Episodes
-
Henover sommeren genudsender jeg nogle af de tidlige afsnit af Regelstaten, som jeg selv har sat stor pris på, og som - fordi de var blandt de første - ikke har fået samme lyttertal som senere afsnit. I dag skal du høre afsnittet "COVID-19-eksperimentet i Nordjylland - Christian Bjørnskov"
God sommer. Og god fornøjelse!
****************
I efteråret lukkede regeringen 7 nordjyske kommuner hårdt ned. Men virkede nedlukningen?
Nedlukningen af de nordjyske kommuner giver forskerne et unikt datasæt, som gør det muligt at svare på et af de centrale spørgsmål i COVID-19-debatten: Virker nedlukninger.
· Link til Bjørnskov og Kepp (2021): https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.12.28.20248936v1
· Link til blogindlæg, hvor Bjørnskov gennemgår studiet: http://punditokraterne.dk/2021/01/04/nordjyllands-nyttesloese-nedlukning/
· Link til Flaxman et al. (2020): http://www.nature.com/articles/s41586-020-2405-7
· Link til kritik af Flaxman et al. (2020): https://www.researchgate.net/publication/342253045_Comment_on_Flaxman_et_al_2020_The_illusory_effects_of_non-pharmaceutical_interventions_on_COVID-19_in_Europe
· Ivor Cummins litteraturliste: https://thefatemperor.com/published-papers-and-data-on-lockdown-weak-efficacy-and-lockdown-huge-harms/
· Link til mit litteraturstudie: https://www.ssrn.com/abstract=3764553
Optagelsen er lavet 7. januar 2021.
-
Henover sommeren genudsender jeg nogle af de tidlige afsnit af Regelstaten, som jeg selv har sat stor pris på, og som - fordi de var blandt de første - ikke har fået samme lyttertal som senere afsnit. I dag skal du høre afsnittet "Regelloft: “A Regulatory Budget” - Laura Jones."
God sommer. Og god fornøjelse!
******************
Jeg fik rigtig meget positiv respons på afsnit 21 med Professor Antony Davies, og derfor byder jeg i dette afsnit endnu en gang velkommen til en engelsktalende gæst i Regelstaten. Som I måske har bemærket, så har jeg spurgt flere af mine gæster om de mener, vi skal have et regelloft, som sætter en øvre grænse for, hvor mange regler, der må være i Danmark. Men virker et regelloft, og kan det overhovedet implementeres?
Det får vi svar på i dette afsnit af regelstaten, hvor Laura Jones er med fra Canada på en zoom-forbindelse.
Her er links til noget af Lauras arbejde
· “Effective Regulatory Reform: What the United States Can Learn from British Columbia”: https://www.mercatus.org/publications/state-and-local-policy/effective-regulatory-reform-united-states-vs-british-columbia
· “Lessons From The British Columbia Model Of Regulatory Reform”: https://www.mercatus.org/publications/regulation/lessons-british-columbia-model-regulatory-reform
· “Cutting Red Tape in Canada: A Regulatory Reform Model for the United States?”: https://www.mercatus.org/publications/regulation/cutting-red-tape-canada-regulatory-reform-model-united-states
Dette blogindlæg om væksten i British Columbia er ikke skrevet af Laura, men er ret interessant i forhold til vores vækstdiskussion i starten af afsnittet: https://www.mercatus.org/publications/can-united-states-replicate-british-columbia-growth-model
Du kan følge Laura Jones på Twitter: @CFIBideas eller https://twitter.com/cfibideas?lang=en
Optagelsen er lavet 4. november 2020.
-
Episodes manquant?
-
Henover sommeren genudsender jeg nogle af de tidlige afsnit af Regelstaten, som jeg selv har sat stor pris på, og som - fordi de var blandt de første - ikke har fået samme lyttertal som senere afsnit. I dag skal du høre afsnittet "Skoledistrikter - Kan politikerne styre forældrenes skolevalg – Adjunkt Andreas Bjerre-Nielsen"
God sommer. Og god fornøjelse!
*******************
Politikerne forsøger ofte at opnå politiske mål ved at ændre på reguleringen. Men ofte glemmer de, at danskerne reagerer på de nye forhold og tilpasser deres adfærd, så de stadig – så vidt som muligt – får lov til at leve det liv, de ønsker.
Et eksempel på dette er skoledistrikter, som politikerne kan finde på at ændre for at opnå politiske mål om fx socialt eller etnisk blandede skoler. Men virker det?
Det er emnet i dette afsnit af Regelstaten.
· Andreas artikel kan findes her: https://ideas.repec.org/p/osf/socarx/3g2u6.html
· Her er link til twitter-tråden, hvor Andreas beskriver resultaterne: https://twitter.com/andbjn/status/1223626391196983296?s=09
· Og endelig et link til medforfatterens afhandling, som Andreas omtaler: https://raw.githubusercontent.com/MikkelGandil/papers/master/thesis_mikkel_gandil.pdf
Optagelsen er lavet 11. december 2020.
-
Henover sommeren genudsender jeg nogle af de tidlige afsnit af Regelstaten, som jeg selv har sat stor pris på, og som - fordi de var blandt de første - ikke har fået samme lyttertal som senere afsnit. Vi starter med afsnit "011 Regulering og lykke - Christian Bjørnskov".
God sommer. Og god fornøjelse!
**********
Mange regler griber ind i vores personlige valg. Staten bestemmer fx, hvor meget benplads, du skal have på dit toilet, hvor bred din gang skal være afhængig af, om du har skabe i siderne eller ej, og hvornår du må få hjælp til at blive mor.
I dette afsnit af Regelstaten taler jeg regulering og lykke med Professor Christian Bjørnskov, som er lykkeforsker på Aarhus Universitet.
Det kan føles enormt krænkende, hvis man rammes af tossede eller uhensigtsmæssige regler. Desuden har regulering også betydning for vækst og økonomiske kriser, som også påvirker vores lykke.
Så lyt med og bliv klogere på, hvordan regler påvirker vores humør, og hvordan regler kan forværre de lykkemæsssige konsekvenserne af økonomiske kriser.
-
Vi ser flere og flere deepfake-videoer i dag, hvor offentlige personer portrætteres, som var de virkelige, men altid med handlinger, og ofte med holdninger, som ikke er deres egne
Det er helt uhørt for de mennesker, som oplever, at folk pålægger dem en holdning, de ikke har – og det er i sidste ende et kæmpe problem for vores demokratiske samtale og troværdighed, hvis dette udbredes mere. I Danmark arbejder vores kulturminister på at strække lovgivningen, så det ikke længere er lovligt.
Men vi skal i EU indføre et forbud mod deepfakes – for det er svært for svært at skelne mellem, hvad der er virkelighed og hvad der er fake!" Sådan skrev Moderaterne på Twitter d. 16. maj 2024.
Men er et forbud mod deepfakes ikke også et forbud mod et enorme potentiale? Og vil Moderaterne forhindre danskerne i at udnytte de enorme gevinster de nye teknologier giver danskerne?
Lars Arne Christensen, børne, psykiatri-, trivsels og undervisningsordfører for Moderaterne, er i Regelstaten for at forklare Moderaternes politik.
-
Hovedparten af danskerne har under en halv time til Danmarks 8.750 km lange kyststrækning. Og derfor fylder havet naturligt nok meget i danskernes bevidsthed. Vi fisker, jager, bader, betragter havet osv., når vi har fri. Og vi fisker, opdrætter fisk, borer efter olie, suger sand osv., når vi arbejder.
Men hvordan får vi de forskellige formål til at gå op i en højere enhed, så vi danskere får mest muligt ud af det vidunderlige hav, der omgiver os.
Det er spørgsmålet i dagens afsnit af Regelstaten, hvor vi har besøg af Peder Andersen, der er professor emeritus på sektion for Miljø og Naturressourcer ved Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.
-
Hele talen læst op af Word (det er faktisk ikke så dårligt).
Du kan læse talen her: https://punditokraterne.dk/2024/06/05/min-grundlovstale-5-juni-2024-holte/
-
Hvordan reguleres erhvervslivet mest hensigtsmæssigt, og hvilken rolle spiller EU i den erhvervspolitiske regeljungle? Det sætter vi fokus på i dette afsnit af Regelstaten, hvor Paul Mollerup, som er adm. direktør i Danske Advokater samt formand for Erhvervslivets EU- og Regelforum, gæster Regelstaten.
Kontakt til podcastvært: [email protected]
Optaget den 5. april 2024.
-
Førte COVID-19-pandemien til politisk splittelse, og hvad skabte denne splittelse? Det er emnet for dagens afsnit, hvor Louise Halberg Nielsen, ph.d.-studerende ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet på Aarhus Universitet, er med i Regelstaten.
Louise har sammen med kolleger fra HOPE-projektet for nylig udgivet arbejdspapiret med den mundrette titel "Beyond the polarized US: Ideology and system trust as drivers of COVID-19 attitudes and behaviors across eight Western countries".
LINKS
https://osf.io/preprints/psyarxiv/b84wr
-
Under coronapandemien blev vi alle bekendte med begreber som senfølger af sygdom og bivirkninger af vacciner. Og herfra opstod der utallige fortællinger om, hvor forfærdelig COVID-19 var selv for unge mennesker, og hvor farlige vaccinerne var selv for de ældre.
Men bygger disse fortællinger på viden eller myter? Det er emnet for dagens afsnit af Regelstaten, hvor jeg har besøg af Anders Peter Hviid, der er afdelingschef hos Statens Serum Instituts afdeling for Epidemiologisk Forskning og professor på Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi på Københavns Universitet.
Links
Studie af senfølger: https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2024/covid-19-smitte-giver-flere-neurologiske-diagnoser Studie af bivirkninger: https://www.ssi.dk/aktuelt/nyheder/2024/studie-med-99-mio-deltagere-alvorlige-bivirkninger-efter-covid-19-vacciner-er-sjaeldne Artikel i Berlingske: https://www.berlingske.dk/samfund/i-fire-aar-er-han-dykket-ned-i-en-raekke-coronamyter-nu-kommer
-
Jonas er optimist og ser nærmest uendelige muligheder for at kunstig intelligens kan forbedre menneskers liv. Men det betyder også, at han ser nærmest uendelige muligheder for, at politikerne kan ødelægge den lyse fremtid for os.
Men er der grund til bekymring, når Margrethe Vestager på en relativt fladpandet måde argumenterer for at man skal regulere kunstig intelligens, fordi teknologien er bedre til at manipulere indhold end tidligere teknologier? Og hvad er alternativet til regulering?
Det er emnet for dette afsnit af Regelstaten, hvor Jan Damsgaard, professor på Institut for Digitalisering på CBS og digital vismand, er med i studiet.
Links:
Margrethe Vestagers video kan ses her: https://www.dr.dk/nyheder/viden/teknologi/dr-har-faaet-margrethe-vestager-til-tale-kinesisk-risikoen-er-vi-holder-op Jan Damsgaars bog ”AI – mellem fornuft og følelse” kan købes her: https://www.saxo.com/dk/ai_bog_9788757459432
-
Regeringen er kommet med et ældreudspil, som skal sikre, at de ældre fremover modtager ”en mere værdig, nærværende og fleksibel pleje, der imødekommer netop deres behov og ønsker”.
Men vil ældreudspillet sikre det? Det er emnet for dette afsnit af Regelstaten, hvor Karsten Bo Larsen og Jonas Herby gennemgår ældrereformen.
-
Hvad er Danmarks økonomiske historie? Hvordan blev Danmark blev velstående? Hvordan så velfærdssamfundet ud før velfærdsstaten? Og hvad førte til velfærdsstatens opbygning? Dette er nogle af emnerne for en række episoder i Regelstaten, hvor Jonas Herby, Stefan Kirkegaard Sløk-Madsen og Henrik Mogensen Nielsen gennemgår Danmarks økonomiske historie.
I dette afsnit gennemgår vi perioden 1901-1945. En periode hvor Danmark blev industrialiseret og fik en mere aktiv infrastrukturpolitik, og hvor nye selskabsformer (andelsbevægelsen) blomstrede. Men også en periode med bankkrise (1908), to verdenskrige, finanskriser, den store depression mv.
Optaget d. 29. januar 2024.
-
I denne episode dykker vi ned i emnet "Hvad er ulighed?" og udforsker ulighedens betydning i samfundet. Sammen med ugens gæst Rasmus Landersø dykker vi ned i forskellige aspekter af økonomisk, social og sundhedsmæssig ulighed og kigger i næste afsnit på, hvad man så stiller op overfor uligheden.
Rasmus Landersø er forsker hos Rockwoolfonden og Cand. polit. ph.d.
Optaget den 21. september 2023.
Kontakt til podcastvært: [email protected]
-
Hvor bør grænsen for ytringsfriheden være? Bør billigelse til terror være tilladt? I lyset af konflikten i Mellemøsten mellem Israel og Palæstina og de meget omtalte danske sager vedrørende opfordring til terror, tager CEPOS' Jonas Herby og LA's Retsordfører Steffen Larsen emnet op i dette afsnit af Regelstaten.
Steffen Larsen blev valgt ind i folketinget i 2022 for Liberal Alliance. Han er udlændinge- og integrationsordfører samt retsordfører, og har siden 2023 været formand for Retsudvalget.
Link til omtalte BT artikel:
https://www.bt.dk/samfund/260-festivaldeltagere-blev-skudt-populaer-influencer-hylder-drab-paa-israelere
-
I denne episode dykker vi ned i emnet "Hvad er ulighed?" og udforsker ulighedens betydning i samfundet. Sammen med ugens gæst Rasmus Landersø dykker vi ned i forskellige aspekter af økonomisk, social og sundhedsmæssig ulighed og kigger i næste afsnit på, hvad man så stiller op overfor uligheden.
Rasmus Landersø er forsker hos Rockwoolfonden og Cand. polit. ph.d.
Optaget den 21. september 2023.
Kontakt til podcastvært: [email protected]
-
EU domstolen har i anledning af en sag i Spanien mod Deutsche Bank fastlagt, at EU medlemslandene skal sikre, at arbejdsgivere anvender et tidsregistreringssystem til at skabe overblik over, hvorvidt EU's regler om arbejdstid og hvile bliver overholdt. Regelstaten dykker ned i kommende udfordringer og omkostninger i forbindelse med det nye tidsregistreringskrav, med Morten Jarlbæk Pedersen, Ph.D i statskundskab.
Optaget den 29. november 2023
Kontakt til podcastvært: [email protected]
-
”Folkeskolen er sammenhængskraften i vores samfund. Derfor er det problematisk, når så mange elever går i privatskole,” udtalte undervisningsordfører for Socialdemokratiet Anette Lind i 2019. Tilsvarende har AE rådet (2022) samt Institut for menneskerettigheder (2021) peget på, at stigende sociale og etniske forskelle mellem skolerne udfordrer sammenhængskraften.
Men er det rigtigt? Er der overhovedet et problem med sammenhængskraften? Og hvis der er, hvordan håndterer man det så politisk?
Det er emnet for denne episode af Regelstaten, hvor Jonas har besøg af sin kollega og forskningschef i CEPOS, Karsten Bo Larsen.
Links
Karstens notat: https://cepos.dk/artikler/arbejdspapir-76-sammenhaengskraften-paavirkes-ikke-af-fri-og-privatskoler-eller-elevfordeling/ Kontrol eller tillid: https://www.saxo.com/dk/kontrol-eller-tillid_gunnar-lind-haase-svendsenurs-steiner-brandtgert-tinggaard-svendsen_haeftet_9788750058021 Social Justice Fallacies: https://www.saxo.com/dk/social-justice-fallacies_bog_9781541603929
-
Dette afsnit udkommer i anledning af Jonas Herbys policy forslag om et 'Bureaukratiloft', som gennem en 1 ind - 2 ud model har til hensigt at nedbringe de administrative byrder for borgerne. Til at vende dette er Martin Bækgaard, som er professor i statskundskab, inviteret i studiet.
Optaget den 4. oktober 2023.
Kontakt til podcastvært: [email protected]
-
I anledning af, at jeg netop har udgivet et notat (link i bunden) med et policy-forslag til indførsel af et 'Bureaukratiloft', medvirker Christian Bjørnskov, professor på Aarhus Universitet, i ugens afsnit af Regelstaten. Samtalen tager udgangspunkt i de direkte positive konsekvenser frihed har for samfundet, og ikke mindst for den konkrete borger, samt hvilke (positive) utilsigtede konsekvenser økonomisk frihed har, men som sjældent italesættes.
Christian Bjørnskov artikel i Weekendavisen:
https://www.weekendavisen.dk/2023-37/ideer/kapitalisme-med-plads-til-alle-0
Notat om Bureaukratiloft:
https://www.zetland.dk/historie/sOMAl43a-ae2VrVmY-07faa?utm_source=retriever&utm_medium=email
- Montre plus