Vinnova Podcasts
-
Digitalkameran blev dödsstöten för filmtillverkaren Kodak och de smarta telefonerna satte punkt för Nokias framgångssaga. Varför lyckas vissa företag utveckla banbrytande lösningar för framtiden medan andra missar tåget? Hur kan företag bli bättre på radikal innovation?
Lyssna på ett samtal med Mattias Axelson, doktor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm. Vi hör också Jenny Elfsberg, avdelningschef, Vinnova och Gustaf Werner, innovationsdirektör, Skanska.
-
Staten står för 30 % av civilsamhällets finansiering men stödet är ofta kortsiktigt och betalas ut i projektformat. Stödet kan även ändras eller dras in med kort varsel vilket skapar en osäkerhet hos de organisationer som tar del av stödet kring vilka ekonomiska förutsättningar de har att bedriva sin verksamhet långsiktigt.
I avsnittet möter vi Cecilia Bödker Pedersen från organisationen Storasyster som berättar om hur det statliga stödet fungerar för dem. Vi träffar även representanter från statliga Vinnova och NOD samt två riksdagsledamöter från kulturutskottet, Azadeh Rojhan Gustafsson (s) och Kristina Axén Olin (m) som båda har ansvar för civilsamhällesfrågor i respektive parti.
Medverkar: Cecilia Bödker Pedersen generalsekreterare Storasyster, Karin Neuhaus fd kanslichef NOD (Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället), Judith Wefer fd områdesledare Offentlig sektor och civilsamhälle på Vinnova nu forskningssekreterare på Formas: ett forskningsråd för hållbar utveckling, Azadeh Rojhan Gustafsson riksdagsledamot s, Kristina Axen Olin, riksdagsledamot m.
-
Entreprenör med global drönar-plattform
Visste du att det går att driva företag och förbättra världen på samma gång? Jodå, det målet har Globhe (uttalas globii), en global plattform som samlar in högupplösta bilder från 6 300 drönare i 125 länder. Dessa säljer man därefter vidare till organisationer och företag som t.ex. FN och Världsbanken.
I Malawi, i östra Afrika, har Globhe via drönare som tagit bilder på malaria-myggornas kläckningsplatser, bidragit till övervakningen av malaria, infektionssjukdomen som årligen dödar över 600 000 människor över hela världen.*
Drönarbilderna från Globhe kan också användas för att förebygga skogsbränder, översvämningar, bidra till hjälpinsatser vid naturkatastrofer, inspektera radiomaster etc., möjligheterna är oändliga. Företaget arbetar i den s.k. “gig-ekonomin” ungefär på samma sätt som taxiföretaget Uber, så att personer som har en drönare kan bli partners med Globhe för att dela bilder.
Helena berättar hur hon kom på idén och startade Globhe, 2015 men vi får också höra om hennes college-tid i Florida, arbete i San Diego, studier i Uppsala, kvinnor i tech-sektorn, svenskt företagsklimat, innovations-klimatet i Afrika med mera.
Helena Samsioe på LinkedIn: www.linkedin.com/in/helena-samsioe/
Globhe: https://globhe.com/
Facebook: https://www.facebook.com/Crowddroning
Instagram: https://www.instagram.com/globhedrones/
LinkedIn: htpps://www.linkedin.com/company/globhedrones/
YouTube: www.youtube.com/channel/UCS7DO563jGD52Yig5xWn_IQ
Verksamt: https://www.verksamt.se/
Vinnova: https://www.vinnova.se/
How hard can it be: https://howhardcanitbethebook.com/
Globala målen för hållbar utveckling:https://fn.se/globala-malen-for-hallbar-utveckling/
SWEA Stockholm: https://stockholm.swea.org
SWEA-poddens team i detta avsnitt:
Intervju: Anna Bril (SWEA Stockholm) och Anna Frick (SWEA Washington DC)
Redigering: Anna Bril (SWEA Stockholm)
Webbredaktör: Ann-Sofie Berg (SWEA Singapore)
*Läkare Utan Gränser
-
Vill du leva ett friskare och längre liv? Biohacking är konsten att maximera vår potential: kropp, hjärna och prestation. Med hjälp av livsstilsförändringar, piller och teknik. Om 20 år kan det finnas läkemedel som gör dig ung på nytt.
Lyssna på ett samtal mellan Martina Johansson, ingenjör och doktorand inom internmedicinska vetenskaper och Linus Peterson, ingenjör och konsult inom läkemedelsbranschen.
Vi möter också Lars Hammarström och Erik Borälv, Vinnova
Samtalet leds av Liselott Bergman
-
Vad innebär ny teknologi, digitalisering och andra samhällsförändringar för demokratins utveckling? Hur skapar vi öppna mötesplatser som tar vara på människors engagemang? Hur kan innovation utveckla demokratin?
Lyssna på Carl Heath RISE, Marcin de Kaminski, Civil Rights Defenders och Ylva Strander, Vinnova som spanar om framtidens demokrati.
Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.
-
Samverket är Sveriges första innovations- och coworkinghubb för offentlig verksamhet, just nu finansierat av Vinnova. Det är en arena där offentligt anställda kan utbyta erfarenheter och expertkunskap och bygga relationer. I podden ställer vi oss frågan om coworking kan leda till nya och bättre lösningar för offentlig verksamhet.
Gästar oss i detta avsnitt gör Kristina Althoff, strateg inom digitalisering och innovation på Statskontoret, Elisabeth Aguilera, UX-designer och Sveriges enda och första chief accessibility officer på Arbetsförmedlingen och Niklas Huss, innovations- och transformationscoach och projektledare/designer av Samverket. Samtalsledare är Sofie Andersson.
Transkribering
Ta del av podden i textformat här.
-
Carl, Lars och Katarina sammanfattar det samverkansprogram som regeringen initierade 2019 - för livslångt lärande och kompetensförsörjning. Programmet har innehållit tio arbetsgrupper från en mängd olika sektorer i samhället. Vad är det Sverige behöver, vad vill regeringen åt och vad innebär egentligen samverkan? Vad ska den leda till och hur ser vi ett ökat lärande genom det?
Avsnitt 67 är ett samtal mellan Carl Heath, Lars Lingman och Katarina Pietrzak på RISE, och i avsnittet hör du också klipp från den avslutande konferensen för samverkansprogrammet om lärande och kompetensförsörjning, Arena Livslångt Lärande, som arrangerades på uppdrag av Vinnova i maj 2022. -
Hur kan organisationer bli bättre på innovation som gör skillnad så att det inte blir projekt som rinner ut i sanden? Hur skapas en kultur som främjar nyskapande? Vilket ledarskap behövs? Och hur får man till samarbeten mellan organisationer?
Lyssna på ett samtal mellan Micco Grönholm, innovations- och varumärkesexpert, tidigare Head of Future Helsingborgs stad, och Cassandra Marshall, Vinnova.
Vi möter också Per Wadhed på Polismyndigheten.
Samtalet leds av Daniel Holmberg, Vinnova.
-
Bristen av halvledare som uppstod under pandemin kommer enligt experterna att pågå länge. Fordonsbranschen har haft rejäla problem och både Volvo och Scania har tillfälligt fått stoppa produktionen. Även mobilbranschen och egentligen alla som på något sätt bygger elektronik är drabbade. Men vad kan man göra åt det? Kan ny teknik som kvantdatorer och organisk elektronik ersätta dagens halvledarteknik och på så sätt lösa bristen?
Medverkande: Christer Svensson, professor emeritus vid Linköpings universitet, Per Delsing, professor i kvantteknologi vid Chalmers tekniska högskola, Johan Lindberg, nationell samordnare på Vinnova och Jonas Mattsson, chefredaktör för forskning & framsteg.
Programledare: Sofie Pehrsson
.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Gestaltande designmetoder, såsom spekulativ design, är viktiga verktyg för att förstå olika perspektiv och därigenom kunna hantera komplexa utmaningar. Hur kan något som kan uppfattas som lek bidra till viktiga insikter?
Lyssna till ett samtal mellan Pia McAleenan, SVID - Stiftelsen Svensk Industridesign, och Johanna Tysk, Vinnova. Vi hör också Malin Grahn Marksell, Helsingborgs stad.
Samtalet leds av Liselott Bergman, Vinnova.
-
Vi befinner oss i en digital revolution som påverkar hela samhället i grunden. Hur kan det snabba på den gröna omställningen? Och vad behöver Sverige göra för att ligga i framkant när andra länder nu storsatsar på digitalisering? Lyssna på ett samtal mellan Staffan Truvé, forskningschef på Recorded Future, och Cecilia Sjöberg, chef för Industriell utveckling på Vinnova.
Vi hör också Peter Burman, ansvarig för gruvautomation på Boliden.
Samtalet leds av Daniel Holmberg, Vinnova.
-
Darja Isaksson är sedan 2018 generaldirektör för Sveriges innovationsmyndighet. Hör hennes tankar om vad som krävs för att vi ska fortsätta rankas som ett bland världens mest innovativa länder och vilka områden som Vinnova nu kraftsamlar kring. Hon bjuder också på en spaning om systemförändrande teknik runt hörnet och sin vision för Sverige 2030.
Programmet leds av Liselott Bergman
Avsnittet spelades in 22 februari, före Rysslands invasion av Ukraina. -
Vi kan inte förutsäga framtiden – men vi kan arbeta metodiskt för att vara så redo som möjligt för den. Samuel och Leif gästas av Joakim Skog, ledare för Framtidsområden på Vinnova, som berättar om hur Vinnova jobbar för att hela tiden vara redo för vad som väntar och för att konstant utveckla sitt innovationsarbete. Hur kan ni snappa upp signaler, skapa scenarier och ta kontroll över er framtid?
Ladda ned vår guide till systematisk innovation: https://bit.ly/3sZSW9V
Besök Hello Future: https://bit.ly/3yu2XwX -
Sverige är ett av världens mest framstående länder när det gäller att producera framgångsrika startups. Vad ligger bakom och hur utvecklar vi det svenska ekosystemet för framtiden? Hur tar vi tillvara startup-bolagens innovationskraft för att möta samhällsutmaningar? Lyssna på ett samtal mellan Anne Lidgard, Vinnova, och Klementina Österberg, vd för GU Ventures.
Vi hör också Erik Gatenholm, entreprenör och medgrundare av medicinteknikbolaget BICO.
Samtalet leds av Daniel Holmberg
-
Veckans Livslångt handlar om lärande genom innovation kopplat till skolan, men nog kan det ge reflektioner även hos dig som jobbar nån helt annanstans. Där ditt rörelsemönster påverkar det du gör.
Med tekniken Internet of things eller sakernas internet, kan man mäta hur till exempel en lärare rör sig i klassrummet. I ett pilotprojekt har man undersökt hur innovativ användning av rörelsesensorer kan bidra till ökad undervisningskvalitet, och nu startar ett konkret och skalbart projekt kring hur just IoT-tekniken kan användas för att utveckla skolan och lärandet för fler. Syftet just här är förstås att elever i slutänden ska få ännu bättre möjligheter att lära.
Avsnitt 46 är ett samtal lett av Katarina Pietrzak på RISE, medverkande är Lars Lingman, chef Livslångt lärande RISE, Jan Hylén utbildningsanalytiker, Lidingöläraren Chistian Svedenkrans och Robert Ramberg, professor vid Stockholms universitet. Samtalet har tidigare sänts som en del av Innovationsveckan från SKR, Vinnova, Upphandlingsmyndigheten och DIGG. - Montre plus