Marie Bergman Podcasts
-
Annika Jankell tar över programledarskapet efter Kent Finell och samtidigt genomförs den största regelförändringen någonsin på Svensktoppen. Nu tillåts låtar på engelska och med det tappar dansbanden greppet om listan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Historien om Svensktoppen – Kent Finell slutar och Annika Jankell får en tuff start | Del 4/5Annika Jankell tar över programledarskapet efter Kent Finell och samtidigt genomförs en historisk regelförändring. Nu tillåts låtar på andra språk än svenska och med det tappar dansbanden greppet om listan. Lyssnarna är inte helt nöjda. 2003 skriver in sig i Svensktoppens historia som ett år som börjar skakigt men som också inleder den nya moderna och popigare tiden på listan.
I det här avsnittet reder Carolina Norén ut sanningarna bakom rubrikerna och skandalerna under början av 2000-talet.
Ett helt nytt fenomen tar över listan – långkörarna, låtar som vägrar att lämna. Vad är det till exempel som gör att lyssnarna vill höra låten ”Du är min man” om och om igen i mer än fem år? Är det texten, är det musiken eller är det läget i omvärlden?
Hör också om den konstigaste skandalen någonsin på Svensktoppen, ”Den fräcka tårtkuppen”. En världsstjärna går iväg med Svensktoppstårtan mitt framför den förvånade redaktionen.
Och så blir det valår i Svensktoppen. Lyssnarna röstar om hur länge en låt ska få ligga på listan. Magnus Uggla blir språkrör för linje två, att låtar ska få ligga hur länge som helst.
Omröstningen slutar med att Svensktoppsredaktionen gör precis tvärtemot vad lyssnarna vill…
I programmet medverkar och hörs: Annika Jankell, Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Peter Jöback, Björn Skifs, L-G Alsenius, Lars Gurell, Mattias Lundberg, Tage Danielsson, Ulf Elfving, Marie Bergman, Lasse Anrell, Kaj Kindvall, Eric Saade, Jessica Andersson, Magnus Carlsson och Magnus Uggla.
Svensktoppens fantastiska historia en dokumentärserie i fem avsnitt av Carolina NorénHör sanningen bakom rubrikerna och skandalerna genom åren. Återupplev genombrotten och långkörarna. Artister, tidigare programledare, psykologer, musikvetare, de som hyllar listan och de som kritiserat den hårdast talar ut. Hör gamla klipp och minns de älskade låtklassikerna. Högt och lågt blandas när Sveriges mest omtalade 60-åring ska firas och uppmärksammas i en dokumentärserie.
Carolina Norén är programledare för Svensktoppen och skapare av serien Svensktoppens fantastiska historia.
-
Marie Bergman och Lotta Fång är på besök och berättar om hur de skriver psalmer tillsammans, eller vispsalmer som de valt att kalla dem. Hör hur texter och toner kommer till dem, hur skrivandeprocessen ser ut. Vi har också glädjen att få lyssna till några av vispsalmerna när Marie spelar live i dagens avsnitt.
Medverkande: Marie Bergman, Lotta Fång, Patrik Sandin och Hans Ulfvebrand.Psalmens väg är en podd från Ersta kyrka och kulturscen vid Ersta diakoni.
-
Marie Bergman har sjungit allt från klassiska visor till Melodifestival-vinnare. Men nu vill hon lyfta fram en ny låt, av en låtskrivare som inte väjer för det lilla och innerliga.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Programledare:
Jack Lantz
[email protected] -
Pierre Isacsson förknippades alltid med hit-låten Då går jag ner i min källare. Själv var han trött på den och ville göra comeback. Men han dör på Estonia och sonen Ludvig ärver hans outgivna demos.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I september 1994 vaknar nioåriga Ludvig hemma i Borås av att hans syskon och mamma sitter och tittar på tv. Nyhetsuppläsaren berättar om en färja som har förlist på Östersjön, Ludvigs pappa Pierre Isacsson jobbade som kryssningsvärd på färjan och familjen vet ännu inte om han överlevt.
På 70-talet slår artisten Pierre Isacsson igenom med dunder och brak. Låten ”Då går jag ner i min källare” blir en hit och har idag kultstatus. Men Pierre Isacsson har en ansträngd relation till låten, han vill inte spela den på en turné och i ett klipp då han övar inför ett radioprogram river han skämtsamt sönder skivan med källarlåten och säger:
– Det var Sveriges Radios sista exemplar av den låten.
Pierre Isacsson har tidigare spelat med grupper som Country Four och Family Four och haft en karriär som låtskrivare, bland annat till Ola Håkansson. Under 70-talet släpper han fyra soloskivor men får ständigt dras med sin superhit.
När det står klart för familjen Isacsson att Pierre är en av de omkomna börjar en svår tid. Sonen Ludvig får ärva en stor låda kassetter som innehåller flera demoinspelningar med låtar som Pierre försökte få skivbolag att ge ut före sin död. Låtarna har betydligt mörkare texter än källarlåten. Man hör en person som mår mycket dåligt och som ligger i en långdragen skilsmässa.
I ”I skuggan av källarlåten” får vi lära känna en annan Pierre Isacsson och även sonen Ludvigs process att ge ut pappans demolåtar, nära 30 år senare. Hör unika klipp från Pierre Isacssons privata samling som aldrig tidigare har sänts.
Programmet är gjort 2022 av Peter Gropman på Iris media.
Medverkande:
Ludvig Isacsson, son till Pierre Isacsson och artist/producent.
Per Wiker, författare.
Marie Bergman, artist
Janne Schaffer, artist
Pontus Platin, artist
-
Avsnitt 46
Marie Bergman, ständigt på väg.
Invald i Swedish Music Hall of Fame. Hon är den första som representerat Sverige tre gånger i Eurovision Song Contest. Vi pratar om de tidiga åren, i Family four, hur det egentligen var då när hon lämnade den folkkära gruppen och hur hon sen gått sin egen väg.
I över 40 år har hon turnerat landet runt med sin gitarr och hon har släppt ett tjugotal album. Och så det där stora intresset för rösten, kropp och själ - hur allt hänger ihop. Hur kan man hålla kvar sångglädjen? Hur når man de hälsoeffekter som sång kan ge? Vi pratar Klangmassage, toning och vagusnerv...
Lyssna! -
Här kommer receptet. Ta tidens mest inflytelserika och respekterade kulturpersonligheter. Välj ett antal till synes triviala ämnen att skriva om. Påbörja sedan ett skoningslöst krig där inget skamgrepp, invektiv eller påhopp är förbjudet. Låt grädda i två år på kultursidorna och där har vi det. Sveriges största kulturbråk genom alla tider - Strindbergsfejden.
Bakpulvret i denna kaka är just den åldrade författaren som kallar Werner von Heidenstams dikter för ”rena smörjan”, Sven Hedins upptäckter för ”humbug” och Svenska akademien för ”ett kotteri”. Själv skulle han bli kallad vampyr, sjakal och fullblodsbarbar när replikerna började hagla.
Genom sekelskiftets bräckliga egon och skarpvässade pennor kommer vi tidsandan riktigt nära. På köpet får vi veta att Marie Bergman hade rätt. Ingen kommer undan politiken.
Mycket nöje!
Lyssna på våra avsnitt fritt från reklam: https://plus.acast.com/s/historiepodden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.