Episodes
-
Lyssna här: Apple Podcasts, Spotify
Systemskiftet har fått en internationell, engelskspråkig poddsyster, SystemShift.
SystemShift undersöker hur vi kan skapa en hållbar, blomstrande ekonomi som respekterar jordens förmåga att stödja mänskligheten samtidigt som människor och natur står i centrum, och ger alternativ till de nuvarande misslyckade ekonomiska och finansiella systemen som driver exploateringen av människor och planeten.
Ekonomer, forskare och innovatörer från hela världen presenterar sina lösningar för en hållbar, blomstrande ekonomi som är rättvis och tjänar allas intressen, inte bara de rika få.
Varje avsnitt går på djupet med de grundläggande orsakerna till vår nuvarande dysfunktionella ekonomi och utforskar de senaste idéerna och lösningarna för alla som vill vara katalysatorer för förändring.
Den här podden är ett hett tips för alla er som är intresserade av det brådskande behovet att övergå till ett hållbart och rättvist ekonomiskt system som gynnar alla.
Lyssna här: Apple Podcasts, Spotify
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I säsongens sista avsnitt av systemskiftet tar vi oss an matsystemet tillsammans med bagaren Sébastién Boudet och Olga Grönvall Lund från Reformaten. Vi lever i ett samhälle med mycket "billig" mat, men samtidigt har vi ganska liten tillgång till mat med verklig kvalitet, som innehåller mycket näring och som gör gott för både samhället och planeten. Hur kan det komma sig, och inte minst - vad kan vi göra åt det?
Ett livsmedelssystem som gynnar såväl klimat, biologisk mångfald, vår hälsa och som dessutom bygger ett bättre samhälle är fullt möjligt, och dagens samtal bjuder oss på flera ingredienser som kan ta oss dit. Det handlar om kulturförändringar som vi alla kan bidra till, men även saker som ett öppenhetsregister för lobbyister. Dessutom utmanar Carl alla lyssnare på en gräddvispartävling.
Avsnitt 41 av Greenpeace podcast Systemskiftet - podden där vi söker de djupare orsakerna och verkliga lösningarna på klimat- och miljökriserna.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Episodes manquant?
-
Skådespelaren Gustaf Skarsgård och hållbarhetsutvecklaren Johan Mandarić Reunanen gästar podden för ett samtal om hur personliga och destruktiva beroenden, som t.ex. alkohol eller droger, speglar de samhälleliga beroenden som hindrar oss från att möta klimatkrisen. Kan metoderna från 12-stegsprogrammet hjälpa oss att erkänna och ärligt inventera våra gemensamma destruktiva beroenden? Kan de till och med bidra till att frigöra oss från de systemfel som hotar så mycket av livet på planeten?
Vi får också höra om vikten av att våga påbörja en förändring trots att man inte har alla svar på hur allt kommer att bli. Varför vår tendens att kräva moralisk perfektion är så farlig, och varför förmågan att förlåta kan vara avgörande för att få igång klimatomställningen.
Avsnitt 40 av Greenpeace podcast Systemskiftet - podden där vi söker de djupare orsakerna och verkliga lösningarna på klimat- och miljökriserna.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Forskaren Julie Klinger om varför hela världen pratar så mycket om “sällsynta jordartsmetaller”. Dessa grundämnen beskrivs oftast som strategiskt avgörande, inte minst för framtidens gröna teknik, men visste du att det är oljeindustrin och militären som är de enskilt största användarna av dessa? Är de ens sällsynta? Och varför ropas det alltid efter nya gruvor, trots att det redan finns stora mängder av dessa eftertraktade metaller i existerande soptippar och gruvavfall?
Samtalet som börjar i Sveriges koppling till jordartsmetallerna leder oss snart mot hur vi kan designa om dagens osunda förhållningssätt till det vi kallar “naturresurser”.
Detta avsnitt av podden är på engelska.
Avsnitt 39 av Greenpeace podcast Systemskiftet - podden där vi söker de djupare orsakerna och verkliga lösningarna på klimat- och miljökriserna.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi möter Cecilia Sjöholm, professor i estetik vid Södertörns Högskola, och Mats Bigert, ena halvan av konstnärsduon Bigert & Bergström, i ett samtal om konstens funktion i klimatkrisen. Ett avsnitt om absurditetens roll i kampen för en bättre värld, om samtida superlimshjältar och om 2000-talets bucket list-kultur. Hur är det med klimatavtrycket från NFT:s och vad är egentligen en koldioxidfotboja? Hur kan omställningen se ut inom konstvärlden och kan det vara en motståndshandling att uppleva konst?
Avsnitt 38 av Greenpeace podcast Systemskiftet - podden där vi söker de djupare orsakerna och verkliga lösningarna på klimat- och miljökriserna.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Carl Schlyter samtalar med journalisten och författaren Po Tidholm om Sverige som kolonialmakt mot sin egen landsbygdsbefolkning. Är det möjligt eller ens rimligt att rädda klimatet genom att fortsätta exploatera Norrland? Ett avsnitt om falska förhoppningar i hipsterdrömmar om mikrobryggerier och socialdemokrater som fortfarande tror det är 50-tal.
Om skillnaden i att förhandla med eller utmana systemet, om vinsten i att handla dyrare på bondens marknad och varför Sverige är det nya Polen. Dessutom - varför måste vi prata skatter och är det dags att utmana enkammarriksdagen?
Avsnitt 37 av Greenpeace podcast Systemskiftet - podden där vi söker de djupare orsakerna och verkliga lösningarna på klimat- och miljökriserna.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Följ med Lisa Schipper, professor i utvecklingsgeografi, bakom kulisserna i arbetet med FN:s senaste IPCC-rapport. Nyss hemkommen från COP-27 berättar Lisa om perspektiven som ofta saknas i klimatarbetet. Ett avsnitt om när klimatet blir en fråga om kvinnors säkerhet, om den mörka sidan av klimatanpassningen och om samhällena som går under vid 1,5 graders temperaturhöjning.
Kan vi anpassa oss hur varmt det än blir? Och vad innebär egentligen hållbar utveckling?
Avsnitt 36 av Greenpeace podcast Systemskiftet - podden där vi söker de djupare orsakerna och verkliga lösningarna på klimat- och miljökriserna.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Tillsammans med Alexandre Antonelli reder vi ut vad biologisk mångfald egentligen innebär, hur lång tid det tar för en ny art att uppstå och på vilket sätt vi utrotar våra arter här i Sverige. Varför hotar klimatförändringarna kaffet i våra koppar? Vilket land är världsmästare på att hugga ner träd? Och varför räcker inte naturskyddsområden för att skydda våra arter? Trots det allvarliga läget för världens arter finns mycket hopp i detta avsnitt. Du kanske också får några tips på hur du kan bidra till att bevara den biologiska mångfalden i din trädgård.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Lag och ordning har varit en populär valfråga de senaste åren. Men hur kommer det sig att debatten bara fokuserar på gängkriminalitet, migration och polisen?
Professorn och miljörättsforskaren Jonas Ebbesson och Jonas Roupé, medgrundare till End Ecocide Sweden och Ecocide Law Alliance, tar ett holistiskt grepp på lag- och ordningsfrågan. Vad händer om vi även inkluderar brotten mot våra ekosystem och naturen i brottsdebatten? Tar våra domstolar klimatfrågan på allvar? Räcker dagens rättspraxis och de lagar som finns? Och är ecocid-lagstiftning en möjlighet?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad menar vi egentligen när vi pratar om välfärd? Ett samtal om att skifta den politiska debatten från fokuset på pengar till de resurser och det klimatutrymme som vi faktiskt har begränsat av.
Eva Alfredsson, forskare i miljöstrategiska studier på KTH och Alf Hornborg, antropolog och professor i humanekologi vid Lunds universitet, samtalar om vad välfärd egentligen innebär. Vi pratar om behovet av att förbereda för en ekonomi utan tillväxt, rättvisare klimatomställning genom avgift och utdelning, behovet av en penningreform och att skapa starkare lokaliserade ekonomier.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Forskaren i klimatretorik Maria Wolrath Söderberg diskuterar retorikens roll i miljö- och klimatdebatten. Trots att vi befinner oss i en eskalerande klimatkris detta fortsätter vi mötas av en trög beslutsmaskin, business as usual-floskler och tillsynes oengagerade politiker. Hur vi kan avtäcka skadliga argument som får oss att tro att vi kan fortsätta som vanligt, med ny teknik och nya "gröna" lösningar som räddare? Vi diskuterar också kunskapens avgörande roll i att förändra beteenden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur kommer det sig att politiker tenderar att enbart debattera “vården”, istället för vad som orsakar ett ökat vårdbehov?
Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, samtalar om ifall det är dags att sätta människan i ett ekologiskt perspektiv. Borde en sjukvårdsdebatt rymma frågan om köttskatt, vårt handelssystem roll i pandemier, de stora hälsoeffekterna av förbränningen av fossila bränslen och en allt intensivare djurhållning?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Energipolitiken kommer högt bland de populäraste valfrågorna. Men energidebatten saknar ett perspektiv. Hur minskar vi energibehoven på systemnivå och effektiviserar hela samhällets användning av energi?
Carl Schlyter träffar Lotta Bångens som är vd för intresseorganisationen Energieffektiviseringsföretagen, och Louise Ödlund, professor i energisystem vid Linköpings Universitet. Kan vi nå miljö- och klimatmålen utan massiva satsningar på effektiviseringar av energi- och resursanvändningen i samhället?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Även i brinnande klimatkris är det dominerande politiska receptet för att skapa jobb fortfarande att öka tillväxten genom ökad produktion och konsumtion.
Ingen svensk valdebatt utan politiska löften om att skapa jobb. Carl Schlyter träffar Mikael Malmaeus, miljöforskare och ekonom på IVL, och Staffan Laestadius, professor emeritus i industriell utveckling på KTH. Vi diskuterar myten att vi först behöver konsumera massa prylar för att sedan “ha råd” att skapa jobb och välfärd. Vi förtjänar en politik som lovar att göra vårt liv bättre istället för att göra oss ännu rikare.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi gästas av Samerådets vice president Åsa Larsson Blind. Åsa och Carl tar ett historiskt grepp på svenska statens relation till samerna som än idag domineras av en kolonial tradition och icke-erkännande av rättigheter. Ekonomiska intressen erbjuds fri väg i den svenska klimatomställningen, och i detta avsnitt diskuteras den skadliga baksidan av denna politik. Dominans och kontroll över såväl människor som planet leder fel. Samexistens kan aldrig ske så länge vi inte ser oss som lika parter i utgångsläget. Den svenska klimatomställningen behöver därför ett rättviseperspektiv, där koloniala strukturer en gång för alla erkänns och för evigt bryts. Urfolk ska erkännas rätten till självbestämmande och ges rätt förutsättningar att bidra med lösningar på dagens kriser.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Systemskiftet besöker Margaretha Haglund aka “Farmor mot tobak” för att diskutera hennes livslånga kamp mot tobaksindustrin. Vi tas med på en lektion i tobaksindustrins smutsiga historia bestående av hård lobbying och greenwashing, där Margaretha och Carl diskuterar likheterna med de politiska och ekonomiska metoderna vi idag ser användas av oljeindustrin. Det krävs inte alltid en folkrörelse för att mana till förändring, det är Margaretha själv ett exempel på, men utan eldsjälar inom politiken är det svårt att flytta opinionen. Speciellt när intressen som tobak och olja så ofta sitter i samma båt som våra beslutsfattare. Lär dig mer om hur stora jättar som tobaks- och oljeindustrin använder sig av köpt media och lobbyism för upprätthållandet av deras skadliga verksamhet. Hur slår vi hål på lögnerna och tänder gnistan till förändring?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vår egen reklamexpert Gustav Martner tar med dig på en guidad tur genom reklamdjungel av allt mer sofistikerad manipulation och förklarar varför samhället nu, som vi redan gjort med andra farliga produkter som t ex cigaretter, behöver reglera fossilreklamen med ett totalförbud. Hur reklamens tekniker, och även regleringen av den, har utvecklats kan faktiskt tydligt ses just genom att följa tobaksreklamens historia. Gustav förklarar hur reklamtekniker som dark patterns sätter allt fler i skuldfällor, hur tobaksbolagen betalade radikala feminister för att öka rökningen bland kvinnor och varför ett förbud mot reklam från fossilbolag och för fossiltunga produkter och tjänster är högst genomförbart och ett effektivt verktyg i klimatomställningen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ett avsnitt om lokala valutor! Vi har professorn i socialt entreprenörskap, Ester Barinaga, på länk från Madrid för att diskutera hur lokala valutor kan skapa social förändring och bidra till hållbara och välmående samhällen. Ester och Carl ger exempel på olika lokala valutor runt om i världen (vissa som faktiskt funnits sedan 1930-talet), och sammanfattar vilken skillnad en lokal, komplementär valuta, kan göra för den lokala ekonomin - både vad gäller den egna plånboken, men också för den lokala småföretagaren. Förhoppningsvis bidrar veckans avsnitt med inspiration och kunskap kring hur du kan tänka nästa gång du handlar 1 kg potatis!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kräver klimatkrisen att vi kommer bort från alla typer av storskalig förbränning? Ja, säger både vi på Greenpeace och veckans gäst Joakim Byström, VD för det svenska solvärmeföretaget Absolicon och styrelseledamot i branschorganisationen Solar Heat Europe. All förbränning, vare sig det gäller fossila bränslen, biobränslen eller sopor ger upphov till koldioxidutsläpp som värmer upp planeten och partiklar som skadar våra kroppar. Ett glatt och teknikoptimistiskt avsnitt där Carl och Joakim förklarar hur solvärme fungerar (även på vintern), när det är lönsamt och vad som krävs för att putta igång denna solrevolution här i Sverige. Vi får också veta varför 50 golfbanor utanför Helsingfors nu ligger risigt till.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Äntligen ett avsnitt om skogen! Denna vecka har Carl tagit sig till Dalagård i Avesta för att träffa Leif Öster som är skogsägare, turistentreprenör, tidigare expert i skogsutredningen och före detta kommunikationschef på Sveaskog. Samtalet kretsar kring hur det kom sig att Sveriges skogsbruk blev till en industri väldigt få egentligen ville ha, dålig för ekosystemen och olönsam för skogsägare och landsbygden. Svenska skogsägare är de som idag får sämst betalt för sin skog i hela EU. Leif och Carl pratar även om vägarna framåt mot ett skogsbruk som på riktigt gynnar de små skogsägarna och arbetstillfällena på landsbygden, samtidigt som det gör nytta för klimatet och den biologiska mångfalden. Trots att många politiker ägnar oerhört mycket kraft åt att försvara kalhyggena och den svenska skogsbruksmodellen just nu, är åtminstone Leif övertygad om att systemskiftet mot ett hållbart skogsbruk i Sverige redan är på gång. Detta är ett avsnitt alla skogsägare och boende på landsbygden bör höra, för det finns hopp!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Montre plus