Episodes

  • Rapper Def Rhymz, geboren als Dennis Oscar Bouman, werd geboren in Paramaribo, Suriname en groeide op in Rotterdam. Het werd bekend door zijn hits ‘Doekoe’ in 1999 en ‘Schudden’ in 2001 en maakte furore als lid van de eerste generatie rappers in Nederland. Hij sprak een enorm breed publiek aan en ontving tweemaal een TMF Award. Hij was een enorm actieve en enthousiaste artiest – en trouwens ook restauranthouder – tot hartfalen zijn leven bemoeilijkte. Hij was in afwachting van een donorhart, maar overleed op 53-jarige leeftijd. Zijn dood was een grote schok en bracht een mensenmassa op de been. Er werd geld ingezameld om hem een begrafenis in zijn geboorteland Suriname te kunnen geven die in april 2024 plaats vond.  
    Nicole Terborg volgt zijn spoor terug en praat met zijn moeder Esmey Revales, journalist Saul van Stapele, jongere broer Lucien Bouman en jeugdvriend en mede-oprichter van Postmen Martin Bear (G-Boah). 
    Wat blijft, na de dood van Def Rhymz? 

  • In de Nederlandse literatuur is de schrijver Belcampo, pseudoniem van Herman Schönfeld Wichers,  uniek. Nederlandse schrijvers beperken zich meestal tot realistische verhalen en romans, terwijl het werk van Belcampo fantastisch en surrealistisch is. Hij verandert één element in de werkelijkheid en fantaseert daar consequent op door. Wat gebeurt er als je jezelf in de trein tegenkomt? Hoe zou de Dag des Oordeels er uit zien in het gereformeerde plaatsje Rijssen en welke rol zou de schrijver daar zelf in kunnen spelen?  Nico Keuning schreef over een biografie over de kleurrijke figuur Belcampo, arts en schrijver. De titel van het boek is Groots en onbekommerd en hierin volgt volgt hij Belcampo als buitenstaander in het Rijssen van toen, als tbc-patiënt in Renkum en Davos, als student in Amsterdam, op zijn zwerftochten in het buitenland en als arts-schrijver in Groningen.

    In het tweede uur en de podcast van Wat blijft:

    Bob Goudzwaard was econoom en politicus en werkte voor het wetenschappelijk instituut van de ARP. Later werd hij ook Tweede Kamerlid voor die partij, hij was één van de initiators van het CDA. Goudzwaard was de grondlegger van het begrip ‘economie van het genoeg’, ook wel ‘consuminderen’ genoemd. In Nederland moest hij lang op waardering wachten, internationaal genoot hij veel aanzien. Hij was hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Annette van Soest volgt zijn spoor terug en praat met twee van zijn dochters Mariëtte en Annelies, zijn biograaf Joost Hengstmengel en docent filosofie en goede vriendin van Goudzwaard Esther Somers. 

     Wat Blijft, na de dood van Bob Goudzwaard?

    Presentator: Nicole Terborg

    Redactie: Redactie: Jessica Zoghary, Nina Ramkisoen, Geerte Verduijn, Sushmita Lageman

    Eindredactie: Bram Vollaers

    Productie: Mare de Vries

  • Episodes manquant?

    Cliquez ici pour raffraichir la page manuellement.

  • Bob Goudzwaard was econoom en politicus en werkte voor het wetenschappelijk instituut van de ARP. Later werd hij ook Tweede Kamerlid voor die partij, hij was één van de initiators van het CDA. Goudzwaard was de grondlegger van het begrip ‘economie van het genoeg’, ook wel ‘consuminderen’ genoemd. In Nederland moest hij lang op waardering wachten, internationaal genoot hij veel aanzien. Hij was hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Annette van Soest volgt zijn spoor terug en praat met twee van zijn dochters Mariëtte en Annelies, zijn biograaf Joost Hengstmengel en docent filosofie en goede vriendin van Goudzwaard Esther Somers.

    Wat Blijft, na de dood van Bob Goudzwaard?

  • In 1993 hielp PvdA-politica Ien Dales de Algemene wet gelijke behandeling door de Kamer te loodsen, waarmee ze een icoon werd binnen de homobeweging. Haar uitspraak ‘Een beetje integer kan niet’ wordt nog regelmatig geciteerd, twee prijzen dragen haar naam, er zijn een lezing en een leerstoel naar Dales vernoemd. Politicoloog, schrijver en journalist Sylvester Hoogmoed schreef dertig jaar na Dales’ overlijden haar biografie. Nicole Terborg spreekt met Hoogmoed over zijn portret van de eerste vrouwelijke minister op het ‘moederdepartement’ van Binnenlandse Zaken.

    Marja Pruis vertelt over de gevierde Ierse auteur Edna O’Brien. In een carrière van meer dan zestig jaar bracht ze tientallen romans, toneelstukken, kinderboeken en non-fictie boeken uit. Gedurende haar leven ontsnapte ze uit de verstikkende bekrompenheid van haar omgeving.

    In het tweede uur en de podcast van Wat blijft:

    Acteur, tekstschrijver en docent George Groot werd het meest bekend als oprichter en één van de leden van cabaretgroep Don Quishocking. De groep maakte maatschappijkritisch cabaret en bracht het geluid van de jaren 70.  Groot gaf les aan de Amsterdamse Toneelschool en de Hogeschool der Kunsten in Utrecht en  schreef voor kleinkunstenaars, zoals Jenny Arean, Paul de Leeuw en Job Schuring. Opvallend was zijn toetreding tot de Bhagwanbeweging, een gebeurtenis die uitgebreid werd behandeld in één van de voorstellingen van Don Quishocking: ‘We zijn volstrekt in de war’. Peter Blom volgt zijn spoor terug en praat met Don Quishocking-collega en radiomaker Jacques Klöters, vriendin en actrice Adelheid Roosen en cabaretcriticus Patrick van den Hanenberg. Wat blijft, na de dood van George Groot?

    Presentator: Nicole Terborg

    Redactie: Redactie: Jessica Zoghary, Nina Ramkisoen, Geerte Verduijn, Sushmita Lageman

    Eindredactie: Bram Vollaers

    Productie: Mare de Vries

  • Acteur, tekstschrijver en docent George Groot werd het meest bekend als oprichter en één van de leden van cabaretgroep Don Quishocking. De groep maakte maatschappijkritisch cabaret en bracht het geluid van de jaren 70.  Groot gaf les aan de Amsterdamse Toneelschool en de Hogeschool der Kunsten in Utrecht en schreef voor kleinkunstenaars, zoals Jenny Arean, Paul de Leeuw en Job Schuring. Opvallend was zijn toetreding tot de Bhagwanbeweging, een gebeurtenis die uitgebreid werd behandeld in één van de voorstellingen van Don Quishocking: ‘We zijn volstrekt in de war’. 
    Peter Blom volgt zijn spoor terug en praat met Don Quishocking-collega en radiomaker Jacques Klöters, vriendin en actrice Adelheid Roosen en cabaretcriticus Patrick van den Hanenberg.  
    Wat blijft, na de dood van George Groot? 

  • Wat blijft als we er niet meer zijn? Welke inspiratie kunnen we halen uit de levensverhalen van anderen? Naast een podcast, duikt presentator Lara Billie Rense op NPO Radio 1 elke zondagnacht in bijzondere en actuele levensverhalen, en gaat die in gesprek met mensen die zich verdiepen in de levensloop van een ander, dood én levend. Ook staat Lara Billie samen met luisteraars stil bij wie er in hun leven een belangrijk spoor naliet.

    In het tweede uur en de podcast van Wat blijft:

    Beeldend kunstenaar Lizan Freijsen studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Ze legde een vlekkenarchief aan: een fotoverzameling van schimmels en vochtvlekken. Later maakte ze het tuften, het maken van hoogpolig textiel, salonfähig. Ze exposeerde in Londen, Milaan en New York. Ze overleed door een noodlottig ongeval.

    Inge ter Schure volgt haar spoor terug en praat met haar ex-man fotograaf Hans Wilschut, jeugdvriendin en kunstenaar Riemke de Jong, vriendin en collega Karin Zeedijk en beeldend kunstenaar Karin Arink. Wat blijft, na de dood van Lizan Freijsen?

    Invalpresentator: Inge ter Schure

    Redactie zomeruitzendingen: Laura Iwuchukwu, Nina Ramkisoen, Geerte Verduijn, Jessica Zoghary, Adinda Hijl, Sjoerd Alders, Noah van Diepen, Nienke Spaan

    Eindredactie: Bram Vollaers

    Productie: Mare de Vries

  • Beeldend kunstenaar Lizan Freijsen studeerde aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Ze legde een vlekkenarchief aan: een fotoverzameling van schimmels en vochtvlekken. Later maakte ze het tuften, het maken van hoogpolig textiel, salonfähig. Ze exposeerde in Londen, Milaan en New York. Ze overleed door een noodlottig ongeval.

    Inge ter Schure volgt haar spoor terug en praat met haar ex-man fotograaf Hans Wilschut, jeugdvriendin en kunstenaar Riemke de Jong, vriendin en collega Karen Zeedijk en beeldend kunstenaar Karin Arink. 

    Wat blijft, na de dood van Lizan Freijsen?

  • In deze Parade-uitzending volgen we het spoor terug naar de 18e eeuw. Deze zomer staat Esther van der Wel op de Parade met hun voorstelling Bet en Aag, over de beroemde schrijfsters Betje Wolff en Aagje Deken. Met hun briefroman Sara Burgerhart belandden ze in de Canon van Nederland en representeren ze de Verlichtingsideeën. Door hun schrijverschap werden ze ware beroemdheden in hun tijd. En ze waren onafscheidelijk. Ze werkten samen, woonden samen en sliepen in hetzelfde bed. Was dit enkel een vruchtbare samenwerking, een hechte vriendschap, of toch meer? Esther van der Wel gaat in hun voorstelling op zoek naar wat zij nog meer van elkaar waren. Wat blijft er van deze beroemde schrijfsters, behalve hun boeken?

    Presentatie: Lara Billie Rense.

    In het tweede uur de Wat Blijft podcast over Schrijver Esmee Schenck de Jong, gemaakt door Maarten Dallinga.



    Redactie zomeruitzendingen: Laura Iwuchukwu, Nina Ramkisoen, Geerte Verduijn, Jessica Zoghary, Adinda Hijl, Sjoerd Alders, Noah van Diepen, Nienke Spaan 

    Eindredactie: Bram Vollaers

    Productie: Mare de Vries

  • Schrijver Esmee Schenck de Jong debuteerde in 2023 met het autobiografische 'Omdat mijn lichaam het wil', verhalen over lust en verbinding. Ze viel meteen op door haar vrije seksuele moraal en nieuwsgierigheid naar de ander. Hebban schreef: ‘Een taboe- en genrevrije verhalenbundel om als een grote reep chocola in een enkele zitting te verslinden. Omdat mijn lichaam het wil is zowel een ode aan de vrije liefde en seksualiteit als een viering van het leven. Krachtig en fragiel, soms meer het een, soms het ander.’ Schenck de Jong schreef ook voor de Volkskrant en online platform Vice, werkte in een kinderboekwinkel en was jurylid van de Zilveren Penselen.          

    Ze leed aan een bipolaire stoornis en schreef daar openlijk over. In 2023 overleed ze door zelfdoding.                                                                                                                                          Maarten Dallinga volgt haar spoor terug en praat met vriendin en haar redacteur bij uitgeverij Prometheus Emma Mendez Correa, vriendin Anna van Delft, halfbroer James en een stel met wie Esmee een romantische driehoeksverhouding had.

    Wat blijft, na de dood van Esmee Schenck de Jong?

    Denk jij aan suïcide? Dan kun je terecht bij 113 zelfmoordpreventie: 0800-0113 of 113.nl. 

  • In deze speciale Parade-uitzending een ontmoeting tussen de Italiaanse operazanger Luciano Pavarotti en de Nederlandse volkszanger Willy Alberti. Opera en het levenslied worden niet zo snel in één zin genoemd, maar deze twee zangers – en hun muziek – hebben meer overeenkomsten dan we in eerste instantie zouden denken. In de voorstelling Pavarotti Meets Alberti, gebaseerd op een waargebeurde ontmoeting, staan de zangers samen op één podium. Lara Billie Rense spreekt met de maker van de voorstelling, pianist en componist Thijs Borsten over hun werk en levens. Waar raken opera en het levenslied elkaar? In het tweede uur van Wat blijft de aflevering van Over Leven waarin Coen Verbraak praat met Claudia van Deudekom.Actrice Chrisje Comvalius werd op Aruba geboren maar startte haar acteercarrière in Nederland. Ze stond 55 jaar op het toneel in Nederland, Suriname en Aruba. Ze werd bekend door haar rol als Dorothea Grantsaan in de tv serie Goede Tijden, Slechte Tijden. Behalve dat was ze een mentor voor jong talent en makers van kleur in Nederland. Toen ze ontdekte dat ze leed aan de Ziekte van Alzheimer – ze werd al geplaagd door hartfalen - besloot ze haar einde niet af te wachten en zette ze een euthanasietraject in. Ze werd het gezicht van de publiekscampagne van Palliatieve Zorg Nederland. In de tv-documentaireserie Roosen & Borst van HUMAN volgen Adelheid Roosen en Hugo Borst mensen die met Alzheimer worden geconfronteerd; één van hun hoofdpersonen is Chrisje Comvalius. In de podcast Wat Blijft volgt Nathan de Vries haar spoor terug en praat met Comvalius’ nicht Ernestine Comvalius, actrice en vriendin Meral Polat, schrijver Simone Zeefuik en journalist Hugo Borst. Wat blijft, na de dood van Chrisje Comvalius?Redactie zomeruitzendingen: Laura Iwuchukwu, Nina Ramkisoen, Geerte Verduijn, Jessica Zoghary, Adinda Hijl, Sjoerd Alders, Noah van Diepen, Nienke SpaanEindredactie: Bram VollaersProductie: Mare de Vries

  • Actrice Chrisje Comvalius werd op Aruba geboren maar startte haar acteercarrière in Nederland. Ze stond 55 jaar op het toneel in Nederland, Suriname en Aruba. Ze werd bekend door haar rol als Dorothea Grantsaan in de tv serie Goede Tijden, Slechte Tijden. Behalve dat was ze een mentor voor jong talent en makers van kleur in Nederland. Toen ze ontdekte dat ze leed aan de Ziekte van Alzheimer – ze werd al geplaagd door hartfalen - besloot ze haar einde niet af te wachten en zette ze een euthanasietraject in. Ze werd het gezicht van de publiekscampagne van Palliatieve Zorg Nederland. In de tv-documentaireserie Roosen & Borst van HUMAN volgen Adelheid Roosen en Hugo Borst mensen die met Alzheimer worden geconfronteerd; één van hun hoofdpersonen is Chrisje Comvalius. In de podcast Wat Blijft volgt Nathan de Vries haar spoor terug en praat met Comvalius’ nicht Ernestine Comvalius, actrice en vriendin Meral Polat, schrijver Simone Zeefuik en journalist Hugo Borst. Wat blijft, na de dood van Chrisje Comvalius? Voor deze aflevering is gebruik gemaakt van materiaal uit het archief van The Need for Legacy. De serie Roosen & Borst, seizoen 2, is te zien vanaf 12 augustus elke maandag om 20:35 uur op NPO 2. In de serie proberen Adelheid en Hugo op hun eigen manier ruimte te scheppen om samen met de hoofdpersonen uit deze serie aan te snijden: hoe krijg je het voor elkaar om 'goed' te sterven? Zó dat zoveel mogelijk gezegd is en er zo weinig mogelijk meer dwarszit. Dat er niet een mijnenveld aan onbesproken kwesties blijft liggen.

  • In deze Parade-uitzending volgen we het spoor terug naar de voorouders van Kevin Klein. Zijn stamboom vertakt in een Duitse overgrootvader die eind 19e eeuw Suriname fotografeerde en exotische ansichtkaarten maakte. Hij was misschien wel een ‘trendsetter’ in het beeld dat sommigen vandaag de dag nog hebben van het land. Van zijn overgrootouders aan zijn moederskant weet Kevin bijna niets, alleen dat ze van tot slaaf gemaakten afstammen. Kevin is negentien als hij naar Nederland verhuist voor de toneelschool. Het is zijn kans om zichzelf opnieuw vorm te geven. Maar kan dat? Hoeveel van wie we zijn wordt bepaald door onze afkomst en de omgeving waarin we zijn grootgebracht? Zijn er ook dingen waarvan je hoopt dat ze niet blijven? In Bloedknopen probeert hij zich te ontdoen van de ideeën en beelden die aan hem kleven. Presentatie: Lara Billie Rense.

    In het tweede uur van Wat blijft de aflevering van Over Leven waarin Coen Verbraak praat met Jan Ommen.

    Redactie zomeruitzendingen: Laura Iwuchukwu, Nina Ramkisoen, Geerte Verduijn, Jessica Zoghary, Adinda Hijl, Sjoerd Alders, Noah van Diepen, Nienke Spaan

    Eindredactie: Bram Vollaers

    Productie: Mare de Vries

  • Radio- en televisiepresentator Karel van de Graaf werd geadopteerd door zijn tante en groeide op in Hoek van Holland. Dat hij geadopteerd was kwam hij pas later te weten en het speelde een grote rol in zijn verdere leven. Zijn bekendheid verwierf hij met zijn praatprogramma Karel, zijn doorbraak had hij te danken aan een aflevering waarin hij voor- en tegenstanders van het militair regime in Suriname aan het woord liet, een gesprek dat uitliep op een schietincident. Het voorval haalde de wereldpers. Van de Graaf  werkte uiteindelijk bijna veertig jaar bij de AVRO, waar hij vertrok na een conflict over zijn nevenactiviteiten. Hij kreeg een forse ontslagvergoeding mee, waar discussie over ontstond. Op 14 november 2023 overleed hij in zijn woonplaats Amersfoort aan de gevolgen van de ziekte van Alzheimer.

    Botte Jellema volgt zijn spoor terug en praat met oud-collega en vriend Cees van der Wel, oud-AVRO directeur Willemijn Maas en Karels weduwe Adrianne van Rheenen. 

    Wat blijft, na de dood van Karel van de Graaf?

  • Dick van den Toorn en Alex Hendrickx zijn deze zomer op De Parade te vinden in knaloranje werkpakken en een abstracte schaftkeet als decor. Wat ze spelen is een van Shakespeare’s grote werken King Lear, bewerkt door Don Duyns. Hoe die werkpakken in verband staan met dit Vroegmoderne drama is te beluisteren in deze Parade-uitzending van Wat blijft. Hierin zijn Alex Hendrickx en regisseur Paul van der Laan te gast en vertellen ze hoe twee acteurs negen verschillende personages spelen (soms meerdere tegelijkertijd) en hoe deze versie van King Lear een ode aan de fantasie is. En wellicht steek je ook nog wat op over hoe je de erfenis vooral niét moet verdelen.

    In het tweede uur van Wat blijft de podcast Wat blijft door Eva Koreman met Luc Boyer en de aflevering van Over Leven waarin Coen Verbraak met presentatrice Milouska Meulens spreekt.

    Acteur, danser en docent Luc Boyer werd in Djakarta (Indonesië) geboren. Hij kwam in 1953 met zijn familie naar Nederland en ontwikkelde zich tot pionier van de moderne mime. Daar ging eerst een opleiding klassieke én moderne dans aan vooraf, ook studeerde hij voor mimespeler in Parijs. Eenmaal in Nederland combineerde hij zijn podiumkunst met lesgeven; bijna 40 jaar lang was hij docent aan de Theaterschool in Amsterdam. In 2012 werd hij, een man die qua leven en werk afhankelijk was van zijn fysiek, getroffen door een beroerte. Hij raakte deels verlamd, maar maakte desondanks een drieluik over zijn beroerte en ging toch het podium weer op.

    Eva Koreman volgt zijn spoor terug en praat met zijn dochter Fay Boyer, vriendin en danseres Anne Affourtit en mimespeler, oud-student van Luc en vriendin Irene Schaltegger. Wat blijft, na de dood van Luc Boyer?  

    Redactie zomeruitzendingen: Laura Iwuchukwu, Nina Ramkisoen, Geerte Verduijn, Jessica Zoghary, Adinda Hijl, Sjoerd Alders, Noah van Diepen, Nienke Spaan

    Eindredactie: Bram Vollaers

    Productie: Mare de Vries

  • Acteur, danser en docent Luc Boyer werd in Jakarta, Indonesië geboren, kwam in 1953 met zijn familie naar Nederland en ontwikkelde zich tot pionier van de moderne mime. Daar ging eerst een opleiding klassieke én moderne dans aan vooraf en hij studeerde ook voor mimespeler in Parijs. Eenmaal in Nederland combineerde hij zijn podiumkunst met lesgeven; bijna 40 jaar was hij docent aan de Theaterschool in Amsterdam. In 2012 werd hij, een man die qua leven en werk afhankelijk was van zijn fysiek, getroffen door een beroerte. Hij raakte deels verlamd, maar maakte desondanks een drieluik over zijn beroerte en ging het podium weer op. 

    Eva Koreman volgt zijn spoor terug en praat met zijn dochter Fay Boyer, vriendin en danseres Anne Affourtit  en mimespeler, oud-student van Luc en vriendin Irene Schaltegger.

    Wat blijft, na de dood van Luc Boyer? 



    De fragmenten met de stem van Luc Boyer in deze aflevering zijn afkomstig uit een afstudeerfilm van Alinda van Dijk aan de Filmacademie in Amsterdam in 1990.

  • Politicus Rick Brink zat zijn leven lang in een rolstoel vanwege zijn aangeboren lichamelijke beperking, de ‘broze bottenziekte’. Hij begon zijn politieke carrière bij het CDA, hij zat vijf jaar in de gemeenteraad van zijn woon- en geboorteplaats Hardenberg. Hij werd gekozen tot officieus ‘minister van Gehandicaptenzaken’ en hoopte op een loopbaan in de landelijke politiek, maar het CDA zette Lucille Werner hoger op de kandidatenlijst waarna Brink zich terugtrok. Wel werd hij lijsttrekker voor de Provinciale Staten Overijssel in 2022. Hij zette zich een leven lang in voor de zichtbaarheid en mobiliteit van mensen met een beperking; zo maakte hij zich met succes hard voor inclusieve speeltuinen. 

    Inge ter Schure volgt zijn spoor terug en praat met zijn zus Annelies Overweg-Brink, CDA-collega en vriendin Miranda Wesselink en Cyril Snijders, eindredacteur van het project ‘Minister van Gehandicaptenzaken’. Wat blijft, na de dood van Rick Brink?

  • In deze speciale Parade-uitzending een gesprek over Sjostakovitsj en Stalin. Twee historische figuren die op Theaterfestival de Parade weer tot leven worden gewekt door respectievelijk Dick van den Toorn en René Groothof, in een allerlaatste tekst van de afgelopen jaar overleden Helmert Woudenberg.

     

    Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) was muzikaal wonderkind in het Rusland van de twintigste eeuw. Hij begon toen hij 9 was met pianolessen, mocht al op 13-jarige leeftijd naar het conservatorium van Sint-Petersburg en schreef op zijn 19e al zijn eerste symfonie. Hij werd vermaard om zijn wereldberoemde symfonieën en opera's, maar ook verguisd om zijn rol in de repressieve propaganda van Sovjetdictator Jozef Stalin. Was Sjostakovitsj een meeloper of toch een overlever? Lara Bille Rense spreekt met de twee acteurs over hoe Sjostakovitsj zijn carrière lang heeft moeten omgaan met de autoriteiten in de Sovjet-Unie, waar Stalin met autoritair geweld dood en verderf zaaide. Wat als de kunst die je wilt maken verboden wordt? De muziek waar je naar wilt luisteren niet meer klinkt en de vrijheid die je gewend bent verdwijnt? En hoe vergelijkbaar is de omgang met de kunst van Sjostakovitsj met onze eigen tijd? 

     

    Inge ter Schure volgt voor de Wat blijft podcast het spoor terug van Politicus Rick Brink. Hij zat zijn leven lang in een rolstoel vanwege zijn aangeboren lichamelijke beperking: de ‘broze bottenziekte’. Hij begon zijn politieke carrière bij het CDA en zat vijf jaar in de gemeenteraad van Hardenberg. Rick Brink werd gekozen tot officieus ‘Minister van Gehandicaptenzaken’ en hoopte op een loopbaan in de landelijke politiek, maar het CDA zette Lucille Werner hoger op de kandidatenlijst waarna Brink zich terugtrok. Hij zette zich zijn leven lang in voor de zichtbaarheid en mobiliteit van mensen met een beperking. Zo maakte hij zich - met succes - hard voor inclusieve speeltuinen. Inge ter Schure volgt zijn spoor terug en praat met zijn zus Annelies Overweg-Brink, CDA-collega en vriendin Miranda Wesselink en Cyril Snijders, eindredacteur van het project ‘Minister van Gehandicaptenzaken’. Wat blijft, na de dood van Rick Brink? 

     

    In het tweede uur van Wat blijft spreekt Coen Verbraak met zangeres Aysha Meis de Groot. En het muzikale levensverhaal van componist Harold Arlen.

     

    Redactie zomeruitzendingen: Laura Iwuchukwu, Nina Ramkisoen, Geerte Verduijn, Jessica Zoghary, Adinda Hijl, Sjoerd Alders, Noah van Diepen, Nienke Spaan

    Eindredactie: Bram Vollaers

    Productie: Mare de Vries

  • Vanaf deze week start de speciale zomerserie van Wat blijft. Met iedere week een nieuwe uitzending vanaf De Parade, een nieuwe podcast in de serie Wat blijft en de podcastversie van het televisieprogramma Over Leven van Coen Verbraak.

    In de eerste Parade-uitzending een poëtische ode aan het escapisme, geïnspireerd op de teksten en het leven van Russische absurdistische schrijver en dichter Daniil Charms. Op De Parade praten we met theatermaker Semna Segal van de voorstelling 'U, Nu!' over de behoefte om gewoon te verdwijnen. Semna kan je daarbij helpen. Als je goed luistert naar wat ze zegt, en precies doet wat ze van je vraagt, zou het zomaar kunnen dat, terwijl de andere bezoekers biertjes wegtikken, rondjes zweven, poffertjes bakken, jij er plots niet meer bent. Presentatie: Lara Billie Rense.

    Coen Verbraak praat in het tweede uur van Wat blijft met cabaretier Freek de Jonge.

    ----

    Redactie radio: Laura Iwuchukwu, Nina Ramkisoen, Geerte Verduijn, Jessica Zoghary, Lieke Bruins, Adinda Hijl. 

    Eindredactie: Bram Vollaers.

    --- 

    Meer over Wat blijft: https://www.human.nl/wat-blijft  

    Zie voor de playlist met alle muziek uit Wat blijft: https://open.spotify.com/playlist/1Gu8KXUHeVhLYE9M2jKkwu?si=cf8248e5824a48e5

  • Ontwerper en galeriehouder Julius Vermeulen studeerde af aan de Kunstacademie en werkte als ontwerper voor de befaamde kunst- en vormgevingsafdeling van de PTT/KPN. Hij stuurde veel jonge ontwerpers aan en ontwierp samen met Ootje Oxenaar o.a. postzegels. Toen hij daar moest stoppen, startte hij in 2017 galerie Eenwerk in Amsterdam waar telkens één werk werd geëxposeerd. ‘Ik houd van kleinschaligheid’, zei Vermeulen bij de opening. De eerste kunstenaar die hij tentoonstelde was de Oscar-winnende filmmaker en beeldend kunstenaar Steve McQueen. 

    Pieter van der Wielen volgt zijn spoor terug en praat met partner en boekontwerper Irma Boom, architect en goede vriend van Vermeulen Rem Koolhaas en filmmaker Steve McQueen. Wat blijft, na de dood van Julius Vermeulen.

  • Lara Billie Rense praat in Wat blijft met biograaf Koen Vossen over avonturier, journalist en oorlogscorrespondent Jan Fabius.  Hij was getuige van de Balkanoorlog, bezocht hij de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog, kwam hij na een verhoor door Stalin in een Russische cel en overleefde hij ternauwernood de Japanse bombardementen op Shanghai.  Na 1945 begon hij met zijn eigen weekblad een eenmansguerrilla tegen het establishment. Als overtuigd imperialist en nationalist kon hij het verlies van Nederlands-Indië moeilijk verkroppen. In 1956 belandde hij in de gevangenis nadat hij als een van de eersten had bericht over de invloed van gebedsgenezeres Greet Hofmans op Paleis Soestdijk.

    In zijn boek met de veelzeggende titel Groter dan het leven, De roekeloze avonturen van Jan Fabius belicht Vossen het opmerkelijke leven van deze onalledaagse journalist en activist.

    In het tweede uur en de podcast van Wat blijft:

    Accordeonist Miny Dekkers studeerde als eerste af op accordeon aan het Conservatorium in Amsterdam. Ze ontwikkelde zich tot groot pleitbezorger van accordeon in de klassieke muziek. Ze was ook docent en leidde een hele generatie accordeonisten op. Componisten onder wie Bernard van Beurden, Ton de Leeuw en Tristan Keuris schreven composities voor haar. Regelmatig trad ze buiten de gebaande paden; ze trad op met de Gebroeders Flint, Annemarie Prins en Ischa Meijer. Een kroon op haar werk was een optreden in 2002 in Carnegie Hall, New York met het Koninklijk Concertgebouworkest.

    Annette van Soest volgt haar spoor terug en praat met haar echtgenoot en kok Frans Cirkel, accordeonist en oud-leerling van Vincent van Amsterdam en oud-leerling en vriendin Astrid in ‘t Veld. Wat blijft, na de dood van Miny Dekkers?

    ----

    Redactie radio: Laura Iwuchukwu, Nina Ramkisoen, Geerte Verduijn, Jessica Zoghary, Lieke Bruins.

    Eindredactie: Bram Vollaers.

    ---

    Meer over Wat blijft: https://www.human.nl/wat-blijft  

    Zie voor de playlist met alle muziek uit Wat blijft: https://open.spotify.com/playlist/1Gu8KXUHeVhLYE9M2jKkwu?si=cf8248e5824a48e5