Episodes
-
I denne episoden møter vi psykologspesialist Torkil Berge, som er en av forfatterne bak boken «Irritabel tarm – mentale verktøy og tiltak som reduserer symptomer og øker livskvaliteten».
Berge forteller at selv om irritabel tarm (IBS) er anerkjent som et syndrom med fysiske årsaker, kan det mentale likevel være avgjørende. Han har flere eksempler på at pasienter blir symptomfrie av å jobbe med å endre tenkemåter og vaner.
Psykologspesialisten forklarer at gjennom flere år med kraftige IBS-plager, kan kommunikasjonen mellom hjerne og tarm bli så aktivert, at det skrur opp smerter og andre plager. Dersom man kan roe ned denne kommunikasjonen, kan man få situasjonen under kontroll igjen.
-
Visste du at slimhinnen i tynntarmen kan bli dårligere blant annet på grunn av stress, usunt kosthold og antibiotikabruk? Det kan føre til tilstanden lekk tarm (intestinal permeabilitet), eller «leaky gut», som det heter på engelsk.
Dersom du har lekk tarm, vil ufordøyde matpartikler, avfallsstoffer og mikrober som sopp og bakterier trenge igjennom veggen på tynntarmen og over i blodbanen din. Det skaper en immunreaksjon som gir mange ulike symptomer.
I denne episoden har vi intervjuet Line som har lekk tarm, og helseveileder og homøopraktiker Margrethe Skår som jobber med mage-tarmproblematikk.
I episoden kommer Margrethe Skår med tips til en hjemmelaget drikk som booster de gode bakteriene i tarmen din. Oppskriften på «mikrobiom mashup» finner du her: https://www.youtube.com/watch?v=6_nCudESZeo
-
Episodes manquant?
-
Overlege Heidi Cecilie Villmones har akkurat avsluttet en doktorgrads-studie der hun forsket på hvilke bakterier som skal være i tynntarmen. Hun konkluderte med at det er veldig «snille» bakterier i tynntarmen - at de ligner mer på bakteriene vi har i munnen, enn på tykktarmsbakteriene. Ifølge Villmones har man trodd at bakteriene i tynntarmen ligner på bakteriene i tykktarmen, og hun mener at man derfor bør endre lærebøkene i medisin og begynne å tenke annerledes.
De nye funnene gjør tilstanden «Small Intestinal Bacterial Overgrowth» (SIBO) høyaktuell. Kristina Nicholls har Irritabel tarm (IBS) og fått påvist tilstanden SIBO gjennom en pusteprøve. I denne episoden deler hun sin historie.
-
University of Queensland i Australia har nylig publisert en artikkel der de mener å ha funnet noen sentrale svar på hvorfor folk har inflammatoriske tarmsykdommer (IBD), og hvordan man kan behandle disse sykdommene i fremtiden.
Forskningsteamet deres har nemlig isolert fem bakteriestammer de mener er viktige for å forebygge inflammasjoner og ulike krefttyper i tarmen. Dersom man har for liten bestanddel av disse bakteriene, vil inflammasjonen i tarmen øke, og man kan utvikle IBD. Forskningsteamet ser for seg at om noen år vil pasienter få en pille med disse bakteriene, noe som vil revolusjonere behandlingen av IBD og forhåpentligvis gi langt færre bivirkninger enn dagens behandling.
Vi har intervjuet professor Jakob Begun, som leder denne forskningen. Han jobber også som gastroenterolog ved Mater hospital i Brisbane, Australia.
Han mener det er en klar sammenheng mellom dårlig tarmflora og IBD, men han presiserer at det ikke alltid er enkelt å vite om dårlig tarmflora fører til IBD, eller motsatt. Uansett observerer han at IBD er en sykdom som oppstår i samfunn der folk spiser typisk vestlig mat, og han anbefaler derfor å ta et kritisk blikk på hva man spiser.
Intervjuet er på engelsk.
Programleder er Miriam Ekelund.
Podkasten er laget av Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer med økonomisk støtte fra Stiftelsen Dam. -
Visste du at flere personer som har kvinnesykdommen endometriose får en IBS-diagnose fordi symptomene ligner så mye? I denne episoden får du møte Marie, som opplever at symptomene på disse to sykdommene er veldig like og at de påvirker hverandre gjensidig.
Vi har også intervjuet osteopat Helene Ausland ved oslo Kvinnehelsesenter som forteller om hvordan fordøyelsessykdommer kan påvirke seksualiteten. Hun får besøk av både kvinner og menn med fordøyelsessykdommer som opplever ulike problemer rundt seksualitet. Stram bekkenbunn er en av problemstillingene som kan oppstå når man overanstrenger dette området på grunn av luftplager, hyppig avføring og andre fordøyelsesrelaterte problemer.
Det er reporter Marthe Emilie Igesund som har intervjuet Marie. Programleder er Miriam Ekelund.
-
Når fordøyelsen krangler, er det mange som prøver stadig nye dietter for å få den til å samarbeide. Mange av diettene man finner på internett er strenge, og man må kutte ut mange av de matvarene som har vært ansett som bærebjelker i norsk kosthold.
For Rebecca Solheim gikk denne eksperimenteringen veldig galt. Samme hva hun kuttet ut, slet hun fortsatt med mageproblemer og utmattelse. Til slutt spiste hun bare tørr kylling og veide 34 kilo. Hun måtte innse at hun hadde fått en spiseforstyrrelse, og begynte på den lange veien tilbake til et variert og sunt kosthold.
Dr. Fedon Lindberg, som driver med integral og funksjonell medisin, fraråder å eksperimentere for mye med ulike dietter. Han forteller at det finnes tester som kan gi mer spesifikke svar på hva som er i veien med fordøyelsessystemet, enn de testene det norske helsevesenet tilbyr i dag. Han anbefaler å bruke disse til å finne ut av konkret hva som går galt med fordøyelsen, og heller målrette kostholdsendringene mot dette.
-
Noen får fekal transplantasjon og blir betydelig bedre av fordøyelsessykdommer. Mange er nysgjerrige på denne behandlingen, men hvordan kan man egentlig vite om man trenger å få en slik behandling?
I denne episoden intervjuer vi Christina Casén som er direktør for klinisk og medisinsk avdeling i Genetics Analysis. Dette er et helnorsk firma som driver med testing av tarmfloraen. Casén forteller hva en dysbiose og lekk tarm er, og forklarer hva denne testen går ut på.
Til og med 1. mai får alle medlemmer av Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer 50 % rabatt på denne testen. Den koster nå 1250 kr for LMF-medlemmer. Du kan bestille testen her: https://kit.lab1.no/privat?kit=32
Vi gjør oppmerksomme på at LMF ikke har noen økonomiske bindinger til Genetic Analysis. Vi har fått en god medlemsrabatt som vi har valgt å markedsføre da vi opplever at det er stor interesse for dette blant våre medlemmer. -
De siste årene har vestlig medisin fått øynene mer og mer opp for viktigheten av å ha en god tarmflora. Fra å tro at tarmen er steril på innsiden for bare noen tiår siden, har man nå sett at det er et yrende liv av bakterier som er avgjørende både for tarmhelse, psykisk helse, immunforsvar og mye annet. Det store spørsmålet blir da - kan man bli frisk dersom man får tilført avføring fra en som er friskere enn en selv? I denne episoden skal vi prøve å finne mer ut av det.
Vi har snakket med Marion Gryde som har Crohns sykdom og irritabel tarm (IBS). Hun var veldig syk, men opplevde en enorm bedring etter å ha fått fekal transplantasjon.
Vi intervjuer også Professor Magdy El-Salhy som er spesialist i gastroenterologi og indremedisin. Han har forsket på fekal transplantasjon i flere år.
Til slutt kommer generalsekretær i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer, Mads Johansson, og forteller om en stor endring. I løpet av de neste månedene bytter vi nemlig navn til Mage-tarmforbundet.
Programleder er Miriam Ekelund. -
Mange med mage-tarmsykdommer sliter med smerter, og leter derfor etter metoder for å lindre disse, slik at de kan bedre livskvaliteten. Stadig flere er nysgjerrige på medisinsk cannabis, men få her i Norge har prøvd dette mot fordøyelsessykdommer.
Reporter Fabian Lyseng har intervjuet Glenn Dahl, som har Crohns sykdom. Han har slitt med sterke smerter, men de siste fem årene har han fått smertelindring ved å bruke cannabis-produktet Bedrocan.
I denne episoden møter du også Audun Stubhaug, som er professor og avdelingsleder ved Avdeling for smertebehandling ved Oslo universitetssykehus Ullevål. Han forklarer hvorfor smerter fra fordøyelsen og fra muskler og skjelett oppleves veldig ulikt. Videre deler han sine erfaringer både med morfin-preparater og medisinsk cannabis, forklarer forskjellen mellom virkestoffene THC og CBD i cannabis og kommer med råd til de som ønsker å prøve medisinsk cannabis mot smerter. -
Mange med fordøyelsessykdommer får livskvaliteten kraftig redusert på grunn av fatigue, også kalt utmattelse. I denne episoden møter vi Siri Seltveit Danielsen (35), som har ulcerøs kolitt og sliter med fatigue. Hun forteller at hun tidligere hadde en enorm arbeidskapasitet. Nå sliter hun med å ha energi god nok til en jobb i gradert stilling og familieliv. (Reporter i denne saken er Marthe Emilie Igesund.)
De som sliter med fatigue kommer ofte inn i en dårlig sirkel, der de opplever mer og mer energiløshet og håpløshet. I de verste periodene føles alt ut som kraftanstrengelser, og man greier ikke å se hvordan man kan snu situasjonen. Professor Roald Omdal, som er spesialist i revmatologi og indremedisin, forteller hva fatigue skyldes og hva man kan gjøre for å få det bedre. Han forteller at utmattelse egentlig er en sunn reaksjon på sykdom, men at den kan redusere livskvaliteten dersom tilstanden blir kronisk. Utholdenhetstrening er hans beste tips for å få det bedre.
-
Mange med fordøyelsessykdommer går på dietter. Det kan gjøre det komplisert å innta et måltid – enten det er i barnehagen, på skolen, arbeidsplassen eller på restaurant. Hva sier egentlig loven om krav på tilrettelegging av mat? Har man rett på det? Vi har intervjuet faglig leder for Funksjonshemmedes Fellesorganisasjons (FFO) Rettighetssenter, Live Kroknes Berg, om dette.
Vi har også snakket med kjøkkenleder Jorunn Stokkebryn ved Valdres folkehøgskole, om hvordan de forholder seg til et stort antall elever som trenger tilrettelagt mat. Reporter i denne saken er Pauline Lundekvam.
Sist, men ikke minst, har vi snakket med Wenche Mikalsen, som ikke lenger kan ta bussen fordi busselskapet AtB har en noe merkelig toalettpraksis. Hver gang noen må på toalettet, må bussen stoppes helt. Alle passasjerene må vente til personen har gått på do. Både Mikalsen og generalsekretær i LMF, Mads Johansson, synes denne praksisen er ydmykende for personer med fordøyelsessykdommer. De oppfordrer AtB til å slutte med denne praksisen.
-
Har du akkurat blitt diagnostisert med en fordøyelsessykdom og mangler informasjon om kosthold, medisiner og hvordan du best skal mestre sykdommen? Da er denne episoden for deg. Gastroenterolog Marte Lie Høivik gir en innføring i ulike fordøyelsessykdommer og hvilken behandling man kan få for dem. Videre forteller IBD-sykepleier Turid Bua om gratis kurs om fordøyelsessykdommer ved Lærings-og mestringssentrene.
Oversikt over høstens kurs finner du her: https://www.lmfnorge.no/levemedsykdom/laering-ogmestring/mestringskurs
Du får også møte Daniela Avendano, som nylig har blitt diagnostisert med Crohns, og som ønsker seg bedre veiledning fra helsevesenet. -
Noen sier de blir friske ved å kutte ut animalske produkter, mens andre blir friske av å spise betydelig mer av animalske produkter. Er tarmene våre så ulike? Mange med fordøyelsessykdommer går fra diett til diett, og føler seg mer og mer forvirret rundt reaksjonene fra fordøyelsessystemet.
I denne episoden snakker vi i dybden om fordøyelsessykdommer og dietter sammen med noen av de fremste ekspertene på kosthold i Norge:
- Marit Zinöcker, høyskolelektor i ernæringsfag ved Bjørknes høyskole
- Sissi Stove Lorenzen, klinisk ernæringsfysiolog innen gastroenterologiske sykdommer
- Gülen Arslan Lied, gastroentereolog og leder for Senter for ernæring ved universitetet i Bergen
Vi har også fått inn spørsmål fra følgerne våre på Facebook om ulike "kostholdsrariteter", der matvarereaksjoner virker forvirrende og noen ganger direkte selvmotsigende. Kostholdsekspertene svarer på disse.
Mot slutten av episoden har vår reporter Pauline Lundekvam intervjuet "hypokonderlegen" Ingvard Wilhelmsen, som advarer mot å stresse for mye rundt dette med mat. Han mener at et slikt stress kan trigge angstreaksjoner i kroppen, som igjen går ut over fordøyelsessystemet.
Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF)s generalsekretær Mads Johansson blir også intervjuet. Han forteller litt om hva foreningen jobber med om dagen. For mer informasjon om LMF: https://www.lmfnorge.no/
Podkasten er laget med økonomisk støtte fra Stiftelsen Dam.
Programleder er Miriam Ekelund.