Episodes
-
Jacob har gjort yoga i Belgrad, och pratar om kulturskillnader inom yogaformer och länder. Erik och JAcob diskuterar också en fråga från en yogi med stora ryggproblem.
-
Jacob och Erik ger sig in i den internationella debatten om beröring, tekniska justeringar/assists och pratar om för- och nackdelar.
-
Episodes manquant?
-
Hur man hanterar nivåindelning och blandade nivåer i grupper. Vad är fortsättningsnivå?
-
Erik ska undervisa på en yogalärarutbildning, och funderar på hur mycket anatomi man behöver ha med. Är det skillnad på att vara instruktör eller yogalärare?
-
Vi pratar om Yogagames i Göteborg, och om yoga måste vara Jobbigt? Måste det vara utmanande eller på något annat sätt krävande för att det ska fungera?
I avsnittet nämner vi J Brown yogatalks och ett avsnitt om flow och lek https://www.jbrownyoga.com/yoga-talks-podcast/2018/6/erin-heisel -
Tips för nybörjarkurser, hur skapar man rätt stämning, och ger klar instruktion?
-
Hur håller man en regelbunden yogapraktik?
Yogalärarna har pånyttfötts, och det här är kanske det viktigaste ämnet vi kan tänka oss. -
Vad är yogans roll i människors liv? Vad är unikt för yoga? OCh är spiritualitet och religion samma sak?
-
Är det bra att följa en viss yogaform, och en viss tradition? Om Yogapoddar. Yogamyten: Fel teknik är farlig, eller är det en myt?
-
det här avsnittet tar avstamp i en lyssnarfråga, från en lyssnare som är mycket i sitt huvud. Hur gör man den kroppsliga yogan mental eller andlig?
-
Är alternativmedicinare oberoende och opartiska? Större delan av avsnittet handlar om rörlighetsträning, med utgångspunkt i spagat, hanumanasana på sanskrit.
-
Finns det fördelar med att ägna sig åt en viss yogaform eller ett visst system? Yogamyten: Alternativmedicinare har ett öppet sinne och skolmedicinen är rigid och sluten. Dessutom frågar en lyssnare om det hon gör är riktig meditation.
-
Avsnitt 17 - Disciplin
Är disciplin bra i yogan, eller ska man ta sin praktik som det kommer? Lyssnarfrågan: En lyssnare får migrän när hon slappnar av, vad ska hon göra? Veckans yogamyt: Kolloidalt silver är bra mot det mesta. -
Jacob vill prata om omvårdnad och omtanke. Hur hjälper vi eleverna bäst på lång sikt? Dessutom om pranayama, andningstekniker. Lyssnarfråga: Påverkar ställningen plogen sköldkörteln?
-
Skall vi lyssna på kroppen, och har kroppen isåfall rätt? Om förnuft och känsla. Om att tänka snabbt och tänka långsamt. Veckans yogamyt: Vissa yogaformer är terapeutiska.
-
Är det viktigt med vetenskap, och finns det något som är mer sant än något annat? Vad är egentligen ett holistiskt förhållningssätt till hälsa? Veckans yogamyt: Plogen – halasana – är bra mot sköldkörtelsjukdom, hypo-/hyperthyreos. Lyssnarfråga om foglossning.
-
Ska alla yoga och meditera, eller finns det nackdelar? Lyssnarfrågan handlar om smärta i axlarna och stress. Veckans yogamyt: Giftfria yogamattor.
-
Avsnitt 12 – Hur bygger man en smart yogasekvens?
Hur bygger man en yogasekvens? Yogamyten: Du blir stark av yoga. Lyssnarfrågan: Kan man rekommendera onlineyoga? När rekommenderar du inte onlineyoga? -
Erik har undervisat anatomi på en yogalärarutbildning, och Jacob har behandlat personer som haft stroke, och undervisat sjukgymnaster i yoga. Kan yoga vara bra mot astma?
Veckans yogamyt: Vridningar är bra för levern.
Lyssnarfrågan: Kan man göra yoga med skor? -
Finns det en optimal hållning?
Jacob berättar om när han var med och undervisade ett retreat med yoga och löpning. Är det viktigt med alignment, linjering i yogan? Veckans yogamyt: Om du gör juice får du i dig mer näringsämnen. Erik tar upp en fråga från en yogaelev, som för första gången inte hade ont när hon yogade. - Montre plus