Episodes
-
Juleaften er generelt forbundet med den hyggelige julestemning og god julemad. Desværre er julestemningen og julemaden også forbundet med nogle usunde eksponeringer - og endda grundet årsager, som vi måske ikke forventer. Med sarkasmen malet tykt på forsøger vi sammen med lektor og forsker i Toksikologi, Martin Roursgaard, at besvare spørgsmålet om hvorvidt det er muligt at holde en clean juleaften fri for farlige toksikologiske eksponeringer og miljømedicinske risikofaktorer - eller om vi i sidste ende sidder med et julebord hvor vi kun kan spise jord og drikke postevand.
Medvirkende: Martin Roursgaard, Ben Nielsen
Indslag: -
"Lægestemmer fra Gaza" er to live oplæg fra Panum, hvor pædiater Maren Rytter og anæstesilæge Mohammad Abou-Arab deler deres erfaringer fra et kollapset sundhedsvæsen. De beskriver de ekstreme forhold, som de har været vidne til. Gennem personlige historier får vi et sjældent indblik i konsekvenserne for patienter og sundhedspersonale, med beretninger om bombardamenter, angreb mod civile og hospitaler og det psykiske pres, man lever under. Lyt med og få indsigt i en barsk virkelighed.
Medvirkende: Ben Nielsen, Elissa Suleiman, Maren Rytter, Mohammad Abou-Arab
Indslag: -
Episodes manquant?
-
I 2023 indløste omkring 350.000 danske kvinder en recept på p-piller, minipiller eller hormonspiraler. Sidstnævnte er for mange et attraktivt valg med ønsket om en effektiv præventionsform med en mindre mængde hormon og mere lokal virkning. Flere studier har dog vist, at der også ses systemiske bivirkninger ved spiralen bl.a. en øget risiko for depression. Vi taler med læge og PhD i kvindesygdomme Amani Meaidi om den populære præventionsform, og hvorfor der også skal forskes i sikkerhed og bivirkninger ved prævention såvel som andre lægemidler. God fornøjelse!
Medvirkende: Medvirkende: Amani MeaidiProduceret af: Sofie Hoppe Søe, Josefine BangLyddesigner: René SlottIllustration: Anne Dorte Hoppe Søe
Indslag: -
Kollagen skulle angiveligt være et mirakelmiddel, hvis du drømmer om fyldig og spændstig hud. Angiveligt virker det fugtbindende i huden og modvirker derfor angiveligt fine linjer og rynker i huden. Angiveligt. Faktum er bare at kosttilskud ikke reguleres på ligefod med lægemidler, så skal vi bare stole blindt på producenterne? Vi har lagt hud til at teste kollagentilskuddet af - og gør os klogere på emnet ved at tale med læge og ph.d. i dermatologi Cæcilie Johansen - lyt med! Især hvis du, ligesom os, drømmer om tips og tricks til en friskere og flottere hud!
Medvirkende: Cæcilie Johansen, Emma Jensen, Anna Kjær Kristensen
Indslag: -
Christiania er ikke som andre steder i København, hvilket også afspejles i det lægelige virke på fristaden.
Med et klientel der bl.a. inkluderer christianitter, hjemløse, udlændinge både med og uden CPR nummer, er det ikke kun rådgivning om penicillin og sårbehandling der er i fokus, men såvel også eksponering til akupunktur, urter, eksistentielle samtaler og den indsats, der gøres for at skabe bro mellem de social udsatte og det konventionelle sundhedsvæsen.
Med os i dette afsnit har vi Nette, som har været læge på Christiania i 28 år, og Stig, en beboer på Christiania, som fortæller om hans erfaringer med at bruge lægen tilknyttet fristaden.
Medvirkende: Nette V. OlsenStig HansenBen Nielsen (vært)Mika Andersen (vært)René Slott (post produktion)Kaare Johan Peter Stolt (cameo)
Indslag: -
Hvad er ligheden mellem en forelskelse og en afhængighed til narkotika? Hvilke roller har dopamin, serotonin og oxytocin i kærligheden? Kan vi genskabe følelsen af at være forelsket ved at skabe en kunstig kærlighedspille?
Stetoskopets valentinsspecial udforsker kærligheden - specifikt de neurofysiologiske og endokrinologiske aspekter af dette komplekse fænomen. Lyt med i dette afsnit, hvor professor og hjerneforsker Troels W. Kjær hjælper os med at blive klogere på de forunderlige processer som er involveret i de forskellige faser af kærligheden!
Medvirkende: Troels W. Kjær: Professor og hjerneforsker, Ben Nielsen: Vært og tilrettelægger, Emma Jensen: Tilrettelægger, René Slott Nielsen: Lyddesigner og postproduktion
Indslag: 0:59 Introduktion og Kærlighedens 3 faser, 3:28 Tiltrækningsfasen, 9:07 Forelskelsesfasen, 15:24 Gensidig sympati-fasen, 21:30 At designe en kærlighedspille -
Start 2024 med Stetoskopet i ørerne, og lyt med når vi sammen med Grethe Olivia Nielsson (læge og regionsrådspolitiker for Enhedslisten i region Hovedstaden) og Bent Wulff Jakobsen (læge og lægefaglig direktør på Aleris) tager en interessant snak om sundhedsforsikringer, det private vs det offentlige og retten til behandling. Måske det er tid til at tage snakken om hvilket sundhedsvæsen vi drømmer om? Derudover skal der lyde et godt nytår her fra stetoskopet, vi håber i vil lytte med ind i det nye år.
Medvirkende: Grethe Olivia Nielsson, Bent Wulff Jakobsen, Hanna Kjems Jørgensen, Anna Kjær Kristensen
Indslag: -
Hvad har tuberkulose at gøre med skæve rygsøjler? Hvad er havfruesyndrom hos nyfødte? Og hvordan har de medicinske tankegange om sygdom ændret sig gennem de seneste århundreder? Tag med os på besøg på Medicinsk Museion i København, hvor vi præsenteres for fascinerende historier om indsamlede legemsdele og om sygdomshistorien i Danmark. I programmet får vi selskab af museumsinspektør og kurator, Malthe Bjerregaard, der vil hjælpe os med at forstå opfattelser af sygdom og sundhed i dag og i datiden.
Rettelse: I interviewet fortæller Malthe, at kvinder ikke blev behandlet på datidens Frederikshospital. Dette er en fejl.
Medvirkende: Emma JensenBen NielsenMalthe Bjerregaard
Indslag: -
Du ligger på operationsbordet, og bedøvelsen begynder at tage effekt. Du glider ind i en slumrende tilstand, der føles som den bedste søvn, du nogensinde har haft. Pludselig vågner du - men du indser, at du stadig er på operationsbordet, og operationen er stadig i fuld gang.
Vi udforsker "huskeanæstesi" i dette afsnit, et fænomen hvor bevidstheden ikke fuldstændigt svækkes under bedøvelse, hvilket kan føre til, at begivenheder under anæstesi og operation huskes i varierende grad. Vi dykker ned i de tekniske aspekter af generel anæstesi og de potentielle risikofaktorer for huskeanæstesi med anæstesilæge Gustav Gerstrøm. Derudover snakker vi fra psykolog Anne Mette Ravn om, hvordan patienter oplever dette fænomen, samt de potentielle konsekvenser.
Links:
Anne Mettes og Camilla Hald speciale om huskeanæstesi: https://www.ucviden.dk/da/publications/huskean%C3%A6stesi-og-sekund%C3%A6r-viktimisering-en-empirisk-og-teoretisk-
Interview metode vedr. huskeanæstesi (se afsnittet under “Interviews”): https://www.bjanaesthesia.org/article/S0007-0912(17)50518-8/pdf
Medvirkende: Ben Nielsen, Mikkel Henningsen, Mika Andersen, Anna Kjær Kristensen
Indslag: -
Hvad er mandlig omskæring? Og hvorfor er det et svært emne at tale om? I dagens afsnit af Stetoskopet vil vi forsøge at svare på disse spørgsmål sammen med Lena Nyhus, formand for Intact Denmark, og "Jesper", som selv er omskåret. Lyt med og hør om, hvad omskæring kan have af konsekvenser for seksualitet og følsomhed, og om hvordan vi kan blive bedre til at informere befolkningen om mænds seksuelle sundhed.For faktuel viden om ikke-medicinske omskæringer hos drenge og mænd henviser vi til Styrelsen for Patientsikkerhed: https://stps.dk/da/nyheder/2020/opdateret-notat-om-omskaering/~/media/C08D154EE830415BBEA6EB17669979BC?fbclid=IwAR2PEJFxHzyfkDAZ44LRf2e3v8QyGuccpjPeyD-YIA0_5F9BRssMlsWjUVY
Medvirkende: Lena Nyhus"Jesper"Olivia Iga Emma Jensen
Indslag: -
Det ser dystert ud, hvis man som udefrakommende læser om sundhedsvæsenets tilstand i medierne. Man får indtryk af, at udfordringerne står i kø, og løsningerne ikke er helt klare endnu. Og i fremtiden ser det kun ud til at blive værre grundet en aldrende, multisyg befolkning, stigende udgifter til behandling og en mangel på personale. Til at belyse problemets omfang indefra og ikke mindst give bud på løsninger, taler vi med Rigshospitalet direktør Rasmus Møgelvang og Lægeforeningens formand Camilla Rathcke. God fornøjelse!
Medvirkende: Rasmus Møgelvang, Camilla Rathcke, Sofie Strømgaard, Anna Maria Florescu
Indslag: 1:14 Camilla Rathcke interview, 21:14 Rasmus Møgelvang interview -
Omkring 10% af danskere over 60 år har familiær rystesyge. For nogle generer det, når man skal hælde vand op. For andre betyder det, at dagligdagsopgaver som at børste tænder, spise suppe, barbere sig eller at lave sin underskrift er umuligt.
For at blive klogere på familiær rystesyge, også kaldet essentiel tremor, tager vi dig med ud til Aarhus Universitetshospital Skejby, hvor de som det eneste offentlige hospital i Norden har taget en ny behandling i brug. Her er vi for at tale med Andreas Glud, der er læge i hjerne- og rygkirurgi. Med ham og hans team stiller vi skarpt på rystesyge og sammen med dagens patient får vi lov til at opleve, hvad der sker, når man behandler med MR-guidet fokuseret ultralydsbehandling (MRgUS). Vi glæder os til at have dig med.
Medvirkende: Andreas Glud, Mads Skovsgaard Larsen, Helena Bardenfleth
Indslag: 1:58 Introduktion til familiær rystesyge, 6:15 Behandlingstyper, 9:30 Højtspecialiseret behandling, 13:15 MR-guidet fokuseret ultralydsbehandling, 25:12 Fremtiden -
Du hører din nabo ramme gulvet. Så et bælte, pisker ned over hende. Råbene, de banker ind i hovedet på dig, imens resten af verden ingenting hører. Psykiateren fortæller dig, at det er din vrangforestilling, der svinger bæltet. Ikke at du tror på det, for det er netop fidusen bag hele psykosen. Du er overbevist om, at stemmerne er virkelige. Hvordan skulle de også kunne være andet?! Skrigene på din hjælp. De føles uendeligt ægte, og bæltet, når bæltet smælder.Anders Frimann har haft sin psykose som paranoid skizofren i to år nu. Stemmerne er blevet svagere, men han hører dem stadig. Hele tiden. Udover antipsykotika er hans strategi at skrive. Det hjælper. Sammen med Anders Frimanns’ digte og psykiater og udvikleren bag OPUS, Merete Nordentoft – skal vi i denne episode af Stetoskopet afsøge hvad en kronisk psykose egentlig indebærer, når du har paranoid skizofreni. Indefra set såvel som udefra.
Medvirkende: Gæster: Anders Frimann (kommende forfatter), Merete Nordentoft (Psykiater),Vært & producer: Sofie Hoppe Søe,Lyddesign: René Slott,Foto: Istock
Indslag: -
I dag tager Stetoskopet på udflugt til Vestre Fængsel, hvor vi sætter fokus på de indsattes ret og muligheder for et godt helbred. Til at give os et grundigt overblik og rundvisning i Vestre Fængsel, har vi fornøjelsen af at tale med overlæge Ditte Skovdal og oversygeplejerske Lars Hemdorff, der udgør ledelsen af fængslernes sundhedsenhed (område Hovedstaden). Vi skal også ud til frontlinjen og tale med Liw Christiansen, som til daglig har direkte kontakt med de indsatte som sygeplejerske. Programmet er en direkte forlængelse af program 130, som vi vil anbefale at du lytter til først! Programserien er udarbejdet efter idé af tidligere redaktør Christoffer Skov Olesen.
Medvirkende: Ditte Skovdal, Lars Hemdorff, Liw Christiansen, Josefine Bang, Hanna Kjems, Mikkel Henningsen, Anna Kjær Kristensen
Indslag: -
I dette program i Stetoskopet får vi et lille indblik i en sprit ny forskning, og den er ikke alene sprit ny, den har også med ’sprit’ at gøre; den omhandler nemlig alkohol og afhængigheden af denne, men i en relation til en teknologi, som er i hastig udvikling. Teknologien kaldes i en forkortelse VR og står for Virtual Reality. Læge og PhD studerende Daniel Thaysen Petersen står bag forskningen, og vi hører ham fortælle om, hvordan VR kan indgå som en støttende funktion i terapibehandlingen til patienter, der har en alkoholafhængighedsdiagnose. Kan det for eksempel afhjælpe en patients afhængighed at blive eksponeret for ’virtuel’ alkohol ved at befinde sig mentalt - det kunne være på et værtshus - gennem VR-briller, men samtidig være fysisk tilstede i samme rum som sin terapeut? Det hører vi mere om. God lyttelyst. Programbilledet er et foto af Daniel Thaysen Petersen, som er taget af fotograf Ed Gumuchian.
Medvirkende: Daniel Thaysen Petersen, Sofie Strømgaard, Sofie Hoppe Søe, Olivia Iga
Indslag: -
"Jeg skal tabe mig"
"Jeg skal træne mere"
"Jeg skal stå tidligere op"
"Jeg skal se mindre på min mobil"
"Jeg skal drikke mindre alkohol"
Har du hørt dig selv sige nogle af ovenstående sætninger? Eller har du andre vaner du gerne vil bryde med omkring årsskiftet? Så lyt med når Stetoskopet i dette afsnit sætter fokus på nytårsforsætter!
Vi har vanecoach Morten Elsøe med i studiet, som hjælper os med at forstå, hvilke forudsætninger der skal til for at ændre en vane og hvorfor det kan være så pokkers svært! Der bliver delt tonsvis af hot tips ud og vi lover at du kan hoppe ind i det nye år med en god følelse og med nogle nytårsforsætter du rent faktisk kan holde! Derudover nytårshygger vi i studiet, så du kan komme i den rette nytårsstemning sammen med os!
Rigtig godt nytår til alle vores lyttere!
Medvirkende: Morten Elsøe, Mikkel Johannes Henningsen, Anne-Katrine Rosenkrantz De Lasson
Indslag: -
I dette afsnit af Stetoskopet skal vi inden for murene i de danske fængsler. Lyt med når vi bl.a. prøver at finde svar på spørgsmålene: Hvilke sundshedstilbud har de indsatte ret til, og kan det rent faktisk hjælpe indsatte at sidde inde ift. deres fysiske og mentale sundhed? Til at hjælpe os med dette, har vi overlæge Marie Brasholt fra DIGNITY og Jesper Neumann, der selv har prøvet at være frihedsberøvet, i studiet. Dette er det første afsnit i vores miniserie om sundhed i de danske fængsler. Lyt med efter nytår når vi tager på reportage i Vestre Fængsel.
Medvirkende: Marie Brasholt, Jesper Neumann, Mikkel Johannes Henningsen, Anna Kjær Kristensen
Indslag: -
Op mod 200.000 mennesker i Danmark lider af hyperhidrose – en sygdom karakteriseret ved overdreven svedtendens. Men hyperhidrose er en tavs lidelse. Mange fortæller nemlig ikke om deres sygdom, selvom det er både ubehageligt og hæmmende at svede for meget på hænder, fødder eller i armhulerne. I dagens afsnit kan du møde speciallæge i dermatologi Abdi Mohamoud. Vi taler også med den anonyme patient ”Maria”, som fortæller om, hvordan hyperhidrose påvirker hendes hverdag.
Medvirkende: Abdiweli Awil Mohamoud, Emma Jensen
Indslag: -
Sammen med chef- og retspsykolog Tine Wøbbe og skuespiller Morten Hee Andersen prøver vi i dette program at sætte os ind i hovedet og i kroppen på en psykopat. Med en henholdsvis klinisk og kunstnerisk tilgang tilnærmer vi os svar på spørgsmål som; Hvad er psykopati? Hvordan anskuer man et psykopatisk følelsesliv? Kan forelskelse overhovedet opstå for et menneske med udtalte psykopatiske træk? Og hvorfor er vold en artikulationsmåde for en psykopat? God lyttelyst!
Medvirkende: Tine Wøbbe, Morten Hee Andersen, Jaris Gerup, Sofie Strømgaard
Indslag: -
”50/50 for at han overlever, og hvis han overlever, er der 75% risici for at han bliver multihandicappet”.Katrine sætter August i verden tre måneder før tid. Han er rødhudet og dunet. De kalder ham fugleungen. Forskellen er bare at fugleunger er klar til at svømme, så snart de bliver født. August er én af de ca. 600 børn, der hvert år fødes før 32. graviditetsuge og kræver intensiv pleje for at kunne overleve. I nogle af de børn, der overlever, sætter præmaturiteten sig som skarpe aftryk på krop og kognitivitet. I andre gør den ikke. I det hele taget er det svært gisne om hvad for tidligt fødte børn overlever til.I denne episode af Stetoskopet taler vi med en behandler og en forælder om nogle af de overvejelser, de hver især står med på hver deres side af kuvøsen.
Medvirkende: Gæster: Overlæge i neonatologi Lise Aunsholt og forælder Katrine Vært & producer: Sofie Hoppe Søe, stud.med og født i uge 24+5Producer: Nanna Kirk Lauridsen, Jordemoder og cand.sanLyddesign & musik: René SlottFoto: Victoria Philippa Tang Nielsen
Indslag: 30:03 - Montre plus