Trafikverket Podcasts
-
Ina Lundström reder ut varför storföretag som Microsoft, Meta och Spotify den senaste tiden varslat mängder av anställda om uppsägning – och det verkar inte bara bero på lågkonjunkturen. Kalle Berg pratar om att arbetet vid Västlänken i Haga står stilla efter att Trafikverket hävt avtalet med entreprenören, och nu väntar förseningar av bygget. Och så kommer den flerfaldiga världsmästaren i minne, Jonas von Essen, som i helgen på ett spektakulärt sätt vann högsta vinsten i Postkodmiljonären.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
I tre avsnitt har En hund begraven berättat om 31-åriga Maline Perssons försvinnande, den 23 december 2021 i Landskrona. Under resans gång har vi pratat med närstående till Maline, rest till Landskrona för att själva se platsen där Malines kropp hittades, 13 dagar efter att hon försvann. Vi har kontaktat Trafikverket, SMHI, Polis, Rättsmedicinalverket och Åklagarmyndigheten för att få information och bättre förstå vad som hänt och få svar på våra frågor.I En Hund Begraven har vi testat alla tänkbara teorier om hur Malin egentligen miste livet. Det finns flera frågetecken kvar. Vi bestämmer oss för att göra en sista resa till Landskrona för att se om vi kan få några slutgiltiga svar. Learn more about your ad choices. Visit podcastchoices.com/adchoices
-
Roberto Maiorana är sedan 1 mars 2022 Generaldirektör för Trafikverket som den kommande 12-årsperioden (2022 till och med 2033) har en budget på nästan 900 miljarder kronor.
Vad de ska göra med pengarna? Enligt deras egen beskrivning: "Göra Sverige närmare".
Resor och transporter är nödvändiga för att Sverige ska fungera och Trafikverket ansvarar för den långsiktiga planeringen av infrastruktur för vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart samt för byggande och drift av statliga vägar och järnvägar.
Ta kontakt: www.helakedjan.se -
Vi pratar om Kalle Dussins relation med Pompe, och Drottning Elizabeths älskade corgies. Och så undrar vi om det någonsin mer blir lugn och ro på jobbet. Dessutom: Liz Truss avgång och julkaoset på SJ.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Drottningens död försatte många britter i sorg, och efter begravningen ökade intresset för hennes favorithundras: Welsh corgi pembroke. Var drottning Elizabeth en förebild när det gäller skötseln av den här hundrasen? Besked om det får vi från Eva Granlund, som har ägt och fött upp pembrokes i 40 år.
Vi diskuterar också vilken roll hunden spelat för kungligheter genom tiderna. Vilka skillnader och likheter finns när det gäller hur Karl XII uppfattade sina hundar, och då främst dem han gav namnet Pompe, och hur drottning Elizabeth såg på sina corgies? Det frågar vi Ann Grönhammar, kulturhistoriker och tidigare intendent på Livrustkammaren.
På senare år har den aktivitetsbaserade arbetsplatsen blivit allt mer populär bland svenska arbetsgivare. Idag ställer vi frågan om kontor med egna rum är helt uträknade, eller om de kommer att få en revansch i en tid när många sjukskrivs för stress. Maral Babapour Chafi, forskare vid Institutet för stressmedicin, och Chalmers, ger sin syn på saken.
SJ släpper inte julbiljetterna förrän i november, och vi oroar oss för att julen inte riktigt blir som förr... Bakgrunden är att Trafikverket försöker digitalisera sin planering, men hur ser framtiden ut?
Och hur ska vi lösa den stora efterfrågan på poliser, tulltjänstemän, militärer och kriminalvårdare? Louise har en idé. Det kanske är dags att svenska skolor börjar skicka praoelever till de här myndigheterna i stor skala?
Programledare: Louise Epstein
Bisittare: Thomas Nordegren
Producent: Ulrika Lindqvist -
Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Kodjo Akolor och Linnéa Wikblad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
För första gången på 35 år kommer Sverige stå utan ett renodlat miljödepartement, vilket väckt kritik från såväl klimatforskare som Naturskyddsföreningen. Men departementet har inte lagts ner, enligt den nya miljö- och klimatministern Romina Pourmokhtari (L), som menar att det är naturligt att miljön bakas in i näringslivsdepartementet.
Sen pratar vi om att folk som flyttat till storstäderna fortfarande inte kan boka några tågbiljetter hem till julen. Bakgrunden till de försenade julbiljetterna är att Trafikverket slutat använda papper och penna när de planerar för banarbeten, och SJ kan inte ge något besked om när biljetterna släpps.
-
När vägkanter klipps kan det göras på ett sätt som gynnar både klimat och natur. Den avgörande faktorn är att samla upp den växtlighet som slås, visar ett pilotprojekt i Skåne.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En ny typ av slåttermaskin har testats längs vägar i närheten av Trelleborg. Maskinen samlar upp det som klipps av så att växtdelarna kan användas för att göra biogas. Johan Rydlöv från Trafikverket berättar att idén är att kunna göra det lönsamt att samla upp klippet samtidigt som man får ett fossilfritt bränsle som hjälper till i klimatomställningen. Vinsten blir också att låta vägkanterna bli en miljö som gynnar de ängsväxter som alltmer har trängts undan i landskapet, eftersom de trivs bäst i näringsfattiga förhållanden som skapas av att klippet samlas upp.
Medverkande: Johan Rydlöv, sakkunnig för landskapsfrågor på Trafikverket; Tobias Emilsson från Institutionen för landskapsarkitektur, planering och förvaltning vid Sveriges lantbruksuniversitet; Regina Lindborg, landskapsekolog vid Institutionen för naturgeografi vid Stockholms universitet, Dennis Holmdal, maskinförare på Maryhills Lantbrukstjänst.
Reporter: Sara Sällström
[email protected]Producent: Björn Gunér
[email protected] -
Matthew Bruhn levererar citat:
"Många uppdrag inte samma sak som ett att företag går bra." "Få mätare över 10 års erfarenhet i fält, de går vidare till att bli chefer, arbetsledare, projektingenjörer etc."
"Vi är inte konkurrenter annat än i upphandlingen". " Man förlorar kunden om man inte levererar rätt, så bättre att hänvisa till en duktig konkurrent "
Andra tankar han resonerar om:
Dela med sig av resurser och jobb.
Hur växer man som företag och behåller sina anställda?
Hur minskar man stressen?
Tekniksnack, Georadar, Sencive system, ergonomi.
Inställning: Gäller att vara ödmjuk, Erkänna fel och ta upp det med sin chef och ta en dialog med kunden
Trafikverket, jobbigt ibland, men ett bra system som skapar trygghet i jobben.
Länkar:
Bruhns Konsult ABBruhns konsult LinkedinMatthew Bruhns LinkedInFÖRETAG/Samarbete och uppdrag:
BriCon Entreprenad AB
Mitta AB
Blinken Tools AB
KO Mätteknik AB
Panghus AB
MSP Sanitation
Non profit under uppbyggnad
AIMAP AB
AI Mjukvara för bland annat invasiva växter
Radinn AB
Firetech Sweden
Match More
PRODUKTER/Samarbete och uppdrag:
NavVis
Topcon
GPR (Markradar) / GSSI
Senceive
Stiftelsen som Bruhnskonsult skänker till:
Svenska Insamlingsstiftelsen HTUM
Märkning: SAVING LIFE
BG: 5324-2805
-
Vilka är utmaningarna för att nå klimatmålen? Kommer vi ens att nå dem? Och vad är det viktigaste vi behöver göra härnäst för att arbeta i rätt riktning. Frågorna ställdes till ett antal personer i transportbranschen under konferensen Transportforum i juni 2022.
Svaren var många, med tankar kring fordon, drivmedel och ett transporteffektivt samhälle, såväl som att det krävs politiska åtgärder. Dessutom pratade vi om elektrifiering, att vi behöver en positiv målbild framåt och idéer om att källsortera våra resor.
Bland de 12 intervjuade finns Sven Hunhammar, måldirektör på Trafikverket, Emma Berginger, riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson, Jens Holm, riksdagsledamot och ordförande i trafikutskottet och Anna Niska, forskningsledare på VTI och föreståndare för cykelcentrum.
I studion finns Caroline Ljungberg Toulson och Axel Persson.
-
I årets åttonde avsnitt tar vi med benäget bistånd av Håkan Äijä sikte på det nyligen redovisade och flitigt debatterade regeringsuppdraget om visst underhåll i egen regi. Men vad är visst underhåll, och hur definieras i egen regi?
Åtgärder för visst underhåll i egen regi – så hette det regeringsuppdrag som Trafikverket fick i slutet av 2021. Nu har uppdraget besvaras, och i en rapport beskrivs hur Trafikverket nu tänker ta sig an frågan. För till skillnad mot när frågan utretts tidigare finns nu en konkret plan där Trafikverket kommer ta över planering och produktionsledning på tre baskontrakt.
Så vad behöver då komma på plats innan Trafikverket tar plats i regissörsstolen? När sker det, och hur valdes de tre kontrakten ut? Hur påverkas maskinmarknaden, och hur har det varit att balansera i en fråga där många har starka åsikter?
Allt detta och mycket mer pratar vi alltså med uppdragsledaren Håkan Äijä om. Vi får en färdplan och en tidplan, och ett medskick om att det bara är tillsammans som vi kan se en bättre effektivitet och ökad innovationstakt.
Som vanligt bjuder vi även på lite gott och blandat i form av nyheter och reflektioner. Ulf hälsar också att han vet att det heter nationell plan och inte national plan, men vi är ju bland vänner så det får vi bjuda på.
Om tre veckor är vi tillbaka med en sommarspecial, och då hoppas vi själva vara ett rullande materiel! Hoppas vi hörs då!
-
Esplanad har träffat Roberto Maiorana, som tillträdde som generaldirektör på Trafikverket den 1 mars i år. Roberto har lång erfarenhet inom transportbranschen, i Sverige såväl som internationellt - från ledande befattningar på SAS, men också från Trafikverkets verksamhet.
Vi diskuterar både pandemin och krigets påverkan på Trafikverkets uppdrag, och vad detta kommer att innebära framöver. Vi pratar om Trafikverkets roll i omställningen till ett fossilfritt samhälle och hur väl den nationella planen passar in i detta arbete. Dessutom pratar vi om skillnader - och likheter - med att arbeta med järnväg istället för flyg.
I studion finns Caroline Ljungberg Toulson och Christian Dymén.
-
I årets sjunde avsnitt lyfter vi först på locket till ERTMS och därefter till en beprövad men för järnvägen ny teknik som ska öka säkerheten vid plankorsningar. Gästar oss gör Christoffer Craaford och Torbjörn Biding.
För 18 månader sedan började Christoffer Craaford på Trafikverket, nio månader senare tog han över som projektchef för ERTMS efter Anders Åkeson. Vi var nyfikna på vem denne Västeråsare som nu leder ett av de mest genomgripande järnvägsprojekten är, hur han ser på sitt första år och så klart – vad som händer inom ERTMS-projektet. För Christoffer är tydligt med att det är nu det händer!
Något som dessvärre också händer är olyckor vid oskyddade plankorsningar. I mitten av maj demonstrerades en ny teknik som är resultatet av en innovationsupphandling inom projektet ”Varning för ankommande tåg i oskyddade plankorsningar”. Den som vet allt om både tekniken och de möjligheter som den skapar är utredningsledaren Torbjörn Biding.
Dessa två samtal kryddas med för våra mått mätt korta och sparsmakade reflektioner och nyheter. Om tre veckor är vi tillbaka, på återhörande!
-
Denna veckan träffar vi Helena Sjöstrand och Bertil Hallman från Trafikverket.
-
Länge har han gått vid vår sida, men det sjunde intåget i Järnvägspodden gör Roberto Maiorana som nyutnämnd generaldirektör. Då kommunikation är ett av tre ben hans nya uppdrag vilar på pratar vi även med Trafikverkets kommunikationsdirektör Anna Lihr.
Hur har den första tiden varit, vad är det första han tar tag i och hur ser han på varumärket järnväg? Frågorna till Roberto Maiorana är många, men så är det ju inte varje dag Trafikverket får en ny generaldirektör. Hans uppdrag vilar tungt i frågor om kompetens, kostnadskontroll och kommunikation. Det sistnämnda gjorde oss nyfikna på om och i så fall hur kommunikationsarbetet påverkas av att det är en ny gd i stan. Bäst lämpad att svara på de funderingarna är så klart Trafikverkets kommunikationsdirektör Anna Lihr.
Som vanligt kompletteras samtalen med lite egna reflektioner och några korta nyheter. Vi hoppas att ni är många som tar tillfället att svara på den enkät om Järnvägspodden vi har ute. Vi vill fortsätta vara intressanta och relevanta så all feedback vi kan få hjälper oss bli bättre! På förhand säger vi därför som vi avslutar våra samtal – stort tack för att du tar dig tid för Järnvägspodden!
Ta mig till Järnvägspoddens undersökning
-
Under 2021 var nästan varannan nyregistrerad bil i Sverige laddbar. Det innebär även att laddstolparna behöver bli fler. Men vem är ansvarig för att bygga ut laddinfrastrukturen? Och hur bör den se ut så att bilisterna inte råkar ut för framtidens soppatorsk? I det andra avsnittet av Från A till B möter Micael Dahlen såväl Trafikverket som Circle K för att få svar på sina frågor.
Från A till B är en podcast av Transportföretagen producerad under våren 2022.
- Montre plus