Botaniska trädgården Podcasts
-
Han är innovations- och förflyttningskonsult och i en mängd olika sammanhang, organisationer och verksamheter finns han med och lyssnar in behov, för att skapa utveckling och innovation. Han har ibland kallats arkitekten bakom Skatteverkets innovationsresa och han ville flippa försäkringsbranschen från att ersätta för skador till att försäkra ett tryggt och skadefritt liv. Idag finns han med i en mängs samverkansinitiativ, som Samverket för offentligs sektor, Samhällskontraktet i Mälardalen och och i det av honom själv grundade initiativet Mindshift. Möt Niklas Huss som drivs av det han ser som grunden för flera av vår tids stora, avgörande och komplexa ödesfrågor - psykisk hälsa och välmående. En utveckling som kräver enormt mycket lärande av oss.
Avsnitt 69 av Livslångt är ett samtal mellan Katarina Pietrzak och Carl Heath på RISE och Niklas Huss - inspelat i Botaniska trädgården i Almedalen 2022, där också Mindshift hade flera seminarier och workshops om hur samhället behöver designas om för att stödja hälsofrämjande och stödjande processer i samhället. Samtalet spelades in dagen innan det tragiska mordet på överläkaren, psykiatern och psykiatri-samordnaren på SKR, Ing-Marie Wieselgren, som också samverkade med Mindshift. Ett av alla Ing-Maries citat som lever kvar, var just "det finns inget som lyfter oss så mycket som att hjälpa en annan människa". -
En trädgård kan vara drömmar, planering, hårt arbete och njutning. Ibland kan det verka svårt att kombinera dessa, särskilt om man vill ha lugn och ro. Att bara få ligga i hängmattan utan att känna stress över något projekt. Hur gör man? Finns det några smarta knep för den som vill minimera arbetet, maximera lugnet och ändå ha det vackert runt sig? Gäst: Lena Benjegård, trädgårdsmästare i Botaniska trädgården som också har en kolonistuga med tillhörande trädgård där hon mest vill sitta still.
-
Naturexperterna Mikael Sörensson, Sofie Olofsson och Susanne Åkesson svarar på lyssnarnas frågor. Programledare: Mats Ottosson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hela programmet ägnas åt lyssnarnas frågor om natur, och de som svarar är experterna i Naturpanelen: entomolog Mikael Sörensson, botanist Sofie Olofsson och zooekolog Susanne Åkesson.
I det stora flödet av inkommande frågor hoppas vi kunna få svar på varför jordhumlorna ålade sig fram på varandra och hur tjädern klarar av att flyga i massor av minusgrader - alla skidåkare kör ju med glasögon för att inte ögonen ska tåras! Och vilket trädslags bark som innehåller mest och bäst näring.
Eller så är det just din fråga som tas upp! Vi tar emot frågor på [email protected] eller kontakta oss på sociala medier. Under direktsändningen på lördag morgon går det också bra att ringa på 046-222 77 37.
Programledare på plats i växthuset i Botaniska trädgården är Mats Ottosson.
-
Skogsräddaren Mats Karström är aktuell i en P1 dokumentär. Vi möter honom i Karkbergets urskog. Vi sänder från Botaniska i Göteborg på temat växthistoria.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Växterna klev upp på land för sisådär 450 miljoner år sedan och banade väg för alla landlevande arter, inklusive oss själva. Hur har växterna utvecklats för att klara skiftande klimat, och alla hungriga djur som följt efter, och varför finns det så vackra blommor? Morgonens fältreporter Lisa Henkow finns på Botaniska trädgården i Göteborg där intendent Stina Weststrand guidar oss genom årmiljonerna.
Och så möter vi skogsräddaren Mats Karström. I 35 år har han letat upp gammelskogar runt Jokkmokk som aldrig kalavverkats men som saknar skydd. Det arbetet skildras i en ny P1 dokumentär av Jenny Berntson Djurvall. I Naturmorgon följer vi med Mats Karström ut i Tolikheden-Karkbergets urskog. Här lever arter som är långsamma eller känsliga, som liten aspgelélav eller rosenticka.
Så här års börjar ugglorna ropa i skymningen - och i nattmörkret. Men hur gör man för att maxa sina chanser för att höra ugglor? Fågelforskaren Martin Green ger oss sina bästa tips i en ugglelyssningsskola.
Daniel Fagerström hittade en hel hög med nyckelpigor på husväggen vid balkongen. Vad gör de? Vi kollar med nyckelpigeexperten Velemir Ninkovic.
I veckans kråkvinkel blir Helena Söderlundh lycklig över att det verkar bli april, även i år.
Programledare är Karin Gyllenklev.
-
Frukten som var så lyxig att man kunde hyra den för att visa upp sig på stan med den. Historien om ananas. Och om vilken roll den har spelat i svensk matkultur?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
- Det var en ananas-hets i Europa under 1600-talet, 1700-talet och en bit in på 1800-talet, säger Stina Weststrand, botanist på Botaniska trädgården i Göteborg.
- Den som hade ananas hade makt och pengar.
Stina berättar om ananasens historiska höjdpunkt. Dessutom vad ananas är rent botaniskt.
Sara Begner, kock och sedan 14 år chef för Coops provkök. Hon är också ansvarig för Vår kokbok, Sveriges mest sålda kokbok, som förra året fyllde 70 år. Vår kokbok kommer ständigt i nya upplagor och blir därigenom också en sorts historiebok över svensk matkulturs utveckling och förändring.
Sara berättar om ananasrecept i Vår kokbok genom åren.
-
Naturexperterna Mikael Sörensson, Sofie Olofsson och Susanne Åkesson samlas i Botaniska trädgården i Lund för att svara på lyssnarfrågor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När det lackar mot jul samlar vi vår expertpanel i växthuset i Botaniska trädgården i Lund för att ge svar på lyssnarfrågor om natur.
Botanisten Sofie Olofsson, entomologen Mikael Sörensson och zooekologen Susanne Åkesson svarar i direktsändning på frågor om vad det var för taggig fisk som Lena i Höganäs såg i vattenbrynet, vad två väldigt olikstora flugor höll på med på en campingplats på Öland och vilket träd som är vanligast i världen.
Eller så är det just din fråga som tas upp! Vi tar emot frågor på [email protected] eller kontakta oss på sociala medier. Under programmet på lördag morgon går det också bra att ringa telefonnumret 046-222 77 37.
Programledare är Mats Ottosson.
-
Det bullrar, grävs och planteras om. Aldrig har så väl många grävskopor skådats i Botaniska trädgården? Vad är det egentligen som sker? Jo, det ska byggas nya växthus, trägården ska få ett nytt besökscentrum och vissa rabatter kommer att flyttas till andra platser. Till exempel den älskade dahliarabatten. Senare i höst ska också huvudvägen upp mot klippträdgården dräneras. Åsa och Stina försöker förstå oredan och träffar Botaniskas verksamhetschef Mari Källersjö som beskriver omvandlingen. Och så berättar trädgårdsmästarna Åsa Kullin och Marika Irvine om olika smarta odlingssubstrat som kalktuff, pimpsten och sand.
-
Naturexperterna Mikael Sörensson, Sofie Olofsson och Susanne Åkesson samlas i Botaniska trädgården i Lund för att svara på lyssnarfrågor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nu är det dags för höstens första program där experterna i Naturpanelen sammanträder för att ge svar på lyssnarnas naturfrågor.
Botanisten Sofie Olofsson, entomologen Mikael Sörensson och zooekologen Susanne Åkesson svarar i direktsändning på frågor om varför så många videbuskar fått vackra rosor i år, vad det var för vacker svart och vit fjäril som landade på Ann-Krestins balkong i Malmö och om det är vanligt att kattugglor helt sonika hänger en stund upp och ned i ett träd för att slippa jobbiga, jagande kråkor.
Eller så svarar de på just din fråga! Skicka den på [email protected] eller kontakta oss på sociala medier. Under programmet på lördag morgon går det också bra att ringa telefonnumret 046-222 77 37.
Programledare är Jenny Berntson Djurvall.
-
En björk kan växa högt upp i bergen, en annan längre ner i inlandet och en tredje vid kusten. Alla är samma art men har olika genetisk variation, eftersom de växt på så olika platser och anpassat sig till just sitt lokala klimat. Variationen är viktig att ta vara på inför framtida klimatförändringar eller sjukdomsangrepp. Planterar man alltid samma typ eller klon av en växt i till exempel en stad, blir grönskan väldigt sårbar ifall en sjukdom slår till. Se på almsjukan! – Genetisk mångfald är nyckeln till allt, säger poddgästen Henrik Sjöman, vetenskaplig intendent i Botaniska trädgården.
-
2021 fyller Göteborg 400 år. För att fira detta berättar P4 Göteborgs Tommy Johansson en liten historieberättelse varje dag. Häng med på en resa genom Göteborgs historia! Dagens avsnitt: Till Göteborgs 300-årsjubileum 1923 så öppnades Botaniska trädgården för allmänheten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
2021 fyller Göteborg 400 år. För att fira detta berättar P4 Göteborgs Tommy Johansson en liten historieberättelse varje dag. Häng med på en resa genom Göteborgs historia! Dagens avsnitt: Göteborgs 300-årsjubileum blev både påkostat och storståtligt. En hel del av det som vi i dag tar för givet som Liseberg, Götaplatsen och Botaniska trädgården kom till tack vare 300-årsjubiléet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
-
En gång fanns de överallt. De kunde uppträda som najader, som valkyrior, som nornorna som spinner livets ödestrådar, ja som världens själva moder.
I Europa fanns de överallt under tusentals år, tills världen gick över i en ny och annorlunda fas. Istället för många gudar existerade det nu plötsligt bara en – och det var en Han.
I detta avsnitt har vi begett oss till Botaniska trädgården i Lund och dess tropiska växthus. Där kretsar samtalet kring frågan vad som hände med tillvarons kvinnliga princip.
LÄSTIPS:
Jamake Highwater. 1991. Myth and Sexuality. Meridian.
Siegmund Hurwitz. 2009. Lilith the First Eve. Daimon Verlag.
Rosemary Ruether. 2006. Goddesses and the Divine Feminine: A Western Religious History. University of California Press.
April D. DeConick. 2013. Holy Misogyny: Why the Sex and Gender Conflicts in the Early Church Still Matter. Bloomsbury Academic.
Leonard Shlain. 1998. The Alphabet Versus the Goddess: The Conflict Between Word and Image. Penguin/Compass. -
En gång fanns de överallt. De kunde uppträda som najader, som valkyrior, som nornorna som spinner livets ödestrådar, ja som världens själva moder. I Europa fanns de överallt under tusentals år, tills världen gick över i en ny och annorlunda fas. Istället för många gudar existerade det nu plötsligt bara en – och det var en Han. I detta avsnitt har vi begett oss till Botaniska trädgården i Lund och dess tropiska växthus. Där kretsar samtalet kring frågan vad som hände med tillvarons kvinnliga princip. LÄSTIPS: Jamake Highwater. 1991. Myth and Sexuality. Meridian. Siegmund Hurwitz. 2009. Lilith the First Eve. Daimon Verlag. Rosemary Ruether. 2006. Goddesses and the Divine Feminine: A Western Religious History. University of California Press. April D. DeConick. 2013. Holy Misogyny: Why the Sex and Gender Conflicts in the Early Church Still Matter. Bloomsbury Academic. Leonard Shlain. 1998. The Alphabet Versus the Goddess: The Conflict Between Word and Image. Penguin/Compass.
-
FBI-agenten Jack Cloonan har precis hunnit sätta på sin tv när han ser det andra planet dundra in i World Trade Center på Manhattan. Jack stirrar på skärmen. Han förstår direkt vilka det är som ligger bakom, och han inser att han har misslyckats. I fem år han har jobbat oavbrutet med att ställa en förmögen saudier vid namn Usama bin Ladin inför rätta.
Nya avsnitt från P3 Dokumentär hittar du först i Sveriges Radio Play.
I P3 Dokumentär Världen hör du nu historien om händelserna den 11 september 2001 inifrån – från de som var där när det hände, och de som inte blev förvånade när de såg historiens största terrorattack framför sig.
Du träffar Abdullah Anas, en av Usama bin Ladins äldsta vänner. I sju år krigade han ihop med den blivande terroristen i Afghanistans karga berg. Han berättar om en driftig och generös vän som fick för sig att expandera jihad.
Du hör om hur FBI och CIA lägger krokben på varandra i sina försök att stoppa al-Qaida, och den otroliga historien om Ali Abdul Saoud Mohamed, mannen som lyckades infiltrera den amerikanska armén och föra ut vapenmanualer till sina bröder i Afghanistan.
Michelle Rosado berättar hur hon lyckades ta sig levande ur det södra World Trade Center-tornet, trots att hon uppmanades att stanna kvar.
Och på en bänk i Botaniska trädgården i Göteborg sitter Peter Tengelin och tänker på sin son. 25-årige David Tengelin var den enda svensken som omkom i attackerna. Hans pappa undrar fortfarande om David hann se flygplanet komma.
Producent är Måns Mosesson.
-
Säger alla egentligen samma sak? Är det bara retoriken som skiljer budskapen i de olika religionerna åt, och hur övertygar religions ledare folket att följa just deras lära? Gäst hos Christina Claesson är Catharina Raudvere, Professor i religionshistoria, Köpenhamns universitet och vi sänder från en grönskande oas i Lund. Missa inte heller retorikskolan med retorikprofessor Anders Sigrell.
Predikstolar sitter högt upp. Så har den religiösa retoriken oftast använts: uppifrån och ner, och med heliga ord som extra tyngd. Men vad är det i den religiösa retoriken som har sådan makt?- Vi diskuterar om hur en annan, mindre underdånig retorik i människans möte med Gud skulle kunna få vederbörande att lyssna bättre, säger programledaren Christina Claesson. – Att starta med att be om ursäkt är ju en dödssynd inom talekonsten.Gäst hos Christina är Catharina Raudvere som är religionshistoriker, och verksam på Köpenhamns universitet och programmet spelades in på Botaniska Trädgården i Lund.Som vanligt bjuder Retorik också på praktiska tips i retorikskolan med professor Anders Sigrell och på en rappad improviserad betraktelse av religion och retorik med ordkonstnären Behrang Miri.