Écoutez plus tard
-
Myndigheter förväntas i allt högre grad vara tillgängliga för information och e-tjänster när det passar oss. Socialtjänsten är inget undantag men än så länge är det få kommuner som erbjuder en mer digitaliserad socialtjänst.
Veckans gäst, Kalle Pettersson, är kvalitets- och utvecklingschef på socialförvaltningen i Helsingborgs stad, där de i samverkan med brukare och socialsekreterare testar och inför olika digitala lösningar. Målet är att den som har kontakt med socialtjänsten ska bli mer aktiv i kontakten. Att kunna boka tid med socialsekreteraren istället för att bli kallad, att delta i dokumentationen under mötet istället för att socialsekreteraren gör det själv och att kunna läsa sin journal på nätet. Det ska bli möjligt att bara ha en digital kontakt om man som brukare vill.
Programledare: Josefine Johansson. Producent: Ylva Mossing. -
Socialsekreterare lägger tre gånger så mycket tid på att dokumentera än de lägger på att träffa de barn och familjer de utreder. Men med hjälp av ny teknik och stöd i vad som faktiskt måste dokumenteras kan tid frigöras.
Socialtjänstpodden gästas den här veckan av Marta Nannskog, projektledare på SKL som arbetar med två regeringsuppdrag om socialtjänstens dokumentation.
Programledare: Josefine Johansson. Producent: Ylva Mossing. -
Alla vill inte ha en diagnos och går det att slippa piller? Ja, den terapeutiska erfarenheten visar det, menar Carina Håkansson som är socionom, psykoterapeut och grundare av Familjevårdsstiftelsen och Det utvidgade terapirummet.
I veckans avsnitt pratar hon och Susanna Alakoski om vardagskunskapens betydelse i förhållande till psykiatrins manualbaserade formulär som inte alltid ger svar på det viktigaste. Finns det alternativ till psykiatrins medicinska modeller och hur kan det se ut? Går det att föra klientsamtal på promenader och i till exempel stall?
Programledare: Susanna Alakoski. Producent: Ylva Mossing -
Välfärden, hur gick det till? Socialhögskolor, hur då? Sociala uppror, vilka? I veckans podd pratar Susanna Alakoski med Hans Swärd, professor i Socialt arbete Lunds Universitet, som kan allt om fattigdom då och nu.
Hans Swärd menar att fattigdom handlar om moral, relationer, politik, om ideologi, religion, psykologi. Och att fattigdom har många ansikten. Det är tiden och platsen som bestämmer dess utseende. Kan det ”sociala” löna sig?
Programledare: Susanna Alakoski. Producent: Ylva Mossing -
Vem kan bäst bedöma om ett barn ska skiljas från sina föräldrar eller inte? Är det folkvalda politiker eller utbildade socialarbetare? Är det rimligt att Sverige är det enda land i världen som har en konstruktion där utbildade socialsekreterare och deras chefer arbetar på delegation av en politisk nämnd?
I denna veckas podd inspireras Camilla Sköld och Josefine Johansson av det nordiska frukostseminarium om politikerinflytande i individärenden som Akademikerförbundet SSR var medarrangör till, där representanter från våra grannländer presenterade hur beslutsfattande vid omhändertagande av barn går till. Hur påverkar det socionomer och socialchefers profession att bli överprövade av outbildade lekmän? -
Socialtjänstpodden gästas denna gång av Sabina Wikgren Orstam från Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Den myndighet som ansvarar för tillsynen över socialtjänsten.
I podden får du veta mer om hur tillsynen går till, hur IVO uppfattar att de blir bemötta av socialtjänsten, vilka brister och förtjänster som tillsynen visar och hur myndigheten jobbar för att vidareutveckla det egna arbetet.