Jakob Hedenskog Podcasts
-
I takt med motgångarna för den ryska armén ger Putin den brutala Wagnergruppen allt större roll i invasionen av Ukraina.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Nu rekryterar den fruktade privatarmén i Rysslands fängelser och är ett allt viktigare kort för Vladimir Putin när han vill genomföra sin invasionsplan. Gruppen har gått från en armé i skuggorna till huvudkontor mitt i stan. Nyligen terrorstämplade USA både gruppen och alla som hjälper den.
Medverkande: Maria Persson Löfgren Rysslandskorrespondent, Jakob Hedenskog Utrikespolitiska institutet, Peter Lidén överstelöjtnant Försvarshögskolan.
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Marina Nilsson Malmström
Tekniker: Alma Segeholm -
14 personer ska ha omkommit i helikopterkraschen som inträffade under onsdagsmorgonen. Enligt uppgifter finns inrikesminister Denys Monastyrskyj, inrikesministeriets ledning och ett barn bland de döda. Hör Sveriges Radios Ukrainakorrespondent Lubna El-Shanti om vad vi vet om ministern.
Medverkande: Lubna El-Shanti, Sveriges Radios utrikeskorrespondent i Ukraina och Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet.
Programledare: Monica Saarinen och Sharon Jåma.
Sändes i Studio Ett den 18 januari 2023.
-
Bombdåd, cyberattacker och mystiska mord. Hör om ukrainska sabotage som slår mot ryska trupper och politiker som stödjer Ryssland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sen Putins krig inleddes har Ukraina utfört attacker bakom de ryska linjerna. Strategiska militära mål har angripits och broar och järnvägsspår har förstörts. Politiker som är lojala med Ryssland har skjutits ihjäl eller dödats av sprängladdningar. Det handlar dels om dåd utförda av ukrainska specialförband, men också rena partisanangrepp från motståndare till Putins invasion. Syftet med attackerna är att splittra de ryska styrkornas koncentration och göra Ryssland mer sårbart för Ukrainas motoffensiv.
Cyberangrepp från Ryssland och UkrainaSamtidigt som kriget pågår på marken så utför bägge sidor cyberattacker för att sänka moralen hos motståndaren och försvåra rent militärt. Hackare i Belarus har angripit järnvägsnätet för att stoppa truppförstärkningar till den ryska sidan. Ryska hackare har gjort cyberattacker mot Ukrainas bankväsende och försökt störa ut den militära kommunikationen. Ukraina har stöd från en stor mängd hackare i väst som försöker genomföra bland annat överlastningsattacker som kan skada Ryssland.
Hör om sabotage, attacker och hemliga angrepp i krigets Ukraina.
Medverkande: Jakob Hedenskog, Utrikespolitiska institutet, Peter Lidén, överstelöjtnant Försvarshögskolan, Mattias Wåhlén, Truesec
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Johanna Carell
-
Ett robotnedslag som dödar två i Polen och en bombad kraftledning som slår ut ström i Moldavien. Hör om hur Ukrainas närmsta grannar påverkas av kriget, om oron för vintern och hur hotbilden hanteras.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I Polen har Rysslands anfallskrig eldat på en enorm militär upprustning. Krigskunskap har blivit ett skolämne och elever i högstadiet ska lära sig att använda vapen. Samtidigt har Polen stöttat Ukraina med stora mängder vapen och krigsmateriel. I norr, mot Kaliningrad, byggs nu stängsel med rullad rakbladstråd längs den ryska gränsen, berättar korrespondent Samuel Larsson.
EU knyter band till MoldavienI våras fanns uppgifter om att Ryssland hade konkreta planer på att utvidga kriget västerut genom ett anfall även mot Moldavien. Nu har Putins armé pressats tillbaka i Ukraina och hotbilden är inte lika akut. Men alltjämt fortsätter kriget att påverka vardagen. EU har gett Moldavien ett snabbspår till att bli kandidatland och nyligen kom också ett stödpaket som ska hjälpa Moldavien genom vintern. Tidigare har Moldavien haft ett starkt beroende av rysk gas, vilket idag gör landet såbart ur energisynpunkt. EU ser det samtidigt som strategiskt viktigt att knyta Moldavien närmre övriga Europa, då rysk påverkan i landet ses som en riskfaktor.
Medverkande: Jakob Hedenskog, analytiker på Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet. Samuel Larsson, Polenkorrespondent. Susanne Palme, EU-kommentator.
Programledare: Claes Aronsson
Producent: Therese Rosenvinge
Tekniker: Tor Sigvardsson -
I kretsen runt Vladimir Putin finns flera mäktiga män som nu positionerar sig inför framtiden. Hör om maktkampen runt Rysslands president.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Rysslands president har samlat makten runt sin egen person. Men samtidigt pågår ett spel där inflytelserika oligarker, politiker och ledare för andra länder i regionen försöker positionera sig gentemot Vladimir Putin. Hårdföra män i den ryska makteliten klagar på den veka ryska armén medan Putin läxas upp av länder som stått Ryssland nära. Hur ser maktkampen ut runt den ryske presidenten?
Ledare som trotsar PutinTjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov kallas ibland för attackhund. Den 46-årige ledaren i den sydryska delrepubliken Tjetjenien är en av de mest högljudda och yviga maktspelarna i Putins Ryssland. Kadyrov, vars skägg blir allt längre för varje år, har en egen armé, de så kallade kadyrovtsi. Han gör regelbundet politiska utspel av olika slag. Han har varit en stark påhejare av den ryska invasionen i Ukraina men nyligen kritiserade han hur invasionen genomförs. Frågan är vilken roll Kadyrov siktar in sig på i den ryska makteliten.
En annan man som klivit fram de senaste veckorna är Tadjikistans president Emomali Rahmon. Nyligen läxade Rahmon upp Putin inför andra ledare på ett centralasiatiskt toppmöte i Kazakstans huvudstad Astana.
Den ryska maktspelaren Jevgenij Prigozjin, som tidigare förnekat samröre med armén Wagner-gruppen har ändrat riktning. De senaste månaderna har han plötsligt klivit fram som frontfigur för Wagner, istället för som tidigare ta avstånd från den. Frågan är varför?
Medverkande: Jakob Hedenskog, Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet, Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent, Inga Näslund, Olof Palmes Internationella Center
Programledare: Fredrik Wadström
Tekniker: Joar Jonsson
Producent: Catarina Spåre Gustafsson
-
I förra veckan skedde två mycket anmärkningsvärda händelser. I början av veckan utfördes det sprängningar på de båda gasledningarna Nordstream 1 och 2 i Östersjön. Och i fredags förklarade Vladimir Putin att fyra ukrainska regioner hade annekterats av Ryssland, det efter så kallade folkomröstningar.
I det här avsnittet hör du Östeuropaanalytikern Jakob Hedenskog om de här händelserna. Vad orsakerna till dem kan vara. Om den ryska mobiliseringen och kriget i Ukraina. Liksom vilka följder för Ryssland han tror att kriget i Ukraina i slutänden kan komma att få.
Hör det här och alla andra avsnitt, samt se videor och bilder:
https://trygghetspodden.se -
I Ukraina inleds nu de så kallade folkomröstningarna som Ryssland har utlyst i ockuperade områden det gäller om invånarna vill tillhöra Ryssland eller inte. Att hålla omröstningar i krigstid är ett krigsbrott, säger Jakob Hedenskog från Utrikespolitiska institutet.
Medverkande: Jakob Hedenskog, analytiker på Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet.
Reporter: Felicia Hassan
Programledare: Elias Wahlberg
-
I det här avsnittet av Utblick Extra berättar Jakob Hedenskog, analytiker på Centrum för Östeuropastudier om den senaste utvecklingen i kriget i Ukraina och vad den växande kritiken mot Putin hemma i Ryssland kan ha för betydelse.
Medverkande: Jakob Hedenskog, analytiker på Centrum för Östeuropastudier
Programledare och redaktör: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Putin har kallat Sovjetunionens upplösning för det förra århundradets största geopolitiska katastrof och förlusten av ett tusenårigt rike. Plötsligt skulle 15 länder styra och sköta sig själva, förhålla sig till varandra utan ledning från Moskva, och klara av den smärtsamma omställningen till nya politiska och ekonomiska system. Så hur gick det egentligen? Och hur står det till idag? Vad innebär det att vara en postsovjetisk stat i Rysslands skugga?
Medverkande:
Jakob Hedenskog, analytiker vid UI:s Centrum för Östeuropastudier
Stefan Ingvarsson, analytiker vid UI:s Centrum för Östeuropastudier
Redaktör och programledare: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ryssland för inte bara krig med pansarvagnar och tungt artilleri, utan även med propaganda och sociala medier. Och trots att privata militära företag är förbjudna i Ryssland får Wagnergruppen gå Putins ärenden på främmande mark. Så hur för Ryssland krig? Vad är egentligen Wagnergruppen för något? Och kommer deras inblandning att påverka hur det går i kriget i Ukraina?
Medverkande:
Oscar Jonsson, forskare vid Försvarshögskolan
Jakob Hedenskog, analytiker vid UI:s Centrum för Östeuropastudier
Producent och programledare: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ryska soldater plundrar Ukraina på allt från spannmål och stål till leksaker och tvättmaskiner. Hör hur den ryska invasionen har utvecklats till en stöldturné av både råvaror och personliga ägodelar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I spåren av den ryska invasionen av Ukraina har det skett en omfattande plundring. Ryska soldater har till exempel tagit människors privata ägodelar som digitalkameror, tvättmaskiner och leksaker för barn. En kvinna som flytt från Ukraina tyckte sig känna igen sina egna saker när hon såg en bild av en rysk stridsvagn där soldaterna lastat på varor ovanpå stridsvagnen. På stridsvagnen som åkte genom hennes kvarter låg bland annat en ny vattenkokare och lakan med Disneymotiv. Journalister har också avslöjat listor på vilka ryska soldater som skickat iväg stöldgods från postkontor i Ukraina till sina hemstäder i olika delar av Ryssland.
Plundring av spannmål och stålEfter att Ryssland tog över stålverket Azovstal efter hårda strider i Mariupol, så har skeppslaster med stål förts från hamnen där till Ryssland. Dessutom har delar av Ukrainas enorma spannmålsskörd fraktats till Ryssland, något ukrainska politiker anser är exempel på systematisk stöld. Under den period som ryska styrkor ockuperade området runt kärnkraftverket i Tjernobyl så fördes även datorer och annan teknisk utrustning iväg från den zon där marken ännu är kontaminerad av radioaktivt avfall efter Tjernobylolyckan. Hör varför plundringen sker och vad den har för funktion i kriget.
Medverkande: Lubna El-Shanti, korrespondent på plats i Ukraina, Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent och Jakob Hedenskog, Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Joakim Persson
-
Sen kriget bröt ut håller Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj dagliga tal till folket. Hör hur han genom sin retorik, sina filmer och sin person påverkar hur Ukraina uppfattas i världen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Volodymyr Zelenskyj är den kände komikern som spelade president i tv-satiren ”Folkets tjänare” men som sen valdes till Ukrainas verklige president. Tidigare har han gjort humorsketcher där han drivit hårt med Rysslands president Vladimir Putin. Nu leder Zelenskyj landet genom ett krig efter att Putin inlett det han beskriver som en ”specialoperation” mot Ukraina. Idag utnyttjar president Zelenskyj hela sin dramaturgiska förmåga och erfarenhet från filmbranschen för att sprida Ukrainas budskap över världen. Han har hyllats för sina starka tal och genomtänkta retorik. Men kritiker anser att han inte tillräckligt uppmärksammade hotet från Ryssland före invasionen. Hör hur Ukrainas president nu lyckats få hela världen att lyssna på hans budskap om Ukraina.
Fakta om Volodymyr ZelenskyjFödd 1978 i en judisk familj i dåvarande Sovjetunionen/nuvarande Ukraina.
Var komiker i humorgruppen ”Kvartal 95”.
Valdes till president år 2019.
Företräder partiet ”Folkets tjänare” med samma namn som tv-serien han spelade i.
Gick till val på att minska korruptionen men har kallats för populist av kritiker.
Medverkande: Jakob Hedenskog, Utrikespolitiska institutet, Maria Persson Löfgren, Rysslandskorrespondent och Lubna El-Shanti, korrespondent som bevakar Ukraina
Programledare: Fredrik Wadström
Producent: Katja Magnusson
Tekniker: Jacob Gustavsson
-
Det har gått en dryg månad sedan Ryssland påbörjade sin fullskaliga invasion av Ukraina. I det här avsnittet ger två av våra analytiker sin bild av läget just nu. Jakob Hedenskog berättar om hur kriget påverkar situationen i Georgien och Moldavien. Andreas Umland berättar (på engelska) om hur Tyskland förhåller sig till sanktionerna av gas och olja, om flyktingströmmar och om problemen med att strider förekommer runt aktiva kärnkraftverk.
Medverkande:
Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.
Andreas Umland, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.
Redaktör och reporter: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Historien om den ukrainska komikern, skådespelaren och mediamannen som gick från att spela president på tv till att bli president i verkligheten.
Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.
Volodymyr Zelenskyj, uppvuxen i en ukrainsk industristad, utbildar sig till jurist. Men det är som entertainer, tillsammans med kollegorna i humorgruppen Kvartal 95, han kommer göra kometkarriär. Särskilt uppmärksammad blir han i tv-serien Folkets tjänare, där han spelar en lärare som plötsligt blir president. Snart suddas gränsen mellan verklighet och fiktion ut.
Utan ideologisk ståndpunkt eller politisk erfarenhet, vinner Zelenskyj stort i presidentvalet 2019. Han lovar att bekämpa korruptionen i landet och skapa fred i öst.
Drygt tre år senare ser han ut att gå till historien som en besvikelse. Men i slutet av februari 2022 förändras allt.
I programmet hörs Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet, Fredrik Wadström, medarbetare på Sveriges Radios kulturredaktion och Ukrainakännare, Valeria Helander, undersökande reporter på SVT med specialkunskaper om Ryssland och Lubna El-Shanti, Östersjökorrespondent på Sveriges Radio.
Ljudklippen är hämtade från Sveriges Radio, AP, NBC, 1+1, Euronews, BBC, Sky News.
Avsnittet publicerades den 17 mars 2022.
-
I det här avsnittet av Utblick Extra pratar vi med forskare och analytiker på UI om läget i Ukraina och försöker vi ge några perspektiv som kanske inte får så stor plats i annan rapportering.
Medverkande:
Fredrik Löjdquist, chef över Centrum för Östeuropastudier, ger ett vidare perspektiv
Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid UI, om repritionen i Ryssland och om Putin
Björn Jerdén, chef över Nationellt kunskapscentrum, om Kinas ovilja att fördöma Rysslands invasion
Andreas Umland, analytiker Centrum för Östeuropastudier, om diskussionen i Tyskland om vad som hänt i Ukraina och kärnkraftverk i krigszonen.
Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier, om Putins ställning, tidigare analyser och om vad vi kan förvänta oss de kommande dygnen.
Reporter: Ola Westerberg
Reporter och redaktör: Jonas Löfvenberg
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Montre plus