Socialstyrelsen Podcasts
-
Linda Corswall, kommunikationsdirektör för Socialstyrelsen inledde sin resa som kommunikatör innan hon steg i graderna och idag är hon högst ansvarig för sextio medarbetare på myndigheten. Hur enkelt är det att gå från att vara kreativ idéspruta till att sitta i ledningsgrupp och ta handen från det operativa arbetet?
I veckans avsnitt av Kommunikationspodden besöker Linda Corswall Max Landergård och Caroline Thunved i studion, och hon reflekterar över hur hennes roll utvecklats.
”I Upplands Väsby landade jag i att vara chef och ledare är väldigt roligt, då får man jobba med mer än kommunikation.
Ledarskapet och jag brinner för att skapa team och boosta människors kompetenser och bygga ihop människor. De sociala frågorna ligger mig också varmare om hjärtat, så socialstyrelsen kändes rätt.
Det kan fortfarande finnas en sorg när medarbetare kommer på en idé som de sedan får göra ut och jag inte får delta operativt, men jag blev bra skolad i Upplands Väsby där laget går före. Jag som är gammal mittfältare älskar laget. Jag vill känna det i min grupp och då får jag kliva tillbaka. Men jag tror att när jag klev över till chefsroll när jag jobbade i kommun så blev vi som ett slags inhousebyrå och då kunde jag vara operativ i ledarskapet. Det var en bra känsla att jag fick det att fungera”, säger Linda Corswall.
Lyssna på hela avsnittet
-
Det finns särskilda behandlingsfamiljer som gör att unga kriminella inte lika lätt återfaller i brott jämfört med om de hamnar på institution. Men ges den till alla som behöver den?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I november 2021 gick Socialstyrelsen för första gången ut med rekommendationer om vilka insatser som kan hindra barn och unga att återfalla i brott.
En metod lyfts fram: Istället för att placera ungdomar på institution rekommenderas att unga ska få komma till en behandlingsfamilj. Där ska ett helt team av vuxna finnas till hands runt den unga. Metoden kallas Treatment Foster Care Oregon, TFCO. Den har visat sig ha effekt på att minska det som kallas normbrytande beteende, alltså kriminalitet eller destruktivt beteende.
TFCO för tonåringen i ett årLotta Höjman är biträdande chef på ett SiS-boende i Hässleholm. Där har metoden använts sedan 2005 som en utslussningsmetod, men också istället för boende på institution. På ett år ska tonåringen få så mycket hjälp att den kan återgå till ett fungerande liv med skolgång i sin vanliga familj.
Martin Bergström, docent i socialt arbete vid Lunds universitet, menar att metoden är effektiv eftersom den riktar in sig på ett barn i taget.
Experter stödjer när det går felDet finns ett stort vuxennätverk runtomkring den behandlande familjen. De biologiska föräldrarna måste också gå i terapi en gång i veckan. Tonåringen har en expert som den ska ringa så fort problem uppstår i skolan. Behandlingsfamiljen ska hela tiden ge ungdomen positiv återkoppling. Experterna stödjer tonåringen när det går fel.
Få erbjuds hjälp bort från kriminalitetenMen det är få utbildade i metoden i Sverige. Verksamheten växer lite grand. Men de inblandade menar att det är viktigt att expansionen sker långsamt.
Programledare och producent Annika Östman
[email protected] -
Här kommer ett späckat avsnitt med tre intervjuer från Riksstämman 2022 . Den första med Henrik Toremalm. Han har en gedigen bakgrund som ordförande i Sveriges Privattandläkares centrala förtroendenämnd, Försäkringsodontologisk rådgivare, Försäkringskassan samt bedömningstandläkare. Senast kommer han från en post som ledamot i Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN. Den andra med Lars Sjödin, försäkringsodontologisk koordinator på Försäkringskassan med tidigare arbetsbakgrund från TLV, Socialstyrelsen, Umeå Universitet samt arbete med utredning, tillsyn, utveckling, utbildning och med klinisk vård inom Folktandvården Region Västerbotten. Vi pratar bland annat om som återkallande av legitimationer inom tandvården som har ökat markant. Hur kan oskicklighet kan upptäckas, utredas och hurfattas besluten?
I den tredje intervjun får ni lyssna på två fantastiska och inspirerande tandsköterskor. Moa Svedin från Frenda och nätverket Oh Dent samt Johanna Ene, kliniskt aktiv inom Folktandvården Västra Götaland och bloggare i bloggen Tandsköterskan.
Blodad tand önskar God Jul, Gott nytt år och en trevlig lyssning!
-
Hur arbetar Kungsbacka Kommun med tidiga insatser för barn och unga?
I detta avsnitt intervjuar vår ambassadör Carina Thorstensson Emma Snelder som arbetar med utveckling & social hållbarhet i Kungsbacka Kommun.
Största delen av Emmas arbete handlar om att stärka samverkan mellan kommun och region kring barn och unga.
Tidiga insatser för att kunna bryta en ogynnsam utveckling hos ett enskilt barn eller ungdom.
Arbetet drog igång på nationell nivå 2017 när regeringen gav skolverket och socialstyrelsen i uppdrag att arbeta med att stärka samverkan mellan hälso- och sjukvård, skola och socialtjänst.
Vad finns det för utmaningar i arbetet?
Om vi redan gör allt vi kan, hur kan vi arbeta annorlunda? Hur kan vi nå fram på andra sätt, och hur involverar vi föräldrarna?
Nästa avsnitt kommer ut den 5 januari 2023. I två avsnitt har ambassadörerna Carina och Mary-Anne ett samtal kring konsten att sätta gränser. Hur sätter man gränser för sig själv och sin omgivning utan att trampa någon på tårna?Missa inte detta!Vi på NSPH/Hjärnkoll Halland vill passa på att önska er alla en riktigt GOD JUL och ett Gott Nytt År!
Ta hand om. varandra.
-
Warar iyo Barnaamijyo Af Soomali ah
Maanta oo arbaco ah taariikhduna tahay 21 december 2022, ayaa ah maalinta sannadka ugu mugdisan iyo weliba habeenka ugu dheer iyo maalinta oo ugu gaaban.
Cudurka fin-daayeerka ayaa dhowaantan loo heley magac cusub oo ingiriisi ah– mpox. Midkaasina oo hadda ay hayadda hoggaanka bulshada – Socialstyrelsen ay iminka magacaa ansixisay.
Faafidda cudurka ayuu ugu badnaa galbeedka iyo bartamaha Afrika, halka habka ugu badan ee lagu kala qaadayeyna ey ahayd ragga isu taga. Laanta caafimadka ee WHO ayaa xaqiijisay in magacan findaayeerka sidoo kale loo isticmaalay si cunsurinimo ku dheehan tahay, haddey noqon lahayd aaladda internetka iyo qeeybaha kale ee bulshada.
Berri oo khamiis ah ayuu wasiirka arrimaha dibadda Sweden, Tobias Billström wuxuu u safri doonaa dalka Turkiga, isagoo halkaas kula kulmi doona dhiggiisa Turkiga Mevlüt Cavusoglu. -
Christoffer frågar sig om det var så himla smart att ockupera Socialstyrelsen 1979. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Socialstyrelsen gick i november ifjol för första gången ut med rekommendationer om vilka insatser som kan hindra barn och unga att återfalla i brott. Metoder som vilar på vetenskap och forskning.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En metod lyfts fram: Istället för att placera ungdomar på institution rekommenderas att unga ska få komma till en behandlingsfamilj. Där ska ett helt team av vuxna finnas till hands runt den unga. Metoden kallas Treatment Foster Care Oregon, TFCO. Den har visat sig ha effekt på att minska det som kallas normbrytande beteende, alltså kriminalitet eller destruktivt beteende.
Lotta Höjman är biträdande chef på ett SiS-boende i Hässleholm. Där har metoden använts sedan 2005 som en utslussningsmetod, men också istället för boende på institution. På ett år ska tonåringen få så mycket hjälp att den kan återgå till ett fungerande liv med skolgång i sin vanliga familj.
Martin Bergström, docent i socialt arbete vid Lunds universitet, menar att metoden är effektiv eftersom den riktar in sig på ett barn i taget. Det finns ett stort vuxennätverk runtomkring den behandlande familjen. De biologiska föräldrarna måste också gå i terapi en gång i veckan. Tonåringen har en expert som den ska ringa så fort problem uppstår i skolan.
Men det är få utbildade i metoden i Sverige, så det är oklart när de tonåringar och föräldrar som behöver hjälp kan få ta del av det här.
Programmet sändes för första gången i november ifjol.
PLE: Annika Östman
Producent: Jonna Westin
-
Sven Roman är legitimerad läkare, specialist i barn och ungdomspsykiatri, och med bred erfarenhet av både slutenvård och öppenvård.
Sven har gjort läkarbedömningar i över 400 neuropsykiatriska utredningar.
Det senaste decenniet har han aktivt deltagit i den offentliga debatten som uttrycker kritik mot den allt ökande medikaliseringen inom psykiatrin och velat lyfta det faktum att psykofarmaka kan ge svåra biverkningar.
Sven har arbetat för att socialstyrelsen ska ta fram riktlinjer för neuropsykiatriska utredningar för att säkerställa kvaliteten på utredningarna, och kritiserat att de så kallade apatiska barnen blev en politisk fråga.
Sven är starkt kritisk till dödshjälp och är en av grundarna till Läkaruppropet, som velat begränsa vaccineringen mot Covid-19, till riskgrupper och samtidigt öka det fokuserade skyddet av dessa grupper.
Tack för att just du lyssnar på ”Både och, istället för antingen eller – en podd om Integrativ medicin och hälsa.
Följ oss på sociala medier, och ge oss gärna fem stjärnor på iTunes om det här var givande för dig.
Prenumerera gärna på vår podd!
♥ Facebook: https://www.facebook.com/integrativmedicin♥ Youtube: https://www.youtube.com/user/integrativMedicin
-
I det 327:e avsnittet försöker de båda pedagogerna hålla ihop livet i väntan på det stundande höstlovet. Det blir nyheter om Youtube-looken, Apple-laddare, AI-bilder, avatar-skapande, skönhetsbetyg, kopieringskaos och Google-aviseringar. I segmentet Socialstyrelsen informerar pratas det om STAR-modellen och vikten av att tänka på skärmen. Som så många gånger förr avslutar de med att återvända till den årliga listan över de 100 bästa digitala verktygen i skolans värld. Som du säkert förstår är det mesta sig likt även denna vecka. Det blir ett samtal om skola, digitalisering och lite annat.
-
Idag ignorerar vi valdjävulskapet. Dessutom pleasar vi alla astrologi- och allabarnen-haters till förmån för MÄNGDER post från er - och hela FEM brev är från killar!
Var går gränsen för bögeri enligt socialstyrelsen?
En lyssnare har blivit dumpad av sin första, största kärlek. Hur ska hon komma vidare? Stenget hyllas, tjejen med Snapchat-killen är tillbaka, Niki tycker allt är normalt och Freja läser upp ett brev från sin mamma.
Dessutom: premiär för vårt nya inslag: LYSSNARE TILL LYSSNARE!
__________________
Tack till våra patienter, ni är UNDERBARA!
Bidra till Heteroakutens jublande hurrarop och drypande glädjetårar genom att bli Patreon: www.patreon.com/heteroakuten
Du blir vår stammispatient och får tillgång till material såsom många fler livepoddar, bonusavsnitt, musik, ölrecept, livepoddar, rabatt på merch och annat vi hittar på.
__________________
För att lyssna på allt gött ni hör i våra avsnitt, följ spellistan HETEROAKUTEN GREATEST HITS på Spotify. Uppdateras efter VARJE avsnitt!
https://open.spotify.com/playlist/7qdONgONVKjwU9kGFjet2F?si=yphVEB0kTx-O8dlL47L5Iw
__________________
Maila dina frågor och tankar till [email protected] och följ oss på Instagram där vi kort och gott heter: heteroakuten
Produktion, originalmusik och ljudmix: Niki Yrla -
”-Det behöver bli mer attraktivt att söka vård i primärvården, den behöver stärkas!”
”-Vi vill att hela hälso- och sjukvårdssystemet skall utvecklas i den goda och nära vårdens anda”
I detta avsnittet av Nära-vårdpodden uppmärksammar vi Socialstyrelsens rapport om omställningen och samtalar med Iréne Nilsson Carlsson, folhälsoråd och ansvarig för Nära vårdfrågorna på Socialstyrelsen. Vi pratar om vikten av ett långsiktigt arbete, att vi måste bli bättre på att samarbeta över gränserna, digitaliseringen, det hälsofrämjande och inte minst skapa strukturer som stödjer detta.
-
Ett samtal med utgångspunkt från boken På insidan av välfärden: i socialtjänstens och psykiatrins handledningsrum, skriven av Karl-Erik Lundgren och Sara Lillieroos.
Här kan ni hitta den! https://www.adlibris.com/se/bok/pa-in... Övriga medverkande: Horst-Henrik Liljeström
Handledning är ett arbete som till stor del sker under radarn i slutna rum och under tystnadsplikt. Det som dominerar innehållet är att vi handledare, tillsammans med anställda inom olika professioner, navigerar i en svårforcerad terräng där människor far illa och mår dåligt. Det gäller såväl hjälpsökande människor som dess hjälpare. Vi som har skrivit den här boken är far och dotter. Vår ambition har varit att belysa en del av våra erfarenheter. Vad möter oss då vi stiger in i handledningsrummet? Det vet vi i regel inte och det är en del av rysningen och tjusningen med handledningsarbetet. Något har dock hänt under den senaste tioårsperioden. En smygande förändring som nu har blivit alltmer uppenbar innehållet i handledningen har i ökande grad kommit att domineras av personalens arbetsvillkor framför klienternas och patienternas utsatthet. Den förskjutningen ställer nya krav på oss som verkar som handledare. För hur ska vi agera när personal tar upp allvarlig och befogad kritik riktad mot chefen? Hur hanterar vi situationer då personal bryter samman i handledningsrummet på grund av hot och utmattning? Hur påtalar och agerar vi när utsatta barn lämnas åt sina öden? När tjänstefel begås? Utmaningarna är många och det gäller att ha en moralisk kompass, grundad i kunskap och erfarenhet, som guidar en rätt. I den här boken berättar vi om nedslående, märkliga och hoppingivande erfarenheter i handledningsrummet. Karl-Erik Lundgren har arbetat som socialassistent, samhällsarbetare i Aspudden, forskare på Socialstyrelsen, psykoterapeut och som handledare i egen regi. Han är också författare till bland annat boken Ur tystnaden: om den moraliska karriären i det sociala arbetet. Sara Lillieroos är specialistsjuksköterska i psykiatri och har arbetat inom vuxenpsykiatrin som ledningssjuksköterska på psykakuten vid St. Görans sjukhus. Hon har även arbetat som enhetschef för akutpsykiatriska avdelningar. Sedan fem år tillbaka arbetar hon som handledare i egen regi, framför allt inom det psykiatriska fältet.
-
Vad brukar vara avgörande för att en strejk ska få önskat syfte? Hur viktigt är det till exempel att välja rätt tillfälle?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Piloternas oddsIgår gick SAS-piloterna ut i strejk, vilket kan komma att påverka så många som 30 000 resenärer om dagen. Idag ska vi prata om hur sannolikt det är att den här strejken kommer leda till att piloterna får igenom sina krav. Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap vid Högskolan i Skövde, berättar om mer och mindre framgångsrika strejker.
Hur hjälper nationella riktlinjer patienten?För 25 år sedan klassade WHO obesitas, även kallat fetma, som en sjukdom. Men det är först nu som Sverige får nationella riktlinjer för hur sjukdomen ska behandlas. Varför har det tagit så lång tid, och vad kommer att bli annorlunda nu för patienterna? Vi samtalar med Lovisa Sjögren, barnläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus på Sahlgrenska i Göteborg, en av de experter som tagit fram riktlinjerna åt Socialstyrelsen.
Politisk journalistik som sommarjobbOch så pratar vi med Emma Blom, en av region Gotlands sommarjobbande ungdomar, som fått i uppdrag att skildra Almedalsveckan. Vad kommer de att rikta in sig på? Initiativtagaren Hanna Widegren berättar.
Dessutom: Boktips, nyhetsvärdering och lånta röster.
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Amanda Rydman -
”Det handlar om hälsa och självständighet”
Nu är slutbetänkandet presenterat från ”Utredningen om en äldreomsorgslag och stärkt medicinsk kompetens i kommuner”. Olivia Wigzell, generaldirektör Socialstyrelsen och utredare, berättar om förslagen som berör äldre personer i behov av vård och omsorg.
Ett samtal om hur lagstiftningen ska stötta till bättre hälsa och verksamhetsutveckling och att det alltid handlar om människor.
-
I det här avsnittet berättar Martin Wiese om hur han försöker komma tillbaka till det vanliga livet efter att ha drabbats av covid-19. Trots att det gått lång tid är Martin inte återställd. Vi har också pratat med folk på stan om hur de ser på vaccin nu och framöver och hur deras liv har påverkats av covid-19. Gäst i studion är Johanna Rubin, expert vid Folkhälsomyndigheten. Hon svarar bland annat på frågor om påfyllnadsdoser och så får vi en lägesrapport om det senaste inom vaccination mot covid-19.
Vaccinpodden är en podd från Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Det här var en produktion av Soundtelling.
- Montre plus