Beroendecentrum Stockholm Podcasts
-
Fler poliser, strängare lagar och mer kameraövervakning efterfrågas ofta i debatten om hur vi kan minska brottsligheten och öka tryggheten. Tidiga förebyggande insatser, som i huvudsak regleras av socialpolitiken, är ytterligare verktyg som beslutsfattare har att tillgå i kampen mot brottsligheten.
MedverkandeJohan Franck, professor vid och verksamhetschef för Beroendecentrum Stockholm, FoUU-direktör för Stockholms läns sjukvårdsområde
Randi Hjalmarsson, professor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet
Johan Hultberg (M), ledamot i socialutskottet
Åsa Ljusberg, chef på enheten för trygghet och brottsförebyggande arbete, Stadsledningskontoret, Stockholms stad
Fredrik Lundh Sammeli (S), vice ordförande i socialutskottet
Samtalet leds av Emelie Lekebjer, projektledare på SNS.
-
Att sova borde vara världens enklaste syssla. Men faktum är att ganska många har så stora problem med sömnen att de tar hjälp av tabletter. Vad händer den dagen man inte kan sova utan?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
– I början sa min läkare att jag skulle ta dem vid behov, och när jag förklarade för min läkare efter en tid att behovet är varje natt, då sa hon att då får du ta dem varje natt, säger Maria*, som varit beroende av sömnmedicin.
Tillslut sov hon inte trots att hon tog maxdosen. Det blev bara värre och värre, berättar hon.
– Jag är nog inte den enda som, vid 4-5-tiden på morgonen, när man börjar bli desperat, tar en halv tablett till och överskrider sin dos, vilket jag gjorde, berättar hon.
Det verkar finnas ett glapp mellan forskarvärlden och den praktiska läkarprofessionen när det gäller förskrivning av sömnmedicin. På forskarnivå råder det konsensus kring att det som gäller vid sömnbesvär är KBT-behandling, men ändå är det många som, likt ”Maria”, får sömnmedicin på recept.
– Alla internationella riktlinjer har kommit fram till att det är KBT, och inte medicin, som ska användas i första hand mot sömnproblem. KBT kan ha lite biverkningar i början i form av att man blir trött, men det försvinner sedan. Tillskillnad från med sömnmedicin där det är precis tvärtom, säger Susanna Jernelöv, psykolog och docent vid Karolinska institutet.
Gäster i programmet: Susanna Jernelöv, psykolog och docent vid Karolinska institutet, Niklas Preger, överläkare och sektionschef på Beroendecentrum Stockholm och Torbjörn Åkerstedt, professor vid Karolinska institutet.
*Maria heter egentligen något annat.
Programledare: Ulrika Hjalmarson Neideman