エピソード
-
Yahya Hassan var blot 18 år gammel, da han debuterede med sin sensationelle digtsamling. Hans poesi, karismatiske personlighed og fandenivoldske attitude gjorde ham til katalysator for debatten om integration. Men livet som superstjerne blev vendt til kriminalitet, fængselsdomme og indlæggelser.
I bogen "Familien Hassan" fortæller hans mor og søskende nu deres fælles barske historie. Men hjælper den os til at forstå Yahya Hassan? Er det ligskænderi at spinde mere guld på digterens tragiske skæbne? Og hvad bidrager bogen med i integrationsdebatten?
Medvirkende: Mikkel Bruun Zangenberg, litteraturkritiker og Ali Aminali, socialrådgiver og journalist.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Gustav Hagild og Nanna Sloth Skardhamar.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Den tidligere vinder af Den store bagedyst Tobias Hamann og hans kæreste Patricia Thyberg er velhavende influencere og forældre in spe. De har købt en strandvejsvilla, som skal gennemrenoveres inden fødslen og inden for budget. Lad kaoset begynde!
Men hvorfor er vi så nysgerrige efter at se, hvordan kendte mennesker indretter sig? Hvad siger manglen på kaos om deres privilegieblindhed? Og er det her årets mest intetsigende realityserie?
Vært: Mathias Hammer.
Medvirkende: Julia Lahme, trendforsker og kommunikationsekspert samt Jakob Steen Olsen, kulturjournalist ved Berlingske.
Redaktion: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør: Hanne Barslund. -
エピソードを見逃しましたか?
-
Forfatter Eva Tinds nye roman "Min Kim" er et lige dele følsomt og harmdirrende kampskrift om adoptionens dilemmaer, faldgruber og forbrydelser. Og mens den offentlige debat raser, er Eva Tinds konklusion klar: At blive adopteret er et overgreb, man som barn bliver udsat for, ikke hvem man er.
Men er romanens system- og institutionskritik berettiget eller unødigt vred? Formår "Min Kim" at give læserne et følelsesmæssigt og faktuelt indblik i adoptionens konsekvenser? Og behøver romanen virkelig være 413 sider lang?
Medvirkende: Malene Choi, filminstruktør, og Anne Sophia Hermansen, kulturkommentator og anmelder ved Weekendavisen.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør: Hanne Barslund. -
De døde vækkes til live i Frederiksborg Slots særudstilling "Forglem mig ej. Liv. Død. Længsel.". Samlingen af livs- og dødsmasker, gipsafstøbninger af kendte afdøde personers ansigter, giver mulighed for at kigge Johannes V. Jensen dybt i øjnene, bese skægrester hos Holger Drachmann eller samtale med Karen Blixen.
Men hvad fortæller udstillingen om vores forhold til døden og savnet? Og er masker, malerier, voksfigurer og artefakter fra afdøde mest fascinerende, gåsehudsfremkaldende eller makabre?
Vært: Mathias Hammer.
Medvirkende: Helle Fagralid, kunsthistoriker og skuespiller samt Pernille Østrem, sognepræst i Stefanskirken.
I redaktionen: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Vandet stiger. Danmark oversvømmes. Landet må lukkes ned, og danskerne skal evakueres. Det er omstændighederne i TV2's nye serie, "Familier som vores", der undersøger, hvad der sker med os, når katastrofen rammer.
"Familier som vores" er stjerneinstruktøren Thomas Vinterbergs første TV-serie. Og han slår et stort brød op med et væld af statister og landets bedste skuespillere. Men er der krummer nok i historien til syv episoder? Og er det kun en tåbe, som ikke frygter havet, eller er Vinterbergs dystopi simpelthen for langt ude?
Medvirkende: Maria Månson, filmekspert og -anmelder ved What2Watch, og Thøger Kirk, klimajournalist og TV-vært på klimamagasinet Jorden kalder.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Gustav Hagild og Nanna Sloth Skardhamar.
Redaktør: Hanne Barslund. -
"Alle vil slikke pik på en vinder". Det konstaterer den skruppelløse advokat Roy Cohn, da han tager en ung og ambitiøs Donald Trump under sine vinger i 1970'erne.
Den iransk-danske filminstruktør Ali Abbasi har lavet en opsigtsvækkende spillefilm om Donald Trumps vej mod toppen af New Yorks ejendomshierarki og hans kyniske verdens- og virkelighedsopfattelse. Filmen "The Apprentice" som har premiere i biografer landet over i dag, har allerede mødt massiv kritik af Donald Trump selv.
Er det her året mest medrivende film? Og er beskrivelsen af præsidentkandidaten som Cohn's lærling en bombe under den verserende valgkamp?
Vært: Mathias Hammer.
Medvirkende: Ann Lind Andersen, filmanmelder ved What to watch, og Birgitte Borup, kulturredaktør hos Berlingske og USA-kender.
I redaktionen: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør: Hanne Barslund.
Der er brugt klip fra The Apprentice Productions Ontario Inc. -
Siden 1984 har rockgruppen D-A-D været indlejret i Danmarks nationale DNA. I fredags udkom deres 40-års jubilæumsalbum 'Speed of Darkness'.
Men er de fire rockikoner ældet med ynde? Eller er Speed of Darkness slet og ret et nostalgisk trip for de halvgamle mænd, der var unge engang, men som nu kæmper med forhøjet kolesteroltal og gamle læderjakker, der ikke længere kan lynes?
Vært: Mathias Hammer.
Medvirkende: Rane Willerslev, direktør på Nationalmuseet. Og Anders Bøtter, vært på Radio IIII programmet 'Portrætalbum' og 'Sort Søndag' på P6 Beat.
I redaktionen: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Som en tyv i natten smed forlaget People's i tirsdags en bombe i det danske kulturlandskab. I al hemmelighed har kulturskribenten og influenceren Katherine Diez skrevet selvbiografien "I egen barm".
I den fortæller Diez om alt det, som førte frem til afsløringen af, at hun har plagieret og det samtidige brud med kæresten Adam Price i begyndelsen af 2024. Folkedomstolen var nådesløs. Men nu er hun tilbage med sin egen historie.
'I egen barm' er saftig og barsk læsning. Men er bogen et forsøg på at få tilgivelse eller at få hævn? Og er Diez overhovedet en god forfatter?
Vært: Mathias Hammer.
Medvirkende: Ditte Okman, sladderekspert og vært på podcasten "Det vi taler om" på Podimo, samt Bodil Skovgaard Nielsen, journalist og litteraturanmelder ved Dagbladet Information.
I redaktionen: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør Hanne Barslund. -
Hvem kender familiens hemmeligheder bedre end stuepigen, som har lyttet ved dørene og hørt om utroskab, druk og lyssky forretninger?
I en nyfortolkning af Henrik Ibsens skuespil 'Gengangere' sætter Husets Teater og Odense Teater stuepigen Regine i centrum, når familiære skeletter og arvelige traumer vælter ud af skabene.Men er det forfriskende at se det fra pigen på gulvets perspektiv? Og hvorfor er vi så optagede af hemmeligheder og af at bryde både den tredje og fjerde væg for at sandhederne kan vælte ud over os?
Vært: Mathias Hammer.
Medvirkende: Sanne Cigale Benmouyal, vært på podcasten Hemmeligheder, samt Line Kirsten Nikolajsen, teateranmelder på podcasten Den 4. væg.
I redaktionen: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør: Hanne Barslund. -
I tyske Joachim A. Langs film "Føreren og forføreren" indtager Adolf Hitlers fortrolige og højt skattede propagandaminister Joseph Goebbels hovedrollen som den sande forfører, hvis indpakning af Føreren sikrede en langvarig folkelig opbakning til krigsførelse, jødehad og tro på Det Tredje Riges fortræffeligheder.
Men hvor tæt på sandheden, historisk og menneskeligt, er Langs portrætter af nazisternes topfolk? Og lærer filmen os at beundre eller frygte propagandaens magt?
Medvirkende: Adam Holm, historiker og vært på P1-programmet "Kampen om historien" samt Lawand Hiwa Namo, politisk kommentator for TV 2 News og tidligere taleskriver.
Vært: Mathias Hammer.
Redaktør: Hanne Barslund.
I redaktionen: Gustav Hagild og Nanna Sloth Skardhamar. -
Fængselsbetjenten Eva står pludselig ansigt til ansigt med sin søns morder i en afdeling for de mest hårdkogte kriminelle. Instruktøren Gustav Möllers nye fængselsdrama 'Vogter' har premiere i danske biografer i dag.
Men hvad kan vi lære af en feel bad-film, hvor alle er skurke og hvor lyset er fraværende? Er miljøet i de danske fængsler virkelig så barskt og ubehageligt for ind- og ansatte? Og hvad betyder det i så fald for fængslets fremtid i Danmark?
Medvirkende: Peter Scharff Smith, professor ved Institut for kriminologi og retssociologi ved Oslo Universitet samt Jacob Ludvigsen, filmredaktør ved Soundvenue.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Det moderne gennembrud i slutningen af 1800-tallet blev også et gennembrud for en generation af kvindelige billedkunstnere. Men deres malerier blev i stor stil ignoreret og efterfølgende glemt.
I København har både Statens Museum for Kunst og Den Hirschsprungske Samling netop slået dørene op til hver deres særudstilling, der fortæller historien om Skandinaviens glemte kvindelige kunstnere omkring år 1900.
Men formår udstillingerne at vise, hvad vi er gået glip af ved at have vendt blikket bort fra de kvindelige kunstnere? Og er det en gevinst eller et gigantisk selvmål, at to så identiske udstillinger vises nøjagtigt samtidig på to museer, der ligger dør om dør i det centrale København?
Medvirkende: Bente Scavenius, forfatter og kunsthistoriker samt Emma Paaske, historiker og podcastvært.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Hvis Bibelens ord virkelig er Guds ord, risikerer mange af os nok snarlig fortabelse. I dobbeltbiografien "De fortabte sønner" skriver brødrene Andreas og Sune Gylling Æbelø om at være homoseksuelle i et indremissionsk miljø i Vestjylland, der betragtede det som en sygdom, der skulle kureres.
Men formår bogen at være andet og mere end et kulørt vindue ind til de offentligt kendte brødres privatliv? Hvilket indblik får vi i landets konservativt religiøse kredse? Og hvorfor pokker er homoseksualitet og indremission så sprængfarlig en cocktail?
Medvirkende: Marie Høgh, sognepræst i Skt. Nikolai Kirke i Holbæk og Jakob Steen Olsen, kulturkommentator på Berlingske.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Gustav Hagild og Nanna Sloth Skardhamar.
Redaktør: Hanne Barslund. -
I 2016 faldt hele Danmark pladask for en gruppe rapkæftede teenage-piger fra den københavnske vestegn, som med kunstige negle og natlige fester gav janteloven og det danske parcelhusliv en fuckfinger.
Men i serien "Prinsesser fra blokken - otte år senere" har dokumentarist Eva Marie Rødbro genbesøgt fire af hovedpersonerne, der i mellemtiden er blevet voksne kvinder og kæmper med alkohol- og stofmisbrug, ensomhed og at finde et ståsted i tilværelsen.
Hvad fortæller dokumentarserien om løftet om social mobilitet i 2024? Hvorfor kan vi ikke lade være med at se med når det handler om stoffer, fest og dårligdom? Og hvorfor er de ukonventionelle piger så uimodståelige?
Medvirkende: Ditte Okman, journalist og vært på podcastene "Det vi taler om" og "Grebet af Gift ved første blik".
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Den nye spillefilm 'Bønderne' er stykket sammen af 130.000 unikke oliemalerier og skildrer livet i en ludfattig polsk landsby omkring forrige århundredeskifte.
Filmskaberne fik i 2017 stor succes med 'Loving Vincent' om maleren Vincent van Gogh, som var den første oliemalede spillefilm. Og nu forsøger de altså at gentage succesen.
Men hvorfor er fortællingen så sentimental? Lærer filmen os noget om det Østeuropa, vi i stigende grad bliver konfronteret med? Og hvorfor pokker har skaberne igen valgt at filmen skulle males i olie?
Medvirkende: Maria Månson, filmjournalist og -anmelder på podcasten What2Watch samt Vibe Termansen, forfatter og cand.mag. i historie og østeuropastudier.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Nanna Sloth Skardhamar og Gustav Hagild.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Den 2. august ville den amerikanske forfatter James Baldwin være fyldt 100 år. Herhjemme bliver det markeret med udgivelsen af Baldwins roman "Hvis Beale Street kunne tale" fra 1974, der for første gang er udkommet på dansk.
James Baldwins romaner bliver kaldt moderne klassikere. Men er "Beale Street" stadig relevant et halvt århundrede efter, den udkom? Og er kærlighed i et raceopdelt USA verdensklasse-litteratur eller blot én ungdomsroman blandt mange?
Medvirkende: Prince Henry, sociolog, debattør og programplanlægger ved Det Kongelige Teater. Og Klaus Rothstein, litteraturkritiker ved Weekendavisen.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Gustav Hagild og Nanna Sloth Skardhamar.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Endnu en gang raser fodboldfeberen, og tirsdag aften spillede Danmark sig videre til ottendedelsfinalen ved EM.
Onde tunger vil mene, at landstræner Kasper Hjulmand er eksponent for en indstilling til fodbold, som handler mere om rundkredspædagogik og 'meningsfulde relationer' end om at vinde.
Men er kritikken af ham korrekt? Afspejler Kasper Hjulmands fodboldfilosofi virkelig den danske folkesjæl? Og er det grunden til, at vi aldrig for alvor spiller godt?
Medvirkende: Sørine Gotfredsen, sognepræst, en del af P1's 'Damerne først' og tidligere sportsjournalist, og Signe Amtoft podcast- og radiovært og tidligere fodboldvært.
Vært: Mathias Hammer.
Redaktør: Hanne Barslund.
I redaktionen: Nanna Sloth og Gustav Hagild. -
Navnet André Rieu er måske ukendt for mange, men siden 1987 har den hollandske violinist turneret verden rundt med sit The Johann Strauss Orchestra og pastelfarvede kitsch-univers.
I sidste uge spillede Rieu og orkestret to fyldte koncerter i henholdsvis Boxen i Herning og Royal Arena i København.
Skal det siges som det er: Manden er stereotyp og klichéfyldt? Eller er det på tide at snobberne stiger ned fra deres høje hest og anerkender André Rieu som en folkeforfører?
Medvirkende: Kim Sjøgren, entertainer og violinist, og Frederik Cilius, klarinettist og skuespiller.
Vært: Mathias Hammer.
Redaktør: Hanne Barslund.
I redaktionen: Gustav Hagild og Nanna Sloth. -
'En domkirke af et værk'. Således beskrives Naser Khaders nye bog 'Vejen - fra koranskole til folkekirke'.
Khader bertter om sin rejse fra at være praktiserende muslim til det kristne præstestudie. Han erklærer islam for kategorisk udemokratisk og apostlen Paulus den vigtigste tænker i verdenshistorien.
Men hvorfor har den ikke vakt mere debat? Kommer hans ideer ud over rampen? Og er bogen andet end et forsøg på at vende tilbage til offentligheden med oprejst pande?
Medvirkende: Anna Thygesen, kommunikationsekspert og direktør i WeDoCommunication. Og Mikkel Bruun Zangenberg, litteraturkritiker ved Frihedsbrevet.
Vært: Gustav Hagild.
I redaktionen: Nanna Sloth.
Redaktør: Hanne Barslund. -
Lygtepæle, gader og stræder i hele landet er indhyllet i mere eller mindre iøjefaldende og stuerene valgplakater forud for Europaparlamentsvalget på søndag.
Men bør vi forbyde den uæstetiske overplastring af det offentlige rum? Eller skal vi juble over, at plakaterne gør demokratiet visuelt kulørt? Og er der mon nogle æstetiske perler iblandt?
Medvirkende: Maya Tekeli, journalist og radiovært, og Steffen Hjaltelin, politisk kommentator og tidligere rådgiver og kampagneleder for Venstre.
Vært: Mathias Hammer.
I redaktionen: Nanna Sloth og Gustav Hagild.
Redaktør: Hanne Barslund. - もっと表示する