Feelgood Podcasts
-
Johannes Cullberg är i själ och hjärta en sann entreprenör, och bland annat grundare till dagligvarukedjan ”Paradiset”.
Idén och intentionen till Paradiset var att ha en matvarubutik helt baserad på ekologiska matvaror och även alla andra produkter ett hushåll behöver baserat på ekologiska grundprinciper. Johannes var tidigare Sveriges yngsta börs-VD på hälsoföretaget Feelgood och har även varit med och byggt upp dagligvarukedjan LIDL.
Paradiset gick i konkurs under pandemin, men har återuppstått genom nätbutiken Paradiset, (www.paradiset.com), vilka erbjuder och kommer erbjuda både färdiga maträtter såsom matkassar på sikt.
I dagens samtal berättar Johannes om sin väg mot Paradiset, sitt engagemang som undervisande hälsostreber, som likt en modig soldat i sanningens tjänst vill visa på hur vi alla har möjlighet att ta kontroll över vår hälsa.
Tack för att just du lyssnar på ”Både och, istället för antingen eller – en podd om Integrativ medicin och hälsa. Följ oss på sociala medier, och ge oss gärna fem stjärnor på iTunes om det här var givande för dig. Prenumerera gärna på vår podd!
♥ Facebook: https://www.facebook.com/integrativmedicin♥ Youtube: https://www.youtube.com/user/integrativMedicin
-
Feelgood är en genre som växer, men i takt med att fler hittar till de mysiga relationsromanerna har det blivit allt svårare att skilja dem åt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Har du någonsin försökt köpa en bok åt en kompis och tänkt: Jag köper något ur den där bokserien som hen gillar – den som alltid har en snirklig titel och en kvinna på omslaget. Men när du väl står i bokhandeln inser du att det är ganska många böcker som stämmer in på den beskrivningen. Du blir osäker på vilket det var hen hade läst. Då är du inte ensam. Du har troligt hamnat mitt bland feelgood-böckerna.
BOKHANDEL SKOJAR OM OMSLAGENBokhandeln i Eksjö har tagit fasta på att omslagen är så lika och skapat en hel hylla med böcker där omslagen visar kvinnor klädda i historiska kläder som vänder sig bort.
”När människor fattar snabba beslut, så är det kanske bra att boken ser ut som man tänker sig”, säger Nina Johansson i bokhandeln i Eksjö. Samtidigt berättar hon att kunder råkat köpa böcker de redan läst för att alla omslag är så snarlika.
BOKFÖRLAGEN VILL BOKEN SNABBT SKA KÄNNAS IGENBokförlagen vill att en ny feelgood-roman ska smälta in bland alla andra – inte minst av kommersiella skäl.
”Vi har ett så kort ögonblick då vi har läsarens uppmärksamhet och då måste det vara lätt att känna igen en stil”, säger Anna Levahn, sälj och marknadsansvarig på Printz publishing.
FORMGIVARE VILL TÄNJA GRÄNSERNAMen Sofia Scheutz, som formgett feelgood-omslag sen genren etablera sig i Sverige, tycker att omslagen snart nästan är identiska. Kanske kan man våga tänja på gränserna, tycker hon.
"Man vill ju inte som formgivare göra en kopia av någonting annat", säger hon.
Ett reportage av Amanda Lindström och Lovisa Buvhammar.
-
I det här avsnittet har jag med mig Johannes Cullberg som har en passion för folkhälsa och planethälsa. Genom bolaget paradiset (paradiset.com) erbjuder han en ny yp av matmarknad som
bara säljer hälsosam och hållbar mat. Johannes har stor kunskap om olkhälsa och planethälsa där han sprider kunskap på hans Instagram @johannescullberg och hans podcast Vägen mot paradiset.
Johannes har tidigare varit Sveriges yngsta börs-vd på hälsoföretaget Feelgood och har även varit med om att bygga upp dagliga varukedjan LIDL i Norge.
I det här avsnittet pratar vi om:
👉🏻 Johannes resa och livsfilosofi.
👉🏻 Paradiset resa och framtid
👉🏻 Hur illa ställt det är med den svenska folkhälsan
👉🏻 Vad är skillnaden från ekologisk mat och ”vanlig mat”
👉🏻 Vilken kost borde tas bort från mathyllorna?
👉🏻 Vilken mat borde vi undvika att äta? Samt vilken kost borde vi äta?
👉🏻 Att Livsmedelsverket borde ta ett större ansvar när det kommer till matprodukter
👉🏻 Vilka konsekvenserna kan det bli om vi äter dålig mat över tid@johannescullberg
@kimschoultz
-
Hur blir man Stockholms friskaste företag? Vi frågade Sofia Blomdal, arbetsmiljöchef på Ragn-Sells där man sänkt olyckor och skador med 70%. Hur då? Genom kulturförändringar.
På Ragn-Sells fanns allt på plats för en bra arbetsmiljö - på papperet. Det saknades inte rutiner och instruktioner för att motverka arbetsplatsolyckor. Däremot sa kulturen något annat än det man kunde läsa i dokumenten.
Blame-shame-kultur Ute på plats i verksamheten fanns en blame-shame-kultur och mycket macho-attityder som innebar att ingen ville eller vågade berätta om tillbud och olyckor eftersom man var rädd att bli utpekad för att göra fel. Dessutom fanns ingen tradition av att dela med sig ens av det som gick bra. Olika avdelningar tävlade med varandra och såg sig som interna konkurrenter.
Sofia och hennes kollegor insåg att hela organisationen behövde göra en stor förändring och börja samarbeta och samverka mera.
70% minskning av olyckor Att få till förflyttningen skulle bli tufft och det var man inställd på. Hela organisationen påbörjade en värdegrundsresa 2015 med en plan som sträckte sig fram till 2021 men effekterna kom tidigare än så. Efter tre år hade man minskat antalet arbetsplatsolyckor med hela 70%. Dessutom ökade inrapporterade förebyggande avvikelser, alltså att människor berättar om nära-ögat-händelser som skulle ha kunnat leda till olyckor, med 811%!
Fysiska risker med avfallshantering I Ragn-Sells verksamhet som handlar om att samla in, behandla och återvinna avfall finns det en hel del risker för fysiska skador. Det kan till exempel vara fall- och klämskador när man hanterar fordon och tunga laster.
Under resans gång har Sofia och hennes team rest runt till 65 platser i landet och mött många av de totalt 1700 anställda i organisationen.
- Vill man ha förändring måste man visa sig och höra människors berättelser, säger Sofia.
Förtroendefullt samarbete Ledarskapet var nyckeln och där behövdes förbättringar. Cheferna var inte vana att samarbeta och samverka. För att förändra det utbildades alla chefer och deras stödfunktioner inklusive skyddsombud i något som kallas förtroendefullt samarbete.
- Det har varit otroligt bra, säger Sofia. Alla har fått reflektera kring sina egna beteenden och hur de påverkar andra. Vi har gemensamt fått fundera på hur vi ska samverka och samarbeta och jobbat med det som kallas intressebaserad problemlösning. Man ställer sig frågorna "vad vill du och vad vill jag och hur kan vi få ihop de viljorna"?
Från mörkertal till vilja att dela Tidigare när någon rapporterade in en olycka kändes det som att man hade gjort fel och chefen kanske suckade. Det ledde till ett stort mörkertal. Nu är inställningen snarare att man vill dela med sig av risker och incidenter så att andra kan lära sig av dem. Dessutom har man gjort det enklare att rapportera problem och risker i arbetsmiljön genom en mobilapp. Där kan det räcka med att man tar en bild på plats enligt principen "en bild säger mer än tusen ord".
Health and safety first Sofia har ett team som förut låg under HR men nu arbetar de som en egen grupp direkt under VD. Fördelen är att det är lätt att stötta affären och det visar också att hälsa och säkerhet är prioriterat av ledningen.
Friskaste företag Utmärkelsen Friskaste Företag delas ut av Feelgood som ett sätt att lyfta och inspireras av goda exempel. Kriterierna för att få priset omfattar såväl ledarskap och medarbetarskap som hälsa i stort.
Vår samarbetspartner Firstbeat vet genom sina 300 000 livsstilsmätningar att många inte får tillräckligt bra sömn. Det finns flera ganska enkla saker att göra som inte tar mer tid men kräver en förändring av det du redan gör.
Det kan handla om att förändra när du tränar, när du använder skärm och när du äter och dricker. I det här blogginlägget får du tips om några enkla saker som kan förbättra din sömn.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.