エピソード
-
De laatste! Op democratische wijze door de luisteraars bepaald reist het duo af naar Arnhem. Niet alle werken blijken even makkelijk te vinden en een (OV) fiets is ook geen overbodige luxe maar met maar liefst zeven kunstobjecten sluiten Noortje en Gisbert dit seizoen af. Enorm bedankt voor het luisteren en via @kleinenichtje kun je ons blijven volgen op de sociale media!
-
Een thuiswedstrijd voor Noortje en Gisbert! En dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan want de keuze is reuze in de hoofdstad. In deze aflevering pakt het duo de fiets voor een tochtje door de delen Oost en Noord.
Ben je benieuwd naar de route en de foto's van de besproken objecten? Check dan @kleinenichtje op Instagram! -
エピソードを見逃しましたか?
-
Noortje en Gisbert doen hun ronde door Leiden. Oud en nieuw zullen de revue passeren en één van de werken krijgt het behoorlijk te verduren!
Ben je benieuwd naar de route en de foto's van de besproken objecten? Check dan @kleinenichtje op Instagram! -
In deze aflevering is het de beurt aan de hofstad, een thuiswedstrijd voor Gisbert. Hij neemt Noortje mee langs vijf werken en ze lopen zelfs een beeldenroute!
Ben je benieuwd naar de route en de foto's van de objecten? Check dan @kleinenichtje op Instagram! -
In deze aflevering pakt het duo de trein naar Utrecht. Op en rondom het station bespreken ze vijf bekende en minder bekende kunstwerken, tenminste... Als ze de werken kunnen vinden! Want dat blijkt nog een behoorlijke opgave.
Ben je benieuwd naar de route en foto's van de objecten? Check dan @kleinenichtje op Instagram! -
Gisbert en Noortje reizen af naar Rotterdam en maken een wandeling langs vijf bekende en minder bekende kunstwerken in de publieke ruimte. Wat vinden voorbijgangers van de kunst in hun stad? En klopt het dat alle werken een bijnaam hebben?
Ben je benieuwd naar de route en foto's van de objecten? Check dan @kleinenichtje op Instagram! -
Waar Noortje en Gisbert in de voorgaande seizoenen de gesloten musea indoken, gooien ze het dit seizoen over een geheel andere boeg! Om de week stippelen ze een wandelroute uit langs vijf kunstwerken in de publieke ruimte door heel Nederland. Dit is misschien wel de meest toegankelijke vorm van kunst en toch staat er zelden iemand bij stil!
-
In het Van Abbemuseum in Eindhoven duiken Noortje en Gisbert in de geschiedenis van de moderne kunst. Veel kunstenaars die in de afgelopen twaalf afleveringen zijn besproken passeren nog één keer de revue en ook Noortje heeft zich voor deze ene keer ingelezen.
Voorlopig is dit de laatste aflevering van deze podcast, maar medio februari pakken ze de draad weer op! Volg @kleinenichtje om in de tussentijd op de hoogte te blijven. Bedankt voor het luisteren! -
Twee weken moest het land weer op slot. Maar gelukkig opende museum Singer Laren voor Noortje en Gisbert toch de deuren en mogen we inmiddels allemaal weer de musea in!
Het duo bezoekt de tentoonstelling Schilders van Licht en ze nemen je mee in de revolutie van licht: van kaarslicht en daglicht tot de komst van elektrisch licht. Hoe gingen kunstenaars om met deze ontdekking? En wat vond het publiek er van? Dat hoor je in deze aflevering.
Oh en deze podcast heeft Instagram! Voor beeld bij wat je hier hoort check: @kleinenichtje -
Je leest het goed! In deze aflevering duikt het duo in de kunst uit de middeleeuwen. Noortje ziet er een beetje tegenop en Gisbert staat te trappelen. Hij is zowaar nog nooit in dit museum geweest!
Vanuit Museum Catharijneconvent in Utrecht hoor je alles over bloed, borsten en de betekenissen daarvan.
We maken ook beeld bij deze podcast! Te zien via Instagram @kleinenichtje -
De meeste mensen gaan naar Bergen voor de bossen of de zee, maar Noortje en Gisbert komen voor lucht. In Museum Kranenburgh duikt het duo in het leven van Leo Gestel.
Waarom vindt Gip hem de Picasso van de Lage Landen? En slaagt Noor voor de kubisme test? Je hoort het in deze aflevering over de kunstenaar die zijn eigen voornaam veranderde door Da Vinci. -
Voor het eerst in ruim dertig jaar zijn alle zes de schuttersstukken van Frans Hals samen te zien in één ruimte. Noortje en Gisbert zijn in Haarlem in het Frans Hals Museum en verdiepen zich in de kunstenaar over wiens leven bijna niets bekend is.
Want waarom reizen schilders van over de hele wereld naar Haarlem af, enkel voor zijn werken? En schilderde Hals uiteindelijk het liefst de gewone mens? Dit en meer in de aflevering over een van de belangrijkste meesters uit de Gouden Eeuw.
Op Instagram vind je beelden en bonusmateriaal van deze podcast: @kleinenichtje -
Hij is één van de meest geïmiteerde en vervalste schilders uit de Nederlandse geschiedenis en Noortje en Gisbert reizen speciaal voor hem af naar Museum MORE in Gorssel.
Waarom werden zijn werken veelvuldig vervalst? En wat kenmerkte zijn stijl? In deze aflevering hoor je het verhaal over Jan Mankes: een schilder met een veel te kort leven.
En nu we je aandacht hier toch hebben: deze podcast is genomineerd voor een award! Je kunt je stem uitbrengen via www.podcastawards.nl :) -
Een vrouw die niet alleen moest vechten voor haar plek in een mannenbolwerk, ook moest ze zich op artistieke manier bewijzen ten opzichte van haar vader die tevens kunstenaar was. Noortje en Gisbert reizen af naar de Veluwe en brengen een bezoek aan het Kröller-Müller Museum voor het verhaal van Charley Toorop.
Wat maakt deze autodidactische schilder zo bijzonder? En welke rollen speelden Vincent van Gogh en Piet Mondriaan in haar leven? Je komt erachter in de aflevering over een vrouw die eigenlijk viool wilde spelen. -
De meester van het licht met een heel groot gat in zijn hand. Noortje en Gisbert duiken in het leven van Rembrandt van Rijn en bezoeken in de hofstad het Mauritshuis.
Waarom is hij zo beroemd geworden? En op welke manier is hij een voorbeeld voor zoveel andere kunstenaars? Antwoorden op dit en nog veel meer hoor je in de aflevering over ‘s werelds grootste meester. -
Zeg je nou Malevietsch of Maljeviets? Dat en meer wordt duidelijk tijdens het bezoek aan het Stedelijk Museum Amsterdam waar het duo zich installeert voor de werken van Kazimir Malevitsj.
Te midden van de Russische Revolutie floreerde Malevitsj als grondlegger van de abstracte kunst. Is zijn werk te vergelijken met dat van Piet Mondriaan? En wat houdt het suprematisme in? In deze aflevering hoor je het verhaal over één van de meest radicale kunstenaars uit de geschiedenis. -
Een groot deel van de collectie zit vast in Mexico en er hangt helemaal niets aan de muren. Het duo bezoekt desondanks het Cobra Museum in Amstelveen voor het verhaal van Karel Appel.
Klopt het dat de Gemeente Amsterdam behang heeft geplakt over zijn gigantische muurschildering? En waar staat Cobra voor? Je hoort het in de aflevering over de kunstenaar die eigenlijk kapper moest worden.
Ben je benieuwd naar beeld bij deze podcast? Volg dan @kleinenichtje op Instagram! -
Zelfmoord en zonnebloemen: dat is hoe ver de kennis van Noortje reikt. Gisbert voelt daarentegen een warme millennial band met hem. In deze aflevering speelt het duo een thuiswedstrijd in de hoofdstad en bezoeken ze het Van Gogh Museum.
Dat hij zijn oor afsneed is bekend, maar wat gebeurde er vervolgens mee? En klopt het dat hij tijdens zijn levende leven slechts één werk heeft verkocht? Luister naar het verhaal over de bekendste schilder ter wereld. -
Een paar strepen op een wit doek met wat blauw, geel en rood. Dat kan m’n kleine nichtje toch ook? In deze aflevering reist het duo af naar het Kunstmuseum Den Haag en duiken ze in het leven van Piet Mondriaan.
Waarom zitten er scheuren in zijn schilderijen? En klopt de roddel dat het Stedelijk Museum Amsterdam zijn werken niet wilde hebben? Luister naar het verhaal over de kunstenaar die alles anders ging doen. -
In de podcast 'Dat kan m’n kleine nichtje ook' duiken Noortje en Gisbert de musea in. Hij is kenner en groot liefhebber, zij wil het graag leren waarderen maar begrijpt er vooralsnog de ballen van. Per aflevering reizen ze af naar een museum waar ze één kunstenaar uitlichten en aan de hand van een aantal werken in vogelvlucht door het leven van de maker gaan. Wist je bijvoorbeeld dat Picasso verdacht werd van het stelen van de Mona Lisa? Aan de hand van verhalen en anekdotes leert het duo je de kunstenaars en hun meesterwerken kennen. En wie weet kun jij binnenkort op een verjaardag vertellen waarom er scheuren in de werken van Piet Mondriaan zitten!