Skandinavien Podcasts
-
Roger Gillros berättar i veckans avsnitt om kommande tävlingar och CrossFit-relaterade arrangemang i Skandinavien. Det blir även diskussioner kring hur vi som community kan fortsätta få sporten att växa på hemmaplan.
Elitatleterna Simon Mäntylä och Hanna Karlsson vet verkligen vad de pratar om – både när det kommer till träning, programmering, kost och tävling. Som dina nya värdar kommer de varje vecka lägga ut texten om allt som hör sporten till.
Du som lyssnar på vår podcast får gärna betygsätta den på Apple Podcasts – lämna gärna en recension. Då blir podden mer synlig för andra plus att vi värdar blir glada.
-
Jimmy Bengtsson är VD och koncernchef för Veidekke, den femte i ordningen sedan bolaget grundades 1936. Han har varit verksam i byggbranschen under hela sin karriär och i olika roller inom Veidekke sedan 2013. Först som VD för dotterbolaget Arcona, följt av rollen som VD för Veidekke i Sverige och sedan 2019 ansvarig för hela Veidekkes verksamhet i Skandinavien.
Mer om Hela kedjan:
Hemsida: www.helakedjan.se
Instagram: www.instagram.com/helakedjan/
Linkedin: www.linkedin.com/company/hela-kedjan/
Facebook: www.facebook.com/helakedjan
Twitter: www.twitter.com/HelaKedjan
Mer om Nima Assadi:
Hemsida: www.nimaassadi.se
Linkedin: www.linkedin.com/in/nima-assadi-942a5227/ -
Penningtvätt på Coinbase, Nordkorea hackade Axie, och så startar du ett NFT-projekt!
Multientreprenören Vanja Wikström gästar podden och berättar om World of Alidia – NFT-projektet som ska bli Skandinaviens största. Dessutom: hur man engagerar hela sin familj i att få NFT-drop, och Gunnar har ett påsk-quiz. -
Johan åker på en märklig svensexa med Oscar Linnér-rundgång i skallen. Anders hör Jörgen Lennartsson framföra tre önskningar varav ingen slog in.
Dessutom: Old school-fotboll, dålig intervjustämning, Williot Swedbergs gurka, suputar som hänger i, konsten att vara närvarande, research på Milojevic, rapport från Skandinaviens ledande klubb och den konsekvensfyllda snöbollen som nästan träffade Mourinho.
-
Burroughs fascination för ockultismen och Skandinavien är dagens tema och Lars Movin berättar om sina insikter i ämnena.
-
Shirin ringer upp Estelle Nordenfalk, styrelseordförande på Yogayama, Skandinaviens största yogakedja, krönikör för The perfect guide, mamma och yogini. Estelle kommer tidigare från många galna och stressiga år inom tv-produktion, där hon bland annat var VD för Kajak television. Det blir snack om mediabranschen, ayurveda, om stress, hälsa, träning och morgonrutiner. Men framförallt pratar vi om folkhälsan. Om tonåringar som stinker vildsvinsgalt, dricka varmt vatten, livsstilsförändringar och massa annat. In och lyssna för sjutton. Följ mig på @shapebyshirin Dela, kommentera och prenumerera så blir jag superglad.
-
Ukrainas öde står och väger. Vad vill egentligen Putin? Det inre partiet inleder med att långsamt Rusa genom historien för att förstå bakgrunden till vår tids närmsta konflikt. Vi lär oss att ena ett land med ortodox katolicism, och hur man emigrerar från Skandinavien för att byta namn till Olga. Därefter går vi igenom 10 anledningar (och 10 till) till varför nutiden är den bästa tiden för en “mindre kränkning” av ukrainskt territorium.
Maila oss dina bästa nyord: [email protected]
Bli en registrerad tankebrottsling: www.patreon.com/SanMin
Donera dina Bitcoins innan nästa ras: 3LbfmHe2y7TtwqWx9APRKoZaxGswjeLYmi -
Hör om Danmarks judiska minoriteten 6 år efter attacken mot Köpenhamns synagoga. Reportage om hur huvudstaden hanterat sina el-sparkcyklar. Och Danmark vill bli helt oberoende av fossil energi till 2050 så nu satsas stort på havsbaserad vindkraft, följ med till Skandinaviens största vindkraftspark ute i Östersjön.
-
Som boktiteln avslöjar är investeringar och börsen också temat i veckans bok: Jonas Bernhardssons ”Investera som mästarna”, en riktig favorit som i höst kommit ut i en omarbetad och uppdaterad version.
”Jag tycker att boken bara blir bättre och bättre”, säger John Skogman.
Författaren berättar om ett drygt dussin investeringsmästare som verkat de senaste hundra åren, deras strategi, personlighet och liv.
”I boken beskrivs bland hur dessa investerare är uppväxta och hur uppväxten haft för betydelse för deras investeringsstrategi”, säger Bokpoddens programledare Erika Eliasson. Flera av de tidiga mästarna, som Benjamin Graham, är färgade av den stora depression på 1930-talet, där de själva eller deras vänner och familj förlorade mycket eller allt.
”Att förlora pengar är förmodligen den bästa läxa man kan få som investerare. Och det är bra att göra det tidigt än att göra det sent, för det är väldigt lätt att tro att man är duktig när man egentligen bara haft tur”, säger John Skogman.
Dessutom saltar författaren med ett några riktiga avskräckande exempel, en gång upplyfta investerare som förlorat allt genom högmod, slarv eller extrem risktagning.
De positiva exemplen, mästarna, har en sak gemensamt: de är långsiktiga och de är disciplinerade. I övrigt varier deras strategier kraftigt.
”Det tycker jag är så kul med börsen, att det finns så extremt många olika sätt att tjäna pengar på, allt från att vara kortsiktig trader till att, som Buffett, aldrig sälja”, säger John Skogman.
Det är inte första gången John Skogman är gäst i Bokpodden. Förra gången, i avsnitt 40, valde han att läsa Peter Bevelins bok från år 2016 med den fantastiska titeln “All I Want To Know Is Where I'm Going To Die So I'll Never Go There”, som är ett citat av Warren Buffetts parhäst Charlie Munger. Och även denna gång är Buffett och Munger tydligt närvarande. Den legendariska investerarduon löper som en röd tråd i boken.
”Det väldigt tydligt att Jonas Bernhardsson gillar Buffett”, säger Bokpoddens andra programledare Erik Wahlin.
Bokpodden görs tillsammans med Breakit och sponsras av Kameo, som är Skandinaviens största plattform för direktinvesteringar i fastighetslån.
Avsändare: REDAKTIONEN
Fakta/
Publiceras: onsdag den 15 december 2021.
Veckans gäst: John Skogman.
Veckans bok: ”Investera som mästarna” av Jonas Bernhardsson (2021 års upplaga).
Förlag: Lind & Co.
Antal sidor: 275.
Utgivningsdatum: 1 september 2021.
Programledare: Erika Eliasson, styrelseledamot och rådgivare samt Erik Wahlin, journalist.
Bokpodden produceras av programledarna tillsammans med Breakit och kommer ut var fjärde vecka på alla stora poddplattformar, inklusive Spotify och Apple.
-
Det är dags för årets sista livepodd. I veckans program pratar vi inte med en förare eller kartläsare, utan pratar om en viktig aspekt inom bilsporten. Nämligen det mentala. Vi gästas av Lennart Augustsson, mental coach, som de senaste åren jobbat med bilsportlandslaget och vart en del i hela tre svenska VM-guld. Vi pratar om vikten av mental träning och hur det påverkar inom motorsporten.
Programmet presenteras i samarbete med: Hankook Tires, Mp5 Sweden, Nybe AB, Drive VXO, Elinsta Nät, AM Elteknik, Maxmoduler, Heda Skandinavien och Jirvelius Store. -
I veckans livepodd pratar vi med den norske kartläsaren Torstein Erksen. Tvåfaldig och regerande världsmästarkartläsare i WRC2 tillsammans med Mads Østberg. Vi pratar om hans resa in i rallysporten, till att bli norsk mästare och ta sig ut till ett fabriksteam i VM,
Programmet presenteras i samarbete med: Hankook Tires, Mp5 Sweden, Nybe AB, Drive VXO, Elinsta Nät, AM Elteknik, Maxmoduler, Heda Skandinavien och Jirvelius Store. -
I veckans livepodd pratar vi med den norske kartläsaren Ola Fløene, främst känd som kartläsare för Andreas Mikkelsen i WRC, men även förare som Mads Østberg, Pontus Tidemand, EMil Bergkvist, Henning Solberg och många fler. Vi pratar om hur han började med rally, och resan dit han är idag. Med alla toppar och dalar under resan.
Programmet presenteras i samarbete med: Hankook Tires, Mp5 Sweden, Nybe AB, Drive VXO, Elinsta Nät, AM Elteknik, Maxmoduler, Heda Skandinavien och Jirvelius Store. -
I veckans livepodd pratar vi med Patrik Barh. Kartläsare som åkt med förare som Johan Kristoffersson, Emil Bergkvist, Oscar Solberg, Mattias Adielsson och Pontus Tidemand i såväl SM, EM som VM med ett WRC2-silver 2020. Dessutom en de mest flitigt anlitade notskrivarna i landet.
Programmet presenteras i samarbete med: Hankook Tires, Mp5 Sweden, Nybe AB, Drive VXO, Elinsta Nät, AM Elteknik, Maxmoduler, Heda Skandinavien och Jirvelius Store. -
När började man prägla mynt i Skandinavien, och vad var det för ruskigt som inträffade vid Ronneby blodbad?
-
Vendeltiden (år 550-800 e kr) inleddes med en klimatkatastrof i mörker i de isländska sagorna känd som fimbulvintern. Samtidigt lades grunden för det mesta vi förknippar med vikingatiden: som långväga handelsrutter österut, segelskepp, tidiga städer som Birka, samt en storskalig exploatering av norra Skandinaviens resurser.
Varken vendeltiden eller vikingatiden var kaos. Istället träder ett organiserat samhälle fram där storskalig jakt organiserades, tjära tillverkades i nästan industriell skala och långväga handelsförbindelser etablerades över väldiga områden.
I detta avsnitt samtalar programledaren Urban Lindstedt med författaren och arkeologen Kristina Ekero Eriksson om vendeltiden. Hon är aktuell med boken Vikingatidens vagga.
Vikingarna som plundrade Europa skilde sig inte särskilt mycket från folken de hemsökte.
Germanfolken kring Nordsjön och Östersjön delade samma kultur sedan århundraden. Den största skillnaden var att vendeltidens och vikingatidens nordbor var hedningar, medan germanerna på kontinenten och Britannien var kristna. Språkligt förstod de varandra.
Redan före vikingatiden bedrev nordborna egen handel som gjorde det möjligt med ett liv i lyx för eliten. Skandinaverna byggde allt bättre båtar och kom med tiden att börja utnyttja segel när resorna blev allt längre för att sälja pälsar och tjära.
Vikingatiden inleds med anfallet på klostret Lindisfarne år 793 i Britannien. Men vikingarnas härjningståg är, enligt Vikingatidens vagga, troligen resultatet av en allt starkare kungamakt i Norden än kaos. De nordiska kungarna och hövdingarna kunde kontrollera handeln och gjorde det svårare för att plundra den lokala handeln i Norden. Därför vändes blickarna ut mot Britannien och kontinenten för rikedom.
Lyssna också på Gamla Uppsalas hemligheter avkodade och Vikingarnas episka världsresor.
Bild: Rekonstruktion av en hjälm från Vendel. Här syns motiven på blecken. Lägg även märke till den rovfågel med röda ögon som täcker fronten av hjälmen. Ögonbrynen är fågelns vingar. Foto: Matt Bunker
Musik: Voyage To America av Humans Win (formerly Lance Conrad), Soundblock Audio
See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
Become a member at https://plus.acast.com/s/historianu-med-urban-lindstedt.
- Montre plus