エピソード
-
אז, איך מקיימים היום שמיטת כספים בלכה למעשה?
בשיעור הסיום של הסדרה נעסוק בתקנת הפרוזבול. נדון בטעמיה, יסודותיה והיכולת לתקנה. לאחר מכן נעסוק בפרטי ההלכות המעשיים בכתיבת הפרוזבול.
-
האם השביעית משמטת המשכורת שלי?
השבוע נעסוק בעוד שני סוגים של חובות שלא נשמטים בשנת השמיטה: א. חובות שזמן פרעונם לאחר השמיטה. ב. חובות שנוצרו בדרכים אחרות שאינן הלוואות. הדברים נוגעים לכמה עניינים מעשיים: משכורת, קניה בהקפה וחשבונות בנק.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
מה דין צ'קים בשמיטת כספים?
השבוע נתחיל לדון בסוגי החובות אותם השביעית משמטת. נעמיק בשאלה מתי חוב נחשב כבר כ'גבוי' ולכן השביעית לא משמטת אותו. מתוך כך נגיע לדיני צ'קים, לשאלה האם חוב לצדקה נשמט בשביעית ולשאלה הכללית מה בדיוק מתבטל בשביעית: החוב או היכולת לגבות אותו.
-
מי משמט? האדם או השנה?
בשיעור הפותח את עיסוקנו בשמיטת כספים נעמוד על המצוות השונות הכלולות השמיטה זו, על טעמיהן ועל היחס בין שמיטת הכספים והקרקעות. נעמיק בשאלה האם החובות נשמטים מאליהם או שחובת השמטתם מוטלת על האדם ועל כמה הלכות הנגזרות משאלה זו.
-
בשיעור זה נמשיך את העיסוק בגבולות הארץ. השיעור יתמקד בזיהוי הגאוגרפי של הגבולות השונים תוך עיון בשאלות הלכתיות הנוגעות להגדרת גבולות הארץ. ננסה להבין על אלו מקומות בימינו יש ספק האם הם בגבולות הארץ או לא? מה היחס בין גבולות השמיטה לגבולות בתחומים אחרים? האם כיבוש צה"ל מגדיר בימינו מחדש את ארץ ישראל ועוד.
מצורפת מפה מתוך אתר התנ"ך של הרצוג עם הוספות של המרצה.
http://gush.net/images/34hilchot-sheviit-map-ryjeselsohn.jpg
-
המדבקות המציינות בסופר: 'גידולי ערבה' או 'תחום עולי מצרים' מה כל זה אומר לנו?
השבוע נדון בהגדרת המושג 'ארץ ישראל'. שלוש פעמים התיישב עם ישראל בארצו: בימות יהושע עם כיבוש הארץ, בימי עזרא בשבית ציון ובימינו אנו בחידוש היישוב היהודי בארץ. בכל פעם היישוב היהודי היה בגבולות אחרים - כיצד נועל לדעת אלו גבולות קובעים את תחומה של ארץ ישראל ומה היחס בין הגבולות השונים.
-
היתר מכירה - פתרון טוב או צרה צרורה?
השבוע נדון בפתרון של 'היתר מכירה'. נדון בעיקר ביסודות ההלכתיים בעזרתם המכירה לגוי מפקיעה את דיני השמיטה. נביא את דעות האוסרים והמתירים ונדון בבעיות הנלוות להיתר המכירה.
-
הכירו: אוצר בית דין, מקורות יתרונות וחסרונות.
השבוע נתחיל לעסוק בפתרונות הנהוגים היום בשוק לשנת השמיטה. נסביר מהו אוצא בית דין, נדון במקורות ובסברות ההלכיות עליהם ההיתר מתבסס. נברר מה בדיוק הוא מתיר, איך לנהוג בפירותיו ומהם היתרונות והחסרונות שבו.
-
אילו פרחים נקנה בשביעית?
השבוע ננסה להגדיר על אלו מיני צמחים חלה קדושת השביעית. שאלה זו נוגעת הלכה למעשה למיני צמחים רבים: תבלינים, פרחים, פטריות, כותנה, עצים לבניה ועוד.
-
רוצים לקנות פירות שביעית? בואו ללמוד איך לעשות את זה נכון!
בשיעור הקודם דיברנו על האיסור העקרוני של סחורה בפירות שביעית. השבוע נשלים את הדיון תוך עיון בכמה איסורים נלווים שעולים בקניית פירות שביעית. נדון באיסור למדוד ולשקול פירות שביעית, איסור מסירת דמי שביעית לעם הארץ ובשאלה כיצד עוברת הקדושה מהפירות לכסף וכיצד ניתן למנוע העברה זו בשביל למנוע מכשול. נסיים בהשלכות המעשיות של שני השיעורים האחרונים.
-
לקנות פירות שביעית, גם זה אסור?
השבוע נעסוק באיסור לסחור בפירות שביעית. נעמוד על תוקפו של האיסור, ננסה לאפיין את האיסור ולהבין מדוע הסחורה אסורה בפירות שביעית ומתוך כך נלמד גם באלו מצבים הסחורה בפירות שביעית מותרת.
-
על ייצוא ואכילת תפוחים בטיסה לחו"ל
בשיעור השבוע נדון באיסור הוצאת פירות שביעית לחוץ לארץ. נעמוד על טעמי האיסור ונבחן את ההיתרים השונים הקיימים במציאות ימינו. בסוף השיעור נגע גם באיסור האכלת פירות שביעית לגויים.
-
על כשרות תחבושות מתוצרת שביעית ועוד
השבוע נעסוק בשני שימושים נוספים בפירות שביעית: הראשון הוא עשיית רפואה ע"י פירות שביעית - האם מותר לייצור תרופות, משחות או תחבושות מפירות שביעית. השני הוא עשיית מצוות בפירות שביעית - האם ניתן לקדש ולהבדיל על יין שביעית? ועוד.
-
על הדלקת חנוכיה, צביעת בגדים וסיכה רפואית בפירות שביעית.
מלבד אכילה ושתיה המשנה מונה שימושים נוספים שניתן לעשות עם פירות השמיטה. השבוע נלמד על שלושה מהם ועל העיקרון המנחה את השימושים המותרים בפירות קדושת שביעית.
-
פח שמיטה או פח זבל? איפה נשים את שאריות האוכל?
סיימנו ארוחה ונשארו אי אלו שאריות מן האוכל. מה ניתן לעשות איתם? האם לזרוק לפח? לתת לחיות? לשים בקומפוסט? על הפתרונות האפשריים נעמוד בשיעור לפנינו...
-
איך מאכילים תולעי משי בשמיטה?
כמו בדברים אחרים שיש בהם קדושה גם על פירות שביעית אנחנו מצווים שלא להפסידם. השבוע נעמיק באיסור זה, נבחן את שורשיו ויסודותיו ונעמוד על כמה נפקא מינות בין היסודות השונים להלכה ולמעשה.
-
איך אוכלים פירות בשמיטה?
לאחר שראינו את היסודות לקדושת פירות שביעית נדון היום בצורת האכילה המותרת של הפירות. האם ניתן לבשל, לרסק או לסחוט פירות שביעית? איך צריכים לאכול את הפירות ומדוע אסור לאכול אותם בדרך אחרת?
-
האם צריך לבקש את רשות השכן בשביל לקטוף את לימוניו בשמיטה?
השבוע נמשיך בעיסוקנו במצוות הפקרת הפירות בשמיטה. נתחיל מסיום הדיון האם מצוות ההפקרה מוטלת על האדם או שמדובר על הפקר בידי שמיים. משם נעבור לכמה דיונים פרטיים יותר בדיני הפקר הפירות: האם גם הקרקע מופקרת, כיצד ניתן להיכנס לשדה בשביל לקטוף את הפירות והאם חל עליהם איסור אכילה?
-
המלך מפקיר או אנחנו?
יסוד חשוב בעולמה של השמיטה מתגלה בהפקרת כל הגידולים של אותה השנה ויכולתו של כל אדם לאכול מהם: "תשמטנה ונטשתה ואכלו אביוני עמך". השבוע נתחיל לדון במצווה זו - המצווה להפקיר את הארץ בשמיטה. נתעסק גם בפן המעשי - כיצד עלינו לאפשר כניסה לגינה הפרטית וגם בפן הלמדני - מה מהותה של מצווה זו, גדריה וטעמיה תוך עיון במחלוקת הלמדנית של המבי"ט והבית יוסף ובהשלכות שלה למעשה.
-
מה הופך פרי לפרי קדוש?
ליבול השמיטה יש קדושה מיוחדת המכריחה התנהגות מסויימת עם היבול. לפני שנגיע לדינים השונים היוצאים מכך ננסה השבוע להגדיר כיצד נקבע איזה יבול שייך לשנת השמיטה. נעסוק בראש השנה לאילנות ובשייכות סוגי היבול השונים לשנות השמיטה.
- もっと表示する