Episodes
-
Krökt rygg i sidled – hur påverkar det din träning? I det här avsnittet pratar vi om skolios, träning och vad som egentligen händer med hälsan, smärtan och skaderisken när du rör dig, lyfter och lever med en kropp som inte följer mallen. Måste tekniken vara perfekt? Är det farligt att träna asymmetriskt? Och hur kan du anpassa träningen på ett sätt som stärker, inte skrämmer? Allt detta i senaste avsnittet av Träning och smärta.
-
Feedback från en lyssnare trillade in. Avsändaren menar att värdarna ofta får det att låta för enkelt med smärta, men är smärta verkligen alltid enkelt? I det här avsnittet diskuterar sjukgymnasten David Josefsson och osteopaten Andreas Härdner Lennartsson kronisk smärta, vad det är och om det faktiskt finns enkla lösningar på långvariga smärtbesvär. Och såklart som i vanlig ordning - vad du kan göra åt det.
-
Episodes manquant?
-
En obehaglig upplevelse kan infinna sig i botten av en djup knäböj - oavsett mål, nivå och erfarenhet av träning med särskilda träningsredskap såsom skivstång. Men varför händer det just dig? Vad kan det vara ett tydligt tecken på? Och framför allt - vad kan du göra åt det? Två kliniker med erfarenhet diskuterar ett mystiskt fenomen i övningen knäböj.
-
Fokus i träningsvärlden är ofta vad du ska undvika för att inte få ont i ryggen eller förvärra det, men vad kan eller borde du faktiskt göra när olyckan har varit framme? Sjukgymnasten David Josefsson och Andreas Härdner Lennartsson diskuterar.
-
Övergångsåldern innebär fysiologiska förändringar i kvinnokroppen. Graden av dessa förändringar, intensitet och vilka individen upplever varierar, men en sak som många kvinnor i klimakteriet har gemensamt är en oro för vad man ska träna, hur mycket, vad som är optimalt och kanske motsatsen. I veckans avsnitt diskuteras dessa förändringar utifrån smärta, värk och ont i leder. Diskuterar gör legitimerad sjukgymnast David Josefsson och osteopaten och idrottsvetaren Andreas Lennartsson. Stötta gärna podden genom att tipsa en vän!
-
Ett hett samtalsämne i sociala medier är en hypotes om att envis ryggsmärta enkelt går att bota med antibiotika. Grannlandet Danmark erbjuder behandling av ryggont med antibiotika, men svensk sjukvård menar att underlaget inte är starkt nog. Vad visar forskning på modic-förändringar egentligen? Vad består teoribygget av och är det rimligt att tro att bakterier som normalt finns på huden existerar i ryggen?
-
Spelar intensitet ingen roll vid rörlighetsträning? Vad är skillnaden och likheten mellan periodisering, dvs strukturerad variation av detaljer i pass över veckor och månader, mellan stretching och styrketräning? Rörlighetskännaren David Josefsson, sjukgymnast och osteopat, lägger ut orden om den senaste sammanställningen av studier på rörlighetsträning.
-
Koffein främjar prestation i träning, men vilka konsekvenser har stor konsumtion för dagens sömndruckna ungdomar? Vad händer med deras tänder? Och är det sant att kaffe är mer naturligt, mysigt och härligt jämfört med kemiska soppor till energidrycker? Sjukgymnasten David Josefsson, osteopaten Andreas Lennartsson och idrottsfysiologen Mathias Zachau återförenas för ett samtal om världens mest populära drog.
-
Vad ska man göra när man får ont i armbågen i samband med styrketräning? Detta besvär som drabbar många som tränar med skivstång står i fokus när trion återförenas efter en höst med sjukdomstillstånd. David, Andreas och Mathias berättar vad ont i armbågen ofta beror på, vad du kan göra annorlunda utförandemässigt i bänkpress och dessutom en påminnelse om elementära principer för att träna vettigt när man har ont.
-
Är det sant att det räcker med styrketräning för att bli rörligare? Och vilka alternativ existerar om man vill försöka lära sig att gå ner i spagat eller djupt ner i en knäböj? Poddens rörlighetsfantast sjukgymnasten och osteopaten David Josefsson delar med sig sina tankar i detta dedikerade avsnitt.
-
Det ledsamma besväret artros kan sätta griller i huvudet på vem som helst. Det är lätt att känna sig begränsad och orolig, men vad är det som gäller vid artros egentligen? Vad får man göra? Vilka behandlingar fungerar? I detta avsnitt diskuterar David och Andreas allt du behöver veta om träning med artros.
-
Detta besvär drabbar filmproducenten Quentin Tarantinos favoritkroppsdel och är ett ämne för mytologiska missförstånd. Men svaret på den eviga frågan, vad det är som hjälper, kan inte förklaras med simpla röntgenfynd. David och Andreas diskuterar hälsporre eller som det också kallas - plantarfasciit.
Stötta podden genom att lämna en recension!
-
Hur illa kan det gå i ett extremfall? Från ung handbollsstjärna till drabbad av kronisk smärta och självmordstankar. I veckans avsnitt diskuteras David och Andreas en tidningsartikel från GP som handlar om exakt det. Glöm inte att lämna en recension!
-
Hur gick det sedan? David och Andreas diskuterar "gradvis exponering", att våga utmana utan att göra för mycket för snabbt, och återgång till vardagens tempo efter diskbråck.
-
Att undvika saker som gör ont är ett vanligt tips när olyckan har varit framme, men är det verkligen det bästa alltid att undvika det som smärtar? I detta avsnitt diskuteras tre inte så dumma principer för att träna efter att du har haft ont. Stötta gärna podden, lämna ett betyg i din poddspelare.
-
Han svimmade och vaknade på golvet men vad som hände sedan anade ingen av oss. I detta avsnitt av den självutlämnande podden berättar Andreas om resan från helvetet och tillbaka. Vad händer när en kliniker själv blir patient? Och hur hittar man vägen tillbaka? Lämna en recension på podden, det hjälper oss att nå nya lyssnare.
-
David Josefsson är legitimerad sjukgymnast och osteopat. I veckans avsnitt ger han oss en grundlig, pedagogisk men också lagom krånglig förklaring av hur smärta fungerar. Efter detta vet du vad smärta är och kan bättre förstå varför enkla, inte så krångliga men också onyanserade, modeller för att beskriva vad som orsakar smärta ofta inte stämmer så väl.
-
Starka är uppfattningarna om förbjudna övningar vid olika besvär. I det här avsnittet diskuterar David, Andreas och Mathias allt från situps vid ryggsmärta och drag till hakan till press bakom huvudet vid impingement. Stötta gärna podden genom att recensera den och tipsa en kompis om innehållet!
-
Upplever du att det svartnar framför ögonen när du styrketränar ibland? Blir du liksom yr och vimmelkantig? Då är det här avsnittet något för dig. Sjukgymnasten David Josefsson och idrottsfysiologen Mathias Zachau diskuterar varför du blir yr när du styrketränar tungt och vad du kan göra åt det. Stötta gärna podden genom att recensera den!
-
Får det hända eller är det olagligt om knäna faller inåt i knäböj? Hur är det med den eleganta rytmen i skuldran, och vad händer med smärtan när du börjar pronera foten? David och Andreas diskuterar vanliga missförstånd om hur kroppen rör sig och vilka konsekvenser det har för din muskelhälsa.
- Montre plus