Joué
-
In deze aflevering een gesprek met imam Yassin Elforkani van de Blauwe Moskee in Amsterdam. Al jaren is hij een van de meest belangrijke én meest controversiële stemmen als het gaat om het islamdebat in Nederland. Het Parool noemt hem ongrijpbaar, omdat hij vijanden maakt onder radicale moslims als hij zich uitspreekt tegen salafisme en radicalisering, maar hij maakt ook vijanden onder politici door te pleiten voor het strafbaarstellen van het beledigen van de profeet Mohammed. Daarnaast is hij vaak ingehuurd door de overheid als radicaliseringsexpert.
Hoe kijkt Elforkani, als imam en theoloog, naar jihadisten die hun aanslagen met Koranverzen onderbouwen? Hoe kan je radicalisering tegengaan? En moet er een moderne, Europese vorm van islam komen?
David Boogerd gaat daarover in gesprek met imam Yassin Elforkani en vaste gast en theoloog Stefan Paas. -
In deze aflevering een gesprek met de nieuwe Theoloog des Vaderlands Almatine Leene, oftewel de vrouw die volgens de NRC 'in stilte het patriarchaat sloopt'. De afgelopen 16 jaar woonde Almatine in Zuid-Afrika, een paar weken na haar terugkomst in Nederland werd ze gelijk aangewezen als Theoloog des Vaderlands. En dat is extra bijzonder omdat Almatine afkomstig is uit een kerkgenootschap waar vrouwen niet predikant mochten zijn. Zelf kwam ze door haar studie en haar promotieonderzoek tot een andere conclusie. En mede door dat onderzoek is het kerkgenootschap overstag: vrouwen mogen wél dominee worden, en Almatine is de eerste.
Maar waarom zou je als geëmancipeerde vrouw nog onderdeel willen zijn van zo'n ongeschijnlijk vrouwonvriendelijke religie? En is de verbeterde positie van de vrouw in de kerk niet vooral te danken aan secularisatie in plaats van het geloof of de Bijbel zelf?
David Boogerd gaat daarover in gesprek met Almatine Leene en vaste gast en voormalige Theoloog des Vaderlands: Stefan Paas. -
We hebben nu ruim een half jaar te maken met dat ellendige corona-virus, en dat zal voorlopig ook nog wel even zo blijven. Maar wat doen rampen eigenlijk met een samenleving? Lotte Jensen is historicus en doet onderzoek naar hoe wij als samenleving omgingen met de rampen van het verleden. Wat is de impact op onze identiteit, en welke rol speelt religie en zingeving bij het verwerken van een ramp? Lotte Jensen duikt daarvoor in allerlei oude interessante teksten, iets wat theoloog Stefan Paas ook nog wel eens wil doen in deze podcast.
Met beide gasten neemt David Boogerd een een ouderwetse duik in de geschiedenis dus.
Lotte Jensen is hoogleraar Nederlandse literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Stefan Paas is hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Theologische Universiteit Kampen.