Tage Danielsson Podcasts
-
Det menar Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg i sin analys av den 14-årige hjälten i SVT:s julsaga. Idag går vi djupt in i "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"JAG HAR NÄRT EN KOMMUNIST VID MIN BARM".Så lyder ett av det mest berömda citaten ur "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton". Yppat av pappa Tyko Jonsson, när det står klart att hans son stulit julklappar från rika människor och gett dem till fattiga människor.
Men var står egentligen Karl-Bertil rent politiskt? Hör Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg, som menar att Karl-Bertil "saknar all marxistisk skolning".
Tomas Ramberg tror också, att om det blivit en del 2 av sagan så skulle vi fått se Karl-Bertil radikaliseras kraftigt i sitt politiska handlande.
ATT DYRKA ROBIN HOOD OCH DE RIDDERLIGA IDEALENVad är det egentligen som formar den unge Karl-Bertils världsbild? Att hans idol är Robin Hood står utom allt tvivel, men är det också "ridderliga ideal" som driver hans rättvisepatos och orsakar en familjekris på självaste julaftonskvällen? Vad är egentligen "ridderliga ideal"? Hör Jonas Lindwall, intendent på Livrustkammaren.
HUR GÖR MAN EN TÄNDSTICKSTAVLA AV BODENS FÄSTNING?En av presenterna som Karl-Bertil stjäl och ger till en fattig är Farbror Arthurs tändstickstavla av Bodens fästning. En present som byrådirektör HK Bergdahl blir väldigt glad över att få slippa i sitt hem. Men vad är Bodens fästning? Och hur gör man en tändstickstavla? Den som kan svara på båda frågorna är Elisabet Hesseborn, kulturmiljöspecialist på Statens Fastighetsverk.
MÖT PER ANDRÉN - KARL-BERTILS RÖST I 47 ÅRNär sagan skulle göras sökte Tage Danielsson efter en ung kille i målbrottet som skulle ge röst åt Karl-Bertil. Valet föll på Per Andrén. Vad minns han från inspelningarna? Fick han stjärnstatus bland sina tonåriga kompisar? Och vilken är hans egen favoritreplik i sagan? Per Andrén är hedersgäst i P1 Kultur.
KLASSIKERN: DICKENS MEDELÅLDERSKRIS GAV OSS "EN JULSAGA"1843 kom den ut, Charles Dickens "En julsaga". Historien om den gränslöst girige affärsmannen Ebenezer Scrooge, som omvänds till godhet efter att ha uppvaktats av spöken på julaftonsnatten. Jenny Teleman leder oss in i sagan, guidar oss genom den den, och för oss varligt ut ur berättelsen i dagens Klassiker.
Programledare: Lisa Bergström
Producent: Ulph Nyström -
"Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" och "En julsaga" - två klassiska berättelser om det viktiga att göra gott för andra människor, särskilt under julen. Tage Danielssons huvudperson Karl-Bertil visste från början hur man gör, Charles Dickens legendariska figur Scrooge fick lära sig den spöklika vägen.
-
Då var det åter dags att fira Jul hos TT Filmpodcast. I denna svulstiga julspecial ingår allt vad en dignande julmeny skall innehålla. Vi pratar om jultraditioner, vad som skall finnas på julbordet och mitt från ingenstans blir Tomas Törnros utsatt för ett stresssande POP QUIZ med ett julinspirerat tema med 10 snabba frågor om julens film och tv. Haka på och tävla du också!Thomas har sett förlängningen av SAGAN OM KARL-BERTIL JONSSONS JULAFTON, som nu är 1 timma och 43 minuter. Går det att förvalta Tage Danielssons 23 minuters jultradition och göra om den till långfilm?
Podd-duon har varit på bio och varit med om en exklusiv avsmakningsmeny i filmen THE MENU med Anya Taylor-Joy, Nicholas Hoult och Ralph Fiennes. Båda T&T var rätt mållösa efter detta smörgåsbord till film. Det bjöds på en blandning av skräck, thriller, komedi och utstuderad mat-erotik. Kan det bli bättre? Eller?Tomas har stäcktittat på Nextflix nya super-succéserie WEDNESDAY med Jenna Ortega i huvudrollen. Frågan är om herr Törnros går igång på Tim Burtons regi med en annorlunda Addams Family-tappning.Och dessutom återbesöker vi filmen THE CELL från 2000 med Jennifer Lopez och Vince Vaughn som får närma sig en seriemördare på ett annorlunda sätt. Det finns nu ett sätt att hälsa på i mördarens sjuka hjärna. Funkar filmen fortfarande efter 22 år? Det får ni höra i segmentet ÅTERTITTEN!Dessutom får ni inte missa vår fina jultävling som vi presenterar i avsnittet. Lyssna, var kreativ och e-maila ditt bidrag till [email protected]. 3st fina julklappar ligger i potten. Tävlingen avslutas 22 december.Och med det vill vi önska alla våra lyssnare en riktigt GOD JUL.
-
Annika Jankell tar över programledarskapet efter Kent Finell och samtidigt genomförs den största regelförändringen någonsin på Svensktoppen. Nu tillåts låtar på engelska och med det tappar dansbanden greppet om listan.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Historien om Svensktoppen – Kent Finell slutar och Annika Jankell får en tuff start | Del 4/5Annika Jankell tar över programledarskapet efter Kent Finell och samtidigt genomförs en historisk regelförändring. Nu tillåts låtar på andra språk än svenska och med det tappar dansbanden greppet om listan. Lyssnarna är inte helt nöjda. 2003 skriver in sig i Svensktoppens historia som ett år som börjar skakigt men som också inleder den nya moderna och popigare tiden på listan.
I det här avsnittet reder Carolina Norén ut sanningarna bakom rubrikerna och skandalerna under början av 2000-talet.
Ett helt nytt fenomen tar över listan – långkörarna, låtar som vägrar att lämna. Vad är det till exempel som gör att lyssnarna vill höra låten ”Du är min man” om och om igen i mer än fem år? Är det texten, är det musiken eller är det läget i omvärlden?
Hör också om den konstigaste skandalen någonsin på Svensktoppen, ”Den fräcka tårtkuppen”. En världsstjärna går iväg med Svensktoppstårtan mitt framför den förvånade redaktionen.
Och så blir det valår i Svensktoppen. Lyssnarna röstar om hur länge en låt ska få ligga på listan. Magnus Uggla blir språkrör för linje två, att låtar ska få ligga hur länge som helst.
Omröstningen slutar med att Svensktoppsredaktionen gör precis tvärtemot vad lyssnarna vill…
I programmet medverkar och hörs: Annika Jankell, Björn Ulvaeus, Benny Andersson, Peter Jöback, Björn Skifs, L-G Alsenius, Lars Gurell, Mattias Lundberg, Tage Danielsson, Ulf Elfving, Marie Bergman, Lasse Anrell, Kaj Kindvall, Eric Saade, Jessica Andersson, Magnus Carlsson och Magnus Uggla.
Svensktoppens fantastiska historia en dokumentärserie i fem avsnitt av Carolina NorénHör sanningen bakom rubrikerna och skandalerna genom åren. Återupplev genombrotten och långkörarna. Artister, tidigare programledare, psykologer, musikvetare, de som hyllar listan och de som kritiserat den hårdast talar ut. Hör gamla klipp och minns de älskade låtklassikerna. Högt och lågt blandas när Sveriges mest omtalade 60-åring ska firas och uppmärksammas i en dokumentärserie.
Carolina Norén är programledare för Svensktoppen och skapare av serien Svensktoppens fantastiska historia.
-
Kryssa med P2! Jens Möller bjuder på musik och ledtrådar, du får försöka lösa veckans kryss. Den här gången går vägen via Tage Danielssons dikt till jazzsångerskan från Värmland.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Skicka in din lösning i formuläret och få chans att vinna fina P2-priser! Det räcker att du listat ut det lodräta ordet för att vi ska ta emot ditt svar.
Senast fredag 8 juli klockan 06.00 vill vi ha din lösning. Veckans fem vinnare presenteras på Klassiska kryssets hemsida samt i Klassisk förmiddag fredag 8 juli.
-
Lasse Granqvist och Tommy Åström tillsammans med löparstjärnan Andreas Almgren och vassa hockeypennan Szymon Szemberg. Avgörande VM-kvalfotboll i krigstider, då söker förbundskapten Janne Andersson glädjen via Tage Danielsson. Men får stjärnskottet Elanga spela? Nytt världsrekord av Duplantis och bästa svenska medaljfacit i ett Friidrotts-VM på 17 år! Almgren bjuder på briljant kopia av Usain Bolts rekord på 200 meter! ”Bara pengar som gör att svenska hockeystjärnor stannar i KHL i Ryssland” - Szembergs kristallklara krigskritik. Historien om originalklubbarna i NHL ger Montreal Canadiens en solklar särställning. Och tack för allt Roger Burman, Radiosportens programledaress, som nu slutar!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Ewa och Ofelia samtalar om julfirande och julläsning.
Lista över de böcker som nämns i avsnittet:
Vår kokbok
Julbak deluxe av Frida Skattberg
Julstök i Halleholm av Ruth Kvarnström-Jones
En sagolik jul av Sofia Ymén
En storm i juletid av Camilla Davidsson
Jul i rubinrött av Amanda Hellberg
Eld, snö och stjärnor av Helene Holmström
Sagan om Karl Bertil Jonssons julafton av Tage Danielsson och Per Åhlin
En julsaga av Charles Dickens
Den osynliga barnet och granen av Tove Jansson
24 goda gärningar av Jenny Fagerlund
Julrevy i Jonsered och andra berättelser av Klas Östergren
och många, många andra julberättelser som finns att låna på biblioteket.
-
Den svenske författaren, komikern och dramatikern Tage Danielsson blev under 1900-talet en av Sveriges mest kända och omtyckta kulturpersonligheter - men han var inte bara en underhållare, utan också en person som arbetade aktivt mot orättvisor och miljöförstöring. Han kallade sin livsfilosofi för ateistisk humanism.
-
Vad sa spådomen? Pernilla fick ett brev…2018. En spik i foten och ism av Tage Danielsson. Och en väldigt missnöjd meteorolog.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Professor i meteorologi, 63 år. Född i Solna, bosatt i Uppsala. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
Michael Tjernström inleder sitt Sommar med att konstatera att när Tage Danielsson startade programmet för 60 år sedan, så hade varje sändning besök av en meteorolog som pratade om sommarvädret. Sommaren 2019 finns bara ett avsnitt där en meteorolog, nämligen i hans eget!
Som professor i meteorologi är Michael Tjernström en av landets mest respekterade klimatforskare. I programmet förklarar och fördjupar utifrån vedertagen forskning vad som orsakar klimatförändringarna och hur de rent faktiskt uppkommer. Med decenniers erfarenhet visar Michael Tjernström också hur saker som vetenskapen för länge sedan förutspått nu de facto inträffar vad gäller klimatförändringar, väderfenomen etc. Och han konstaterar att klimatförändringarna kommer att ge oss människor och planeten obehagliga överraskningar.
I programmet berättar Michael Tjernström också om sina resor med isbrytaren Oden och dramatiska möten med isbjörnar på Arktis. Och hur han redan på gymnasiet slog in på sin forskarbana tack vare det som fysiker kallar för en ”bifurkation” - en till synes helt slumpmässig händelse som helt plötsligt får utvecklingen att gå åt ett helt annat och ofta oväntat håll…
Om Michael TjernströmAnsedd klimatexpert som arbetar vid meteorologiska institutionen på Stockholms universitet. Har också en bakgrund som prognosmeteorolog och officer i Flygvapnet.
Har gjort fyra polarexpeditioner till Arktiska oceanen på den svenska isbrytaren Oden, varit gästforskare i Kalifornien och Colorado och skrivit mängder med vetenskapliga artiklar och böcker.
Intervjuas ofta i media om klimatförändringen och dess konsekvenser.
Producent: Mattias Österlund
-
Skådespelare, sångerska, 76 år. Född i Rygge i Norge, bosatt i Stockholm. Debuterar som Sommarvärd.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
"Ett samlag skall redovisas, från den allra första början till dess jublande klimax. Gösta Ekman och jag bökar runt i sängen, lätt svettiga i våra otympliga vita frottémorgonrockar."
Så målande inleder skådespelaren och sångerskan Grynet Molvig sitt Sommar i P1, fyllt av minnen och anekdoter från ett långt yrkesliv. Som i detta fall med repetitionen av Dantes och Beatrices kärleksscen i ”Mannen som slutade röka” från 1972 – regisserad av Tage Danielsson, tillika den som tog initiativet till Sommarprogrammen i Sveriges Radio för 60 år sedan.
Hon berättar om sitt liv från att hon föddes i andra världskrigets Norge, om framgångar på scener och vita duken – men också om det allra svåraste i livet, som ex-maken Noppe Lewenhaupts bortgång.
Om Grynet MolvigGrynet Molvig slog igenom i Sverige i pjäsen En flicka på gaffeln med Lars Ekborg. Hade långa och fruktbara samarbeten med Hasse och Tage, Povel Ramel och Cornelis Vreeswijk.
Har medverkat i många musikaler, revyer och filmer, bland annat i filmen Mannen som slutade röka, i revyn Spader, Madame! och i tv-serien Gåsmamman. Engagerad vid Stockholms Stadsteater i många år.
Slog igenom i Norge som sångerska redan som 12-åring och hade som 20-åring gett ut 15 skivor och varit med i filmer och revyer. "Det bästa Norge fått fram sen Holmenkollen" skrev tidningen Röster i Radio-TV 1963.
Producent: Per Berg
Musiklista Grynet Molvig
Beatrices tema ur Mannen som slutade röka (An Dante)
Du går an (ur Spader madame – duett Tage o Grynet)
Oscar Peterson – I got it bad (and that ain´t good)
Andersson Paak — The bird
Earth wind & fire – Got to get you into my life
Quincy Jones – Do nothing till you hear from me
Gals and Pals — Änglarnas kör
Donald Fagen — Maxine (från skivan Nightfly)
Clair de lune - Claude Debussy
Anatoly Lyadov - The Enchanted Lake
Blossom Dearie — Deed I Do
Grieg – Våren, framförs av Australian Chamber Orchestra & Richard Tognetti
Ur Slåtter av Grieg, framförs av Margrethe Gleditsch Janson
Alfred Janson – Nocturne
Monica Zetterlund – Var blev ni av -
Bibi Rödöö gör nu sin tjugotredje säsong som programchef för programmet Sommar. Hon kan titta tillbaka på händelserika år men vad är hon mest stolt över?
-
Världsreportern och kåsören Barbro Alving, alias Bang, var en uppskattad sommarvärd. Rakt och osentimentalt pratade hon och alltid med förmågan att sätta in det lilla i ett större sammanhang.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
2019 firar det populära radioprogrammet Sommar 60-årsjubileum. Det uppmärksammas bland annat med en serie kortprogram i P1 som på olika sätt uppmärksammar sommarpratare, höjdpunkter och förändringar genom åren som gått.
1959 var det mest prat i radion, melodiradion hade ännu inte fötts och dåvarande underhållningschefen, Tage Danielsson, ville bjuda radiolyssnarna på mer musik, på ett underhållande sätt presenterat av olika sommarvärdar.
60 år senare är musiken fortfarande viktig men framförallt är det Sommarvärdarnas egna berättelser som får miljoner svenskar att klockan 13.00 sätta på P1 för att vara med från start när den välkända sommarsignaturen dras igång eller alternativt själv välja tidpunkt för lyssning. 2018 slog poddlyssnandet nytt rekord.
Producent för programmen är Rigmor Ohlsson som djupdykt i radions programarkiv för att hitta några Sommarpärlor ur de bevarade programmen. -
Under 1970-talet blåste vänstervindarna starkt och det mesta blev politik. Detta märktes också i Sommarprogrammen som inte längre bara underhöll utan också upprörde.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
2019 firar det populära radioprogrammet Sommar 60-årsjubileum. Det uppmärksammas bland annat med en serie kortprogram i P1 som på olika sätt uppmärksammar sommarpratare, höjdpunkter och förändringar genom åren som gått.
1959 var det mest prat i radion, melodiradion hade ännu inte fötts och dåvarande underhållningschefen, Tage Danielsson, ville bjuda radiolyssnarna på mer musik, på ett underhållande sätt presenterat av olika sommarvärdar.
60 år senare är musiken fortfarande viktig men framförallt är det Sommarvärdarnas egna berättelser som får miljoner svenskar att klockan 13.00 sätta på P1 för att vara med från start när den välkända sommarsignaturen dras igång eller alternativt själv välja tidpunkt för lyssning. 2018 slog poddlyssnandet nytt rekord.
Producent för programmen är Rigmor Ohlsson som djupdykt i radions programarkiv för att hitta några Sommarpärlor ur de bevarade programmen. -
Det var mycket prat om vädret i Sommarprogrammen de första decennierna och meterologerna var ständiga gäster. Fantasin flödade när det gällde att hitta nya sätt att välkomna dem till studion.
Alla Sommarprat finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.
2019 firar det populära radioprogrammet Sommar 60-årsjubileum. Det uppmärksammas bland annat med en serie kortprogram i P1 som på olika sätt uppmärksammar sommarpratare, höjdpunkter och förändringar genom åren som gått.
1959 var det mest prat i radion, melodiradion hade ännu inte fötts och dåvarande underhållningschefen, Tage Danielsson, ville bjuda radiolyssnarna på mer musik, på ett underhållande sätt presenterat av olika sommarvärdar.
60 år senare är musiken fortfarande viktig men framförallt är det Sommarvärdarnas egna berättelser som får miljoner svenskar att klockan 13.00 sätta på P1 för att vara med från start när den välkända sommarsignaturen dras igång eller alternativt själv välja tidpunkt för lyssning. 2018 slog poddlyssnandet nytt rekord.
Producent för programmen är Rigmor Ohlsson som djupdykt i radions programarkiv för att hitta några Sommarpärlor ur de bevarade programmen. - Montre plus