Andres Lokko Podcasts
-
Nu spelar han en av huvudrollerna i Mikael Marcimains dramatisering av boken. P1 Kultur har träffat regissör och skådespelarensemble.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kerstin Ekmans roman "Händelser vid vatten" från 1993 är en modern klassiker. Den utspelar sig dels i början av 70-talet då ett mord på två tältande turister upptäcks på den jämtländska landsbygden, och dels tjugo år senare då vi möter människorna igen, de som bor kvar i Svartvattnet som platsen heter i berättelsen. 2020 läste Rolf Lassgård in romanen för Radioföljetongen i Sveriges Radio.
KLASSIKERN OM IBSENS PJÄS HEDDA GABLER
Nu har boken blivit dramaserie på SVT. Rolf Lassgård spelar läkaren Birger och för P1 Kulturs reporter Björn Jansson berättar han om sin favoritscen och varför berättelsen inte släpper greppet om honom. Du hör också skådespelarna Pernilla August, Asta Kamma August och Magnus Krepper samt regissören Mikael Marcimain.Henrik Ibsens pjäs Hedda Gabler hade urpremiär i München år 1891. Titelrollen är en av teaterhistoriens riktigt stora kvinnoroller. I Klassikern funderar frilansjournalisten Hedvig Weibull på skillnaden mellan pjäsens två kvinnor, Hedda Gabler och Thea Elvsted. Och på den svåremotståndliga lusten att förstöra.
FÖLJ MED PÅ BILDNINGSRESA TILL LONDONReportageserien Bildningsresan tar dig till kulturens huvudstäder. Här får du en guide till de klassiska besöksmålen som är värda en omväg. Vi är framme vid sista stationen på vår resa. Följ med Karin Svensson och Andres Lokko till London.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Anna Tullberg -
P1 Kultur skärskådar spåren av Elizabeth den andra i kulturlivet. I musik, film, mode och tv - och talar med specialister som populärkulturjournalisten Andres Lokko och modeexperten Susanne Ljung.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare: Lisa Bergström.
Producent: Mattias Berg. -
P1 Kultur skärskådar spåren av Elizabeth den andra i kulturlivet. I musik, film, mode och tv - och talar med specialister som populärkulturjournalisten Andres Lokko och modeexperten Susanne Ljung.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
KULTURPOLITIKEN FÖRE OCH EFTER VALET
Vad har kulturpolitiken betytt i valrörelsen? Och vad kan den komma att betyda efter valet? Samtal i studion med Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet och Björn Wiman som är kulturchef på DN. Dessutom får förläggaren Andreas Johansson Heinö på marknadsliberala tankesmedjan Timbro berätta om hur han ser på kulturpolitikens roll efter valet.
VENEDIGS FILMFESTIVAL GÅR IN I SLUTHELGEN
Hur är då årets upplaga? Vi får en rapport från Jan Lumholdt, utsänd filmkritiker och mångårig besökare på Venedigs filmfestival - som ger oss guldkornen ur filmflödet.
NYSTART FÖR KULTURLIVET
Programledaren Gunnar Bolin kommer in i studion och tipsar om nystarten för programmet "Kulturlivet", där en kulturperson berättar om en annan kulturperson som har varit deras största inspirationskälla, förr som nu.
Programledare: Lisa Bergström.
Producent: Mattias Berg. -
Gunnar fascineras av hur en tidigare utskälld musikgenre plötsligt hajpas av kritiker.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Surströmmingspremiär på torsdag med det blir allt svårare att få tag på delikatessen, leverantörer lägger ner och det är brist i butikerna. Sara Hornborg, som forskar om hållbar sjömat på Sveriges forskningsinstitut RISE, berättar om surströmmingens framtid och sjömatens roll i framtidens mat.
AIK-ikonen Per Karlsson släpper i höst sin självbiografi och den är skriven av svensk fotbolls främsta levnadstecknare just nu. Marcus Birro berättar om varför just han fått hedersuppdraget att bli biograf åt många av våra fotbollsprofilers liv.
Engelska bandet Black Midi är i Sverige och spelar hajpad jazzrock. Andres Lokko berättar om ett band vars referensbank han fostrats till att hata.
Programledare: Gunnar Bolin
Bisittare: Hélène Benno
Producent: Rille Nerbe -
Alternativ Bergman-vecka med fabulerade citat, Emily Ratajkowskis skilsmässa, Saga unnar inte Olena Zelenska att se bra ut i Vogue, och: därför har Andres Lokko fel om Beyoncés nya album.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nanna Olasdotter Hallberg och Saga Cavallin pratar om kulturveckan som gått.
-
Bildningsresan tar dig till kulturens huvudstäder. Här får du en guide till de klassiska besöksmålen som är värda en omväg. Följ med till Karin Svenssons London.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I veckans avsnitt av Bildningsresan berättar Karin Svensson om fem omistliga platser i London. Karin var student i sydöstra London vid millennieskiftet och sedan 2006 har hon kommit tillbaka varje höst för att besöka filmfestivalen – och sina favoritplatser. Från Towern, där den brittiska historiens mytologiserade figurer blir till riktiga människor, via ett senkommet monument över en nedtystad tragedi, till världens mest berömda klocktorn. Dessutom förklarar Londonfantasten Andres Lokko varför Notting Hill är mer än Hugh Grant-filmen.
-
Denna fredag tävlar Camilla Kvartoft och Christoffer Carlsson mot Kristian Luuk och Andres Lokko!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ny vecka, nya tag, nya lag!
I studion har vi fått celebert besök från programledaren Camilla Kvartoft och den nyblivne docenten Christoffer Carlsson som möter det underbara laget "Luuk och Lokko" – även kända som programledaren Kristian Luuk och kulturjournalisten Andres Lokko!
Vad har Ulf Kristersson lärt sig av sin föregångare Fredrik Reinfeldt? Hur mycket vet Tobias Baudin om Nato? Vad skriker Ebba Busch till hejarklacken under sitt första maj-tal i Sundsvall? Och vad tycker konstitutionsutskottets ordförande Karin Enström om att bli kallad talman?
Det blir klassiska ronder som "Hur slutar det", "Populärkulturella referenser" och "Vad blir fel här"! Dessutom lär Annika Lantz oss alla varför "urin är bra för hälarna".
Välkomna till ännu en fredag, för vilken vecka vi haft!
Lantzkampen i P1 är en frågesport om veckans nyheterSå går det till: Två lag, med två personer i varje, tävlar om vem som mest hängivet har följt med i veckans nyhetsrapportering.
Programledare är som alltid Annika Lantz och vår ständiga domare heter självklart Sara Lövestam!
Hör du något lustigt i nyheterna som du tycker skulle passa i Lantzkampen - hör av dig till oss! Mejl: [email protected]
-
Rockjournalisten Andres Lokko gräver helst cd-skivor på loppis. Att göra som hans jämnåriga – söka efter gamla rockfavoriter bland tiokronorsvinylen – kallar han för "veteransbilsrally" och "lajva beredskapsåren". Välkomna till ett heldigitalt DJ 50 Spänn för hela familjen!
-
Nicos säregna sätt att sjunga och göra musik, fångade Nina Persson tidigt i hennes egen karriär med bandet The Cardigans: "Hennes otroligt annorlunda, enkla sångstil inspirerade i sin extrema minimalism".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
SÅNGERSKAN NICO GICK SIN EGEN VÄGNico (1938-1988) föddes i Köln i Tyskland. Christa Päffgen, som hon egentligen hette, var en egensinnig musiker och låtskrivare som började som modell och skådespelare. I mitten av 60-talet påbörjade hon en karriär som sångerska och medverkade på Velvet Undergrounds debutalbum. Men Nico ville vara sin egen och gav ut sin första soloskiva "Chelsea Girl" 1967 – rätt så lättsam vispop, skriven av andra. Redan på nästa album "The Marble Index" komponerade Nico allt själv, sjöng och spelade på tramporgel i arrangemang av John Cale. Hon var drogberoende i många år och avled efter en cykelolycka på Ibiza 1988.
NINA PERSSON KÄNNER IGEN SIG I NICONina Persson är musiker, låtskrivare och skådespelerska. Hon är känd som sångerska i The Cardigans som blev världsberömda med hits som "Lovefool", "Erase and rewind" och "My favourite game". Hon har också arbetat med A Camp - som först var ett soloprojekt – tillsammans med Niclas Frisk och Nathan Larson, 2014 gav hon ut soloalbumet "Animal heart", 2015 barnskivan "What If...," som belönades med en Grammis för "Årets barnskiva". 2021 gjorde hon singeln "One mile from heaven" tillsammans med Julia Logan. I New York medverkade Nina Persson i The Citizen´s band, som verkade för medborgarengagemang och startade sedan 2018 ett liknande projekt - Medborgarbandet - i Malmö tillsammans med Gudrun Hauksdottir.
I avsnittet medverkar också musikjournalisten Andres Lokko.
GUNNAR BOLIN – KULTURJOURNALIST PÅ SVERIGES RADIOProgramledare Gunnar Bolin är mångårig medarbetare på Sveriges Radio och har arbetat på kulturredaktionen sedan 1989. Förutom otaliga radioinslag har han också skrivit två böcker: ”Hovjuvelerarens barn” och ”Bibliotekarien i Magdeburg”.
Producent: Maria Götselius
-
Det svåra tvåhundraartonde avsnittet med journalisten Andres Lokko. Vi pratade om socialism, England, manlig vänskap, ensamhet, avundsjuka, lycka, tvåspråkighet, politisk humor, att dansa, den försvunna romanen, Killinggängets återuppståndelse, ånger, elitism och givetvis en hel del om den ännu aldrig utblommade beefen mellan Andres och Jan Gradvall.Producent är David Mehr Distribution: Acast(För Android här! Och i App store här!)
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
VÄRVET två år! Ett jubileumsavsnitt! Och särskilt svårt* är det inte. Men med Kristian Luuk OCH Martin Luuk. Vi pratar om att vara man, inte nämna färgen blå, Madonna, Teet Sirotkin, sport, de gyllene åren i Kalifornien, mods, att influeras av Andres Lokko, radio, eremitliv, att genomlida melodifestivalen, Hassan, Esternas stora bok om kilot, och givetvis en hel del om att pensionera sig vid 14 års ålder.
Programmet klipptes av redaktör Lovisa Ohlson.
VÄRVET presenteras i samarbete med Läkerol – makes people talk.*Förutom att jag hade lite svårt att...
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Den amerikanska manusförfattaren Nora Ephron gjorde på 90-talet en serie romantiska komedier som åter satte den klassiska Hollywood-genren på kartan: När Harry mötte Sally, Sömnlös i Seattle och You've got mail är de tre mest kända av dem.
Nästan samtidigt uppstod på andra sidan Atlanten en ny sorts rom-coms (som de ofta kallas) med London som spelplats och med Richard Curtis som manusförfattare. Fyra bröllop och en begravning samt Notting Hill gjorde det lite skabbiga London till ett ställe att tråna efter och den mycket brittiskt vimsige Hugh Grant till filmhjälte.Men sen - under 00-talet - har den romantiska komedien levt ett liv i skymundan och inte riktig lyckats matcha den gyllene eran under 90-talet. Varför blev det så?Kulturradions Anneli Dufva stämde träff med skribenten, författaren och rom-comfantasten Andres Lokko i Notting Hill i London på jakt efter den förlorade tilltron till den romantiska komedien.