Episodes
-
Den sista av veckans sommarrepriser är en härlig påminnelse om alla goda effekter du kan få ut av mindfulness. Så här beskrev vi avsnittet när det kom 2021:
Intervju med Ola Schenström, läkaren som gjort till sin livsuppgift att sprida mindfulness och meditation. Vi pratar om olika perspektiv på mindfulness, från individ till organisation och samhälle. Hur påverkas vi av att bli mer medvetna om oss själva och de val vi gör? Ola delar också med sig av en guidad kroppsscanning, som ligger som ett eget bonusavsnitt.
Vill du komma i kontakt med Ola hittar du honom på Mindfulnesscenter: https://www.mindfulnesscenter.se/
-
Episodes manquant?
-
I dagens sommarrepris tittar vi närmre på de mänskliga superkrafterna: att vara i närvaro och att vara i relation. Vi ser dem genom linsen av trauma. Så här beskrev vi avsnittet när det kom 2021:
Trauma Informed Leadership - ett område som vuxit sig stort globalt men som det inte pratats jättemycket om i Sverige. Marika Ronty och Kirsti Gjellan berättar om hur trauma - eller känslomässiga sår - påverkar en arbetsplats, och varför vi är betjänta av att känna till hur trauman påverkar både individer och grupper.
Vi pratar också om de mänskliga superkrafterna: att vara närvarande och att vara i relation. Och om hur man alltid i första hand är medmännniska, sedan chef, medarbetare, kollega med mera.
-
Idag reprisar vi avsnitten där vi intervjuar Aron Schoug, doktor i pedagogik vid Stockholms universitet som har forskat om storskaligt kreativt samarbete. Hur kan vi både vara kreativa OCH organiserade? Så här beskrev vi avsnittet då:
Vad är en lärande organisation och hur kan vi främja kollektivt lärande? Och hur kan vi kombinera styrning och samordning utan att kväva kreativitet? Detta är frågor som Aron Schoug intresserar sig för, och i det här avsnittet delar han med sig av sina forskningsresultat och erfarenheter inom området. Samtalet är uppdelat i två delar som båda finns tillgängliga nu.
I detta avsnitt (del 2 av 2) pratar vi om storskaliga kreativa samarbeten, som exempelvis teater- eller it-projekt, teknikutveckling och innovation. Utifrån Arons forskning får vi med oss användbara begrepp för att fundera kring hur kreativt arbete kan kombineras med styrning och samordning.
Arons avhandling finns tillgänglig här: Storskaligt kreativt samarbete
-
Idag reprisar vi två avsnitt om kollektivt lärande och kreativitet. Intervjun är från 2022 med Aron Schoug, doktor i pedagogik vid Stockholms universitet. Så här beskrev vi avsnittet om kollektivt lärande:
Vad är en lärande organisation och hur kan vi främja kollektivt lärande? Och hur kan vi kombinera styrning och samordning utan att kväva kreativitet? Detta är frågor som Aron Schoug intresserar sig för, och i det här avsnittet delar han med sig av sina forskningsresultat och erfarenheter inom området. Samtalet är uppdelat i två delar som båda finns tillgängliga nu.
I detta avsnitt (del 1 av 2) samtalar vi om kollektivt lärande och lärande organisationer - något som de flesta vill ha, men vilka delar är viktiga att få på plats för att det ska fungera?
Arons avhandling finns tillgänglig här: Storskaligt kreativt samarbete
Storskaligt kreativt samarbeteRead More -
Den här veckan kommer en serie repriser inför sommaren kring området kommunikation och relation! Vi börjar med ett avsnitt från förra säsongen:
Leif GF Stenberg kommer till Tealpoddens studio och pratar om dialog. Leif har många års erfarenhet som organisationskonsult, coach och terapeut. Han är författaren bakom boken Öppna dörren till dialogens fyra rum — och lär dig tänka tillsammans.
Vi pratar om dialog och de fyra rummen:
Fråga cirkulärt Synliggör tankemodeller Reflektera Lyssna
Och att grunden till all dialog läggs i deltagarnas självinsikt.Vi pratar om hur Leif tankar har inspirerats av The human element. Vi pratar också om att gå från brainstorming till brainstilling och vilken skillnad vi vi vill uppnå när vi blickar framåt, och vilken skillnad vi vill känna mot hur det varit förut.
Förutom The human element och dess upphovsman Will Schultz, nämner vi i avsnittet också Peter Senge, FIRO, David Bohm och Susan Wheelan och Motiverande samtal, MI.
Vill du komma i kontakt med Leif hittar du honom på aktivorganisation.se
Gillade du avsnittet så dela gärna vidare!
-
I det här avsnittet pratar vi agila arbetssätt. Gäst är agila coachen Johan Westerlund.
För många år sedan när agila rörelsen startade fanns en dröm om andra typer av organisationer. Om att göra saker på helt nya sätt, att leda på nya sätt och att släppa på "command and control".
Vad har hänt sedan dess? Var står vi nu och hur kommer det se ut framöver?
Vi pratar också om den agila rörelsens 2 största misstag, om team, frustration och kontroll. Vi pratar om SAFe och om hur team själva ta ansvar för uppföljning och målstyrning med OKR. Och om vad som är oförskämt, på gränsen till galenskap.
Vill du prata mer agilt med Johan hittar du honom här: https://dandypeople.com/team/johan-westerlund/
Ämnen vi nämner i avsnittet:
Spiral dynamics, bild lånad från Jessica Löwenhielms Wholly.se
Alignment and Autonomy på Youtube
Conways law - ”describes the link between communication structure of organizations and the systems they design”
Boktips finns på tealpodden.se
Hänvisningar till andra avsnitt i Tealpodden:
Självinsikt och Enneagrammet
Självlstyre och samarbetsklimat med Karin Tenelius
Beyond Budgeting med Mia Kolmodin
Del 1-3 om vuxenutveckling med utvecklingscoach Jessica Löwenhielm:
SPECIALISTEN
PRESTERAREN
KATALYSATORN OCH SYNERGISTEN
-
I det här samtalet om beslut gästas vi av Jimmy Janlén, agil coach och författare. Att det är viktigt att enas om HUR beslut ska fattas, om mandat och om att det ibland krävs lite mod för att fatta och hålla fast vid beslut. Och att våga fatta beslut genom att se dem som experiment.
Jimmys youtube-kanal: https://www.youtube.com/@AgilewithJimmy
Det här är en repris från 2021 som vi publicerar som en uppladdning inför ett nytt avsnitt om agila arbestsätt kommande vecka.
-
Människans biologiska instinkter yttrar sig i olika beteenden och tankemönster. Men hur blir det när man är olika stark i olika instinkter? Tina Tornell och Ann Timm från Enneagramcenter besöker podden och berättar om hur det kan se ut när vi över- och underanvänder våra styrkor och instinkter.
Biologiska instinkter är en pusselbit av många för att få upp ögonen för sitt egna och andras beteenden. Enneagrammet är ett annat - och dessa går fint att kombinera. Våra biologiska instinkter ger ytterligare en dimension till Enneagrammet och för dig som är intresserad av självinsikt ger det flera spännande verktyg att använda och kombinera.
Tina och Ann har tidigare besökt oss på Tealpodden och berättat om Enneagrammet, som du med fördel kan lyssna på i anslutning till det här avsnittet.
Vi konstaterar än en gång: Alla modeller är fel, några är användbara. Vi är väldigt förtjusta i Enneagrammet och tar den till oss som en Användbar Modell.
Det här hänvisar vi till i avsnittet
Andra avsnitt i Tealpodden:
Självinsikt och Enneagrammet
Inner Development GoalsPodd:
EnneagrampoddenForskare och författare:
Daniel Siegel
Jaak Panksepp
Ross HudsonKommande bok:
Daniel Siegel and the PDP Group: Personality and Wholeness in therapy -
Det här är en repris från februari 2022 där vi gästas av Ann Timm och Tina Tornell från Enneagramcenter. I det här avsnittet pratar vi om vad Enneagrammet är för något och hur det kan bidra till djupare självinsikt. Nästa vecka är Ann och Tina tillbaka med ytterligare en dimension för detta.
Självinsikt och Enneagrammet
Vi pratar om självinsikt utifrån perspektivet Enneagrammet.
Enneagrammet är en modell för personlighetsdrag och kan utgöra ett verktyg för självinsikt. Bara den med insikt i varför den handlar som den gör, kan kliva ur invanda beteenden och agera utifrån sin egen vilja. Hur lätt det är beror på hur låst man är vid sina invanda strategier.
Enneagrammet består av tre center som mynnar ut i nio strategier och förstås bäst om man tittar på en illustration över detta (länk nedan).
Som en statistiker sa i samband med corona: Alla modeller är fel, några är användbara. Vi blir väldigt förtjusta i Enneagrammet och tar den till oss som en Användbar Modell.
Här hittar du Enneagramcenter
-
Varför handlar så lite managementlitteratur om hur mognadsgrad hänger ihop med framgång som ledare? Den frågan ställde sig Erik Waesterberg och skrev boken Moget ledarskap - är det du eller ditt ego som styr.
I det här avsnittet ger Erik sin syn på mognadsutveckling och hur han använder coachning och självreflektion som sätt att nå djupare inom sig själv.
Vi pratar om egot, om observationsjaget och om det ofta korta tidsfönstret som ger dig tillfälle att agera så som du verkligen vill agera. Och får höra när Erik ger Maria en snabb coachning i vad som senast triggade henne.
-
Organisationer idag har svårt att leverera strategiskt - på grund av bristande incitament för samarbete.
I det här avsnittet gästas vi av Mia Kolmodin, agil coach, vd och grundare av Dandy People. Mia berättar om hur vi kan ta bort hinder för samarbete. Begreppet Beyond budgeting beskriver genom 6 processer och 6 principer som hjälper oss att hantera VUCA: snabbrörlig förändring och komplexitet.
Länk till Mias poster över Beyond Budgeting, som hon kallar Enabling Business Agility.
-
CSRD, ett direktiv från EU om hållbarhetsrapportering. Vad är det som är kittlande med det? Johanna Brunge Grant, klimatstrateg och konsult inom CSRD kommer till Tealpodden och berättar om paradigmskiftet som CSRD innebär.
Hållbarhet kommer få samma status som finansiell redovisning - sug på den!
Från vår sida är vi också väldigt nyfikna på vad det kan finnas för nya möjligheter för samarbete, organisatoriska förändringar och förflyttning av mandat ut till team. Eftersom direktivet fokuserar på VAD, inte på HUR så finns alla möjligheter att på många plan förändra sin organisation till det bättre.
Lyssna på vilka möjligheter CSRD kommer med.
Gillar du avsnittet? Sprid gärna genom att tipsa vänner och kollegor. Följ oss också gärna på LinkedIn
-
Pella Larsdotter Thiel har, tillsammans med sin författarkollega Henrik Hallgen, skrivit boken Naturlagen - om naturens rättigheter och människans möjligheter. I det här avsnittet pratar vi med Pella om en idé som förändrar hela vårt sätt att leva i och förhålla oss till naturen: att ge naturen rättigheter som ett eget rättssubjekt.
Jordens ekosystem och arter skulle därmed inte vara underordnade människan - utan ha samma rättigheter. Låter det spännande? Det är det!
Det här är en repris från 2022 i samband med att vi släpper några avsnitt med tema natur och klimat.
Gillar du avsnittet så tipsa gärna vänner och kollegor!
-
I det här samtalet guidar Cristian Sjövind oss kring organisationsmetaforer, hur naturen kan ta större plats i en organisation och organisationen som ett ekosystem.
Varför är det bättre att utgå från ett träd än från en maskin när vi tänker kring organisation, och vilka effekter får det? Och vad betyder det om vi väljer att gå längs en skogsstig istället för att köra på en motorväg?
Det här är en repris från 2022 i samband med att vi släpper några avsnitt med tema natur och klimat.
Gillar du avsnittet så tipsa gärna om det till vänner och kollegor!
-
Psykologisk mognad och medvetandegrad utvecklas genom hela livet. Jessica Löwenhielm, coach och ledarutvecklare, besöker Tealpodden och berättar om de olika stadierna av vuxenutveckling.
I vuxen ålder behöver den psykologiska mognaden medvetandegöras för att fortsätta utvecklas - till skillnad från hos barnet där utveckling sker ”av sig självt”.
Det finns alltså en potential hos alla att utveckla sin medvetandelogik. Vi har alla våra tidigare stadier inom oss och har i olika grad gått vidare från dessa.
Det här är det tredje och sista avsnittet där vi pratar om de post-heroiska stadierna Katalysatorn och Synergisten.
I samband med de här tre avsnitten skickar Jessica med en hälsning med ett erbjudande:
"Hej underbara lyssnare av Tealpodden! Jessica Löwenhielm här och jag har ett erbjudande till dig. Är du nyfiken på att få fördjupad insikt om din egen utvecklingsresa som människa och ledare? Nu har du chansen att få 25% rabatt (2000 SEK) på din personliga rapport av Vertical Holistic Leadership Profile ( VHLP) – din nyckel till ökad självinsikt och starkare ledarskap! Ange koden 'TEAL' vid köp på min hemsida https://www.wholly.se/VHLP. Jag hoppas att du vill upplev fördelarna av vertikal utveckling!"
-
Psykologisk mognad och medvetandegrad utvecklas genom hela livet. Jessica Löwenhielm, coach och ledarutvecklare, besöker Tealpodden och berättar om de olika stadierna av vuxenutveckling.
I vuxen ålder behöver den psykologiska mognaden medvetandegöras för att fortsätta utvecklas - till skillnad från hos barnet där utveckling sker ”av sig självt”.
Det finns alltså en potential hos alla att utveckla sin medvetandelogik. Vi har alla våra tidigare stadier inom oss och har i olika grad gått vidare från dessa.
Det här är det andra i en serie av 3 avsnitt som bör lyssnas på i följd. I det här avsnittet går vi igenom stadiet ”presteraren”. Nästa avsnitt fortsätter med ”katalysatorn” och ”synergisten”.
I samband med de här tre avsnitten skickar Jessica med en hälsning med ett erbjudande:
"Hej underbara lyssnare av Tealpodden! Jessica Löwenhielm här och jag har ett erbjudande till dig. Är du nyfiken på att få fördjupad insikt om din egen utvecklingsresa som människa och ledare? Nu har du chansen att få 25% rabatt (2000 SEK) på din personliga rapport av Vertical Holistic Leadership Profile ( VHLP) – din nyckel till ökad självinsikt och starkare ledarskap! Ange koden 'TEAL' vid köp på min hemsida https://www.wholly.se/VHLP. Jag hoppas att du vill upplev fördelarna av vertikal utveckling!"
-
Psykologisk mognad och medvetandegrad utvecklas genom hela livet. Jessica Löwenhielm, coach och ledarutvecklare, besöker Tealpodden och berättar om de olika stadierna av vuxenutveckling.
I vuxen ålder behöver den psykologiska mognaden medvetandegöras för att fortsätta utvecklas - till skillnad från hos barnet där utveckling sker ”av sig självt”.
Det finns alltså en potential hos alla att utveckla sin medvetandelogik. Vi har alla våra tidigare stadier inom oss och har i olika grad gått vidare från dessa.
Det här är det första i en serie av 3 avsnitt som bör lyssnas på i följd. I det här avsnittet ger vi bakgrund till vuxenutveckling och går igenom stadiet ”specialisten”. Under kommande två avsnitt fortsätter vi med ”presteraren” samt ”katalysatorn” och ”synergisten”.
I samband med de här tre avsnitten skickar Jessica med en hälsning med ett erbjudande:
"Hej underbara lyssnare av Tealpodden! Jessica Löwenhielm här och jag har ett erbjudande till dig. Är du nyfiken på att få fördjupad insikt om din egen utvecklingsresa som människa och ledare? Nu har du chansen att få 25% rabatt (2000 SEK) på din personliga rapport av Vertical Holistic Leadership Profile ( VHLP) – din nyckel till ökad självinsikt och starkare ledarskap! Ange koden 'TEAL' vid köp på min hemsida https://www.wholly.se/VHLP. Jag hoppas att du vill upplev fördelarna av vertikal utveckling!"
-
Fråga Marika är en serie med kortare avsnitt där vi sitter ned och resonerar kring en fråga tillsammans med leg. psykolog och chefshandledare Marika Ronty.
Nu tar vi upp ämnet psykologisk trygghet. Med utgångspunkt i vårt tidigare avsnitt med Maria Wigenius Sjöberg och Lina Hedin (finns här: Spotify) diskuterar vi vidare på ämnet. Varför är det så populärt just nu och vilka faror finns det när ett område blir "hajpat"? Och hur kan vi sätta in psykologisk trygghet i ett större sammanhang?
Det här är en repris från 2023.
-
Fråga Marika är en serie med kortare avsnitt där vi sitter ned och resonerar kring en fråga tillsammans med leg. psykolog och chefshandledare Marika Ronty.
Har du lyssnat på vårt första avsnitt med Marika Ronty om ledarintelligens? Fastnade du också för distinktionen mellan vara och göra? I det här avsnittet fördjupar vi oss i de två begreppen - hur de hänger ihop och hur vi kan använda dessa tillsammans för att skapa mer kraft, lust, medmänsklighet och kreativitet.
Till avsnittet finns också ett reflektionsunderlag som du kan ladda ner här.
Det här är en repris från 2023.
- Montre plus