エピソード
-
In deze aflevering duiken Maarten Brand en Krijn Jansen in de vernieuwende aanpak van Skalda, de grootste mbo-school in Zeeland.
Met bestuurder Kees Nieuwenhuizen bespreken we waarom en hoe Scalda inzet op praktijkleren en een nauwe samenwerking het het Zeeuwse bedrijfsleven. Hij deelt zijn visie op het creëren van een studentgerichte omgeving en het belang van het aanpassen van het onderwijs aan de veranderende behoeften van de industrie. Het gesprek legt de nadruk op de rol van motivatie, persoonlijk onderwijs en verbindingen met de gemeenschap in effectief beroepsonderwijs.
Dit alles in aansluiting op de visie van Scalda: Samen maken we Zeeland.
Meer over de visie kun je hier lezen
Highlights:
• Skalda zet in op praktijkgericht leren en samenwerking met bedrijven.
• Sterke banden tussen de school en lokale bedrijven verrijken de ervaringen van studenten.
• De nadruk ligt op individuele behoeften en passies van studenten voor effectief leren.
• Het onderwijs wordt voortdurend aangepast aan de eisen van de industrie en technologische vooruitgang.
• Succesvolle partnerschappen tussen docenten en bedrijven bevorderen kwalitatieve opleidingen.
• Het betrekken van studenten bij relevante projecten boost hun motivatie en leerresultaten.
• Het voorbereiden van studenten op diverse loopbanen in een veranderende arbeidsmarkt is essentieel.
Belangrijkste inzichten:
• Samenwerking tussen onderwijsinstellingen en bedrijven is cruciaal voor relevante opleidingsprogramma's.
• Onderwijs op maat, afgestemd op individuele interesses en sterke punten van studenten, leidt tot betere betrokkenheid en succes.
• Het vermogen om onderwijspraktijken aan te passen aan veranderingen in de industrie is van vitaal belang.
• Sterke relaties binnen de gemeenschap verbeteren de onderwijservaring en stimuleren het behoud van studenten.
• Het betrekken van studenten bij praktijkgerichte projecten verhoogt hun motivatie en inzet voor het leren aanzienlijk.
• Docenten moeten tijd en middelen krijgen om connecties te leggen met bedrijven en partnerschappen te bevorderen.
• Het helpen van studenten bij het identificeren van hun ambities en het bieden van begeleiding om deze te bereiken, creëert een gevoel van richting en doel.
-
In deze aflevering duiken Krijn Jansen en Maarten in de werving van MBO'ers.
Met bijna de helft van alle Nederlandse scholieren op een Mbo-opleiding, ongeveer 482.000 vorig jaar, waarvan circa 72% de bol-route bewandelt en de overige 28% zich door de bbl-route slaat, blijkt wel hoe invloedrijk deze sector is.
Ondanks deze aantallen heeft het Mbo niet altijd de aandacht gekregen die het verdient. Dit is waar Playtowork, een platform actief sinds 2016, zich onderscheid. Zij zetten, soms een beetje tegen de stroom in, juist wél gericht in op die doelgroep.
En dat is zonde én onverstandig. Want het werven van Mbo-kandidaten is een spel met eigen spelregels.
Zoals Max Boodie, de oprichter en CEO van Playtowork het omschrijft: Het is een spel met een bal en een stok. Je denkt hockey; het is honkbal.
We hebben een gesprek met Max en de COO van Playtowork; Veerle Martins over de mbo doelgroep, over de uitdagingen bij het werven van deze doelgroep en de manier waarop Playtowork het spel speelt.
Waarom doet Playtowork wat ze doen? Hoe is het ontstaan? En waar gaat het vaak scheef in de recruitmentprocessen bij het werven van die gewilde maar schaarse mbo-doelgroep?
www.playtowork.nl
www.censes.nl
We praten over waarom het vinden van de juiste baan voor MBO'ers echt een speciale vaardigheid is. Veel bedrijven snappen niet goed hoe ze deze studenten moeten benaderen, en dat verbaast Max en Veerle. Zij laten ons zien dat je als organisatie juist veel meer power moet zetten achter de werving van deze doelgroep.
Bereid je voor op een prikkelend gesprek door mensen die echt vol gas gaan voor de werving en selectie van mbo'ers.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
In deze aflevering tackelen we een grote paradox: het gigantische respect voor onze vakmensen tegenover de realiteit waarin ze soms verzeilen.
Tegenwoordig op het schild gehesen als de helden van onze samenleving – van monteurs die onze wereld draaiende houden tot zorgverleners die levens redden – krijgen de studenten zelfs de stempel van 'nieuwe elite'.
En terecht. Hun handen vormen de ruggengraat van elke stap vooruit, elke energietransitie, elk draaiend rad.
"Kies MBO," is dan ook niet alleen een sociaal wenselijke kreet; het is een noodzakelijke oproep.
Maar, zoals vaak het geval is, schuilt er achter deze staande ovaties een bitterzoete realiteit.
Quin Blokzijl, gooide een knuppel in het hoenderhok met zijn artikel: "De mbo'er: onmisbaar als vakman, maar als mens vaak ongezien" in Trouw.
Die titel alleen al prikkelde mijn nieuwsgierigheid – en die van Krijn – genoeg om Quin uit te nodigen.
Quin is 22 lentes jong, communicatieadviseur van beroep en veteraan van JOB MBO. Niet iemand die zomaar komt aanwaaien 'ook ff wat te roepen'.
Hij weet waarover hij praat.
Waar komt deze discrepantie vandaan?
Hoe linken boybands en kosmische scripts aan dit verhaal?
Waarom is Robbert Dijkgraafs 'waaier' hierin essentieel?
En, waarom in hemelsnaam moest ik aan de Freggels denken?
Vragen te over, en het gesprek dat volgt is er eentje van vele wendingen.
-
Het beroepsonderwijs staat momenteel in de schijnwerpers, wat is er nodig om het beroepsonderwijs de boost te geven die nodig is?
We spraken hoogleraar en onafhankelijk onderzoeker Marc van der Meer op zijn kantoor in Halfweg over de vraag hoe je het mbo (nog) beter kunt maken en hoe je de verbinding met het bedrijfsleven maakt.
Het boek van Marc van der Meer; Onderwijs aan het Werk; Analyses, feiten en visies over werken in het onderwijs kun je hier downloaden.
Tip van ons: Wij probeerden 'm uit te printen. Niet doen. 😎
Meer over Marc kun je lezen op zijn website: https://marcvandermeer.org
Voor de volledigheid: Marc schreef dit boek niet zelf maar met hulp van vele andere deskundigen.
En met mederedactie van Frank Cörvers & Ruud van der Aa.
-
Maarten en Krijn gaan in gesprek met Dimitri van Dillen. Hij is niet alleen Leraar van het Jaar 2022/2023 maar ook creatief genoeg om met zijn studenten af te reizen naar Griekenland om te kijken hoe het komt dat olijfolie zo ‘gigantisch duur’ is – volgens de studenten dan… Wij spraken met Dimitri over mooi onderwijs en de rol van de praktijk daarin.
Je kunt Dimitri vinden op: https://dimitrivandillen.nl
De website onderwijs op afstand kun je hier vinden: https://onderwijs-op-afstand.nl
-
In deze aflevering spreken wij Jorus Vos; CEO van Wensink; een gerenommeerd mobiliteitsbedrijf uit het oosten des lands met 40 vestigingen en de ambitie om iedere dag een stukje beter te worden in wat ze doen en waar het ‘aangename’ voorop staat. Werfsfeer en werkplezier dus.
Ook voor leerlingen en voor stagiairs.
Nu zul je wellicht denken; sure, dit is gewoon een bedrijf als alle anderen die dat zeggen maar dat is niet het geval; binnen Wensink is er echt tot op directieniveau focus op de relatie met het beroepsonderwijs en op het opleiden van jong talent tot de professional van morgen.
Daarbij valt op dat Jorus zijn ervaringen tijdens zijn stages bij onder andere BMW heeft meegenomen in de manier waarop hij wil dat Wensink leerlingen en stagiairs begeleidt.
Ook valt zijn enthousiasme over het vak op: Want de toekomst van de automotive was lang niet meer zo spannend en uitdagend als nu, en dat bedoeld Jorus op een positieve manier. Als je in deze tijden in deze branche werkzaam mag zijn! Wat een ontwikkelingen.
We spreken Jorus op zijn kantoor in Zwolle met uitzicht op de A28 over Wensink, over zijn ervaringen als stagiair en over de manier waarop hij denkt dat bedrijven de samenwerking kunnen zoeken met het beroepsonderwijs.
Meer weten over werken bij Wensink kan hier: https://www.werkenbijwensink.nl
Jorus kun je hier op Linkedin vinden: https://www.linkedin.com/in/jorus-vos-a4055510/