Episodes
-
I veckans avsnitt av Panelen samtalar Sakine Madon, Jacob Rudenstrand och Alice Teodorescu om Erdogans nya krav för att släppa in Sverige i Nato, anklagelserna om att Botkyrkapolitikern Ebba Östlin (s) kuppades bort med hjälp av gängkriminella och den fortsatta våldsvågen i Stockholm. Programledare: Erik Thyselius.
0:00 Start
0:30 Erdogans Nato-nej
12:30 Händelser i Botkyrka
21:57 Våldets triumf -
I biografin "Karl Gerhard: Estradör och provokatör" berättar humornestorn Kalle Lind om den legendariske kuplettkungen och nöjesprofilen. Karl Gerhard var både satiriker och underhållare, "salongsbolsjevik" och hängiven antinazist. En queerikon redan innan begreppet var uppfunnet och en komiker som banade väg för det moderna humor-Sverige. Kalle Lind samtalar med Erik Jersenius om en brokig kulturpersonlighet som riskerar att falla i glömska.
-
Episodes manquant?
-
I ”Parallella liv” skriver Lars Lönnroth en dubbelbiografi om författarna Sven Delblanc och P O Enquist. Boken bygger på minnen, vänskapsband och personliga värderingar. Här beskrivs deras personligheter och vad det var som färgade dem i deras författarskap. Lotta Gröning och Lars Lönnroth samtalar om hur de båda författarna följer varandra i sitt skrivande.
-
Den 8 juli 2022 mördades Japans förre premiärminister Shnizo Abe. Händelsen kan ses som ännu ett steg för det en gång så slutna landets våldsamma förändring. Magnus Robach är tidigare ambassadör i Japan. I "Solens ursprung" skildrar han det säregna örike som alltjämt fascinerar och förbryllar oss. Han samtalar med Erik Jersenius.
-
I ”Drömmarnas tid” berättar Axel Odelberg utifrån unikt arkivmaterial en närgången skildring av Axel Johnson som utvecklades från ambitiös yngling till affärsgeni. Nathan Shachar i ”Johnsonslinjen och Latinamerika” beskriver hur Axel Johnson startade rederiet Nordstjernan och efter en trevande start knöt norra Europa och södra Amerika samman i ett storslaget handelsnät. Lotta Gröning samtalar med författarna.
-
”Jag tog taxi till kriget” är Staffan Heimersons berättelse om hur han rapporterat från 34 krig på sex kontinenter. Det var ett mycket medvetet val att bli krigskorrespondent och han ser krig som en fortsättning på politiken, men med andra medel. I krig var han aldrig rädd, men hemma är han rädd för allt. Om detta samtalar han med Lotta Gröning.
-
I "Filosoferna: Vetenskaplig revolution och upplysning" får läsaren stifta bekantskap med portalfigurer som Descartes och Spinoza och hur de bröt med det förflutna. Professor Svante Nordin är en av Sveriges främsta idéhistoriker och har skrivit åtskilliga verk om filosofins historia. Han samtalar med Adam Cwejman om hur hela den moderna världens tänkande uppstod.
-
Hur kan de som kämpar för sin frihet bäst ges hjälp och stöd? Kring dessa frågor resonerar Rob Johnson, som är chef för Changing Character of War Centre vid University of Oxford och senior forskare vid Pembroke College. Johnson har nyligen tillträtt ett chefsjobb vid Office of Net Assessment vid Storbritanniens försvarsministerium.
Den brittiske journalisten Iain Martin intervjuar tio av talarna på Engelsbergsseminariet 2022 som hade temat "Liberty". Ämnena för intervjuerna spänner från hur Kina och Ryssland påverkar den frihet vi länge tagit för given till betydelsen av frihet för författare.
Intervjuerna spelades in på Engelbergs bruk i juni 2022. -
I säsongsfinalen av Panelen samtalar Torbjörn Elensky, Margareta Barabash och Erik Hörstadius om förtroendekrisen för högsta polisledningen, Ivar Arpis råd till högern om att den måste börja utöva politiskt inflytande över institutionerna och hur det ska gå för demokratin i ett samhälle där läs- och skrivfärdigheterna blir sämre och sämre. Programledare: Erik Thyselius.
-
Kinas anspråk och ambitioner växer. Vad skulle landet vilja göra med världsordningen ifall man tog över USA:s roll som den ledande nationen i världen? De frågorna tacklas av Hal Brands, som innehar en Henry Kissinger-professur inom Global Affairs vid JHU-SAIS och är ledande forskare vid American Enterprise Institute samt krönikör för Bloomberg Opinion. Iain Martin intervjuar.
-
Natalie Lantz är fil. dr i religionsvetenskap inom ämnet Hebreiska bibelns exegetik vid Uppsala universitet. Hennes avhandling undersöker tempelbeskrivningar som immersiva och interaktiva upplevelsemiljöer, vilka möjliggjorde en virtuell tempelrymd för antikens judar.
-
"Insats pågår" är polismästaren Michael Fetz berättelse om ett liv i samhällets tjänst. Han var med om att grunda den svenska nationella insatsstyrkan och förbereda svensk polis på att förekomma och hantera terrordåd. Han talar med Adam Cwejman om hur brottsligheten förändrats, blivit råare och vad det har inneburit för polisen.
-
I antologin "Radikalism och avantgarde. Sverige 1947–1967" samlas olika röster, som Yvonne Hirdman, Tobias Hübinette, Kalle Lind, Edward Blom och Svante Nordin. Syftet är att försöka förstå hur svenskarna uppfattade eldens återsken från andra världskrigets Europa och inte minst hur de såg på sig själva. Redaktörerna Christian Abrahamsson och Torbjörn Elensky samtalar med Erik Jersenius om ett verk i svensk självrannsakan.
-
Katja Hoyer – Hur väst såg ut från andra sidan järnridån – Global Axess 2022: Liberty by Axess Magasin & TV
-
Ulf Kristersson har fått hård kritik efter valet men man kan mycket väl hävda att han fått en lyckad start, menar Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg. Tidöavtalet kom på plats, den första budgeten antogs av riksdagen. Nu stundar en kraftfull prövning i form av inflation i allmänhet och skyhöga elpriser i synnerhet. Fast hur Kristerssons styre en dag kommer att utvärderas handlar i mycket hög grad om hur väl man lyckas bekämpa skjutningar och gängkriminalitet, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Det blir en kamp inte bara mot gangstrar utan också mot klockan, eftersom det tar tid för centrala förslag att bli lag och få praktiskt genomslag. Anna Dahlberg och Tommy Möller samtalar om den gångna politiska hösten med programledaren PJ Anders Linder.
-
I "Volga och det inre Ryssland" får läsaren en reseskildring genom rysk historia, från medeltiden in i våra dagar. Statsvetaren Lena Jonson är en av Sveriges mest meriterade rysslandskännare. Under närmare ett halvt sekel har hon besökt, studerat och beskrivit utvecklingen i Ryssland. Hon samtalar med Adam Cwejman om vad Rysslands brokiga historia innebär för dagens politiska situation.
-
Kristina Öhman är doktorand inom etnologi vid Göteborgs universitet och skriver sin doktorsavhandling om Starlet, en svensk tjejtidning som gavs ut mellan 1966 och 1996. Tidningen blev ett forum för ungdomar redan före 90-talets internetboom.
Programledare är Catta Neuding och Katarina O’Nils Franke. -
”Nationalstaten. En essä om liberal nationalism” handlar om hur människors strävan efter en språklig och kulturell homogenitet kan skapa en liberal nationalism. Björn Östbring menar att vi måste inse att populister och nationalistiska partier inte enbart kan betraktas som fiender. Deras framgångar kan också ses som ett symtom på att ens eget politiska projekt behöver revideras. Han samtalar med Lotta Gröning.
-
I veckans avsnitt av Panelen samtalar Erik Jersenius, Sanna Rayman och Torbjörn Hållö om världen står inför en ny demokrativåg med anledning av protesterna i Iran och Kina, om svenska gymnasieelever börjat omhulda den illeberala demokratin och hur det kommer sig att alla börjat intressera sig för konservatismen. Programledare: Erik Thyselius.
-
Hur påverkas vår historia av mötet mellan kulturer? Det undersöker Daniel Leviathan som är doktorand i judaistik vid Lunds universitet. Han skriver sin avhandling om sakral judisk arkitektur som synagogor och begravningskapell i Sverige.
- Montre plus