Episodes
-
Ørestad was planned and erected in 30 years. It is a brand new district in Copenhagen and a gigantic project in urban planning and architecture, not seen alike since 1618 when king Christian IV founded Christianshavn in Copenhagen. In one hour this episode takes you through the entire project from the initial idea to the (almost) finished new city.
The episode is financed by the Amager West Local Committee and produced in connection with Copenhagen as the world capital of architecture in 2023. -
Ørestad er bygget på meget kort tid. Hvad gør det ved det levede liv? Både mellem husene, men også for Ørestadbeboerne? Hvordan skaber man en følelse af at høre til et sted hvor alting er nyt? Hvordan påvirker bygninger, byrum og mennesker hinanden i skabelsen af et lokalmiljø? Det ser vi nærmere på i dette sidste afsnit om Ørestads historie. Miniserien om Ørestads historie er støttet af Amager Vest Lokaludvalg og udgivet i forbindelse med at København er arkitekturhovedstad i 2023.
-
Episodes manquant?
-
Ørestad bliver planlagt som et arkitektonisk eksperiment, et laboratorium og en legeplads for ny og banebrydende arkitektur. Kom med på en cykeltur igennem bydelen og bliv klogere på resultaterne.
Foto: Rikke Bianca Colburn. Miniserien om Ørestad er støttet af Amager Vest Lokaludvalg. -
Det tredje afsnit om Ørestads historie, Masterplanen, ser nærmere på byplanlægningen, helhedsplanen for Ørestad og byggeprocessen. Hvem vinder arkitektkonkurrencen for en helhedsplan? – og hvorfor ? Hvad vil det sige at arbejde med en helhedsplan for en ny bydel? Hvordan indtænkes metroens linjeføring? Og hvordan gribes selve byplanlægningen og byggeprocessen an? Foto: Rikke Bianca Colburn. Ørestadserien er støttet af Amager Vest Lokaludvalg.
-
Lov om Ørestaden er feteret og foragtet alt efter hvem du spørger. Men der er ingen tvivl om at den nye bydel, metro, Øresundsbro og motorvejen over Amager har ændret fundamentalt på både hovedstadens og Amagers udvikling. Det er Folketinget godt klar over da de diskuterer loven i 1991 og 1992. I dette andet afsnit skal vi se nærmere på processen frem mod den endelige vedtagelse af Lov om Ørestaden i Folketinget. Og vi skal se nærmere på selve loven og hvad den giver af muligheder og udfordringer. Foto: Rikke Bianca Colburn. Ørestadserien er støttet af Amager Vest Lokaludvalg.
-
I 1992 vedtager et flertal i Folketinget Lov om Ørestaden. Et gigantisk byggeprojekt, en helt ny bydel i København, som skal vokse op på 30 år. Det er det største byprojekt man har sat i gang siden Christian 4. grundlagde Christianshavn. Men debatten går ikke stille for sig. Nogen er for byudvikling, vækst, nye arbejdspladser og moderne boliger. Andre er imod en milliardgæld, vi måske aldrig kan betale tilbage og imod byggeri på Amager Fælled. Hør første af fem afsnit om bydelens tilblivelse. Foto: Rikke Bianca Colburn. Ørestadserien er støttet af Amager Vest Lokaludvalg.
-
På Saltholm henter vi i århundreder byggestenene til København. Her laver vi en karantænestation, da pesten rammer landet og her har vi haft planer om et ferieparadis og en kæmpe lufthavn. Saltholms historie er flettet uhyre tæt sammen med Amagers og ligger kun få km øst for Kastrup Havn. Øen er privat og kan ved lov kun ejes af amagere, der i forvejen ejer jord - på Amager! Den er et mekka for fugle, et naturskønt slaraffenland og har kun ændret sig meget lidt igennem århundrederne. Lyt med når Saltholms Ejerlaug viser rundt og når forfatteren Benjamin Lamberth fortæller om sin barndom på øen. Dette er del to af to.
Afsnittet er støttet af Tårnby Kommune. Foto: Rikke Bianca Colburn. -
På Saltholm henter vi i århundreder byggestenene til København. Her laver vi en karantænestation, da pesten rammer landet og her har vi haft planer om et ferieparadis og en kæmpe lufthavn. Saltholms historie er flettet uhyre tæt sammen med Amagers og ligger kun få km øst for Kastrup Havn. Øen er privat og kan ved lov kun ejes af amagere, der i forvejen ejer jord - på Amager! Den er et mekka for fugle, et naturskønt slaraffenland og har kun ændret sig meget lidt igennem århundrederne. Lyt med når Saltholms Ejerlaug viser rundt og når forfatteren Benjamin Lamberth fortæller om sin barndom på øen. Dette er del ét af to.
Afsnittet er støttet af Tårnby Kommune. Foto: Rikke Bianca Colburn. -
Musik fortæller noget om den tid den blev komponeret i. Lyt med på Amagers musikhistorie igennem de sidste 150 år og bliv klogere på 1800-tallets sladdersange og folkelige musik. Hør om musikere, sangere og sange med en dyb tilknytning til øen og dens historie - fra John Mogensen og Grethe Ingmann til Kim Larsen og Natasja.
-
Halvdelen af vores Co2-udledning kommer fra energiproduktion. Derfor skal vi i gang med at producere mere grøn energi. Men hvordan gør vi det? I det sidste af tre afsnit om klimaforandringer på Amager ser vi nærmere på vores produktion af grøn energi.
-
Når vi varmer vores huse op bruger vi energi, som udleder Co2. Når vi køber nyt og smider det gamle ud, så tærer vi på jordens ressourcer. Så hvordan kan vi skære ned på vores energiforbrug på Amager? Det ser vi nærmere på i det andet af tre afsnit om klimaforandringer på Amager. Miniserien er lavet i et samarbejde med Amager Klima- og Demokratifestival med gæsteoptræden af Amager Revyen. Foto: Yann Houlberg Andersen.
-
Når vi kører i benzinbil, flyver en tur eller køber varer der er fløjet hertil, så skader det klimaet. Og konsekvenserne er voldsomme for Amager. Men hvad kan vi gøre ved det? I det første af tre afsnit om klimaforandringer på Amager ser vi nærmere på vores benzinforbrug. Og hvilken forskel vi kan gøre.
Miniserien er lavet i et samarbejde med Amager Klima- og Demokratifestival. -
Bonusafsnit #1. H. C. Andersen skriver i 1829 'Fodreise fra Holmens Canal til Østpynten af Amager' om en nattevandring han angiveligt foretager nytårsaften 1828-29. Med utrættelig fortællelyst, fantasifuldhed og boblende ungdommelighed fører han sin læser på afveje. Tag med på en finurlig og fantasifuld byvandring i fodsporet på H. C. Andersens nattetur tværs over Christianshavn og ind på det ukendte Amager. Lyt til nutidige danske forfattere der undervejs læser højt af egne tekster og spiller musik undervejs.
-
Næsten halvdelen af Amager består af grønne områder. Overdrev, skove, krat, enge, strande og fælleder. Men hvordan er naturområder som Amager Fælled, Kalvebod Fælled og Kongelunden opstået? Og hvad betyder de for os i dag? Hvad er det for et syn vi har på naturen, hvordan har vi brugt den og hvordan bruger vi den i dag? Hør historien om nogle af Amagers grønne områder og få inspiration til at udforske den.
-
Amager er Danmarks bedst forbundne ø med metro, lufthavn, broer og færger. Sådan har det ikke altid været. Der var engang hvor robåden var eneste vej til fastlandet. Men er de mange forbindelser til gavn for Amager eller København? Og hvad gør de ved øen? Hør Amagers trafikhistorie og bliv klogere på fremtidens trafikpropper.
-
Hør om politikernes boligplaner for Amager, eller mangel på samme. Om boligdrømme, byggespekulanter og stor arkitektur. Hør om det levede liv både før og nu i en fortælling om boligernes historie og deres indflydelse på beboerne - før og nu.
-
Amar er lidt en kunstens ø. I 18- og 1900-tallet bliver kunstmalere tiltrukket af lyset i Dragør og af de jordnære bønder i deres flotte Amagerdragter. Malerier, som stadig kan ses i dag. Vi kommer omkring øens ældste kunstmuseum, Kastrupgårdsamlingen, som viser både amagersk, dansk og international kunst. Amager er hjemsted for Fabrikken for Kunst og Design, som huser en lang række kunstnere fra hele landet og så er der gadekunst, som er under heftig udvikling på Amagerbrogade.
-
Da fabrikkerne og arbejderne kommer til Amar i 1800-tallet, vender det op og ned på øen - igen. Arbejderboliger skyder op som paddehatte, Sundbyerne vokser uhæmmet og fabrikkerne har glade dage. Industrialiseringen er over Danmark og især over Amar. For øen ligger helt perfekt placeret for fabrikkerne, som har brug for plads og hurtig adgang til hovedstaden. Det har Amar.
-
Hvorfor har Amar fået øgenavnet Lorteøen? Og hvad er det for en slags lort vi snakker om? Hør om Amars rolle som hovedstadens kloak og losseplads for alskens skarn og ubehageligheder.
-
Krig har fyldt meget på Amar og efterladt mange levn. Hør om øens skiftende forhold og særlige rolle under f.eks. svenskerkrigene, verdenskrigene og den kolde krig. Og om konsekvenserne ved at ligge ud for hovedstaden og midt i det eftertragtede Øresund!
- Montre plus