Andreas Cervenka Podcasts
-
Konjunkturen faller, BNP faller och samtidigt så har vi hög inflation och stigande ränta. Den svenska ekonomin mår inte särskilt bra just nu och det var även en återhållsam ton när vårbudgeten presenterades i veckan. Regeringen känner att de behöver vara återhållsamma på grund av läget Sverige befinner sig i. Kollar man närmare på prognoser så räknar regeringen med att svensk ekonomi krymper med 1 procent i år, tidigare prognos var - 0,7 procent. I februari i år så kom en prognos om att svensk ekonomi går sämst bland EU-länderna. Exakt hur dåligt mår den svenska ekonomin? Varför krymper den? Hur går det med arbetslösheten? Vad har vi att vänta framåt och vad behövs för att få svensk ekonomi att blomstra igen?
Gäst: Andreas Cervenka, ekonomikommentator på Aftonbladet.
Programledare: Eva Ericsson.
Kontakt: [email protected]
-
Gav Carola Häggkvist uttryck för främlingsfientlighet i intervjun med Svenska Dagbladet? Hur ska man se på att allt fler palestinska barn tycks vilja döda judar? Och vad säger Bibeln om migration? Det är frågor som diskuteras i detta avsnitt av Veckans nyheter.
Boktips: ”Girig-Sverige” av Andreas Cervenka
-
Den skandalösa och manschauvinistiska influencern Andrew Tate sitter fortfarande häktad i Rumänien, men hur förklarar man egentligen hans framgångar? Programledare: Parisa Amiri. Bisittare: Jonas Bonnier.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vi pratar om Andrew Tates digitala framgångar med Sveriges Radios techreporter Sven Carlsson och chefredaktören för Galago Rojin Pertow.
Dessutom får vi reda på allt om Bernard Arnault, ägaren till lyxkonglomeratet Lvmh, som numera är världens rikaste man av ekonomijournalisten Andreas Cervenka.
Och så undrar vi över prissättningen på konsertbiljetter.
Programledare: Parisa Amiri
Bisittare: Jonas Bonnier
Producent: Amanda Rydman -
Det har varit några tuffa månader med skyhöga elpriser som fått många av oss att skruva ner värmen, duscha snabbt och öppna ugnsluckan för att ta vara på värmen. Decembers elräkning blir tuff för många att betala men nu kan vi vara på väg ut ur krisen.
Som det ser ut nu så är Europas gaslager väl påfyllda, till och med bättre än på många år.
En av orsakerna är det milda vädret som vi haft i Sverige och i övriga Norden de senaste månaderna - det har minskat efterfrågan på gasen.
Priset på el bestäms i dag av Nordpool, elbörsen som vi använder oss av för att köpa och sälja el. Systemet har kritiserats vid flera tillfällen för att det kan leda till enorma övervinster för elbolagen, men också för den svenska staten. Kan systemet komma att ändras?
Är elkrisen över nu och vad har vi lärt oss de här senaste månaderna? Å hur ska man göra för att inte hamna i det här läget igen?
Gäst: Andreas Cervenka, Aftonbladets ekonomiska kommentator.
Programledare: Jenny Ågren
Kontakt: [email protected]
-
Det bubblar i den ekonomiska debatten och nu diskuteras en fråga som var het i början på millenieskiftet – frågan om huruvida Sverige borde övergå till euro eller inte? Det har gått tjugo år sedan svenskarna röstade nej till euron men dess förespråkare finns kvar. Dessa har nu fått vatten på sin kvarn eftersom att kronan sjunkit till redkordlåga nivåer i jämförelse med både euron och dollarn. Så vilken valuta är egentligen den tryggaste famnen för Sverige? Om vi skulle övergå till euro, vilka flera effekter skulle det få än nya sedlar? Nej-sidan, vad är deras starkaste argument? Kan den här debatten komma att växa och föra oss till en ny folkomröstning om euron?
Gäst: Andreas Cervenka, ekonomikommentator Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
-
I månadens avsnitt får vi fortsatt förstärkning från Mattias!
(03:34) I avsnittet pratar vi om böckerna: Pappas flicka på hästgården - Sophie Jahn, Yarden - Kristian Lundberg, The Cracow Ghetto Pharmacy - Tadeusz Panikiewicz, En helt vanlig familj - Mattias Edvardsson, The invisible life of Addie LaRue - V.E Schwab, The Kaiju Preservation Society - John Scalzi, Sea of Tranquility - Emily St John Mandel, Blir du ledsen om jag dör? - Nicolas Lunabba, Juloratoriet - Göran Tunström, Girig-Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika - Andreas Cervenka, I'm Glad My Mom Died - Jennette McCurdy, Malma Station - Alex Schulman, He Who Fights With Monsters - Shirtaloon.
(1:06:34) I boktokigas bokklubb så avhandlar vi slutligen Carrie Soto is Back av Taylor Jenkins Reid. Vill ni diskutera boken med oss? Gå då med i vår eftersnacksgrupp på Facebook!
Till nästa månads avsnitt kommer vi läsa En gentleman i Moskva av Amor Towles
Följ oss på Goodreads! Antons profil på Goodreads & Sebastians profil på Goodreads. Våra andra poddar hittar ni i vårt länkträd!
-
I det här tionde avsnittet av Filosofisk podcast gästas vi av Sofia Näsström och Folke Tersman som diskuterar ämnet demokrati. Vad är egentligen demokrati för något och varför är det något att ha? Vilka hot står demokratin inför idag och vilken framtid väntar för denna antika idé?Avsnittet spelades in på Världsfilosofidagen den 17 november framför en livepublik på Hedengrens bokhandel i Stockholm. Gästernas filosofitips: Att bilda sig – att läsa litteratur, att prata med andra om det som är svårt – och försvara folkbildningen; “Girig-Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika” (2022), bok av Andreas Cervenka; “Severance” (2022), tv-serie skapad av Dan Erickson.Redaktionens tips: ”Demokrati: En liten bok om en stor sak” (2021), bok av Sofia Näsström; ”Folk & vilja: Ett försvar av demokratin i vår tid” (2020), bok av Folke Tersman och Torbjörn Tännsjö.I Filosofisk podcast diskuteras filosofiska ämnen med inbjudna gäster. Vi som leder samtalen är Stina Björkholm, Olle Risberg och Nils Sylvan. Podden görs i samarbete med Filosofisk tidskrift och Bokförlaget Thales. Just det här avsnittet görs även i samarbete med forskningsprojektet Massans visdom som finansieras av Vetenskapsrådet. Nya avsnitt släpps ungefär varannan månad med ett lite längre sommaruppehåll.Filosofisk tidskrift finns på Facebook: www.facebook.com/filosofisktidskriftPoddens mailadress är: [email protected]
-
Det är tuffa tider för plånboken. Samtidigt som saker blir allt dyrare i takt med inflationen, så får vi nu också höra att reallönerna kommer att minska. Anledningen till det är just inflationen, som man är rädd ska spinna iväg ytterligare om lönerna höjs för mycket. Vissa tycker dock att en minskad reallön är helt fel väg att gå och istället borde löntagarna absolut kompenseras för de stigande priserna. Läget är helt enkelt pressat. Så, hur mycket kommer reallönerna att minska? Vilka kommer att drabbas hårdast av det? Finns det någon som tvärtom, kommer att få se glädjande lönespecifikationer framöver? Hur hög förväntas inflationen bli egentligen? Allt det här och lite till ska vi prata om i dagens Aftonbladet Daily.
Gäst: Andreas Cervenka, ekonomikommentator Aftonbladet
Programledare: Vilma Ljunggren
Kontakt: [email protected]
-
I månadens avsnitt får vi fortsatt förstärkning från Mattias! Vi får börja med att pudla.
(04:00) I avsnittet pratar vi om böckerna: Sistersong av Lucy Holland, Expeditionen: Min kärlekshistoria av Bea Uusma, Jade Legacy av Fonda Lee, Girig-Sverige av Andreas Cervenka, The Hen Who Dreamed She Could Fly av Sun-mi Hwang, En förvandlad stad av Per Anders Fogelström, Never let me go av Kazuo ishiguro, Reminders of Him av Colleen Hoover, Pappaklausulen av Jonas Hassen Khemiri, A Room of one’s Own av Virginia Woolf, The Years Novel av Annie Ernaux & If You Tell av Gregg Olsen
(58:56) I boktokigas bokklubb så avhandlar vi slutligen Pale Fire av Vladimir Nabokov. Vill ni diskutera boken med oss? Gå då med i vår eftersnacksgrupp på Facebook!
Till nästa månads avsnitt kommer vi läsa Carrie Soto is Back av Taylor Jenkins Reid
Följ oss på Goodreads! Antons profil på Goodreads & Sebastians profil på Goodreads. Våra andra poddar hittar ni i vårt länkträd!
-
Sverige beskrivs ofta som ett av världens mest jämställda länder och hur mycket före vi ligger andra länder på vissa områden. Sverige har också varit i topp när det gäller jämlikhet när det gäller fattiga och rika.
Sverige ligger i dag på en niondeplats på listan över världens rikaste länder, räknat på våra invånares snittförmögenhet.
Under 2021 så fanns över 400 miljardärer i Sverige. Samtidigt så växer klyftan mellan rika och fattiga för varje år. De rika blir rikare och de fattigare blir fattigare. Hur har vi hamnat här? Vad innebär det för vårt samhälle och finns det något som vi kan göra för att minska klyftan?
Gäst: Andreas Cervenka, ekonomikommentator Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Sverige är på väg in i en lågkonjunktur och vi står inför några riktigt tuffa år.
De allra rikaste kommer kanske få en mindre aktieportfölj - men för hundratusentals svenskar så kommer det bli extremt tufft. Antalet personer som har så kallad låg ekonomisk standard har vuxit rejält sen Sverige senast hade en så hög inflation som vi har nu.
1991, så hade 7,3 procent av svenskarna låg ekonomisk standard enligt Statistiska Centralbyrån. 2020 var den siffran 14,7 procent. Värst drabbade är ensamstående mammor. Samtidigt som elpriser, boräntor, drivmedel och matpriser rusar i höjden så förväntas också arbetslösheten öka de kommande åren - är Sverige på väg att bli ett fattigt land? Vi har precis haft val och högern håller som bäst på att bilda regering - vad kan de göra för att vända situationen?
Om det här pratar vi om i dagens avsnitt av Daily.
Gäst: Andreas Cervenka, ekonomisk kommentator på Aftonbladet.
Programledare: Jenny Ågren.
Kontakt: [email protected]
-
Sverige var länge känt som ett av världens mest jämlika länder. Men nu har något skett. Klyftan mellan de superförmögna och resten av befolkningen har ökat snabbt och jakten på snabba pengar har blivit en ny folkrörelse. 1996 fanns det 28 miljardärer i Sverige. I dag är de 542. Hur kunde det bli så här? Och vad innebär detta för samtiden och framtiden? Andreas Cervenka i samtal med KG Hammar, teolog och tidigare ärkebiskop.
Medarrangör Natur & Kultur
-
I månadens avsnitt får vi fortsatt förstärkning från Mattias!
(05:45) I avsnittet pratar vi om böckerna: Profeten och idioten av Jonas Jonasson, Tills alla dör av Diamant Salihu, Den som vet av John Willander Lambrell, Provokatörerna av Filip Yifter Svensson, Depphjärnan: varför mår vi så dåligt när vi har det så bra av Anders Hansen, Löpa Varg av Kerstin Ekman, Girig-Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika av Andreas Cervenka, The Bladed Faith av David Dalglish
(1:22:15) I boktokigas bokklubb så avhandlar vi slutligen The Bear and the Nightingale av Kathrine Arden. Vill ni diskutera boken med oss? Gå då med i vår eftersnacksgrupp på Facebook! Våra andra poddar hittar ni i vårt länkträd!
Till nästa månads avsnitt kommer vi läsa Morgon i Jenin av Susan Abulhawa.
Följ oss på Goodreads! Antons profil på Goodreads & Sebastians profil på Goodreads
-
14. När det finansiella systemet nu kraschar så finns det två olika system som konkurrerar om att ersätta det befintliga. Det ena är The Great Reset som i juni 2019 slogs ihop med FNs Agenda 2030 eller det andra alternativet som är QFS och som denna episoden handlar om. Quantum Financial System är ett högteknologiskt, transparent och guldbackat finansiellt system där de kontanta pengarna blir fullt spårbara. Vi pratar om varför jubelår och skuldavskrivning är oundvikligt och hur det kommer ske.
Följ Cornelia unfiltered på Rumble och Youtube:
https://youtu.be/zUsJM38suX4
Länk till min artikel om QFS på Make Sweden Great Again:
https://makeswedengreatagain.org/qfs-nytt-finansiellt-system/
Länk till Greenpeace podd Systemskiftet med Andreas Cervenka:
https://open.spotify.com/episode/1PlankXppBaT0yTjYZ6Dqm?si=5I-0CnrxSnC-n7MnaRxPZg&context=spotify%3Ashow%3A2DfROc2kkNKt4rBvb8d2O3
Tack för ert stöd på swish: +46763055789
Vid förfrågningar kontakta mig på: [email protected]
-
12. Varför havererar det finansiella systemet nu? Hur funkar systemet monetärmekaniskt och hur länge har det gjort det? Vad är skuldmättnad, likviditetsbrist, inflation, stagflation? Grindväktaren Andreas Cervenka får krypa till korset till slut och erkänner “på band” begreppet skuldmättnad i podden Systemskiftet :)
Följ Cornelia unfiltered på Rumble och Youtube:
https://youtu.be/c6O5XgIxD74
Omnämns i podden
Greenpeace podcast Systemskiftet avsnitt 1 med Andreas Cervenka:
https://open.spotify.com/episode/1PlankXppBaT0yTjYZ6Dqm...
Carl Norberg, De Fria:
https://www.youtube.com/c/DeFriaBankreform
Skuldmättnad förklarat av Carl Norberg:
https://youtu.be/x4CvXsUsm4A
Tack för ert stöd på swish: +46763055789
Vid förfrågningar kontakta mig på: [email protected]
- Montre plus