Episodes
-
ChatGPT är en nyligen lanserad AI-tjänst s.k. chatbot som fått mycket uppmärksamhet i media där dess imponerande förmåga att tolka frågor och ge initierade svar ger ett bevis på att artificiell intelligens har tagit ytterligare ett steg i sin utveckling.
I detta avsnitt försöker vi förklara och ge en enkel repetition till vad AI är genom att visa upp en film som visar hur ett en AI modell är uppbyggd (Klicka här för att se filmen) där Johan försöker beskriva hur en AI modell kan lära sig bygga upp kunskap från små beståndsdelar till att större och mer komplexa samband. Hur just ChatGPT har lärt sig all denna kunskap är ett resonemang baserad på artikeln How ChatGPT Actually Works av Marco Ramponi.
Rikard testar om ChatGPT kan vara en bra teolog, dvs hur vettiga svar får man inom det teologiska ämnet. Det visar sig att den klarar av mer än man tror där även förmågan att korskoppla mellan olika kunskapsområden är en intressant egenskap. Men är detta samma sak som att ChatGPT är kreativ och intelligent? Eller är det ändå människan som står för den sanna kreativiteten? Det sant mänskliga?
Ibland svarar dock ChatGPT fel, och även om den är imponerande så är det ändå "bara" en maskin, en slags miniräknare för den som vill bearbeta text och kunskap enligt vissa.
Avsnittets illustration är genererad av ett AI-system Dall E som är släkt med ChatGPT men specialiserad på att generera bilder utifrån beskrivningar. Bilden i detta avsnitt genererades utifrån texten: "Surrealist painting of two men, a priest and an engineer, building an AI robot together"
.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Susanne Wigorts Yngvesson, professor i etik vid Teologiska högskolan Stockholm, diskuterar hur det påverkar oss som människor när vi tar för givet att leva med maskiner och AI-system som ständigt håller koll på oss.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Episodes manquant?
-
Digital Diaspora eller digital förskingring står för den situation som många verksamheter i vårt samhälle just nu upplever på grund av Covid-19. I detta avsnitt gästas podden av Lisa Dawidson, gymnasielärare, och Marcus Lind, församlingsföreståndare i ett samtal om vad konsekvenserna egentligen är kring dels församlingskänsla och gudstjänstfirande och dels kring undervisning på universitet och gymnasiet, och hur den digitala tekniken har omdefinierat dessa världar. Hur påverkas vi som producerande medverkande kontra konsumerande deltagare. Gör det digitala att vi plötsligt måste öva upp talangen att "kommer igenom rutan"? Och hur kan vi bibehålla känslan av tillhörighet i en gemenskap när det naturliga sättet att mötas ersätts av det digitala?
I avsnittet pratar vi om en "barnruta" i våra gudstjänst där Lisa har använt den digitala tekniken på ett kreativt sätt för att lyfta pedagogiken om både treenigheter och vattnets fysik till nya nivåer. Länk till Youtube.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Varför uppfattar vi musik som ljuv? Eller sorglig och förtvivlad? Organist Jacob Wessbo samtalar med oss hur tonarter, klaverstämningar och matematiska mönster kan uttrycka teologi och beröra oss på djupet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Varför finns ens något så meningslöst som Coronaviruset? Vi diskuterar det evolutionära teodicéproblemet: Kan en god Gud verkligen skapa en värld där evolutionen av liv har skett genom så mycket lidande? En värld där evolutionära processer till exempel leder fram till virus som skapar pandemier? Vi leker med tanken på Gud som en programmerare som gör en genetisk algoritm.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Varför är vi människor ofta så dåliga på att bedöma risk? Teologen bekänner gamla risksynder och Ingenjören pläderar för IPCC:s alltför ignorerade förslag på vilken kombination av energislag som bäst skulle kunna stoppa koldioxidutsläppen.
I samtalet refereras det till boken Klimatnyckeln. En bra intervju med dess författare finns på: https://podtail.se/podcast/lara-fran-larda/-130-klimatnyckeln-med-staffan-a-qvist/ och den interaktiva kartan som visar produktion av ren energi finns på: https://www.electricitymap.org/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Mindre sjukdomar, superbebisar och längre liv. Forskare blir allt bättre på att klippa och klistra i våra gener. När vi drömmer om att bli bättre med hjälp av genteknik, vad är då ”bättre”? Vi provtänker teologiskt och etiskt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I detta avsnitt borrar vi lite djupare i bibelns två julevangelier där vi försöker provtänka lite runt denna klassiska berättelse utifrån ett historiskt bibelvetenskapligt perspektiv. Man kan konstatera att Johans föreställningar i detta ämne är mer präglat av julkrubbor och julspel än han trodde, och huruvida Johan kan hjälpa Rikard med sin förberedelse av sin predikan den 4:e advent är ytterst tveksamt.
Några frågor som diskuterades var: I vilken stad bodde Josef och Maria från början? Vilket år föddes Jesus? Vilka var Jesus bröder? Varifrån kom stallet och stjärnan? Och vilken tur det var för Maria att Lukas skrev sitt testamente där hon får sin rättmätiga roll, trots att Lukas förmodligen rörde ihop detaljer om vilken kung som levde när och hur detta med skattskrivning går till. För vem kan egentligen komma ihåg det?
Evangelierna är olika men kommer ändå fram till en gemensam poäng, nämligen att Jesus är från Gud.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Både teologen och ingenjören tycker att vin är trevligt. I Psalm 104 i Bibeln hyllas Gud för att ha gjort ”vin, som gör människan glad” (vers 15), men under 1800- och 1900-talet var det vanligt att frikyrkor i Sverige predikade absolut nykterism. Nu har allt fler kristna i frikyrkorna börjat dricka alkohol, men utan att frikyrkorna fört något teologiskt samtal om varför man svängt. Vi bjöd därför in allmänläkare Elin Vendel för att få lite fakta om hur de ädla dryckerna påverkar människan, för att kunna öppna upp för att tala om ansvarsfullt drickande ur ett teologisk-etiskt perspektiv med utgångspunkt i aktuell medicinsk forskning och kristendomens syn på människans uppdrag.
Elin Vendel hänvisar till följande källor för de fakta hon tar upp, för den som vill läsa mer:
Låg risk för skador vid mindre än tio standardglas alkohol i veckan
http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2018/04/Lag-risk-for-skador-vid-mindre-an-tio-standardglas-i-veckan/
Alkoholkonsumtion och risknivåer
https://www.folkhalsoguiden.se/globalassets/verksamheter/forskning-och-utveckling/centrum-for-epidemiologi-och-samhallsmedicin/folkhalsoguiden/rapporter-och-faktablad/alkoholkonsumtion-och-risknivaer-rapport-2018.1.pdf
Alkoholkonsumtionen i Sverige 2018
can.se
Statliga Missbruksutredningen från 2011
http://riddargatan1.se/
Johan tipsar om andra intressanta poddavsnitt:-Om alkohol https://anekdot.se/bildningspoddavsnitt/30-alkohol/-Om nykterhetsrörelsenhttps://anekdot.se/bildningspoddavsnitt/10-nykterhetsrorelsen/-Om kaffe vars historia har intressanta kopplingar till alkoholhttps://anekdot.se/bildningspoddavsnitt/kaffets-historia/
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad är det som gör att en gudstjänst på TV eller på nätet inte känns som ”på riktigt”? Kan man fira nattvard över nätet? Är det en bra idé att sätta på sig VR-utrustning och fira gudstjänst i cyberspace som avatar? Allt detta och mycket mer diskuterar vi frisinnat med Johannes Söderberg, som är producent för SVT:s gudstjänstprogram.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Är det ett fult trix att imponera med överlägsen teknologi när kyrkan missionerar? Finns det fall då mission blir moraliskt problematiskt?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Är miljökrisen möjligen de kristnas fel, eftersom bibeln säger att människan ska härska över skapelsen? Eller är det ingenjörernas fel, eftersom de skapat all den teknologi som förgör klimatet. Och hur kan man tänka tekniskt, etiskt och teologiskt om lösningen på problemen? Vi provtänker om ett komplext och viktigt problem och hävdar att ingenjör är ett av de frommaste yrken man kan välja idag.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Varför tycks Migrationsverkets beslut om konvertiter till kristendomen ska få stanna så slumpmässiga? Vi diskuterar slump, godtycke, erfarenheten av meningslöst lidande och Konvertitutredningens analys av Migrationsverkets beslut.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I varje levande cell pågår ett mikroskopiskt ingenjörsmässigt mirakel dagarna i ända. Ingenjören Johan delar sin förundran över hur imponerande komplext DNA-molekylen fungerar och teologen Rikard ställer frågor för att hänga med. Vi funderar på om det till och med är ett gudsbevis att det pågår så här avancerad kemi i varenda cell i kroppen. (En varning till alla biokemiexperter att förekomst av grova förenklingar förekommer i detta avsnitt som ett offer på ingenjörens pedagogiska altare.)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Har Gud gett oss fri vilja? Även om vi har fri vilja, hur fri är den där viljan egentligen? Är det någon skillnad på att få en viljeimpuls och att vilja styra sina viljeimpulser? Hur skapar våra telefoner viljeimpulser och hur påverkar det vår generations vilja?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nu har vi tagit tjuren vid hornet och frågat oss hur Facebooks AI-algoritmer får oss att uppleva världen på ett visst sätt. Det finns flera sorgliga fall av hur algoritmerna tycks ha accelererat politiska motsättningar.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi fortsätter att fundera över vad som kan bli konsekvenserna över teknologins framsteg där frågan om vad en människa egentligen är blir central och tydligare. Så vad är en människa eller vad är en postmänniska? Postmänniskan är ett begrepp vi möter inom transhumanismen. I detta avsnitt så inser vi att vi inte har tummen mitt i handen utan kanske rent av finns för att härska över skapelsen, eller med andra ord förbättra skapelsen och oss själva. Den som lever får se brukar man säga, och tänk om man aldrig dör. Mycket man då tvingas se och kommer detta leda till evig tristess? Så många frågor när en teolog och ingenjör provtänker.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi spekulerar vilt över om en AI bli religiös och andra teologiska frågor som utvecklingen inom AI väcker.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vi funderar på om själen verkligen måste vara en ickemateriell substans och Johan lär oss hur man flyger som stålmannen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Är bibeln ett jättemem? Vi provtänker lite kring att se på bibelns tillkomst i ljuset av teorier om kulturell evolution.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Montre plus