エピソード
-
Steffi deelt haar verhaal over het verlies van haar mama.
Via rouwbegeleiding kwam ze bij mij terecht. In de rouwbegeleiding kan ze praten over haar verlies, een plaats geven aan haar emoties. Voor deze rouwbegeleiding ging ze naar "Huis van de Mens" in Kortrijk.
Steffi associeert haar mama met een ster aan de hemel. Hoe deze dan is vormgegeven in haar juweel vertelt ze in deze aflevering.
deMens.nu is de koepelvereniging van Nederlandstalige vrijzinnig humanistische verenigingen in Vlaanderen en Brussel.
In het huisvandeMens kan je terecht voor vrijzinnig humanistische plechtigheden, gesprekken over levensvragen, zingeving en zelfbeschikking, gemeenschapsvormende activiteiten en vrijwilligerswerk. Je vindt er ook informatie over waardig levenseinde en wilsverklaringen, levensbeschouwelijke onderwerpen, lentefeesten en feesten vrijzinnige jeugd, en de waarden van het vrijzinnig humanisme.
-
In deze aflevering heb ik het met Kristien Lindemans over duurzaamheid.
Vandaag heb ik Kristien Lindemans te gast.
Sinds oktober 2020 als zaakvoerder van OHNE Ternat, een zaak arm aan verpakking maar rijk aan smaak en keuze voor duurzame levensgenieters.Anker voor Zalig Duurzaam Ondernemerschap in Brainstorm, Salesstrategie & Copywriting
Ze is een geweldige improvisatie-actrice (dat moet ik nog eens live gaan ontdekken)
* Ik leerde haar kennen tijdens een workshop van Compagnonne over “Durfmarketing”.
Het was me daar opgevallen dat Kristien anders denkt, maar wel heel creatief is. Ze heeft een duidelijke visie en mening, maar is ook altijd lief voor anderen. Ze is heel behulpzaam.Tijdens de sessie gaf ze me op een bepaalde manier een duwtje die me de richting voor LunaLotta gaf die ik nu bewandel. Er zat toen twijfel in mij, maar zij wist dit te bevestigen.
* Een tijdje later, na onze eerste ontmoeting, kreeg ik een mooi cadeautje van een bevriende onderneemster, Mart Hertecant van Hey Mart. Een cadeautje met Ohne erop en dat triggerde me. Wat was Ohne en toen kwam ik weer bij jou terecht. En dat was opnieuw een fijn contact.
* Ik stelde je toen zelfs de vraag of we geen buddies zouden worden omdat onze visies toch wel enigzins bij elkaar aansloten. En zo werd je mijn partner voor de organisatie van het 5-jarige feest van LunaLotta. En je nam ook een leuk interview van me af (jammer dat dit niet gefilmd werd)
* We gaan het vooral hebben over duurzaamheid. Ik heb even gegoogled en kreeg een volgende definitie:
Wat is de betekenis van duurzaamheid?
Duurzaam betekent: 'bedoeld om lang mee te gaan', 'relatief milieuvriendelijk', 'grondstofbesparend'. De term duurzaam heeft betrekking op dingen die geproduceerd of verkregen zijn op een manier die het milieu en de natuur zo min mogelijk belast.
Duurzaamheid wordt vaak uitgedrukt met de drie P's: People (mens), Planet (milieu) en Profit (economie). Het gaat er bij duurzaamheid om dat deze drie met elkaar in evenwicht zijn. Het voorzien in onze eigen behoeften (en die van de toekomstige generaties) moet in evenwicht zijn met dat wat de aarde aankan.
Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar te brengen, aldus de definitie van de VN-commissie Brundtland uit 1987.
* Kristien richtte zelf spontaan een clubje op voor “duurzame ondernemers” (en ik mag daar fier lid van zijn)
* Hoe kan ik als edelsmid duurzaam ondernemen?
Ik kies bewust voor een kleine productie (in België) ik kies ook bewust van waar mijn materiaal komt, de leveranciers me daarover duidelijke info kunnen bieden. ik kies ook grotendeels voor maatwerk om geen zaken te maken zonder reden ik wil ook geen overstock produceren. Ik heb het moeilijk om collecties uitgebreid uit te voeren omdat ik niet mee wil in het klassieke modeverhaal waar elk seizoen een wissel plaatsvind voor “de vernieuwing” of omdat het zo hoort. ik verwerk ook oud goud/oude juwelen (vaak met emotie) omdat ik vorige generaties wil koesteren en denken aan de toekomst* We bespreken wat ambacht kan doen op vlak van duurzaamheid: "inzetten op ambacht is belangrijk om een duurzame toekomst te creëeren."
Ambacht heeft een prijs die bereikt is in veel werkuren en ervaring. We moeten de consument duurzaam leren consumeren: Sustainable consumption.
* We bespreken ook enkele werkpunten voor mij als edelsmid.
* Ze koos zelf ook voor een juweel van LunaLotta. Wat was haar motivatie om een juweel van mijn hand te kopen? Wat was haar ervaring als klant (customer journey)?
Kristien geeft je bovendien een gouden tips hoe jij duurzaamheid kan toepassen.
Veel luisterplezier!
En durf vooral ook te reageren. Heb jij een mening over duurzaamheid of tips. Laat ze zeker achter in de comments.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Deauke & Renaat kwamen eind 2020 bij me langs om hun trouwringen te hernieuwen. Hun eigen trouwringen hadden al een heel verhaal - daar hebben we het over in de podcast - dus het werden bijzondere exemplaren.
Een boeiend verhaal over de liefde, vanuit Barcelona.
Deauke is Confidence Coach. Ze helpt vrouwelijke ondernemers boven de 40 om in 90 dagen hun zelfvertrouwen te vergroten om een leven te leiden waar ze van houden. Ook daarover hebben we het even in dit gesprek.
Een verhaal over liefde en sterke vrouwen.
Check ook haar Instagram: https://www.instagram.com/deauke_robbens
Doe zelf de test op haar website over jouw welzijn en vertrouwen: https://hello.dubsado.com/public/form/view/660141aa351c13003a2c481d
Wil je graag met LunaLotta connecteren?
Surf eens naar www.lunalotta.be
of volg me op Instagram @lunalotta_jewellery
-
Het is vandaag 10 jaar geleden dat ik mijn laatste dag als werknemer beleefde. Om exact te zijn, ik ben die dag 2 uur nog fysiek aanwezig geweest voor ik het bedrijf waar ik werkte , Miller Graphics in Roeselare, verliet.
Ik was ondertussen al enige jaren bezig als zelfstandige grafisch vormgeefster in bijberoep. Maar mijn zwangerschap en vooral mijn moederschapsrust gaf me de ruimte om na te denken over mijn toekomst. Ik dacht vooral aan mijn kindje, dat ik meer tijd met hem zou spenderen. Maar tegelijk wou ik ook niet mijn ambities aan de kant zetten. Want ik wilde meer. Ik had niet veel uitdaging op mijn werk. Ik mocht dan wel mooie brochures en verpakkingen voor gekende supermarktmerken ontwerpen, maar ik deed ook elke dag uitvoerend werk, zoals teksten in meerdere tale op verpakkingen zetten of stempels digitaal voorbereiden zodat ze konden geëtst worden. En daar had ik het echt mee gehad. Ik botste constant op mijn eigen grenzen terwijl thuis mooi werk lag te wachten, zelfs als enkel juwelen (alhoewel dat toen maar eerder hobby-matig was)
Toen ons eerste kindje (Mon) ongeveer een maand of 6 was, moest mijn man enkele dagen naar het Verenigd Koninkrijk voor een opdracht van zijn werk. Hij stelde voor om mee te gaan. Zo waren we er enkele dagen tussenuit, want een deel van deze opdracht viel in het weekend.
Hij was de hele dag naar het bedrijf waar hij zijn opdracht ging gaan vervullen en stelde voor dat ik maar eens zou genieten van een dagje shoppen, zonder baby. Even genieten van wat vrije tijd.
Dat leek me wel een leuk idee, maar ik kon enkel aan mijn zoontje denken en had uiteindelijk helemaal geen zin om te winkelen. Maar ik vond een leuk terrasje, lekker in de zon met een lekker menukaart. Ik had mijn ‘flow’-magazine bij en genoot van een namiddag lezen met een lekker hapje en een homemade lemonade. Tot ik bij een artikel kwam over ZZP’ers (Nederlands voor zelfstandigen). Het artikel ging over de motivatie om naar zelfstandig ondernemersschap over te schakelen. En wellicht had ik ervoor wat artikelen over zelfzorg en niet op de juiste plaats zitten etc. Dus de tranen begonnen te vloeien. Ik denk dat ik wel halfuurtje zitten bleten heb op dat terras. Maar het luchtte op. Waren het de hormonen of zat ik echt vast in mijn gouden kooitje?
Na het werk, kwam ijn man me vergezellen op het terrasje en ik vertelde wat ik ondervonden had. Hij bevestigde. Hij zij, je denkt er toch al lang over na om zelfstandige te worden. Maar je hebt nu ook boeiende uren (want ik startte toen om 7u30 en had gedaan om 13u30 zodat ik in de namiddag voor mijn kindje kon zorgen en ondertussen wat kleine freelance opdrachten uitvoeren). Ik liet alles even bezinken.
Maar de maandag daarna op het werk, was ik weer aan het denken geslagen. Hoe kon ik dit volbrengen om mijn leven als zelfstandige verder te zetten? Hoe kon ik voor mezelf voldoende loon bekomen? Had ik genoeg opdrachten? En misschien kon ik nog wat meer tijd spenderen aan mijn juwelen?
Rond 11u stapte ik naar mijn toenmalige baas en vroeg hem de rollen om te draaien. Wat als ik voor hem zou werken, niet als werknemer maar dat hij mijn klant zou worden. Ik nam de klant waar ik nu de meeste opdrachten voor uitvoerde als opdracht en kon ondertussen mijn zaak opbouwen. Hij stemde meteen in en vond het een geweldig idee.
Kort na dit gesprek belde ik mijn man om te melden dat ik mijn ontslag gegeven had. Hij viel bijan uit zijn stoel. Hadden we hier beter niet even over kunnen praten? Was dit niet beetje overhaast?Maar ik was resoluut! Ik had de juiste beslissing gemaakt, zo voelde het helemaal.
We zochten een manier uit om zo snel mogelijk naar dat zelfstandig statuut over te stappen, want ik had een opzeg en nam ondertussen ook mijn ouderschapsrust op. En toen kwam de dag van mijn bevrijding: 2 juli! De dag dat ik de deuren toesloeg als werknemer.
-
Met dit gesprek konden we nog even verdergaan.
Ik ging met Pieter Deknudt, gekend van Reveil en de band Zinger, in gesprek. Beiden maken we werk van het bundelen van verhalen over het leven en de dood.
We blikken terug op onze jeugd (want we kenden elkaar nog van in middelbaar in Sint-Amandscollege in Kortrijk) en praatten voluit over onze ambities, elk binnen ons vakgebied. Je krijgt tijdens dit gesprek ons beeld over de dood, maar we vieren ook het leven: onze gemeenschappelijk missie om zaken te veranderen (uit eigen frustraties), om de dood - maar ook het leven - mooier te kaderen.
Wat is Reveil? En wat kan het voor jou betekenen?
We verdiepen ons in de rouwrevolutie. Want wat is er aan de gang? Wat is er aan het veranderen?
Pieter verzamelde een verhalenbank waar verhalen van overledenen gebundeld worden. Maar hij bundelt nog verhalen met zijn tijdschrift Reveil, waarvoor dit jaar een prachtig lettertype werd ontworpen door Font Rescue.
We hebben het over verhalen over generaties heen, over de troostgemeentes en alle mooie initiatieven binnen de rouwsector.
Ik ontdekte ook meer over zijn band Zinger die nummers maken over verdriet en tegelijk iedereen aan het dansen krijgen. Boeiend verhaal.
En wist je dat Pieter ook iets te maken heeft met Lokaal Boetiek, een makersevent waar ik zelf al jaren aan deelneem?
In deze editie leer je zelfs ook wat West-Vlaamse uitspraken.
Kortom een mooie levensles over het leven en de dood.
Een eerlijk gesprek tussen twee ambitieuze ondernemers binnen de rouwsector.
-
Elke Cannaert verloor haar broer in 2020 door zelfdoding. Om hem voor altijd dicht bij haar te houden, liet ze door mij een rouwjuweel maken. Een bijzondere ring met een intens verhaal. Dit verhaal wil ik graag met jou delen. Een verhaal over liefde en rouwen.
Als sociaal verpleegkundige werkt ze rond psychosociaal welzijn, waar ze op de werkvloer ook vaak in contact komt met intense rouwmomenten. Haar blik op rouwen komt dan ook intens aan bod in deze aflevering.
Een open, emotioneel en eerlijk gesprek over verlies, rouwjuwelen en Leander (Leetje/Lete voor de vrienden). De manier waarover ze vertelt over haar broer, zal zeker blijven hangen.
Dit gesprek gaat ook over zelfdoding. Het is dus niet voor gevoelige luisteraars.
Alleen met je zelfmoordgedachten blijven zitten is geen goed idee. Weet dat je altijd hulp kan inschakelen, zowel in je omgeving als bij een professionele hulpverlener.
Zelfmoordlijn 1813 (telefoon of chat)Er is ook hulp voor de nabestaanden: https://www.werkgroepverder.be/
Verlies en rouw horen bij het leven. Ook al willen we onze geliefden altijd dicht bij ons houden, toch komt er ooit een moment waarop we afscheid moeten nemen. Door de as van een overleden dierbare te verwerken in een persoonlijk juweel, draag je die persoon altijd bij je. Hou de herinnering levend in een uniek rouwjuweel.
Meer over rouwjuwelen
-
Een eerste duogesprek met mijn partner en bondgenoot Clem Vanhee, messenmaker bij Atelier185.
Hoe loopt onze samenwerking? Wat zijn onze dromen? Wat brengt de toekomst?We hebben het over ons, als koppel, beiden ambachtsmensen, die een passie voor handgemaakte zaken delen. 2 Merken die in elkaar overlopen op allerlei gebieden. Een verhaal over 2 designers die elke uitdaging samen aangaan.
Atelier185 is het merk waaronder Clem Vanhee exclusieve handgesmede jacht-, tafel- en keukenmessen maakt. Een delicate mix van functioneel design, ambacht en pure kunst. Dankzij de combinatie van het gelaagde staal en de meest bijzondere handgreepmaterialen heeft elk mes een uniek karakter.
100% trots met de hand gemaakt in België!
Clem werd in 2018 officieel erkend als vakman door de Belgische overheid. In 2020 ontving Clem de erkenning als MASTER ARTISAN van de stichting Michelangelo. Geselecteerd voor de “Europese Prijs voor Toegepaste Kunsten 21”
Meer over Atelier185:
www.atelier185.be
instagram: clemvanhee
-
In deze eerste aflevering vertel ik je mijn verhaal als edelsmid. Ik duik even in mijn kindertijd. Een inspirerende fase die me bij mijn eerste job bracht. Een verhaal over dromen waarmaken en verschillende paden bewandelen. Een transparant verhaal van ups and downs als werknemer en ondernemer.
Hoe ik transformeerde naar edelsmid, hoor je in deze aflevering.
Heb je zelf ook een vraag voor mij, stuur me zeker een bericht ([email protected]), want wie weet wordt jouw vraag wel uitgewerkt tot een leuke aflevering.
Vond je deze aflevering leuk? Ga me zeker volgen en deel een leuke review ;)
Meer over LunaLotta:
www.lunalotta.be
instagram: lunalotta_jewellery
-
Welkom bij de verhalensmid. Ik geef je graag een kleine introductie van wie ik ben en wat ik doe, maar ook vooral waarom.
Enjoy!
Wil je graag connecteren?
Surf eens naar www.lunalotta.be
of volg me op Instagram @lunalotta_jewellery