エピソード

  • Ο Γιώργος Ιατρού είναι τρία πράγματα σε ένα: είναι βαρύτονος, είναι drag persona και είναι ο εαυτός του. Με τον τελευταίο από τους τρεις, κάνουμε μία συζήτηση με αφορμή την παράσταση «A Piece of Me…» που ανεβαίνει στο Μουσείο Μαρία Κάλλας για μία και μόνο ημέρα.

    Ο Γιώργος Ιατρού είναι βαρύτονος, με θητεία σε σημαντικά θέατρα της Ευρώπης κι ένα ευρύ ρεπερτόριο στην όπερα. Την drag περσόνα Νίνα Νάη τη δημιούργησε το 2018 και είναι η πρώτη drag βαρύτονος με την οποία, μεταξύ άλλων, ταξίδεψε στην Ευρώπη ως drag Τειρεσίας στις Βάκχες και επαινέθηκε από τους New York Times για την ερμηνεία του.

  • Κι έρχεται αυτή η περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας που αν και φυσιολογική και αναμενόμενη, όλα αρχίζουν να φαίνονται διαφορετικά. Και δεν είναι άλλη από την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης . Όσο τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, τόσο ο οργανισμός αλλά και οι λειτουργίες μιας γυναίκας αλλάζουν.

    Τα συμπτώματα που βιώνει μια γυναίκα σε αυτή τη φάση της ζωής της είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά και μπορεί να της απορρυθμίσουν την καθημερινότητα.

    Στο 37o επεισόδιο του Podcast Health Bites συζητάμε με την Μαρίνα Πόγκα για τη σημασία της σωστής διατροφής κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση και πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει τόσο στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων αλλά και στη γενικότερη ευεξία.

    O κ. Μαρίνα Πόγκα είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής.

  • エピソードを見逃しましたか?

    フィードを更新するにはここをクリックしてください。

  • Στο 146ο podcast της στήλης Business & Marketing Tips της Athens Voice με τίτλο «6 στρατηγικές εμπνευσμένες από το σκάκι» θα δούμε 6 επιχειρηματικές στρατηγικές ανάπτυξης, εμπνευσμένες από τα 6 κομμάτια σκακιού (στρατιώτες, ίπποι, αξιωματικοί, πύργοι, βασίλισσα, βασιλιάς). Δεν σας κρύβω ότι το σκάκι μου αρέσει. Οι βαριάντες, οι διανοητικές ασκήσεις που κρατάνε το μυαλό κοφτερό, οι άπειρες πιθανότητες, οι απροσδόκητες κινήσεις, η παγκόσμια γλώσσα του παιχνιδιού, η στρατηγική που υπάρχει σε κάθε αγώνα σκακιού, και πολλά ακόμη, με έκαναν να το αγαπήσω μικρός, και να μάθω πολλά από αυτό μεγάλος.

    Φυσικά, δεν διανοήθηκα ότι θα μπορούσα ποτέ να γίνω… Gary Kasparov ή Magnus Carlsen (σκακιστές που μπορούν να σκεφτούν τις επόμενες 15 με 20 κινήσεις τους) και έτσι η σχέση μου με το υπέροχο αυτό παιχνίδι, από κάποια ηλικία και μετά, περιορίστηκε στις διδαχές που πήρα από αυτό σε σχέση με τη στρατηγική επιχειρήσεων.

  • Έξυπνη, όμορφη, ατακαδόρισσα, με πολλή ενέργεια, διάθεση και χιούμορ. Αυτό ακριβώς που βλέπετε στην τηλεόραση, αυτό είναι η Geneviev. Ήρθε στο studio της Athens Voice και μίλησε για τα πάντα. Την τηλεοπτική της εμπειρία, τα project που λάτρεψε και ανέδειξε (GNTM, Asia Express, First Dates) πώς είναι σαν μαμά, πώς αντιμετώπισε/-ζει τη δυσλεξία. Υπάρχει φιλία στην τηλεόραση; Τι είναι για εκείνη το First Dates; Τι μουσική ακούει; Ποιο νησί τής έκλεψε την καρδιά; Άκουσε όλα αυτά και άλλα πολλά με ένα κλικ. Gen, θέλουμε να γίνουμε φίλοι σου.

  • Ο Αλέξανδρος Πατσιφάς βαφτίζει τον Άγγελο Σφακιανάκη παραγωγό. Η δημιουργία του πρώτου δίσκου της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Η αξέχαστη συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου στο Παλαί Ντε Σπορ, «20 χρόνια μετά», της γενιάς του 114. Το εγκάρδιο τραπέζωμα που ακολούθησε. Ο Νίκος Παπάζογλου τραγουδάει «Θα σπάσω Κούπες». Η Ελευθερία χορεύει. Η μεταβίβαση του τραγουδιού. Η ηχογράφηση. Η ολοκλήρωση του δίσκου. Η επιτυχία. Οι επανεκτελέσεις και οι διασκευές. Δεν ξεχνώ τον Νίκο…

  • Στο νέο επεισόδιο του Μπούκλα 99, η Νεφέλη σχολιάζει τις αποκαλύψεις για τα Τέμπη, την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης και τις πολιτικές κωλοτούμπες που ακολούθησαν. Αναλύει την ίδρυση της Συγκοινωνιακής Αστυνομίας και πώς αυτή εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του κράτους. Τέλος, ανοίγει ένα ιδιαίτερο debate: γιατί οι ερωτικές ταινίες δεν βγάζουν ποτέ πραγματικό νόημα; Όλα αυτά, με τον απαραίτητο σαρκασμό και τις πιο καυστικές ατάκες!

    Εισιτήρια για την παράσταση: https://www.ticketservices.gr/event/tgi-fridays-nefelaiko-dikastirio/

  • Στο 23ο επεισόδιο του Podcast της Athens Voice «Μετακινήσου αλλιώς», καλεσμένος του Μάνου Χαραλαμπάκη, είναι ο δημοφιλής και πολύ αγαπητός συγγραφέας σε Ελλάδα και εξωτερικό Πέτρος Μάρκαρης. Αφορμή για τη συζήτηση είναι το βιβλίο του «Η Αθήνα της μιας διαδρομής» που πρόσφατα επανεκδόθηκε (εκδόσεις Κείμενα) και μέσα απ’ αυτό μας ξεναγεί στην Πρωτεύουσα και τις συνοικίες της κάνοντας την διαδρομή «Πειραιά-Κηφισιά» με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Ο Πέτρος Μάρκαρης εξηγεί πώς μέσα από τη διαδρομή του ηλεκτρικού Πειραιάς-Κηφισιά παρατηρεί την κοινωνική διαστρωμάτωση της Αθήνας «περνώντας από τις μικροαστικές συνοικίες μέχρι τις αστικές και από εκεί στη μεγαλοαστική Κηφισιά. Αυτή η διαδρομή με ώθησε να εξερευνήσω τις συνοικίες αυτές μία προς μία. Όλες».

    Επισημαίνει ακόμη πόσο σημαντικό είναι να περπατάμε στην Αθήνα ή να συνδυάζουμε περπάτημα και τη μετακίνηση με ηλεκτρικό για να γνωρίσουμε την Πρωτεύουσα. «Δρόμο δρόμο τις περπατάω τις πόλεις. Μόνο περιπατητικά γνωρίζεις τις πόλεις. Όταν περπατάς μέσα στην πόλη, η πόλη έρχεται σε σένα. Δεν πας εσύ στην πόλη. Αν περπατήσεις κι έρθει η πόλη σε σένα θα δεις και θα ανακαλύψεις πτυχές, τις οποίες δεν φανταζόσουνα». Γι’ αυτό προτρέπει τους Αθηναίους να…«σταματήσουν να παίρνουν το αυτοκίνητο για να πάνε μέχρι το καφενείο. Να περπατούν. Υπάρχουν εξαιρετικές συνοικίες που μπορούν να χαρούν στην Αθήνα». Πρέπει, λέει, να ανακαλύψουμε ως κάτοικοι της Αθήνας, ως πολίτες της, τις ωραίες πλευρές της που μας είναι άγνωστες. Είμαστε πολίτες μίας πόλης την οποία με τα αυτοκίνητα καθημερινά την προσπερνάμε, δεν τη ζούμε».

    Ακόμη καυτηριάζει το πάθος των Αθηναίων για το αυτοκίνητο υπογραμμίζοντας ότι ένας λόγος που τους κάνει να βρίσκουν μία επιπλέον δικαιολογία γι’ αυτό το πάθος είναι ο κακοσυντηρημένος ηλεκτρικός σιδηρόδρομος. Υπερασπίζεται δε τη Βιώσιμη Κινητικότητα λέγοντας πόσο θα βοηθούσε «αν ο Δήμος ή το Δημόσιο είχαν φτιάξει ποδηλατόδρομους ώστε να χρησιμοποιούνται περισσότερα ποδήλατα στη μετακίνηση».

  • Το βράδυ της 29ης Οκτωβρίου 2007 ένα πλαστικό κοντέινερ, σαν αυτά που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση και μετακόμιση, επέπλεε στον κόλπο του Γκάλβεστον στο Τέξας. Ο ψάρας που το συνέλεξε στη βάρκα του κάλεσε την αστυνομία, όταν είδε ότι μέσα ήταν ένα παιδικό παπουτσάκι και τυλιγμένο σε σακούλες σκουπιδιών ήταν κάτι που έμοιαζε με πτώμα. Ο ιατροδικαστής που το εξέτασε αποφάνθηκε ότι επρόκειτο για πτώμα κοριτσιού 2-5 ετών που στο κρανίο έφερε τρία κατάγματα. Η έρευνα συνεχίστηκε ως υπόθεση ανθρωποκτονίας. Η έκταση των τραυματισμών ήταν τόσο μεγάλη, όση θα ήταν αν το κορίτσι είχε πέσει από ταράτσα. Δεν υπήρχαν στοιχεία για προσδιορισμό της ταυτότητας και ανατέθηκε σε ζωγράφο -συνεργάτη δικαστικού ανθρωπολόγου- να απεικονίσει κατά προσέγγιση την εμφάνιση του θύματος εν ζωή. Όσο το θύμα δεν είχε ταυτότητα και επειδή ήταν μικρής ηλικίας, οι αρχές το ακοκαλούσαν «Baby Grace» (μικρή Θεία Χάρη).

    Στην προσπάθειά διακρίβωσης της ταυτότητας του θύματος, η αστυνομία σύγκρινε το DNA της μικρής με το DNA γνωστών εξαφανισμένων κοριτσιών της ίδιας ηλικίας (μέχρι και της Μαντλίν ΜακΚαν που είχε απαχθεί πρόσφατα στην Πορτογαλία και η υπόθεση είχε προβληθεί διεθνώς). Παράλληλα έδωσε πολύ μεγάλη δημοσιότητα μέσω της τηλεόρασης, προβάλλοντας το σκίτσο της «Baby Grace» σε όλα τα εθνικά δίκτυα. Μέσα σε τρεις μέρες αναγνωρίστηκε από τη γιαγιά της -από τη μεριά του πατέρα της- που ανέφερε στις αρχές ότι το σκίτσο έμοιαζε με την εγγονή της, Ράιλι Ανν Σόγιερς. Η εξέταση DNA επιβεβαίωσε αργότερα, στις 30 Νοεμβρίου 2007, ότι πράγματι τα λείψανα ήταν του παιδιού, όπως είχαν ήδη υποψιαστεί οι αρχές από τα λεγόμενα της γιαγιάς της Ράιλι.

    Ήταν καλή μαθήτρια, αλλά μετά την εγκυμοσύνη οι βαθμοί της άρχισαν να πέφτουν. Το σχολείο, όπως πολλά σχολεία στις ΗΠΑ, είχε υιοθετήσει ένα πρόγραμμα (ονομάζεται GRADS) για έγκυες μαθήτριες και τους φίλους τους. Η Τρένορ και ο Σόγιερς εγγράφηκαν και οι δύο και έμαθαν βασικές γονικές δεξιότητες -η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα υποστήριξης για τις έγκυες έφηβες και τους φίλους τους, ώστε να παραμείνουν στο σχολείο.

    Υπόθεση: Baby Grace

    Συντελεστές
    Έρευνα - Κείμενο: Μιμή Φιλιππίδη
    Αφήγηση, Sound design, Ηχοληψία: Δάφνη Γερογιάννη


  • Το εβδομαδιαίο podcast από τη Μανίνα Ζουμπουλάκη και την Ελένη Ψυχούλη με θέματα που αφορούν τις γυναίκες ηλικίας 40+.

    Τι αλλάζει όσο μεγαλώνεις, στο σώμα, στο μυαλό, στην ψυχή, στις ερωτικές-συζυγικές σχέσεις, στις φιλίες, στις σχέσεις με τα παιδιά σου, στις δουλειές, τις δραστηριότητες, τα χόμπι, τον τρόπο που κοιμάσαι, τρως, διασκεδάζεις, ντύνεσαι, βάφεσαι, χτενίζεσαι, κοινωνικοποιείσαι...

    Όλα αυτά και περισσότερα συζητιούνται με χιούμορ, αισιοδοξία και ανεβαστική διάθεση κάθε εβδομάδα στο Podcast 40+ από τις δύο δημοφιλείς συγγραφείς και δημοσιογράφους.

    Στο σημερινό επεισόδιο μιλούν για την κακοποίηση και τα είδη της. Πράγματα που ακούς ή νιώθεις στην καθημερινότητά σου και είναι κακοποιητικά. Πώς μπορούμε να αντιδράσουμε σε όλα αυτά;

  • Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα θέμα που ειδικά στην εποχή μας όλοι έχουμε αντιμετωπίσει: πώς να αντέχουμε όταν όλα γύρω μας φαίνονται αβέβαια. Αν σας αγχώνει η αβεβαιότητα, θα μοιραστώ επτά τρόπους για να την αντιμετωπίσετε και να πορευτείτε με σιγουριά:

    Αποδεχτείτε ότι η αβεβαιότητα είναι μέρος της ζωής. Το πρώτο μεγάλο βήμα είναι η αποδοχή: ακόμα κι αν οι αλλαγές σας ταράζουν, γιατί έρχονται απότομα και είναι έξω από τον έλεγχό σας, είναι καλύτερα να τις δεχτείτε και να μην προσπαθείτε να τις ανατρέψετε ή να τις αγνοήσετε γιατί έτσι δεν σπαταλάτε πολύτιμη ενέργεια προσπαθώντας να προβλέψετε ή να καθορίσετε το μέλλον.Εστιαστείτε σε ό,τι μπορείτε να ελέγξετε. Αντί να αγχώνεστε για όσα δεν μπορείτε να αλλάξετε, επικεντρωθείτε σε όσα είναι στο χέρι σας. Ασχοληθείτε με την καθημερινότητά σας, υιοθετείστε κάποιες καλές καθημερινές συνήθειες, οργανώστε τη δουλειά σας, κάντε πράγματα που αγαπάτε, γιατί όλα αυτά θα σας φτιάχνουν την διάθεση και θα μειώνουν την ανησυχία σας.Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στο «εδώ και τώρα». Η αβεβαιότητα συνήθως τροφοδοτείται από σκέψεις ανησυχίας για το μέλλον. Όταν σας έρχονται τέτοιες σκέψεις, παρατηρήστε τα συναισθήματά σας και δοκιμάστε να φέρνετε το μυαλό σας πάλι στο παρόν και σ’ αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγμή. Θα σας βοηθήσει πολύ να πάρετε και μερικές βαθιές ανάσες, γιατί η καλή οξυγόνωση θα σας ηρεμήσει.Αντιμετωπίστε τις απρόσμενες αλλαγές με ευελιξία. Η εμπειρία έχει δείξει πως η ζωή συχνά απαιτεί να προσαρμοζόμαστε. Ένας πολύ θετικός τρόπος είναι αντί να βλέπετε τις αλλαγές σαν απειλές, να τις δείτε σαν ευκαιρίες για εξέλιξη και ανάπτυξη. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι μπορώ να μάθω από αυτή την κατάσταση; Πώς είναι ο καλύτερος τρόπος για να την αντιμετωπίσω;»Διατηρείστε τις καθημερινές σας ρουτίνες. Σε περιόδους αβεβαιότητας, η σταθερότητα γίνεται καταφύγιο, γι' αυτό μείνετε σε καθημερινές συνήθειες που σας βοηθούν να νιώθετε ασφάλεια. Ακόμη και απλά πράγματα, όπως ο πρωινός σας καφές, το συγύρισμα του σπιτιού, ή το περπάτημα το απόγευμα θα σας φέρουν ηρεμία.Αναζητήστε υποστήριξη. Όταν νιώθετε αβεβαιότητα και ανασφάλεια, μιλήστε με αγαπημένους φίλους ή συγγενείς που εμπιστεύεστε και νιώθετε καλύτερα όταν επικοινωνείτε μαζί τους, ή απευθυνθείτε σ’ έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας, κουβεντιάστε, ζητήστε τη γνώμη τους, γιατί η ανθρώπινη επαφή μειώνει το άγχος της αβεβαιότητας.Υιοθετείστε μια στάση ελπίδας και αισιοδοξίας. Θυμηθείτε ότι ποτέ δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, αλλά και ότι πάντα, οι περισσότερες δυσκολίες είναι προσωρινές. Για να μπείτε στην ενέργεια της αισιοδοξίας, νιώστε ευγνωμοσύνη για τα καλά της ζωής σας και φροντίστε να κάνετε μικρά θετικά πράγματα κάθε μέρα. Η ελπίδα είναι η μεγάλη σας κινητήρια δύναμη για να αντέχετε ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές.
  • Η Νεφέλη συζητάει με την Πάμαιρη Αφεντάκη για το πώς ξεκίνησε να ασχολείται με τα σόσιαλ μίντια, την πυγμαχία, για το mukbang, το body positivity, τα κιλά που έβαλε και έπρεπε να χάσει, για τα υπερφαγικά επεισόδια, για το κοινό που την παρακολουθεί, για τους γονείς της, το γιατί έφυγε από το σπίτι, τον δεύτερη γάμο των γονιών της, τις σχέσεις που είχε, τον σεξουαλικό της προσανατολισμό, για τα σόσιαλ μίντια, τους creator που δεν χωνεύει και την ευγένεια που δεν υπάρχει πλέον.

  • Tα podcasts «Marketing & Business Tips» με τον σύμβουλο μάρκετινγκ Θέμη Σαρανταένα είναι η στήλη που φιλοδοξεί να εμπνεύσει επιχειρηματικά, να σας δώσει ιδέες, συμβουλές αλλά και ερεθίσματα για να γίνετε καλύτεροι επαγγελματίες.

    Με απλά λόγια, χωρίς ορισμούς, με άξονα την ελληνική πραγματικότητα και πάντα με ρεαλιστική προσέγγιση ο σύμβουλος μάρκετινγκ Θέμης Σαρανταένας κάθε εβδομάδα θα αναλύει σύντομα και ένα διαφορετικό επιχειρηματικό θέμα.

    Ο σύμβουλος μάρκετινγκ Θέμης Σαρανταένας έχει 20 χρόνια εμπειρίας στο μάρκετινγκ και στη συμβουλευτική μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων & επαγγελματιών, είναι πιστοποιημένος για τα τυπικά προσόντα και τις δεξιότητες συμβουλευτικής από τον Σύνδεσμο Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος, έχει βραβευτεί ως Best Marketing Consultant στα βραβεία Franchise το 2019 & το 2021 και επιμελείται και παρουσιάζει εδώ και 7 χρόνια την τηλεοπτική εκπομπή Marketing in Practice που μεταδίδεται από 11 περιφερειακούς σταθμούς.

    Στο 145ο podcast της στήλης Business & Marketing Tips της Athens Voice με τίτλο «Μια ματιά στο τι μας επιφυλάσσει το μέλλον του μάρκετινγκ» θα ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον. To 1964, o γίγαντας της επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Ασίμοφ έδωσε μία συνέντευξη στους New York Times, όπου έκανε εικασίες για το πώς θα ήταν ο κόσμος πενήντα χρόνια μετά, το 2014. Οι προβλέψεις του; Ιδιαίτερα ακριβείς, καθώς εκτίμησε σωστά ότι οι υπολογιστές θα ήταν πανταχού παρόντες, «στην τσέπη του καθενός μας» (κινητά), ότι η πληροφορία θα ήταν άμεσα διαθέσιμη για τον καθένα μας, οπουδήποτε στον κόσμο (Ίντερνετ) και ότι τα οχήματα χωρίς οδηγούς θα ήταν στους δρόμους (σύντομα πραγματικότητα). Ωστόσο, θα σας πω κάτι. Εάν κάποιος μετέφερε τον Ασίμοφ (που απεβίωσε το 1992) στο σήμερα, και τον ρωτούσε πώς θα είναι ο κόσμος μας σε 50 χρόνια, ο συγγραφέας θα δυσκολευόταν πολύ να απαντήσει. Στο περιβάλλον αυτό, ποιος μπορεί να τολμήσει να προβλέψει το μέλλον; Εγώ! … και ας μην είμαι Ασίμοφ!

  • Ο Dr Chris, ένας από τους πιο πετυχημένους influencers της γενιάς του, που μπορείς και αλλιώς να τον πεις «Hey Google», ανάμεσα στο ιατρείο και στα events κάνει στάση στην Athens Voice και μιλάει για όλα. Πώς γνώρισε την Ελένη Φουρέιρα; Πώς αντιμετωπίζει την κριτική; Σαν κοινωνία είμαστε προοδευτικοί; Τελικά τον βοήθησε το influencing στη δουλειά; Ερωτεύεται; Όλα αυτά και όλα πολλά μπορείς να τα ακούσεις και εσύ με ένα κλικ από τη φωνή της Google.

  • Ένας Ροδίτης με πτυχίο οικονομικών που μένει στο Γουδί, γράφει τραγούδια. Είναι ο Βασίλης Καζούλης. Φτιάχνουν συγκρότημα με τον θεολόγο φίλο του. Είναι ο Ανδρέας Αργυρόπουλος. Ο θεολόγος καλεί τον Σταμάτη Σπανουδάκη για να τους πει την γνώμη του. Ο Σπανουδάκης τους συστήνει στον Άγγελο Σφακιανάκη. Έτσι ξεκινάει η περιπέτεια της ηχογράφησης της Φανής. Από το Κατηχητικό του Αγίου Θωμά στο Γουδί, στο στούντιο 111 στο Μοσχάτο. Με πολλές αναποδιές. Πολλά χρέη. Πολλά όχι. Και μια μεγάλη επιτυχία.

  • Στο νέο επεισόδιο του Μπούκλα 99, η Νεφέλη σχολιάζει τον ναζιστικό χαιρετισμό του Έλον Μασκ, τις κωλοτούμπες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα φύλα, και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του Κωνσταντίνου Τασούλα πριν την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Επίσης, αναλύει μια απόφαση-ορόσημο του ΕΔΔΑ για τα δικαιώματα των γυναικών στο γάμο, ενώ μοιράζεται σκέψεις για τις τοξικές συμπεριφορές μετά από χωρισμούς. Ένα επεισόδιο γεμάτο πολιτική αιχμή και προσωπική ενδοσκόπηση!

    Εισιτήρια για την παράσταση «Νεφελαϊκό Δικαστήριο»: www.ticketservices.gr/event/tgi-fridays-nefelaiko-dikastirio/

  • Στις 11 Φεβρουαρίου 2023, η Μπριάνα Τζάι, μια 16χρονη διεμφυλική Βρετανίδα από το Μπέρτσγουντ στη βόρεια Αγγλία μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου στο δημοτικό πάρκο Λίνιαρ. Η Μπριάνα ήταν μαθήτρια στο γυμνάσιο του Μπέρτσγουντ. Είχε γεννηθεί αγόρι και είχε την αγάπη και συμπαράσταση των γονιών της σε όλη τη διάρκεια της φυλομετάβασής της. Σύμφωνα με τους φίλους της, η Μπριάνα συχνά βοηθούσε νεότερα τρανς κορίτσια που ήθελαν ασφάλεια και νόμιμη πρόσβαση σε ορμονική θεραπεία. Ωστόσο, κατά καιρούς αντιμετώπιζε τρανσφοβική παρενόχληση και εκφοβισμό.

    Το απόγευμα της 11ης Φεβρουαρίου 2023, η Τζάι βρέθηκε με πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι σε ένα μονοπάτι στο πάρκο Λίνιαρ. Η Άμεση Δράση κλήθηκε στις 3:13 και οι διασώστες προσπάθησαν μάταια να σώσουν την ετοιμοθάνατη Μπριάνα. Στις 4:02 διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Διατάχτηκε νεκροψία για να διαπιστωθεί η αιτία θανάτου. Την επόμενη μέρα συνελήφθησαν ταυτόχρονα στα σπίτια τους η Σκάρλετ Τζέκινσον και ο Έντι Ράτκλιφ, ηλικίας 15 ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία η δολοφονία της Μπριάνα Τζάι ήταν στοχευμένη επίθεση, αλλά όπως έλεγε, «προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι συνθήκες γύρω από τον θάνατο της Μπριάνα σχετίζονται με μίσος». Ωστόσο, στις 14 Φεβρουαρίου, η αστυνομία είπε ότι ερευνούσε «προς όλες τις κατευθύνσεις, συμπεριλαμβανομένου του εάν η επίθεση ήταν έγκλημα μίσους». Στις 15 Φεβρουαρίου 2023, η εισαγγελέας είπε ότι η επίθεση στη Μπριάνα Τζάι ήταν «εξαιρετικά βάναυση και τιμωρητική». Η Τζάι είχε μαχαιρωθεί 28 φορές, στο κεφάλι, τον λαιμό, το στήθος και την πλάτη της.

    Συντελεστές
    Έρευνα - Κείμενο: Μιμή Φιλιππίδη
    Αφήγηση, Sound design, Ηχοληψία: Δάφνη Γερογιάννη

  • Καθώς είμαστε στην αρχή του χρόνου, σήμερα θα μοιραστώ πέντε προτάσεις που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε μια νέα στάση και νοοτροπία απέναντι στα πράγματα τη νέα χρονιά. Είναι επιλογές που αν τις δοκιμάσετε, θα ξεκινήσετε να ζείτε πιο χαρούμενα, πιο ανάλαφρα, ενώ παράλληλα θα αισθάνεστε καλύτερα και θα βελτιώσετε τις σχέσεις σας.

    Σταματήστε να παίρνετε προσωπικά τις αντιδράσεις και τα συναισθήματα των άλλων: Όταν κάποιος άλλος έχει θυμό, εκνευρισμό, γκρίνια —ακόμα και κοντινός δικός σας άνθρωπος— και σας μιλάει έντονα ή αγριεμένα, κάντε ένα βήμα πίσω προτού πάτε σε αντεπίθεση. Σκεφτείτε ότι ο άνθρωπος αυτός είναι σ’ αυτή την κατάσταση ΓΙΑ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ λόγους και όχι γιατί έχει κάτι μαζί σας. Δεν έχετε κανένα λόγο να το πάρετε προσωπικά και να αρχίσετε να ψάχνετε πού φταίτε εσείς και να τα βάζετε με τον εαυτό σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε την ψυχολογία του με ενσυναίσθηση και κατανόηση, και σε καμία περίπτωση να μην προσπαθήσετε να του λύσετε τα προβλήματα.Σταματήστε να κριτικάρετε τους άλλους για πράγματα που δεν ταιριάζουν με τις δικές σας αξίες ή επιλογές. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να πείσουν τους άλλους ότι έχουν δίκιο, ότι η δική τους άποψη είναι η σωστή, και να τους κάνουν να συμφωνήσουν μαζί τους; Και είναι μια τεράστια και ουτοπική σπατάλη ενέργειας γιατί κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και διαφορετικός. Και ότι είναι σημαντικό για σας δεν είναι απαραίτητα σημαντικό και για τους άλλους.Απελευθερωθείτε μια για πάντα από το παρελθόν: Αν συχνά αναπολείτε τις καλές στιγμές στο παρελθόν σαν να θέλετε να τις ξαναζήσετε στο τώρα, ή αν εστιάζετε πίσω και μετανιώνετε για τα λάθη που κάνατε, σταματήστε αμέσως. Το παρελθόν έχει περάσει, και τις αποφάσεις του τότε τις πήρατε με τα δεδομένα του τότε. Αξιοποιείστε τα μαθήματα που σας δίνουν οι παλιές λάθος επιλογές σας, και πάτε μπροστά, ευγνωμονώντας για τις καλές εμπειρίες σας και δημιουργείστε καινούργιες στο τώρα και στο μέλλον.Συνειδητοποιείστε πως την ευθύνη για τα αποτελέσματα της ζωής σας την έχετε εσείς και μόνο εσείς. Κάθε στιγμή έχετε εσείς την επιλογή για το πώς θα σκεφτείτε, πώς θα νιώσετε και πως θα αντιδράσετε σε ότι σας φέρνει η ζωή, οι συνθήκες και οι συμπεριφορές των άλλων. Διαχωρίστε τι είναι στον έλεγχό σας και τι όχι, σταματήστε να προσπαθείτε να αλλάξετε αυτά που δεν ελέγχετε και εστιαστείτε στο πώς θα είστε ο άνθρωπος που θέλετε να είστε μέσα από αυτά που σκέφτεστε, που λέτε και που κάνετε, γιατί για όλα αυτά, έχετε πάντα εσείς την επιλογή. Ό,τι κι αν συμβαίνει γύρω σας, κι ότι κι αν κάνουν οι άλλοι.Μην σταματήσετε ποτέ να βάζετε στόχους: Οι στόχοι σας είναι η κινητήρια δύναμη ζωής. Αν δεν έχετε στόχους, η ζωή θα σας πηγαίνει όπου θέλει εκείνη, ενώ όταν έχετε ξεκάθαρα ζητούμενα, μπαίνετε σ’ ένα δρόμο εξέλιξης. Και όταν κατακτάτε κάτι καινούργιο, γίνεστε εσείς κάτι περισσότερο, κάτι μεγαλύτερο, γιατί ξεπερνάτε τον μεγάλο φόβο της αλλαγής, και γίνεστε πιο σοφοί, πιο δυνατοί.
  • Σε δύο επεισόδια ο Θανάσης Δρίτσας σχολιάζει, ερμηνεύει και διαβάζει αποσπάσματα από κείμενα του σύγχρονου φιλόσοφου-κοινωνικού στοχαστή Byung Chul Han (*). Σύμφωνα με τις απόψεις του Byung Chul Han κάθε μηχανισμός, κάθε τεχνολογία της εξουσίας προτείνει τα δικά της λατρευτικά αντικείμενα τα οποία τίθενται στην υπηρεσία της υποταγής. Υλοποιούν και σταθεροποιούν την εξουσία. Το μάλιστα, το κατεξοχήν ψηφιακό λατρευτικό αντικείμενο. Ως μηχανισμός εξατομίκευσης αναλαμβάνει τη λειτουργία του ροζάριου, το οποίο είναι επίσης εύχρηστο και χειροπιαστό όπως το κινητό τηλέφωνο. Σκοπός και των δύο αντικειμένων είναι η αυτοεξέταση και ο αυτοέλεγχος. Η εξουσία αυξάνει την αποτελεσματικότητά της αναθέτοντας την επιτήρηση στον καθένα ξεχωριστά. Το like είναι το ψηφιακό αμήν. Κάθε φορά που πατάμε like, δείχνουμε υποταγή στην εξουσία. Το smartphone δεν είναι απλώς ένας αποτελεσματικός μηχανισμός επιτήρησης, αλλά και ένα φορητό εξομολογητήριο. Το Facebook είναι η εκκλησία, η παγκόσμια συναγωγή της ψηφιακής εποχής.

    Κατά τον Han η σύγχρονη «Ψυχοπολιτική» κυριαρχείται από θετικότητα: αντί να χρησιμοποιεί αρνητικές απειλές, εργάζεται με θετικά κίνητρα. Δεν χρησιμοποιεί το πικρό φάρμακο, αλλά το like. Κολακεύει την ψυχή, αντί να την παραλύει με σοκ. Δελεάζει την ψυχή, την υποχρεώνει, αντί να της αντιτίθεται. Καταγράφει επιμελώς τους πόθους, τις ανάγκες και τις επιθυμίες της, αντί να τις αποδομεί. Η νεοφιλελεύθερη ψυχοπολιτική είναι μια έξυπνη πολιτική που επιδιώκει να ευχαριστήσει, να εκπληρώσει, αντί να καταπιέσει. Τουιτάρεις άρα υπάρχεις κάνε like και θα σου κάνουν κι εσένα, εκμυστηρεύσου και την παραμικρή βαρετή λεπτομέρεια και θα σωθείς κι εσύ.

    (*) Ο Byung Chul Han (Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν) γεννήθηκε το 1959 στη Σεούλ (Νότια Κορέα) και μετοίκησε το 1980 στη Γερμανία όπου σπούδασε Φιλοσοφία, Γερμανική Φιλολογία και Θεολογία στα Πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ και Μονάχου. Ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή με θέμα το έργο του Χάιντεγκερ. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια της Βασιλείας και της Καρλσρούης. Από το 2012 διδάσκει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου. Μέχρι σήμερα έχει συγγράψει άνω των είκοσι βιβλίων. Τα περισσότερα βιβλία του κυκλοφορούν σε ελληνική μετάφραση στη χώρα μας από τις εκδόσεις Opera/σειρά cogito.

  • Μία διαφωτιστική συζήτηση με τον κ. Θωμά Σιταρά, για το βιβλίο του «Το εγχειρίδιο του καλού απατεώνα», μια διαφορετική εξερεύνηση στον χώρο της παρανομίας της προπολεμικής Αθήνας. Μια τεκμηριωμένη και πρωτότυπη παρουσίαση μεθόδων και τεχνικών απάτης και κλεψιάς μέσα από πραγματικά περιστατικά.

    Το πρώτο πράγμα που διάβαζαν οι πρόγονοί μας σε μια εφημερίδα ήταν η απάτη της ημέρας! Η «μηχανή», όπως την αποκαλούσαν στην πιάτσα. Μια δύσκολη εποχή, για την οποία ο σατιρικός μας ποιητής Γ. Σουρής έγραφε:

    Εδώ αποκατάστασιν και πλουτισμόν γυρεύει
    κάθε ψωριάρης, άστεγος, ξυπόλητος Μπουρδούσης*
    κ' έτσι στο άστυ το κλεινόν η κλεφτουριά φωλεύει
    κι αυξάνει και ο πληθυσμός της φίλης πρωτευούσης.
    (*Ο Μπουρδούσης ήταν γραφικός τύπος της Αθήνας του 1883, που είχε χαρακτηριστεί ως ο «Δημοσθένης, της εποχής του).

    Στη λωποδυτο-επαιτο-κλεφτούπολη, λοιπόν, συνέβαιναν καθημερινά πράματα και θάματα. Οι «μηχανές» στηνόντουσαν με φαντασία και πρωτοτυπία, με βαθιά γνώση των ανθρώπινων αδυναμιών και άψογη πάντα εκτέλεση.

    Αυτή την ατμόσφαιρα περιγράφει, με χιούμορ και σεβασμό στην αυθεντικότητα, το βιβλίο αυτό, γεμάτο με ενδιαφέροντα και χιουμοριστικά κείμενα, αποκόμματα, διαφημίσεις, φωτογραφίες και σκίτσα της εποχής. Ο σύγχρονος αναγνώστης/αναγνώστρια σύντομα διαπιστώνει ότι αυτά που συμβαίνουν σήμερα ωχριούν μπροστά σε αυτά που συνέβαιναν την εικοσαετία 1920-1940.

    Μεταξύ άλλων: Αργκό ονομασίες απατεώνων, Λεξικό της λωποδυτικής, Τα "μπουμπούκια" της Αθήνας και η ιστορία τους, Περί της τέχνης του αλητεύειν και λωποδυτεύειν, Οι κλάδοι της λωποδυτικής τέχνης, Πορτοφολάδες, Απατεώνες, Προικοθήρες ή στρίβειν δια του αρραβώνος, Μάγοι, καφετζούδες, χαρτορίχτρες και λοιπές Πυθίες, Επαρχιώτες, Τα ιδανικά θύματα.

    Θωμάς Σιταράς - βιογραφικό

    Ο Θωμάς Σιταράς γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα από γονείς Κωνσταντινουπολίτες. Αριστούχος απόφοιτος της Λεοντείου Σχολής, σπούδασε, ως υπότροφος του Βαυβαρικού Υπουργείου Παιδείας, οικονομικά και δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ολοκλήρωσε την πανεπιστημιακή του εκπαίδευση με μεταπτυχιακές σπουδές στο μάρκετινγκ, στο ίδιο πανεπιστήμιο.

    Εργάστηκε στη Γερμανία, στην εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών Honeywell. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα απασχολήθηκε επί σειρά ετών ως διευθυντής μάρκετινγκ στον βιομηχανικό όμιλο Α.Πετζετάκις και σε διάφορες άλλες, μικρότερες επιχειρήσεις.

    Ως σύμβουλος επιχειρήσεων ασχολήθηκε συστηματικά με την προετοιμασία και μετεκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων, σε συνεργασία με το Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο Φρανκφούρτης.

    Από το 2011 ασχολείται με την αθηνογραφία και έχει γράψει επτά σχετικά βιβλία.

  • Η διαταραχή της επεισοδιακής υπερφαγίας ανήκει στις διαταραχές πρόσληψης τροφής και χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας που συνοδεύονται από έντονη δυσφορία, αίσθημα απώλειας ελέγχου, και αισθήματα αηδίας ή ενοχής.

    Τα επεισόδια περιλαμβάνουν την κατανάλωση μιας αρκετά μεγάλης ποσότητας φαγητού , η οποία είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα έτρωγαν τα περισσότερα άτομα σε παρόμοια χρονική περίοδο.

    Στο 36o επεισόδιο του Podcast Health Bites, συζητήσαμε με τον κ. Φραγκίσκο Γονιδάκη για τη διαταραχή της Επεισοδιακής Υπερφαγίας . Μιλήσαμε για τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή της, για τη θεραπεία αλλά και για τις διαφορές της με το συναισθηματικό φαγητό.

    O κ. Φραγκίσκος Γονιδάκης είναι αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ και Υπεύθυνος της Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.