Episodes
-
1254’de İtalyan bir tüccarın oğlu olarak doğan Marco Polo Venedik’ten Çin’e macera dolu bir yolculuk yaparak görüp duyduklarını Avrupalılara aktardı.
-
Bugün geçen haftalarda bir öğretmenin hayatını kaybetmesini ve Jane Elliott Deneyi'ni konuşuyoruz.
-
Episodes manquant?
-
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ismi altında açıklanan yeni müfredat hakkında düşüncelerim.
-
Tarihte İnsan Kurban Etme Ritüelleri neden yapılıyordu. nasıl yapılıyordu. Veya neden bazı kültürlerin bir parçası haline geldi.
-
Zengin bir kültürel hayata ve gelişmiş bir mimariye sahip olan Pompei'de engin insanlara ve gemi kaptanlarına hizmet veren çok çeşitli ticarethaneler vardı. Ayrıca Şehrin etrafı zenginlere hizmet veren genelevlerle doluydu, bu evler ziyaretçilerini memnun etmek için her şeyi yapıyordu.
-
Sol düşünenin dinle kurduğu sorunlu ilişki, solun dinden olan uzak tavrı sağcıların bu sahada rahatça top çevirmesine olanak veriyor. Sizlere bu yayında Sol'un dine olan tavrını anlattım.
-
Aşkı uğruna Papa’ya rest çekip, koskoca İngiltere’yi Katolik Kilisesi’nden çıkararak yeni bir tarih yazan İngiltere kralı VIII. Henry'nin evlilik maceralarını sizin için anlattım.
-
Osmanlı tarihinin en büyük dedikodularından birisi olan Baltacı Mehmet Paşa ve Katerine arasında geçtiği iddaa edilen aşkı sizler için anlattım. İyi dinlemeler :)
-
Bu yayında sizlere çocuk olarak tahta geçen, güç ve iktidar oyunlarını bir bir atlatan, Allah'ın yeryüzündeki gölgesi, cümle Osmanlı mülkünün yegane sahibi, Padişahı Cihan 4. Murat'ı anlattım. İyi dinlemeler.
-
İbşir Paşa nasıl Deyyus-u Ekber sıfatını kazandı? İbşir Paşa, Varvar Ali Paşa ve Sultan İbrahim arasında yaşanmış gerçek bir olaydan bahsettim.
İyi dinlemeler.
-
İyi pişmiş, yağlı bir köftenin üstüne krem şanti, düşüncesi bile mide bulandırabilir. Ama kabul edin başlığı görüp bu podcast'i tıkladınız. Bugün sizlere farklı bir bakış açısıyla pazarlamadan bahsettim. İyi dinlemeler.
-
"Kadın”ve“eğitim” başlıkları bir araya geldiğinde hep sonradan verilmiş bir hak tabiriyle karşılaşıyoruz. Avcı-toplayıcı toplumlarda itibaren kadının toplum içindeki rolü ve hakları gasp edilmiştir. Bu gasp edilen haklardan birisi de eğitim hakkıdır. Tarih’te kadınların eğitim hakkı konusunda hep kısıtlama görüyoruz. Bu Roma-Helen Medeniyeti’nde de var. Hamburabi Kanunlar’ında da, Rönensans Avrupası’nda da, Osmanlı Devleti’nde de...
Bugün sizlerle Osmanlı’da kızların eğitimi üzerine konuşacağız.
-
Sürekli aynı hataya düşmek istemiyorsanız, tercihlerinizi doğru yapmak istiyorsanız, toplanın size Aptal Puma Sendromunu anlatıyorum.
-
Bugün Avrupa’da radikal değişimler yaşandığı Rönesans Dönemini ve bu dönemde kadının konumunu konuştuk. İyi Dinlemeler :)
-
Osmanlı Devletinin son dönemlerinde ortaya çıkan Yabancı okullar sorununu, bu okulların nasıl siyasi figür haline geldiğini ve osmanlı devletinin aldığı önlemler.
-
Bu bölümde sosyalizm nedir, neyi savunur, avantajları nelerdir dezavantajları nelerdir, kapitalizm ideolojisi ile farkı var mıdır? Yine dünya genelindeki uygulama örneklerini hangi ülkelerde uygulandığını gelecekte ne gibi bir rol oynayabilir bunları konuştuk. İyi dinlemeler.
-
Bir çiçek çeşidi olan Lale Osmanlı kültüründe önemli bir yere sahiptir. Lale, güzelliği, zarafeti ve zarifliğiyle Osmanlı sanatını ve edebiyatı etkilemiştir.
Ecdadımız Laleyi sadece yetiştirmekle kalmamış onu stilize ederek süsleme sanatına da kullanmışlardır Osmalıda tezhip sanatı, çini, ebru sanatı, kaftanlar, mintanlar, yazmalar, altınlar, gümüşler, ahşaplar hep lale ile içiçedir.
-
Celile Hikmet Osmanlı’nın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk kadın ressamlarından birisidir. Daha çok nü ve portreler çalışmıştır. Celile Hanım, zamanının ötesinde sıra dışı bir kadındır. Oğlu Nâzım Hikmet’in edebiyat ve resme olan ilgisini de beslemiştir.
-
Osmanlı Tarihine damga vurmuş sultan diye anılmış ama sultan olamamış bir şehzade Cem sultan
-
Hangi siyasi görüşe sahip olduğumuz kimlerle flört edeceğimizi de belirliyor. Ilgaz Gökırmaklı siyasi görüşlerin flört etme sürecindeki önemini sizler için seslendirip sonuna kendimden ufak bir not ekledim.
- Montre plus