Episodes
-
Tussen 1815 en 1974 verschaften de steenkoolmijnen in Limburg veel werk, maar het was gevaarlijk werk.
Een hele tijd geleden raakte een vijftienjarige jongen vermist op zijn eerste werkdag. Toen hij weer opdook had hij een wonderlijk verhaal te vertellen…
Bronnen:
Documentaire op 2Doc.nl
https://www.2doc.nl/documentaires/series/2doc/2019/september/we-zien-ons.html
‘We zien ons’, Regie: Deborah van Dam
https://player.eyefilm.nl/nl/films/steenkolenmijnen-in-limburg
https://nl.wikipedia.org/wiki/Staatsmijn_Emma
https://www.limburgslied.nl/content/kasparlied
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rooms-Katholieke_Kerk#Geloofsbelijdenissen
https://www.facebook.com/watch/?v=370306930586754
https://ndb.meertens.knaw.nl/gmaps.php?t=nl -
In 1655 verscheen er een eigenaardig getuigschrift in de gemeente van Katwijk. Dit spookachtige verhaal over geheimzinnige katten in de nacht, vertoonde veel overeenkomsten met andere verhalen die al eeuwen de ronde doen in heel Nederland. Maar wat heeft het woord 'kovelet' hier mee te maken?
Met een gastrol voor Wolk de kater
Youtube link:
https://www.youtube.com/watch?v=tvo_BjqNCcI
Bronnen:
https://peertube.beeldengeluid.nl/w/eUtWDUVm3ZLDC1GALA5Ykb
https://doczz.net/doc/6059708/jaarboekje-1907---historische-vereniging-oud-leiden (blz. 62)
https://www.verhalenbank.nl/
"verhalen van stad en streek" Samengesteld door:
Willem de Blécourt, Ruben A. Koman, Jurjen van der Kooi en Theo Meder
-
Episodes manquant?
-
Deze keer nemen wij u mee naar het oude Ameland. De heer P.J. Braaksma was de eerste die het verhaal van Rixt van het Oerd opschreef. Dat was in 1889. Iets later, in 1905, bracht hij de sage opnieuw uit, maar nu in dichtvorm. Één strofe gaat als volgt:
'Wanneer d'orkaan rum.o.e.r.t.En beukend optamb.o.e.r.t,Dan zwalk op 't O.e.r.d,Haar schim, aan 't graf ontv.o.e.r.d,Haar keel, schier dichtgessn.o.e.r.d,Kermt, dat je 't hart ontr.o.e.r.t,'Sjoe-oer-oe-oerd!'
Bronnen: https://pure.knaw.nl/ws/portalfiles/p...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rixt_va...
Disclaimer: Dit hoorspel bevat slecht geïmmiteerde accenten of accenten die überhaupt niet bestaan. Kan sporen van hallucinante dranken bevatten.
-
We nemen u in dit verhaal mee naar het Twente in de achttiende eeuw. Klaas Annink was een man die destijds veel verontrusting veroorzaakte in de regio rondom Bentelo en Hengevelde. Sinds zijn praktijken aan het licht kwamen is hij tot op de dag van vandaag berucht. Bronnen:http://drostenhuis.madebyjessie.nl/ar...
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/de-s...
Disclaimer: dit hoorspel bevat geweldadige scènes en slecht geïmmiteerde accenten of accenten die überhaupt niet bestaan.
-
We nemen u in dit verhaal mee naar het Twente in de achttiende eeuw. Klaas Annink was een man die destijds veel verontrusting veroorzaakte in de regio rondom Bentelo en Hengevelde. Sinds zijn praktijken aan het licht kwamen is hij tot op de dag van vandaag berucht. Bronnen:http://drostenhuis.madebyjessie.nl/ar...
https://isgeschiedenis.nl/nieuws/de-s...Disclaimer: dit hoorspel bevat geweldadige scènes en slecht geïmmiteerde accenten of accenten die überhaupt niet bestaan.
-
Ellert en Brammert zijn nog steeds berucht in Drenthe. Er wordt beweerd dat er op de plaats waar zij ooit hun misdaden pleegden, tussen 12 en 1 uur 's nachts, hun krijsende stemmen te horen zijn. Zij hebben nooit rust gevonden in hun graf. Welke rol heeft Marieke hierin gespeeld? Luister maar...Bronnen: 'de Antiquiteiten of de Annales Drenthiae' van Johan Picardt'Museumgids openluchtmuseum Ellert en Brammert Schoonoord'"Ellert en Brammert, Een reuzenclaim van een Drents roversverhaal' van Ruben A. Koman'In 't schemeruur by't knappernd vuur' van J.J. Uilenberghttp://www.verhalenbank.nl/items/show...http://www.paraned.nl/ellert-en-bramm...Disclaimer: Dit hoorspel bevat geweldadige scènes, seksueel misbruik en slecht geïmmiteerde accenten of accenten die überhaupt niet bestaan.
-
Voor zover bekend is de eerste persoon die over Ellert en Brammert schreef, de Drentse predikant Johan Picardt (1600-1670). Hij wordt beschouwd als één van de grondleggers van de archeologie in Nederland. Volgens hem leefden er twee mannen, vader en zoon, omstreeks 1453 in Drenthe. Dit duo veroorzaakte een hoop ellende in een gebied dat lag tussen Zweeloo en Schoonloo. De verhalen, die vooral mondeling werden verspreid, verschilden sterk van elkaar.
Bronnen: 'de Antiquiteiten of de Annales Drenthiae' van Johan Picardt'Museumgids openluchtmuseum Ellert en Brammert Schoonoord'"Ellert en Brammert, Een reuzenclaim van een Drents roversverhaal' van Ruben A. Koman'In 't schemeruur by't knappernd vuur' van J.J. Uilenberghttp://www.verhalenbank.nl/items/show...http://www.paraned.nl/ellert-en-bramm...Disclaimer: Dit hoorspel bevat geweldadige scènes, seksuele intimidatie en slecht geïmmiteerde accenten of accenten die überhaupt niet bestaan.