Johan Wågstam Podcasts
-
Öka nyttan av den befintliga tekniken i dina maskiner!
Genom samarbete och datakopplingar finns nu möjlighet att koppla samman din maskin från Valtra & Fendt med Dataväxt och TB-Analysen från Hushållningssällskapet. Detta ger dig som användare exakt och automatisk rapportering och uppföljning från varje enskilt fält i realtid. Lyssna på denna podd för att lära dig mer och se vilka fördelar som finns för dig!
Johan Wågstam gästas i det här avsnittet av Matthias Andersson från Dataväxt och Axel Lundblad från HIR Skåne. -
Allt du behöver veta kring att använda drönare i lantbruket. En riktig drönarspecial helt enkelt! Johan Wågstam gästas av drönarexperterna Igor och Erik. De reder ut på vilket sätt du kan använda drönare för att få en mer hållbar och produktiv odling.
Igor Tihonov grundade företaget Solvi, en webbaserad drönartjänst som lanserades 2017. Erik Pettersson känner vi igen från Lantmännens odlingsrådgivning.
-
I precisionsodling är målsättningen med markkarteringen att få en uppfattning om näringsinnehållet i varje liten del av fältet. Syftet är att höja skörden på delar av fältet som avkastar sämst, och identifiera vilka näringsämnen det är som saknas. Lantmännens expert Camilla Persson gästar Johan Wågstam och de pratar om möjligheterna med markkartering – både idag och i framtiden. Johan ringer också upp Tua Holmgren Stjärnfält som är markkarteringsansvarig på Hushållningssällskapet, och hon berättar hur markkartering går till i praktiken.
Vill du höra av dig till podden med frågor eller önskemål på ämnen, mejla då till [email protected].
-
Vad ska du tänka på när du vill investera i nya maskiner eller redskap till ditt lantbruk? Johan Wågstam gästas av Calle Norling från Svalövsgården som har lång erfarenhet av investeringar av lantbruksmaskiner. Calle ger oss sina bästa tips på vad du ska tänka på när det kommer till investeringar. Det blir som vanligt både en historisk tillbakablick men framförallt en nulägeskoll och framtidsspaning. Utvecklingen har gått från ganska få varumärken och återförsäljare att välja på till dagens enorma utbud. Hur kommer investeringarna se ut i framtiden? Kommer vi fortsätta köpa våra maskiner eller blir det mer leasing, och hur kommer den i sådana fall se ut?
Det vara svårt att navigera sig i investeringsdjungeln. Extra viktigt blir relationen och närheten mellan lantbrukare och återförsäljare. Bra service och support är oftast avgörande och kraven från lantbrukare blir allt högre vilket ställer krav på de som säljer maskinerna.
Calles tre handfasta tips:
1. Se över ditt behov av maskiner.2. Se till utrustningen fungerar ihop med maskinerna du redan har.
3. Lär dig utrustningen i utrustningslistan så att du vet att du får rätt grejer när du köper.
-
Vad är det som händer på fältet egentligen? För att få reda på det behövs dokumentation. I det här avsnittet gästas Johan Wågstam av Mattias Andersson från Dataväxt. Mattias berättar mer om hur du med hjälp av Dataväxt kan få bättre struktur på din dokumentation och få tydliga resultat av vad som faktiskt händer på ditt fält.
-
Trots att den är Sveriges vanligaste gröda, är vallen underskattad. Över 1,1 miljoner hektar av Sveriges odlingsyta består av vall, men hur mycket större kan skörden bli om man som lantbrukare använder sig av precisionsodling? Vanligtvis blir det många överfarter på vallodling, vilket sliter på grödan. Med hjälp av precisionsodling kan du bland annat arbeta med fasta körspår, vilket är skonsammare mot vallen. Försök i Europa har visat att fasta körspår kan öka avkastningen på din med skörd med 20-25 %. Ett annat verktyg inom precisionsodling är kvävestyrning.
Johan Wågstam gästas i det här avsnittet av Martin Holmberg från Lantmännens växtodlingsrådgivning. Vallen har varit en förutsättning för att kunna bedriva odling och spannmålsproduktion under större delen av vår odlingstekniska historia. I det här avsnittet tar Johan och Martin med oss lyssnare från ängens tid igår till vallens intensiva dagar idag, och vidare in i framtiden.
-
I det här avsnittet berättar Anders Roth (IVL) om transportsektorns omställningsresa, om utmaningarna men också kopplingarna mellan transporter och svenskt lantbruk.
Vi får även höra Johan Wågstam och Claes Johansson från Lantmännen berätta om hållbarhetsarbetet som pågår för fullt och rapporter från den nyligen invigda Framtidsgården Bjertorp.
God lyssning!