Episodes
-
Deze aflevering praten we met psycholoog en auteur van het boek 'Ik voel me zo' Sabine Klaver voor een openhartig gesprek over migraine en de impact op je omgeving. Hoe ga je om met Empathy Burnout bij je partner, vrienden en collega’s? Hoe bespreek je migraine op de werkvloer zonder schuldgevoel? En hoe voorkom je dat angst voor een aanval je leven bepaalt? Sabine deelt waardevolle inzichten en tips. Een must-listen voor de migrainelijder (ij/ei) en onze omgeving.
-
Migraine heeft veel impact op je leven en hoe jij je leven leidt. Logisch dat je dan regelmatig een pijnstiller gebruikt om de dag door te komen.
Maar wanneer gebruik je teveel pijnstillers? Sommige mensen met migraine krijgen juist meer hoofdpijn/klachten als ze teveel pijnstillers gebruiken, dat is dat medicatie overgebruik hoofdpijn.
Waarom is migraine geen hoofdpijntje
Hoe weet je dat je teveel pijnstillers gebruikt
Hoe kom je er vanaf als je medicatie overgebruik hoofdpijn hebt?
Aan het einde van de podcast weet je het antwoord op deze vragen.
-
Episodes manquant?
-
Hormonale schommelingen kunnen migraine aanvallen uitlokken, zoals dr. Ingrid Pinas in de podcast 'Menstruele Migraine' uitlegde. Tijdens de peri-menopauze vinden meer hormonale schommelingen plaats, waardoor er ook meer (en mogelijk zwaardere) migraine aanvallen kunnen volgen. Post-menopauzaal verandert dit mogelijk weer, als het hormonaal rustiger wordt. Aan het einde van de podcast weet je ieder geval wat de peri/post menopauze is en heb je tips hoe hiermee om te gaan in relatie met migraine.
-
Komt de migraine elke keer rond de menstruatie? Of op andere gezette tijden in de maandelijkse cyclus? Wat is de link met migraine en hormonen? Hoe weet je dan of je menstruele migraine hebt en wat gebeurt er bv tijdens de zwangerschap waardoor je minder last kan hebben van migraine. Na het luisteren van deze podcast heb je antwoord op deze vragen.
-
Heb je er weleens bij stilgestaan dat leven met een chronische ziekte – zoals migraine – betekent dat je steeds weer iets moet inleveren? Je gezondheid, je dromen, zelfs dagelijkse afspraken en sociale activiteiten staan regelmatig onder druk. Elke keer dat je die afspraak moet verzetten, je ambities moet aanpassen, of niet mee kunt doen, ervaar je een stukje verlies. Dit noemen we levend verlies.
En bij verlies hoort rouw.
In deze aflevering duiken we samen met gezondheidsleiderschapcoach Carla van de Guchte dieper in de betekenis van levend verlies in relatie met migraine. We verkennen hoe het voelt om steeds opnieuw afscheid te nemen van verwachtingen en plannen. Hoe rouw je om een onzichtbaar, constant verlies? En vooral: hoe kun je hier op een gezonde manier mee omgaan?
-
Het maakt niet uit waar je bent, of wat je aan het doen bent. Migraine kan te allen tijde over je heen komen. En dat is moeilijk om mee om te moeten gaan. Wat is nu de beste levenstijl, wat moet je partner weten en wat doe je als de migraine komt op werk? Neurologe dr. Anneke Govaerts geeft antwoorden en tips, en tevens adviezen wat je kan doen als je op reis gaat.
-
Een waardevol leven met migraine? Makkelijker gezegd dan gedaan... Wat betekent het überhaupt om een waardevol leven te hebben? En hoe zorg je nu dat de focus van het vechten tegen de migraine ombuigt naar regie over je leven met migraine? In deze podcast spreken we met Prof. dr. Karlein Schreurs, emeritus hoogleraar en psycholoog met als speciaal aandachtsgebied Acceptatie en Commitment Therapy (ACT).
-
Dominique is een echte powerwoman. Ze is ondernemer en auteur van feelgood boeken en heeft daarnaast chronische migraine waar ze mee te dealen heeft. Deze podcast gaat niet over hoe mooi het leven is en dat de migraine wel meevalt. We hebben het over de struggles die ze tegenkomt. Leven met migraine kan enorm uitdagend zijn. Ze geeft tips hoe je beter voor jezelf kan zorgen en uiteindelijk een waardevol leven kan leiden met migraine. Daarnaast praten we over haar nieuwste boek 'De Vuuropaal'
-
Waarom is migraine niet gewoon een hoofdpijntje? Weet jij wat migraine is, welke vormen er zijn en wat triggers kunnen zijn om een aanval op te wekken? Na het luisteren van deze aflevering, weet jij het antwoord op deze vragen, inclusief een tip van neurologe dr. Anneke Govaerts om van een migrainelijer een migraineleider te worden.