Även hennes barn Mir medverkar i samtalet.
Vi får även höra vad som kan brista i skolsituationen. Alicia Pettersson berättar om sina upplevelser från skolan för Caroline Kahr Gollungberg, ett inslag som tidigare varit med i Synpodden #17, valpodden om skolan.
Cecilia Ekstrand, som jobbar som intressepolitisk handläggare på SRF:s rikskansli, hjälper oss att bena ut vad man egentligen har rätt till för stöd från det offentliga när man har en synnedsättning och hur SRF arbetar intressepolitiskt med habilitering och skolfrågan.
Synskadades Riksförbund har mycket verksamhet riktad både till synskadade barn och föräldrar till synskadade barn. Christine Héli, handläggare för barn- och föräldraverksamheten på SRF, berättar om vad som händer den närmaste tiden.
Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Mer information om SRF:s barn- och föräldraverksamhet
Ljudtekniker: Johan Häglerudhttps://www.srf.nu/det-har-gor-vi/barn/
Mer information om SRF:s intressepolitiska arbete för barnhttps://www.srf.nu/det-har-vill-vi/aktuella-fragor/fragor-vi-driver/barn-och-stod-i-skolan/
Verksamhet hos distrikt och lokalföreningarDet händer mycket ute i distrikten och lokalföreningarna. För mer information om vad som är på gång där du bor, leta upp din förening här: https://www.srf.nu/om-oss/organisation/distrikt-och-lokalforeningar/
Unga med synnedsättningMer information: https://www.ungsyn.se/
Vi nämnde US Stockholms ungdomsgård. Här finns mer information:
Unga med synnedsättning Stockholms ungdomsgård startar 13 augusti varje onsdag 17.30–21.30 på Lidnersgatan 10 i Kristineberg. Det är gratis att delta på den. Mer information finns Rakel Eriksson, ombudsman, Unga med Synnedsättning Stockholm 076-539 92 68. [email protected]
-
Vad innebär det att ledsaga? Hur gör man, vad kan man förvänta sig av sin ledsagare och är det skillnad att bli ledsagad av en kompis eller en avlönad ledsagare? Synpodden reder ut tillsammans med Anne-Lie Telning.
Henrik Götesson och Lena Nisula Wester delar med sig av dråpliga ledsagarsituationer till vår reporterpraktikant Jonathan Andersson.
Techpepp: Digitala navigeringsverktygDet finns ju en stor frihet i att kunna ta sig fram på egen hand. Många har haft stor nytta och glädje av det digitala navigeringsverktyget Soundscape från Microsoft. Dessvärre kommer Soundscape sluta att fungera i slutet av juni 2023. Därför vill Synpodden tipsa om några alternativ som man kan använda i stället:
BlindSquare, IOS, 499 kr: BlindSquare i App Store (apple.com)
Ariadne GPS, IOS, 69 kr: Ariadne GPS on the App Store (apple.com)
Vision & motion, IOS: Vision & Motion i App Store (apple.com)
Lazarillo, IOS: Lazarillo - Accessible GPS on the App Store (apple.com)
Lazarillo, Android: Lazarillo Accessible GPS - Apps on Google Play
RightHear, Android: RightHear - Blind Assistant - Apps on Google Play
Claudio Quitral visar hur Blindsquare fungerar i praktiken och vi utforskar omgivningarna runt rikskansliet.
Unga med synnedsättning väljer ny ordförandeDen 28 juni till 2 juli i år håller Unga med synnedsättning riksstämma, och då ska de även välja ny ordförande eftersom Frida Karlander slutar efter fyra år. Synpodden har fått en pratstund med Frida, som reflekterar över sin ordförandetid och delar med sig av sina tankar om US framtid.
Vi får även träffa de tre ordförandekandidaterna Linus Johansson, Tomas Törnblom Nilsson och Mattias Winsa, som berättar varför de vill bli valda till ordförande och vad de har för ambitioner för US framöver.
Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud -
Low Vision Song Contest
Dagen innan finalen i Eurovision Song Contest arrangerade den tyska synskadadeorganisationen DBSV den andra utgåvan av Low Vision Song Contest. En musiktävling med synskadade artister och låtskrivare från hela världen. Gruppen Synliga representerade Sverige med låten ”We’re gonna have a party”. Synpodden träffar bandmedlemmarna Ulf Nordquist, Ulrika Norelius och Sven Westin som berättar mer om tävlingen men också om deras kommande resa till Brasilien.
Låten ”We’re gonna have a party” är skriven av Ulf Nordquist och Sven Westin och släpps på Spotify den 24 maj. Videon till låten hittar du redan nu på Youtube: https://youtu.be/tnpxohBMFlk
Höstens resor med SRF GoPaulina Korbak berättar om kommande resor med synskadades egen resebyrå SRF Go (tidigare SRF Fritid). Under hösten finns det möjlighet att åka till Rhodos, Mallorca, Tallinn, Gekås i Ullared och du kan båtluffa i Stockholms skärgård med Almåsa som utgångspunkt. Vi får också veta mer om hur du kan skräddarsy din egen resa.
Med SRF Go betalar du din egen resa, men SRF Go tillhandahåller minst en ledsagare per två synskadade och står för alla ledsagarkostnader.
Vill du anmäla dig kan du kontakta Paulina Korbak på 08-39 92 90 eller [email protected]
Sista anmälningsdag för höstens resor är 14/6 2023.
Techpepp: Betalkort i mobilenDe flesta mobiltelefoner idag är utrustade med ett så kallat NFC-chip som gör det möjligt att genomföra kortbetalningar och verifiera dig med telefonen istället för att använda din PIN-kod. I det här avsnittet av Techpepp visar Claudio Quitral förbundsordförande Niklas Mattsson hur man lägger till sitt betalkort i mobilen.
I inslaget visar Claudio och Niklas hur det fungerar med iPhone (Apple Pay) och Handelsbanken men det här går även att göra med andra banker, med andra telefoner och även med en del smarta klockor.
SRF:s nätverk och intressegrupperVid sidan av lokalföreningar, distrikt och branschföreningar kan du inom SRF starta nätverk och intressegrupper. Ett perfekt sätt att sluta samman synskadade personer med samma intressen. Robert Lindblom är handläggare för medlemsengagemang på SRF och lär oss mer om vilka nätverk som finns och hur du kan starta ditt eget nätverk.
Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud -
Synpodden besöker Iris Hjälpmedels nya showroom, pratar om förenklad datorhantering med Polarprint och läs- och orienteringshjälp med Insyn.
Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan HäglerudDet är inte alltid lätt att veta vilket hjälpmedel man har behov av eller hur man ska använda det. Av den anledningen har Iris Hjälpmedel öppnat ett showroom på Södermalm i Stockholm med verklighetstrogna miljöer i form av vardagsrum, kontor, kök och badrum. Synpodden har besökt dem där och fick en pratstund med vd Åsa Lodin samt kunden Iris Schyberger, som botaniserade bland sortimentet.
Iris Hjälpmedels ShowroomBesöksadress: Östgötagatan 83, Stockholm
Enklare datorhantering
Öppettider: vardagar kl 10–17. Grupper är välkomna att boka tid även utanför ordinarie öppettider.
Telefon: 08-39 94 17
E-post: [email protected]Tycker du att det är krångligt att göra dina bankärenden? Önskar du att det vore bli enklare att hålla kontakt med vänner och familj? Vill du kunna få posten skannad och uppläst? Vill du samla ihop alla datorfunktioner på ett enkelt vis? Synpodden har pratat med Thomas Göthberg från Polarprint, som visar oss programmet Guide Connect, som är designat av och för personer med synnedsättning. Alla menyer och dialogrutor går att förstora och visas med högkontrastfärger. Talsyntes ingår för att få skärmens innehåll uppläst.
Mer information om programmet: https://polarprint.se/produkt/4919/GuideConnect.html
Inför ett besök på en syncentral rekommenderar Thomas Göthberg att man hör av sig till Polarprint för att få veta mer om sortimentet.
Telefon: 010-470 99 00
Läshjälpmedel och orienteringshjälp
E-post: [email protected]
www.polarprint.seSynpodden besöker Insyn Scandinavia där Frank Skaret och David Renström visar Orcam Read, en bärbar handhållen läsmaskin med en smart kamera som läser upp text från alla tryckta ytor och digitala skärmar med OCR-hantering och talsyntes. Det gör att du kan läsa allt från din bok, morgontidning, mjölkpaket, skyltar och menyer till dataskärmen och läsplattan.
En annan slags läskamera är Orcam Eye som går att fästa på glasögonbågen och som läser upp text som användaren pekar på. Det gör den till ett smidigt orienteringshjälpmedel eftersom man kan peka på skyltar, butiksfönster och annat för att komma rätt.
https://insyn.se/produkter/orcam
Vi får även uppleva systemet Navilens, som genererar små QR-koder som går att skriva ut på klisterlappar och montera på platser som man vill kunna hitta till, till exempel dörrar. Sedan läser man av koden med en app i sin smarta telefon. Etiketterna finns både för privat bruk och offentliga miljöer, så att exempelvis en kommun kan märka upp platser som alla kan läsa av med appen.
https://insyn.se/produkt/navilens-etikettpaket
För mer information om Insyns produkter:Telefon: 010-455 04 00
E-post: [email protected]
https://insyn.se/ -
Synpodden träffar Lisbet Malmborg som ger sina bästa tips om hur man kommer igång med sin hemmaodling. I Techpepp får vi lära oss att identifiera fågelsång. Vi minns även Lennart Nolte, legendarisk profil inom SRF som tyvärr avled under påskhelgen.
Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan HäglerudVarför ska man odla egna tomater? Egenodlade tomater är mycket godare, de är inte besprutade, man blir lycklig av att äta sina egna tomater, man lär sig något nytt varje odlingssäsong, det är roligt att dela med sig av plantor, tomater, fröer och erfarenheter. Det är några av de skäl till att Lisbet Malmborg odlar själv och hon delar frikostigt med sig av sina bästa tips till er lyssnare.
Fler tips och utbyte finns i gruppen Odlarglädje för synskadade som vi nämner i programmet: https://www.facebook.com/groups/603726584242603/
Andra odlingsgrupperFröbytarna https://m.facebook.com/groups/421095988339359/?ref=share
Odla i pallkragen https://m.facebook.com/groups/1645033102397174/?ref=share
Tomatfrön köpes/säljes/bytes! https://m.facebook.com/groups/1131493440216506/?ref=share
Odla på balkong och terrass https://m.facebook.com/groups/821607807932622/?ref=share
Vi som odlar Chili hemma https://m.facebook.com/groups/734107290051785/?ref=share
Tomatklubben https://m.facebook.com/groups/345278192162253/?ref=share
Tomat och Vitlöksklubben ”Tomatkungens rike” https://m.facebook.com/groups/1033863346711583/?ref=share
TechpeppSynpodden testar appen Kvitteromat IOS: Kvitteromat - Fågelsång ID i App Store (apple.com) som finns för Iphone, Ipad och Applewatch.
Vi testar även appen Viltapp som finns för både Android och Iphone.
Viltappen IOS: Viltappen on the App Store (apple.com)
Viltappen Android: Viltappen – Appar på Google Play
Talsyntesbuggen i Ios 16I samband med uppgradering till iOS 16 läser samtliga svenska talsynteser vissa sifferuttryck på ett felaktigt sätt. Det gäller:
Siffror >=1 0000,00 som dessutom:
Består av ett mellanslag Består av en eller flera decimalerOm punkt används som tusentalsavskiljare läses siffran korrekt. Ett tusen etthundraett komma fyrtiofem. Om sifferuttrycket föregås eller följs av Sek fungerar det också korrekt.
Hur problemet kan kringgåsStäll in så att alla skiljetecken (all interpunktion) läses upp för de appar eller kontexter där det behövs eller konfigurera rotorvalen så att skiljetecken finns som rotorval.
Det går att skapa en så kallad aktivitet med inställningar som ska gälla för specifika appar. Gå till Hjälpmedel, Inställningar, Voiceover. Välj aktiviteter, ny aktivitet. Under utförlighet, interpunktion, välj all interpunktion. Under appar, markera appar som ofta innehåller sifferuttryck som behöver läsas rätt.
Claudio Quitral har gjort en skärminspelning om hur man skapar en aktivitet med alla skiljetecken.https://srfriks-my.sharepoint.com/:v:/g/personal/claqui_srf_nu/Efs7mpDwKQhOhGX-8HNcWD8B4AfuQTbLLN71EfdSUuj-FA?e=sISzMI
Rotorvalen konfigureras under Voiceover-inställningarna, rotor.
Vi minns Lennart NolteLennart Nolte, tidigare ordförande i SRF i 18 år mellan 1986 och 2004 och en tongivande person i organisationen, gick tyvärr bort under långfredagen i en ålder av 81 år. Vi spelar upp en intervju med Lennart som han gjorde inför förra kongressen, då han såg tillbaka på sin ordförandetid och berättade om sina tankar om arbetet för synskadades rättigheter. I inslaget sjöng Marie Häglerud sången "Tiden som du äger", som hon skrev tillsammans med Ulf Nordquist.
En längre text om Lennart finns här: https://www.srf.nu/nyheter/vara-nyheter/2023/till-minne-av-lennart-nolte/
-
I detta extra långa påskavsnitt får du träffa Mickaela Persson, som precis har blivit belönad med det prestigefyllda Katapultpriset som Författarförbundet delar ut. Vi reder ut vad Trafikanalys kom fram till i sin nyligen släppta färdtjänstutredning och hur det kan underlätta möjligheten att få färdtjänsttillstånd. Vi pratar också om att studera på universitet och högskola.
För ett år sedan, efter påtryckningar från bland annat Synskadades Riksförbund, fick Trafikanalys i uppdrag att göra en översyn av tillståndsgivningen för färdtjänst. Den sista mars presenterades deras slutsatser. I Synpoddens studio möter vi Jimmy Pettersson, intressepolitisk handläggare på SRF med bland annat ansvar för färdtjänstfrågan och Anna Quarnström, som är förbundsjurist på SRF. De reder ut vad utredningen kom fram till och hur det kommer att påverka möjligheterna att få färdtjänsttillstånd, om förslagen blir verklighet.
Synpodden får även en pratstund med SRF-medlemmen Mickaela Persson, som debuterade förra året med diktsamlingen ”En adept till mästaren av schack gör en inre färd i Sibirien”. Nu har hon belönats med Katapultpriset, som Sveriges Författarförbund delar ut. För närvarande finns boken i svartskrift samt i punktskrift.
Mer om boken på förlagets webbplats: länk
Studera med synnedsättning
Länk till boken i Legimus:Fram till den 15 april går det att söka till universitet eller högskola. Synpodden träffar studenten Lisa Ly som berättar om hur hon får sina studier att fungera och vad som är utmanande när man har en synnedsättning. Vi pratar vidare om ämnet med Mathilda Karlsson Aldén, samordnare för studenter med funktionsnedsättning på Linnéuniversitetet, Lennart Karlsson som är intressepolitisk handläggare på SRF och Anders Ziethén, ombudsman på Unga med synnedsättning.
Mathilda Karlsson Aldéns bästa tips för att lyckas med studierna Undersök redan när du söker en utbildning hur de stöttar personer med funktionsnedsättning på det aktuella lärosätet. Det finns mycket information på deras webbplatser om hur man ansöker om pedagogiskt stöd etc. Knyt en kontakt med samordnaren, ring eller boka ett möte innan terminen börjar för att sondera terrängen och ta reda på om det är något särskilt du bör tänka på. Med hjälp av en samordnare eller studievägledare kan du få hjälp att ta reda på vilket generellt stöd du kan få, som talboksstöd, stödprogram, introduktionskurser. Om du ska studera på plats är det bra att åka dit i förväg och boka en guidad tur. Lisa Lys bästa tips för att lyckas med studierna (punktlista) Fundera på vad som passar dig bäst – att studera på plats eller på distans. Gå med i Facebookgruppen Studera med synnedsättning länk Saker måste få ta tid! Var inställd på det och väl förberedd. Använd anteckningsmetoden Zettelkasten för att strukturera dina anteckningar Zettelkasten på svenskahttps://squeezegrowth.com/sv/zettelkasten-system/
Zettelkasten är en metodform för att hantera anteckningar, idéer eller information som man är intresserad av. Metoden går ut på att skriva korta anteckningar som kan användas till olika projekt. Man kan göra tre former av anteckningar:
Snabb anteckning: Skriv om informationen och varför den är intressant. Referensanteckning: Var kommer informationen ifrån? Permanent anteckning/länkanteckning: koppla ihop olika anteckningar med varandra.Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud -
Hör hit alla spelsugna. Det finns många spel som är tillgängliga när man har en synnedsättning. Vi går igenom allt från brädspel och kortspel till Iphonespel, tv- och dataspel. Väck leklusten och följ med!
I detta avsnitt fördjupar vi oss i spelvärldens många skepnader. Förutom de spel som redan är tillgängliga finns det många saker man kan göra själv med relativt enkla medel.
I Techpepp visar Claudio Quitral tillgängliga Iphonespel i tre kategorier: text- och frågespel, pussel och actionspel, där den sista kategorin kräver hörlurar eftersom det handlar om att förflytta sig i en ljudmiljö.
Vi flyttar oss vidare till tv- och dataspelsvärlden, där Robert Lindblom testar dataspelet Hogwarts Legacy och berättar om att tillgänglighetstesta God of War: Ragnarök.
5 tips för att tillgängliggöra ditt brädspel Använd reglett eller Perkins för att punktmärka kort. Det går att limma fast finkornig sand på pjäser eller andra föremål för att t ex. kunna skilja en färg från en annan. Om du är synsvag och har problem med att skilja på färger så går det utmärkt att måla om pjäser och brickor med exempelvis sprayfärg. För att kunna fixera spelpjäser och känna var de ska stå på spelplanen går det att använda genomskinligt kardborreband. Vaxsnören går att fästa på spelplaner för att få den mer kännbar.Sprayfärg, lim och sand finns att köpa på t ex. Panduro eller liknande pysselaffärer. Det går också att printa egna spelpjäser med 3D-skrivare. Det finns företag som kan hjälpa till för några hundringar.
Projektet DOTS RPG har tagit fram 3D-modeller med punktmärkta tärningar. En del spel, t ex. Dungeons & Dragons, kräver tärningar med fler än sex sidor. Du kan beställa tärningarna via deras hemsida (https://www.dotsrpg.org/) eller ladda ner 3D-modellerna själv och skriva ut på en 3D-skrivare.
Tillgängliga bräd- och kortspelMTM tillgängliggör kort- och brädspel, som sedan säljs hos Iris Hjälpmedel. Generellt handlar det om att visuell information som är avgörande även ska finnas taktilt, så att alla kan spela tillsammans oavsett synförmåga. Här kan du läsa om hur processen går till. Länk till artikel
Tillgängliga spel hos Iris Hjälpmedel: https://www.irishjalpmedel.se/Spel-for-synskadade-sv-1333/pm
Digitala spelEn engelsk samlingsplats för ljudspel och spel som är tillgängliga för personer med synnedsättning: audiogames.net
Iphonespel Dice World: Dice World® 6 Fun Games on the App Store (apple.com) Chess Wise: Chess-wise 3 on the App Store (apple.com) Doing it right: Doing It Right on the App Store (apple.com) Blackbox: Blackbox on the App Store (apple.com) SoundEcho: SoundEcho on the App Store (apple.com) Frekvens Saknad: Frekvens saknad on Apple Appstore Evidence 111: Evidence 111 on the App Store (apple.com) Blind Drive: Blind Drive on the App Store (apple.com) Feer: FEER on the App Store (apple.com) Fler lyssningstipsHär kan du höra mer om spelutvecklaren Philip Bennefall:
Avsnitt 131 av Podden Spelskaparna där Philip Bennefall medverkar: länk
Intervju med Philip Bennefall från Läns- och riksnytt den 20 januari 2021: länk
Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud -
Inför nationella syntolkningsdagen träffar Synpodden Maja Aase från Spanarna i P1, som bjuder på några aktuella visuella spaningar ur samtiden. Vi pratar även med SRF-medlemmen Eva Klang som är aktuell med en föreställning i Helsingborg, med utgångspunkt i ett verk som hon skrev till SRF:s tävling Skissa loss.
Alla människors rätt att skapa var utgångspunkten för kulturprojektet Skapa loss som SRF drev för några år sedan. Vi ville tillgängliggöra själva skapandet och inte bara kulturupplevelsen genom att låta våra medlemmar bli aktörer.
SRF-medlemmen Eva Klang vann skrivtävlingen Skissa loss inom projektet och hennes text tolkades i ljud – blev ett hörverk. Nu har texten levt vidare och blivit en föreställning på Dunkers kulturhus i Helsingborg.
Synpodden får en pratstund med Eva som berättar hur texten uppkom i samtal med hennes 90-åriga mor, som ombads välja ut de tio ting i hemmet som betydde mest för henne. Vi får följa verkets fortsatta liv, i den pjäs som Dunkers kulturhus beskriver som ”en mix av utställning och teater – en meditativ föreställning”.
Här reserverar du biljetter till föreställningen Ett stilla liv: länk
Här kan du läsa ”Stilleben med tio ting” i i den version som vann SRF-tävlingen Skissa loss: länk
Skrivande synskadadeVi får även ett samtal med Monica Hedbjörn som är med i gruppen Skrivande synskadade, ännu en ring på vattnet efter kulturprojektet Skapa loss. Gruppen består för tillfället av sex personer som träffas via telefon varannan vecka och diskuterar sina texter.
Är du intresserad av att skriva och vill du gå med i gruppen? Hör av dig till Jörgen Sjöstedt på mejl [email protected], telefon 070-289 00 66.
Visuella spaningar med Maja AasePå söndag den 12 mars är det nationella syntolkningsdagen, en dag då vi får möjlighet att ge extra mycket uppmärksamhet till syntolkningen. Därför kändes det som ett bra tillfälle till att göra lite visuella spaningar i nutiden. Synpodden har träffat Maja Aase, som många lyssnare säkert känner igen från Spanarna i P1. Hon delar med sig av sina reflektioner kring en post-pandemi-värld.
Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud -
Skidåkning både på längden och tvären lockade elva hugade deltagare med synnedsättning till Östersund för att testa ett system för digital ledsagning. Synpodden var på plats. Vi är även med och testar olika varningsljud för elsparkcyklar, som ska göra dem lättare att höra när de närmar sig.
Olle Axelsson har utvecklat det digitala ledsagarsystemet och fick nu möjlighet att testa hur det fungerade i praktiken för synskadade åkare både i slalombacken och i längdskidspåret i Östersund. Vi träffar även Maria Wåglund och Fredrik Widén som berättar hur det känns att åka skidor med ledsagningen i öronen.
Mer information om det digitala ledsagarsystemet: www.nordic-evolution.com/
Här kan du testa digital ledsagning Kimstadloppet Norrköping, 11 marsLängdskidåkning i klassisk stil. Välj att åka ett till fem varv på en 1,5-kilometer lång bana. Ni kommer använda digital ledsagning och även ha med en guide under hela loppet för att öka tryggheten. Om ni vill komma dagen innan, för att testköra banan, så kan arrangörerna hjälpa till med boende på skidstadion, transport (från t.ex. Norrköpings station).
Läs mer här: https://www.laget.se/kimstadgoiftavling/Page/237056
East Sweden Games Linköping, 27 majVar med på en friidrottstävling med digital ledsagning! Ni kan välja att springa allt från 100 meter till 5000 meter på en 400-metersarena utomhus. Det finns möjlighet att ha med en guide som extra trygghet. Boende och lokaltransport kan arrangören hjälpa till med.
Läs mer här: www.lgif.se/linkopingsgif-eastswedengames/nyheter/1924167/inbjudan-2023
Om du hellre vill mejla: [email protected]
Den långa vandringen Mora–Sälen 30 juli–6 augustiHär finns möjlighet till ett äventyr! Vandring på cykelvasaleden, med övernattning i tält (alla dagar utom en, då vi bor på vandrarhem). En kock följer även med och lagar mat. Den långa vandringen är 9 mil, men det finns möjlighet att vandra del av sträckan om det är mer lockande. Halva avgiften sponsras av Mittuniversitetet och Nordic Evolution. Mer information: https://www.vasaloppsbyn.se/DLV/index.html#start
Varningsljud på elsparkcyklarElsparkcyklar är en fara för fotgängare, både när de parkeras vårdslöst och när de susar förbi. Därför pågår nu ett forskningsprojekt där olika varningsljud testas, som ska göra elsparkcyklarna lättare att upptäcka när de närmar sig. Synskadades Riksförbund har deltagit i projektet och några av försöken utfördes i vår studio på rikskansliet. Vi träffar akustikforskaren Tim Walton från universitetet i Salford i Storbritannien samt Jimmy Pettersson, intressepolitisk handläggare på rikskansliet.
Vi pratar även om SRF:s framgångar i frågan kring tågutropen, som Trafikverket nyligen har lovat att behålla under hela 2023.
Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud -
Det är alla hjärtans dag idag och därför går dagens avsnitt i kärlekens tecken. Tiderna förändras och det finns numera en uppsjö sätt att träffa kärleken på. Vi får besök i studion av Lars Karlström och samtalar om relationer och dejting. Om man vill börja dejta, var ska man leta? Vilka dejtingappar finns det och hur tillgängliga är de när man har en synnedsättning? Hur och när pratar man om sin synnedsättning när man träffar nya människor? Och hur ska man tänka kring säkerhet?
Vi träffar även färganalytikern Åsa Sannerheim för att prata om färgernas betydelse, vad man kan ha för nytta av att göra en färganalys och hur man går tillväga för att använda färger till sin fördel.
Detta för oss vidare till mode, smink och styling. Vår ciceron i detta ämne är Josefin Bergstrand, som berättar om sina bästa knep. Hur sminkar man sig när man bara ser litegrann? Vilka produkter är enklast att använda? Hur får man till lättskötta och samtidigt eleganta frisyrer? Och hur planerar man sin garderob på bästa sätt?
Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud
Länkar till dejtingsajter Exempel på webbsidorMötesplatsen
https://www.motesplatsen.se/Match
https://www.match.com/HappyPancake
https://www.happypancake.se/OkCupid
Appar
https://www.okcupid.com/
Har lite mer alternativ för relationella könsuttryckTinder
https://tinder.com/Bumble
https://bumble.com/sv/
Kvinnorna måste skriva först. Var länge helt otillgänglig men den har blivit bättre. Lars kunde skapa en profil och swipaFeeld
https://feeld.co/
Inriktar sig mer åt icke-monogama eller söker mer lösa kontakter#open
https://hashtagopen.com/
För mer icke-monogama relationerHinge
https://hinge.co/ -
Synpodden får en exklusiv intervju med Zebastian Modin när han precis har vunnit en guldmedalj i längdskidor, 18 km klassisk stil, i Para-VM i Östersund.
Vad händer inom digitalisering och digital tillgänglighet och hur arbetar Synskadades Riksförbund med detta? Och hur gör man när man ska betala sina räkningar via den digitala brevlådan Kivra? Det ska vi fördjupa oss i i detta avsnitt av Synpodden.
Vi träffar Per Karlström från förbundsstyrelsen, Henrik Götesson som är intressepolitisk handläggare på rikskansliet samt Maria Samuelsson som ingår i SRF:s IT-kommission. Vi pratar om behovet av utbildning, tillgänglighetsdirektivet, signering med bank-id, appen Soundscape och vad som händer med den nu när Microsoft har bestämt att avveckla.
I Techpepp visar Claudio Quitral hur man betalar sina räkningar via den digitala brevlådan Kivra. Till sin hjälp har han Karin Hjalmarson som visar hur hon betalar sin medlemsavisering i SRF.
Vi ger även ett kurstips: Kurs i digital självständighet med Android för synskadade https://www.fristads.fhsk.se/kurser/synkurser/
Programledare: Monica Walldén och Johan Häglerud
Ljudtekniker: Johan Häglerud
Kontakta SynpoddenHar du synpunkter, beröm, frågor eller önskemål på vad vi ska ta upp i Synpodden? Hör av dig på e-post [email protected] eller till vår telefonsvarare på 08-39 92 40. Och lämna gärna en recension i din poddspelare.
- Montre plus