Episodes
-
I spalten "Kjersti Bjørkmo skriver om ting hun ikke kan" betrakter poet Kjersti Bjørkmo verden fra sitt helt eget ståsted. Hør henne i samtale med Christian Kjelstrup, redaktør i Samtiden.
-
Ole Martin Moen er filosof, professor ved OsloMet og en av Samtidens faste spaltister. I «Samtiden fra framtiden» betrakter han ting i samtiden (og som vi kanskje tar for gitt) med et utenfrablikk – fra framtiden. Hør ham i samtale med Samtidens redaktør, Christian Kjelstrup.
-
Episodes manquant?
-
Bli kjent med Samtidens faste spaltister! Først ut: Louisa Olufsen Layne. Hun forsker på afroamerikansk, karibisk og svart britisk litteratur, og i spalten "Louisas verden" forsøker hun å betrakte norsk kulturdebatt utenfra. I Sampodden snakker hun med redaktør Christian Kjelstrup om hva hun skriver om, og hvorfor.
-
Samtiden har fått gjesteredaktør! Bjørn Hatterud heter han, og temaet for det nye Samtiden-nummeret er mangfold. Hatterud er funksjonshemmet, homofil og klassereisende, og nylig mottok han Fritt Ords Pris for sitt arbeid for å synliggjøre funksjonshemmedes situasjon i Norge, i tale og i skrift. Hva betyr mangfold for ham? Og hva vil han med nummeret? Hør gjesteredaktøren i samtale med Samtidens ansvarlige redaktør Christian Kjelstrup.
-
Samfunnet vårt blir mer mangfoldig, hvordan påvirker dette kjærligheten? Jakob Semb Aasmundsen har skrevet teksten «Gjør kjærlighet fargeblind?» i Samtiden. Med seg har han Daniel Abimael Skjerve Wensell, som kjenner utfordringene dette kan gi på kroppen. Programleder er Samtidens redaktør Christian Kjelstrup.
-
I denne spesialutgaven av Sampodden bytter redaktør Christian Kjelstrup ut drivhuset på Youngstorget med Litteraturhuset i Bergen. Her møter Frode Helmich Pedersen, som har kritisert parterapeuter i et essay i Samtiden, en av dem han kritiserer – nemlig Frode Thuen. Så får vi se om litt terapi på scenen, med publikum, kan forene dem eller ikke.
-
«Jeg synes ikke det er det minste merkelig at det skjer, men vi snakker om det som om det skulle være noe ekstremt merkelig», sier Sissel Gran om utroskap i denne episoden av Sampodden. På den ene siden dyrker vi tosomhet og romantisk kjærlighet. På den andre – spenning, selvrealisering og sex. Hvordan går dette i hop? Hør den erfarne forfatteren, psykologen, samlivseksperten og parterapeuten i samtale med Samtidens redaktør Christian Kjelstrup.
-
Det fantes en tid da forfattere kalte seg symbolister, futurister eller kanskje postmodernister. Hva med i dag? Er ismene døde? Trenger vi slike sekkebetegnelser lenger? I et essay i Samtiden introduserer forfatter Gry Strømme begrepet "postpostmodernismen". Hør henne i samtale med Jan Kjærstad, forfatter og tidligere redaktør av litteraturtidsskriftet Vinduet, der han i sin tid introduserte postmodernisme. En samtale om hva som driver litteraturen fremover. Programleder er Christian Kjelstrup, redaktør i Samtiden.
-
Da forfatteren Tyra Teodora Tronstad gikk på skolen, ble klitoris beskrevet som en "ert". Og slik blir den ofte fremstilt den dag i dag. Men i virkeligheten er klitoris på størrelse med penis, skjult under huden. Er den også usynliggjort i kulturen? spør Tronstad i teksten "Stillhetens klitoris". Hør henne i samtale med redaktør i Samtiden, Christian Kjelstrup. En samtale om halve menneskehetens hovedorgan for seksuell nytelse.
-
På den ene siden drømmer mange av oss om å treffe Den Ene. På den andre siden forsøker vi å treffe henne eller ham på for eksempel datingapper med et "hav av muligheter". Hør filosof Monica Roland samtale om den lammende valgfriheten med redaktør i Samtiden, Christian Kjelstrup.
-
Åpenhet er vår tids melodi, også på kjærlighetsområdet. Prater vi om problemene våre, går det bra. Eller? Frode Helmich Pedersen, førsteamanuensis i nordisk litteraturvitenskap, ser annerledes på det. I Samtidens kjærlighetsnummer kritiserer han toneangivende samlivseksperter og parterapeuter. Han mener de legger for dagen et nymoralistisk kjærlighetssyn. Og han kaller dem «åpenhetspredikanter» med overdreven tro på utleveringens evangelium. Hør ham i samtale med Samtidens redaktør Christian Kjelstrup.
-
Samtiden er ute med en ny utgave, og denne gangen er temaet det største av alt - kjærligheten. Samtidens redaktør Christian Kjeldsrup fikk med seg samlivsterapeut Sissel Gran, litteraturviter Frode Helmich Pedersen, filosof Monica Roland, og skuespiller Ingrid Giæver på Månefisken i Oslo for å markere både ny utgave og kjærligheten. Du som er podcastlytter får være med gjennom denne bonusepisoden av Sampodden.
-
Hvis dagens økonomiske system er årsaken til klimaendringene, må vi ikke da endre systemet? Hva skal i så fall erstatte forbrukersamfunn og evig vekst? Hør Tone Smith, økologisk økonom som vil forandre både økonomifag og samfunn, i samtale med Samtidens redaktør Christian Kjelstrup.
-
"Alle" vil redde klimaet. Men hva er enhver av oss egentlig villig til å ofre i eget liv, for klimaets skyld? Sunneva Kilsti er fagansvarlig for rapporten Forbruker og bærekraft 2021, som ble lagt frem av analysebyrået Opinion tidligere i år. I rapporten har Kilsti & Co. kartlagt potensialet for klimavennlig atferdsendring i den norske befolkningen. Hør henne i samtale med Samtidens redaktør Christian Kjelstrup.
-
Så lenge klimakampen har vært ført, har vekstbegrepet vært under kritikk. Samtidig har den økonomiske veksten økt og økt. Hvorfor kommer vi ikke forbi vekstparadigmet? Er hensynet til vekst og miljøvern forenelig eller ikke? Møt satirikerne og de selverklærte vekstøkonomene Markus Gaupås Johansen og Sturle Vik Pedersen i en litt overraskende samtale med Samtidens redaktør Christian Kjelstrup.
-
For noen uker siden la FNs klimapanel frem sin sjette klimarapport. En av medforfatterne av rapporten er den norske klimaforskeren Bjørn Samset. Hør ham i samtale med Samtidens redaktør Christian Kjelstrup om alt fra nerdete ting som hvordan klimaforskere måler forandringer i atmosfæren til hva som er forskerens aller viktigste anbefalinger til politikerne akkurat nå.
-
Norge og verden står overfor et valg: Vi må løse klimakrisen. Hvordan vil i utfallet av stortingsvalget i september påvirke norsk klimapolitikk? Og i hvilken grad er vårt partipolitiske system egnet til å løse slike globale kriser?
-
Samtiden har satt opp et drivhus på Youngstorget for å sette fokus på klimaproblemene frem mot Stortingsvalget. Forfatter Øystein Stene tror vi trenger utopier, ikke dystopier, for å løse klimakrisen. Hør ham i samtale med redaktør Christian Kjelstrup om tre helt ulike utganger på klimakrisen.