Bottenviken Podcasts
-
I en tid av klimatomställning och ökat fokus på energisäkerhet finns stora förhoppningar på framställning och distribution av grön vätgas. Enligt IEA finns det i hela världen strax över 1 GW installerad elektrolysörkapacitet — alltså tekniken som med hjälp av el spjälkar vatten för att framställa vätgas. Men enligt Energimyndighetens vätgasstrategi är planen att bara Sverige ska gå mot en kapacitet på 5 GW till 2030 och 10 GW 2045, och där lejonparten av efterfrågan kommer från stål- och gruvföretagen i norra Sverige.
Efter en doktorandutbildning på KTH och sedermera en rad olika roller i vätgasbranschen har Cecilia Wallmark, gäst i vårt 83:e avsnitt, hittat till epicentret av den svenska vätgassatsningen och till rollen som verksamhetsledare för Luleå Tekniska Universitets satsning CH2ESS.
I första halvan av avsnittet får vi perspektiv på utvecklingen kring vätgas. Cecilia går igenom målen från bl.a. Energimyndighetens vätgasstrategi och vi resonerar kring utmaningarna att nå dit. Vi får även höra om hur elektrolysörer och bränsleceller (tekniken som gör om bl.a. vätgas till el) fungerar och Cecilia berättar om några av de tekniska framsteg som hon upplevt under sin karriär.
I andra delen dyker vi ner i en förstudie om vätgasinfrastruktur runt Bottenviken som Cecilia och hennes kollegor har tagit fram. Cecilia berättar om vilken roll vätgasledningar och vätgaslager kan ha och om de tekniska utmaningar som respektive lösning medför.
-
Under hundratals år levde många svenskar säsongsvis vid Norrlandskusten för att fiska i Bottenviken. Fiskarkapellen var mötespunkten som skänkte trygghet och tröst och nu kartläggs deras kulturarv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För 400 år sedan började mellansvenska bönder resa till Norrlandskusten för att fiska. Ofta tog man med sig hela familjen och gårdens djur och tjänstefolk och var borta hela sommaren. Under det hårda livet bland Höga Kustens kobbar och skär var fiskekapellen ofta den enda trösten. Idag vittnar de om ett månghundraårigt kulturarv och nu har kapellen i Ångermanland och Medelpad undersökts. Vetenskapsradion Historia besöker Barsta kapell för att berätta fiskarkapellens spännande historia.
Dessutom svarar Dick Harrison på en lyssnarfråga om svedjefinnarnas historia i Värmland – hur länge bibehöll man sina finska traditioner och finska namn egentligen?
Programledare är Tobias Svanelid.
-
Vad betyder Torneälvens natur för författarna Åsa Larsson och Mikael Niemi? Och vad betyder den för alla arter som lever i och runt den?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På lördag sänder Naturmorgon från Torneälven, denna otyglade nationalälv som föds i Torne träsks djupa fjällvatten och tvärar österut mot finska gränsen som den sedan sällskapar med söderut till Bottenviken.
På sin väg har den sedan lång tid format landskapet och skapat livsmöjligheter. Det har blivit bygd. Namnfloran säger något om hur många det är som tillmäter den betydelse. Duortnoseatnu på samiska, Tornionjoki på finska, Tornionväylä på meänkieli och Torneälven (eller Torne älv) på svenska.
Historikern Curt Persson finns med oss för att berätta om hur älven är sammanflätad med områdets historia och natur. Han är själv bördig från Kurravaara, en av byarna längs älven. Om just Kurravaara klingar bekant kan det bero på att författaren Åsa Larsson (även hon med rötter i byn) har förlagt handlingen i flera av sina böcker dit. Hon är också med i sändningen för att berätta om hur älvens röst hörs i hennes böcker.
Längre nedströms, i Pajala, lever en annan författare: Mikael Niemi. I veckans kråkvinkel berättar han om sin älv.
Men älven är förstås inte en livgivare och inspirationskälla bara för författare och annat folk. En mängd andra arter som lever här är mer eller mindre hårt knutna till älven. Reporter Thomas Öberg och biologen Anders Lundkvist från Jukkasjärvi beger sig ut på det strömmande vattnet för att se vilka de stöter på. Bland torneälvsarterna finns förstås fiskar som lax, flodnejonöga och sik. Men också backsvalor, gröna flodtrollsländor och många andra. Ja vi får se vad vi stöter på när vi sänder från trakten av Jukkasjärvi, vid stranden av Torneälven.
Programledare: Jenny Berntson Djurvall
-
Dags att ta Häcken på allvar? Minikrisen i Bajen! Intetsägande Peking! Djurgårns imponerande bredd! Giffarnas TOTALA haveri! Gnagets usla bänk och mycket, mycket annat!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
När isarna varken bär eller brister tar vår fältreporter svävare till yttersta skärgården. Och i söder letar vi nio sorters sippor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det kallas förfallstid, när isarna i Bottenviken varken bär eller brister. Men med hjälp av svävare ska fältreporter Thomas Öberg ta sig ända ut i Luleås yttre skärgård. När han och skärgårdsbon och biologen Jan-Axel Sundin kryper ur tältet på lördag morgon hoppas vi på gråsäl, vikaresäl, gäss, havsörnar och sjungande vårfåglar.
Och apropå vår så räcker det inte med en ynka sippa för Ing-Marie Frösemo och Björn Johansson i Kalmar. De vill ha nio olika sorters blommande sippor på samma dag – då är våren fullbordad. Reporter Lisa Henkow följde med på deras årliga sipp-safari i Östra Småland och fick se grönsippa och vitsippa i Nybrotrakten, blåsippa, gulsippa, svavelsippa, mosippa, fältsippa och backsippa i vacker blom på Öland. Får de också se den sällsynta tovsippan i utslaget skick, ja det är frågan.
Vi tar också tag i lyssnarfrågor om pyttekryp som myllrar i varmbänken och märkliga benvita bollar på havsstranden.
I veckans kråkvinkel har Mats Ottosson fått förtroendet att hålla ett tal till våren.
Programledare: Jenny Berntson Djurvall
-
I avsnitt 36 intervjuar vi Joakim Nilsson på Bottenvikens Bryggeri som har återskapat ett 400 år gammalt öl. Hur smakar ett sådant öl? Hur farligt är det med skvattram? Kan man mäska in med glödande kol? Vad får man egentligen skriva på en ölburk? Kommer Bottenvikens någonsin att skapa en öl med västerbottensost och kommer den isåfall heta "ostkusten"?
Dessa frågor och mycket mer skall besvaras i avsnitt 36. -
Vi sänder från Tjärnö där forskare arbetar för att rädda svenska korallrev. Vi upplever norrsken och uppmärksammar Vinterfåglar inpå knuten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Korallrev förknippas kanske framför allt med ett tropiskt klimat men även på våra breddgrader finns det koraller. Ögonkorallen lever i kallt vatten och vid den bohuslänska kusten finns det idag två områden med levande korallrev, åttio meter under havsytan. Tidigare fanns det fler levande korallrev i svenska vatten och nu jobbar forskare på Tjärnö marina laboratorium med att restaurera några av dem, bland annat genom att placera ut konstgjorda revstrukturer på havsbotten.
Morgonens fältreporter Jonatan Martinsson sänder från Tjärnö tillsammans med Ann Larsson, forskningsledare på Tjärnö marina laboratorium, och Anita Tullrot, projektledare på länsstyrelsen.
Från havsdjupen tar vi oss upp i rymden - till norrskenet. Thomas Öberg har träffat norrskensfotografen Peter Rosén under de dansande färgskyarna på Bottenvikens is.
Och så är det som julafton för alla fågelälskare. 28-31 januari pågår Vinterfåglar inpå knuten och där kan alla medverka genom att räkna de fåglar man ser från sin bostad. Vi pratar med flera personer som ska räkna i helgen.
I veckans kråkvinkel binds himmel och hav samman. Mats Ottosson får ny förståelse för det mystiska havet genom att titta upp i luften.
Programledare är Joacim Lindwall.
-
Vi spanar efter flyttfåglar på Pite Rönnskär och möter humlepälsbiet som inte längre är akut hotat. Och hur får man tag i ett svampställe? Programledare: Mats Ottosson.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nu lämnar de landet, flyttfåglarna. Ruschen mot sydligare breddgrader märks både i norr och i söder. Så även på Pite Rönnskär, ön i Bottenviken mellan Piteå och Skellefteå där havet tar vid ända till Finland. Här finns morgonens fältreporter Thomas Öberg tillsammans med fågelkännaren Lars Sandberg. De spanar upp i skyn och håller koll på om några flyttfåglar landar i rönnar och havtornsbuskar mellan fyren, kapellet och fiskeläget.
Det lurviga humlepälsbiet hör till Sveriges mest ovanliga biarter - fram till helt nyligen fanns det bara i två byar på Österlen i Skåne. Men tack vare hårt arbete ser framtiden nu ljusare ut för humlepälsbina. Vi möter dem, och entomolog Björn Cederberg, vid en tegelvägg med gammaldags lerbruk där bina bygger sina bon.
Långt vanligare än humlepälsbiet är bålgetingarna. Och många har mött de stora steklarna i sommar. Vi pratar med stekelexpert Niklas Johansson för att lära känna den här geting-giganten.
Svamphösten har börjat bra. På sociala medier ser vi jättestora Karl Johan-svampar och spadvis med kantareller. Men hur bär man sig åt för att hitta svamp? Och hur tar man sig in i en svampcommunity där få vill avslöja sina svampställen? Vi pratar med svampkännarna Patrick Björck och Mirjam Haj Younes.
Och i veckans kråkvinkel saknar Joacim Lindwall inte alls fikarummet på jobbet. Det finns ju fullt med trevliga maskar, gråsuggor, hoppstjärtar och andra arbetskompisar bara ett greptag bort - i komposten.
Programledare är Mats Ottosson.
-
Åtta timmars direktsändning om och med fågelsång från norr till söder. Våra reportrar finns på plats från Luleå till Skanör. Programmet leds av Jenny Berntson Djurvall och Mats Ottosson i Osaby i Småland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Följ med på en magisk natt genom Sverige när vi direktsänder från norr till söder och upplever storspovarna, gärdsmygarna, orrarna, rödhakarna, skärfläckorna och alla de andra sjunga in våren.
Fågelsångsnatten sänds i P1 söndag 3 maj med start vid midnatt.
Fågelsångsnatten hade planerat att samarbeta med den internationella radiosändningen ”Dawn Chorus”, men efter att den ställts in på grund av pandemin blir det nu ännu mer plats för fågelsång från den svenska naturen.
Programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall kommer att inleda från Osaby utanför Växjö, men det är inte där fågelsången hörs först.
Under hela natten återkommer sändningen regelbundet till reportrar och fågelexperter som finns på plats runt om i landet och fler och fler röster tillkommer i den direktsända fågelkören. Det blir också djupdykningar i Naturmorgons arkiv och i programmets populära fågelsångskola.
Småland är navetNattens nav blir Osaby strax söder om Växjö. Här, i en småländsk ekhage med lövskogen på ena sidan och sjön på den andra, håller våra närmsta och kanske allra käraste vårfåglar konsert – koltrast, taltrast, bofink, rödhake, gärdsmyg och de sångare som nyss anlänt från sydligare breddgrader. Här finns programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall tillsammans med fågelexperten och ekologiprofessorn Susanne Åkesson.
NorrbottenThomas Öberg möter vårfåglarna som följer Östersjöns kust norrut mot Bottenviken. Flock efter flock viker av inåt landet längs älvar och åar. Ett sådant ställe är Ersnäs strax söder om Luleå, där Alån rinner ut i Bottenviken. Det blir en naturlig väntsal för sångsvanar, gäss, tranor, storspovar och alla andra i fågelkören. På plats i Ersnäs finns också de båda fågelskådarna Lena Bondestad och Lars Sandberg.
DalarnaMaud Granberg finns på en myr i barrskogen i Dalarna, i Kägelbergets naturresevat, för att följa ett orrspel tillsammans med fågelskådarna Staffan Müller och Gigi Sahlstrand.
VästergötlandLena Näslund har stämt träff vid Hornborgasjön med Lotta Berg, ordförande för Birdlife Sverige, och Kent-Ove Hvass från Skövde fågelklubb. Hornborgasjön är inte bara tranor utan här hör vi också tofsvipor, enkelbeckasiner, sävsångare, rödbenor, och sånglärkor som spelar högt över fälten.
SkåneErik Kohlström finns i Skanör där den gröna Landgrens holme är vitprickig av fåglar. Skärfläckor och skrattmåsar lägger ägg, medan strandskator och tofsvipor redan ruvar. Flera arter tärnor börjar anlända från Afrika. Dokumentärfilmaren Mikael Kristersson, känd för filmer som Ljusår och Pica pica, är ciceron bland fåglarna.
Öland, Irland, Kina och mer!Under morgonen kommer vi också anropa Anders Börjeson, mångårig tidigare programledare på Naturmorgon, på Ölands södra udde i fågelsången där. Från Irland medverkar Derek Mooney från Irlands radio RTÉ. Det är han som är ansvarig för Dawn chorus, den internationella fågelsändningen som inspirerat till Fågelsångsnatten men är inställd i år. Dessutom medverkar flera av Sveriges Radios korrespondenter, från Kina, Washington, Berlin och Paris, för att ge oss prov på hur fåglarna sjunger hos dem. Vi hoppas också få kontakt med All India Radio som gör en åtta timmar lång sändning av lyssnarnas inskickade fågelsång nu när Dawn chorus är inställt. Och även våra egna lyssnares inspelade fågelsång kommer att höras i Fågelsångsnatten.
SändningstidFågelsångsnatten direktsänds i P1 och i Sveriges Radio Play söndag 3 maj kl. 00.02- 07.55. Efter sändningen finns hela natten tillgänglig som podd.
Plugga fågelsång?Här kan du höra Mats Ottossons samtliga 21 fågelsånglektioner. Och här kan du testa sen hur många arter du har koll på - i vårt fågelsångsquiz.
-
Åtta timmars direktsändning om och med fågelsång från norr till söder. Våra reportrar finns på plats från Luleå till Skanör. Programmet leds av Jenny Berntson Djurvall och Mats Ottosson i Osaby i Småland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Följ med på en magisk natt genom Sverige när vi direktsänder från norr till söder och upplever storspovarna, gärdsmygarna, orrarna, rödhakarna, skärfläckorna och alla de andra sjunga in våren.
Fågelsångsnatten sänds i P1 söndag 3 maj med start vid midnatt.
Fågelsångsnatten hade planerat att samarbeta med den internationella radiosändningen ”Dawn Chorus”, men efter att den ställts in på grund av pandemin blir det nu ännu mer plats för fågelsång från den svenska naturen.
Programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall kommer att inleda från Osaby utanför Växjö, men det är inte där fågelsången hörs först.
Under hela natten återkommer sändningen regelbundet till reportrar och fågelexperter som finns på plats runt om i landet och fler och fler röster tillkommer i den direktsända fågelkören. Det blir också djupdykningar i Naturmorgons arkiv och i programmets populära fågelsångskola.
Småland är navetNattens nav blir Osaby strax söder om Växjö. Här, i en småländsk ekhage med lövskogen på ena sidan och sjön på den andra, håller våra närmsta och kanske allra käraste vårfåglar konsert – koltrast, taltrast, bofink, rödhake, gärdsmyg och de sångare som nyss anlänt från sydligare breddgrader. Här finns programledarna Mats Ottosson och Jenny Berntson Djurvall tillsammans med fågelexperten och ekologiprofessorn Susanne Åkesson.
NorrbottenThomas Öberg möter vårfåglarna som följer Östersjöns kust norrut mot Bottenviken. Flock efter flock viker av inåt landet längs älvar och åar. Ett sådant ställe är Ersnäs strax söder om Luleå, där Alån rinner ut i Bottenviken. Det blir en naturlig väntsal för sångsvanar, gäss, tranor, storspovar och alla andra i fågelkören. På plats i Ersnäs finns också de båda fågelskådarna Lena Bondestad och Lars Sandberg.
DalarnaMaud Granberg finns på en myr i barrskogen i Dalarna, i Kägelbergets naturresevat, för att följa ett orrspel tillsammans med fågelskådarna Staffan Müller och Gigi Sahlstrand.
VästergötlandLena Näslund har stämt träff vid Hornborgasjön med Lotta Berg, ordförande för Birdlife Sverige, och Kent-Ove Hvass från Skövde fågelklubb. Hornborgasjön är inte bara tranor utan här hör vi också tofsvipor, enkelbeckasiner, sävsångare, rödbenor, och sånglärkor som spelar högt över fälten.
SkåneErik Kohlström finns i Skanör där den gröna Landgrens holme är vitprickig av fåglar. Skärfläckor och skrattmåsar lägger ägg, medan strandskator och tofsvipor redan ruvar. Flera arter tärnor börjar anlända från Afrika. Dokumentärfilmaren Mikael Kristersson, känd för filmer som Ljusår och Pica pica, är ciceron bland fåglarna.
Öland, Irland, Kina och mer!Under morgonen kommer vi också anropa Anders Börjeson, mångårig tidigare programledare på Naturmorgon, på Ölands södra udde i fågelsången där.
Vi ringer upp Naturum Kullaberg där Kullabergbygdens ornitologiska förening hakar på och har en egen fågelsångsnatt.
Från Irland medverkar Derek Mooney från Irlands radio RTÉ. Det är han som är ansvarig för Dawn chorus, den internationella fågelsändningen som inspirerat till Fågelsångsnatten men är inställd i år.
Dessutom medverkar flera av Sveriges Radios korrespondenter, från Kina, Washington, Berlin och Paris, för att ge oss prov på hur fåglarna sjunger hos dem.
Vi hoppas också få kontakt med All India Radio som gör en åtta timmar lång sändning av lyssnarnas inskickade fågelsång nu när Dawn chorus är inställt.
Och även våra egna lyssnares inspelade fågelsång kommer att höras i Fågelsångsnatten.
SändningstidFågelsångsnatten direktsänds i P1 och i Sveriges Radio Play söndag 3 maj kl. 00.02- 07.55. Efter sändningen finns hela natten tillgänglig som podd.
Plugga fågelsång inför sändningen?Här kan du höra Mats Ottossons samtliga 21 fågelsånglektioner. Och här kan du testa sen hur många arter du har koll på - i vårt fågelsångsquiz.