Episodes
-
Op 10 maart 2016 kwam de eerste aflevering van de Presidential Podcast online. De kop was: ‘Kan Bernie Sanders toch nog winnen?’. En de bedoeling: de aanloop naar en de uitkomst van de presidentsverkiezingen verslaan. Little did we know. Inmiddels zijn we bijna vijf jaar verder, vijf jaar die maar door één man gedomineerd zijn: Donald J. Trump. In de 110e en laatste aflevering van hun Presidential Podcast maken NRC-correspondent Bas Blokker, die halverwege de onstuimige rit Guus Valk opvolgde, en VPRO-presentator Chris Kijne een balans op van het presidentschap van de 45ste president van de Verenigde Staten van Amerika. En met name ook van de duizelingwekkende finale van diens ambtstermijn. Om tot slot, hoewel journalisten geen voorspellers zijn, toch ook een voorzichtige blik in de toekomst te werpen in deze laatste Presidential Podcast.
-
Na ruim vier en half jaar komt er met het einde van het Presidentschap van Donald Trump ook een einde aan de Presidential Podcast. De podcast had de opmerkelijke kandidatuur van Donald J. Trump en, na de ook voor ons onverwachte verkiezingsuitslag, diens presidentschap, als uitgangspunt en dan past het om na de inauguratie van Joe Biden aanstaande woensdag er een punt achter te zetten. In Bureau Buitenland maken we vanavond een balans op met NRC-journalist, en samen met Chris Kijne maker van de podcast, Bas Blokker.En we praten door over de gevolgen van het presidentschap van Trump met Henne Schuwer, oud-diplomaat te Washington en Albertine Bloemendal, universitair docent North American & Transatlantic Studies aan de Radboud Universiteit.
Nu als bonus in de Presidential Podcast. -
Episodes manquant?
-
Het presidentschap van Donald J. Trump eindigt zoals het begon en vier jaar voortgeduurd heeft: met een hoofdpersoon die vooral dat lijkt na te streven: hoofdpersoon zijn. Of het nu is door tegen iedere feitelijkheid in heel hard te blijven roepen dat de verkiezingsoverwinning hem ontstolen is, of door politiek, voor zijn partij, uitermate riskante blokkades op te werpen tegen een Covid-steunpakket en de defensiebegroting, één ding bereikt Donald Trump steeds weer: hij staat in de schijnwerper. En dat, zo concludeert NRC-correspondent Bas Blokker in gesprek met VPRO-presentator Chris Kijne, legt hem geen windeieren.
-
Er zijn, constateert NRC-correspondent Bas Blokker, nog twee soorten Trump-aanhangers over: de gelovigen en de cynici. De eersten geloven dat er een gigantisch complot gaande is om de verkiezingen te stelen, waar niet alleen alle Democraten maar zelfs ook een fervent Trump-aanhanger - dachten zij - als Brian Kemp de Gouverneur van Georgia, en veel andere Republikeinen deel van uitmaken. Én alle rechters die Trump zijn claims nu al vijftig keer afwezen. De cynici zijn politici als Senaatsleider Mitch McConnell, die de complottheorie niet tegenspreken zolang het ze goed uitkomt. Luister naar deze podcast, van presentator Chris Kijne en Bas Blokker, vol verbijstering.
-
Nu vrijwel alle juridische middelen zijn uitgeput, verplaatst het team van president Trump de activiteiten naar het politieke speelveld. In een poging de overwinning van Joe Biden in de belangrijke swingstate Michigan om te zetten in een zege voor Donald Trump werden politici uit die staat uitgenodigd op het Witte Huis en ook anderszins onder druk gezet om langs politieke wegen de zittende president op zijn post te houden. De kans dat dat lukt is erg klein, maar de schade die er mee wordt aangericht aan het vertrouwen in de Amerikaanse democratie is enorm. Zo concludeert NRC-correspondent Bas Blokker in gesprek met VPRO-presentator Chris Kijne.
-
Of het nou de belangrijkste verkiezingen uit de geschiedenis van de Verenigde Staten waren, daar zullen toekomstige historici over oordelen. Heel erg spannend was het wel. Ondanks alle waarschuwingen over rode en blauwe luchtspiegelingen en het feit dat één van die scenario’s zich feilloos ontrolde – de president leek in de verkiezingsnacht te winnen, door de in het stembureau uitgebrachte stemmen, maar zijn democratische rivaal bleek hem later op cruciale plekken, dankzij de later getelde poststemmen, toch nog te verslaan – heeft ook minstens half Nederland dagenlang nagelbijtend voor de televisie gezeten. En nu is er een gekozen president. En een zittende president die zich met hand en tand tegen de uitslag verzet. En er zijn nog steeds NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne om alle uitslagen en het rumoer daaromheen voor u te duiden.
-
Het is bijna zover. D-day. Waarbij D dit jaar misschien wel meer dan ooit staat voor Democracy. Want als de Amerikaanse verkiezingen van 3 november dit keer ergens over gaan, dan is het over het functioneren van de Amerikaanse democratie. De zittende president doet niet anders dan twijfel zaaien aan de betrouwbaarheid van het proces en de legers advocaten staan, voor zover niet al in actie, klaar om de beslissing uit de handen van de kiezer naar die van de rechter te verplaatsen. Een speciale aflevering waarin NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-verslaggever Chris Kijne vooruit kijken naar de verkiezingsdag en –nacht.
-
Als er niet héle rare dingen gebeuren - maar wie verbaast zich na vier jaar Trump nog ergens over - was het tweede debat tussen de presidentskandidaten het laatste van The Donald. Hij greep de gelegenheid aan om zichzelf op de valreep opnieuw uit te vinden door zijn tegenstander níet voortdurend te interrumperen. Of het genoeg was om zo kort voor de verkiezingen nog iets te doen aan zijn blijvend slechte peilingen, is de vraag die VPRO-presentator Chris Kijne en NRC-correspondent Bas Blokker onderzoeken.
-
De afgelopen twee weken waren zelfs voor het tijdperk Trump van een duizelingwekkende dynamiek. Een debat dat Amerika toch weer schokte, blauwe zwaailichten van het Witte Huis naar het Walter Reed-ziekenhuis en een president die het overleven van covid neerzet als een persoonlijke tour de force: het was vintage Trump en toch weer verbazingwekkend. Want of het de haperende verkiezingscampagne helpt, is de grote vraag voor NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne.
-
Alsof er nog niet genoeg op het spel stond - van welke kant je het ook bekijkt - heeft Ruth Bader Ginsburg nog een element toegevoegd aan wat ook zonder de strijd om een nieuwe benoeming voor het Hooggerechtshof al een kruitvat was. Het boegbeeld van progressief Amerika in dat hoogste rechtscollege van Amerika staakte vorige week haar jarenlange getob met ziekte: ze overleed op 87-jarige leeftijd. En 45 dagen voor wat deze keer vermoedelijk echt historische verkiezingen zullen zijn. Want er waren al zoveel zaken die, zoals NRC-correspondent Bas Blokker zegt tegen VPRO-presentator Chris Kijne, deze keer een giftig mengsel vormen.
-
We hadden best lang niets van hem gehoord, Michael Cohen, ooit de juridische duvelstoejager van president Trump, nu gedetineerd wegens fraude, al dan niet in opdracht van dezelfde Trump. Maar vorige week was hij er weer, met een tell-all boek over zijn voormalige broodheer. Net als journalistieke oud-gediende Bob Woodward, die deze week alweer zijn tweede boek over Trump afleverde. Waarmee de dynamiek in de campagne opeens weer als vanouds lijkt: iedere week een nieuwe ‘schokkende’ onthulling over Donald J. Trump. Maar valt er nog iets te onthullen? En maakt het iets uit, vragen NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne zich af.
-
Op 10 maart 2016 stond de eerste Presidential Podcast, toen gemaakt door NRC-correspondent Guus Valk en VPRO-presentator Chris Kijne, online. In een politiek landschap dat, na acht jaar Obama, voor verreweg de meeste Amerika-watchers, af leek te stevenen op een rustige consolidatie van het Democratische leiderschap, met steeds meer oog voor minderheden, ongelijkheid en praktische zaken als goede gezondheidszorg. Vandaag presenteren we u de honderdste aflevering, na bijna vier jaar president Trump, in een politiek landschap dat door beide partijen als apocalyptisch wordt beschreven. Het is nu of nooit meer, zeggen ze allebei, zo constateren de huidige NRC-correspondent Bas Blokker en Chris Kijne én voor deze speciale gelegenheid: Guus Valk.
-
Een historische dag was het, dinsdag 11 augustus, want Kamala Harris werd gepresenteerd als kandidaat vice-president van de Verenigde Staten. Waarmee voor het eerst een zwarte vrouw op een presidentieel ticket staat. En dus zaten de mannen van de Presidential Podcast op donderdag 13 augustus klaar om onder dat motto het gesprek te beginnen. Tot, tien minuten voor opname, president Donald Trump erin slaagde om die donderdag nog net iets historischer te maken dan de dinsdag naar het zich laat aanzien, door NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne.
-
Vorige week richtte Donald Trump zich rechtstreeks tot een kiezersgroep die als cruciaal beschouwd wordt tijdens de verkiezingen van dit najaar: de Suburban Housewives. De wat hoger opgeleide, witte vrouwen in de voorsteden van Amerika die vorige keer wel in waren voor een verzetje en dus op Trump stemden, aldus Bas Blokker. Maar die, blijkens alle peilingen, daar in toenemende mate spijt van hebben. En dus probeert Trump ze terug te winnen. Met angst. Angst voor het geweld tijdens demonstraties tegen politiegeweld als in Portland, Oregon, waartegen de president schimmige federale troepen inzette. Dat die inzet tot extra felle gevechten leidde, leverde weer handig campagnemateriaal op. En angst voor een zwarte instroom in de witte wijken waar de Housewives wonen. Of dat allemaal werkt is één van de vragen die NRC-correspondent Bas Blokker probeert te beantwoorden in gesprek met VPRO-presentator Chris Kijne.
-
Na aanvankelijk al weinig van het corona-virus te willen weten, schoot de president toen er geen houden meer aan was in de stand van president-in-oorlogstijd. Maar toen dat te lang ging duren en de economische schade te groot leek te worden, verklaarde Donald Trump de oorlog al snel voor gewonnen. Het gewone leven kon weer beginnen. Nu dat voor weer steeds meer Amerikanen mogelijk een eind aan hun leven betekent, laat dr. Anthony Fauci, de Jaap van Dissel van Amerika, zich steeds somberder uit over de staat van de nationale gezondheid. En dat is nog maar één van de problemen die de afgelopen twee weken opdoken en die de herverkiezing van de president steeds minder waarschijnlijk lijken te maken. NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne staan in het oog van de perfecte storm.
-
Terwijl in bijna de helft van de Amerikaanse staten het aantal corona-besmettingen nog steeds toeneemt, en soms angstwekkend snel, zoals in Oklahoma, staan juist daar de mensen al een week ik de rij voor de eerste Trump-ralley sinds de uitbraak. NRC-correspondent Bas Blokker is er ook en sprak met ze. En hij las de voorpublicaties van de zoveelste Trump-tell-all, het boek van oud adviseur nationale veiligheid John Bolton. Conclusie, in gesprek met VPRO-presentator Chris Kijne: het boek van een zakkenwasser.
-
En toen was daar opeens de gewelddadige dood, door politiehanden, van de zwarte man George Floyd. En barstte er een zweer open die het hele land in vuur en vlam van protest zette, ook letterlijk. Een moment dat bij uitstek vroeg om leiderschap, maar de reflexen van president Trump lijken niet toegesneden op de plotselinge nieuwe situatie. Al is er, opeens, ook goed nieuws voor de president, zodat alles onvoorspelbaar blijft, volgens NRC- correspondent Bas Blokker en VPRO- presentator Chris Kijne.
-
Je zou kunnen zeggen dat Donalds Trumps hele presidentschap zich mede afspeelt in de schaduw van diens voorganger. De president laat niet na Obama verantwoordelijk te houden voor alles wat er mis is in het land en draait zoveel mogelijk van diens beleid terug. Maar nu Obama zelf uít de schaduw is gestapt, lijkt juist Joe Biden een beetje in het duister te komen te staan. Luister maar de analyse van NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO- presentator Chris Kijne.
-
Niets is meer wat het twee maanden geleden nog was, ook niet in de strijd om het presidentschap. Maar dat betekent niet dat de geesten uit dat inmiddels verre verleden van voor corona niet toch nog lelijk kunnen spoken. Voor Joe Biden, Trumps democratische uitdager, is het zelfs een spookbeeld van 27 jaar geleden dat hem nu najaagt, in de vorm van Tara Reade, een voormalig stafmedewerker die hem van aanranding beschuldigt. Het duurde lang voor Biden zelf met een antwoord kwam, maar nu is het er. NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne luisterden mee.
-
De dagelijkse persconferenties van de Amerikaanse President, oorspronkelijk bedoeld als updates, ook van zijn gezondheidsfunctionarissen, over de stand van de Corona-crisis, zijn inmiddels verworden tot een platform waar alles aan de orde komt en Donald Trump, zoals hij het graag ziet, naar hartenlust kan oreren en links en rechts anderen kan beschuldigen van falen. Overigens niet in de laatste plaats doordat het journaille hem daartoe uitdaagt. Of dat uiteindelijk in Trumps voordeel zal uitpakken is nog de vraag, want de kritiek op het opereren van de federale overheid zwelt wel aan en het beeld is ook niet goed. En precies op dat moment had Joe Biden een hele goede week, die ook nog eens goed geregisseerd was. Zo constateren NRC-correspondent Bas Blokker en VPRO-presentator Chris Kijne in de Presidential Podcast.
- Montre plus