エピソード
-
In deze aflevering vertellen Elien van Oostendorp, Petra Kruijdenberg en Shanna Phoa over hechtingsgerichte gezinstherapie; wat is het gedachtegoed, hoe pas je het toe, wat is de waarde en noodzakelijkheid van verbondenheid, hoe kijk je naar de relaties en de hechtingsverbindingen, wat is PACE, hoe neem je het hele gezin mee en wat doe je met ervaringen uit je eigen leven? Elien, Petra en Shanna vertellen er met hun enthousiasme alles over.
-
Een oude bekende is terug in de podcast. Deze aflevering vertelt Tirtsa Ehrlich over alles wat te maken heeft met EMDR bij ontwikkelingsproblematiek. De meeste mensen hebben inmiddels wel gehoord van de afkorting EMDR, dat is toch iets met het volgen van vingers of een lampje met je ogen als je iets naars hebt meegemaakt? Maar wat is het nou precies en hoe werkt het? Wat is trauma met een grote en/of kleine T? Zijn er aanpassingen nodig bij mensen met ontwikkelingsproblematiek, en zo ja, welke dan?
-
エピソードを見逃しましたか?
-
In deze aflevering vertellen Floortje Scheepers en Emilie Merkx over de Netwerkintake. Wat is het gedachtegoed van de Netwerkintake? Wie gebruiken het en waarvoor, en wat is de bredere link met de maatschappij en de huidige ontwikkelingen binnen de GGZ? Hoe ga je van lineair naar circulair en complex denken? De eerste voorzichtige, veelbelovende resultaten van het onderzoek worden ook al gedeeld. Er wordt gefantaseerd over de perfecte wereld, met de professional als bescheiden passant in het verhaal van de cliënt, waarbij het verhaal van de ander centraal staat.
-
In dit tweede deel over systeemtherapie gaan we met Corrie Laernoes, Robert van Hennik en speciale gast Frénk van der Linden in gesprek over Frénk zijn verleden. Het tumultueuze huwelijk en scheiding van zijn ouders heeft grote impact gehad op het leven van Frénk en zijn naasten.
Het thema is loyaliteit (open, verborgen en split loyalty) bij gescheiden gezinnen of nieuw samengestelde gezinnen. Kinderen die beide ouders niet mogen vertrouwen, komen in wantrouwen gevangen te zitten. Frénk vertelt op open en kwetsbare wijze hoe systemische benaderingen hem hierin geholpen hebben.
-
Wat is systeemtherapie en waarom is het zo lastig om dit kort en bondig uit te leggen? Wat betekenen begrippen als context en narratief werken en hoe beïnvloeden ze de behandeling, maar ook hoe je naar het leven kijkt? Systeemtherapeuten Robert van Hennik en Corrie Laernoes nemen je mee in hun eigen verhalen waarbij ze op pakkende en boeiende wijze inzicht geven in het verschil tussen systeemtherapie en systeemtheorie, en de kracht van de kwetsbaarheid die daar soms bij komt kijken. Ze laten je zien waarom de kunst van het verhalen vertellen zo ontzettend belangrijk is in de GGZ, maar ook in het leven van alledag.
-
Wat is de plek in de zorgketen van de crisisdienst? Wat heb je als behandelaar van deze dienst nodig van andere behandelaren of verwijzers? Waarom doe je dit werk eigenlijk? We zijn te gast bij de crisisdienst van Altrecht.
-
Wat is een verslaving? Waar ligt de grens om te kunnen spreken van een verslaving? Hoe ziet het werken met mensen met een verslaving eruit? Hoe betrek je de familie? Wat zijn de korte en lange termijn gevolgen? Dit zijn enkele van de vele vragen waar Hilda Lanser je antwoord op gaat geven.
-
Wat is ervaringsdeskundigheid? Wat doet een ervaringsdeskundige en waar ligt het onderscheid tussen een ervaringsdeskundige en een behandelaar? En is ervaringsdeskundigheid ook echt nodig, want behandelaren nemen hun eigen ervaringen toch ook mee in het behandeltraject?
-
Hoe ziet een dag van een coach eruit? Wat doet een coach zoal? En hoe verhoudt een coach zich tot andere disciplines? Coach Michelle van der Zeijst vertelt je er alles over.
-
Wat is hypnotherapie precies? Hoe ziet een sessie eruit? Wanneer wordt dit ingezet? Verschillende vragen waar Marjolein van Egmond antwoord op gaat geven.
-
Wat is ADHD? Hoe verloopt de diagnostiek en hoe ziet de behandeling eruit? Een leven lang met kenmerken van ADHD, hoe doe je dat? Wat zijn de sterke kanten? Tirtsa Ehrlich vertelt je er alles over.
-
Wat betekent het woord reïficatie? Wat houdt het precies in? Hoe zit het met reïficatie in de GGZ en in de maatschappij? Is het echt zo erg? Wat kunnen we doen om minder te reïficeren? Anneloes Vree en Jisca Waij vertellen je hier meer over.
-
Wat is een (licht) Verstandelijke Beperking? Hoe kan je hier als professional extra alert op zijn? Waar moet je op letten? Wat is belangrijk tijdens de behandeling? En hoe zit het met (L)VB in de maatschappij? Jacco Flapper neemt je hierin mee.
-
Hoe ziet Acceptance and Commitment Therapy (ACT) er precies uit? Wanneer zet je dit in? Wat is het verschil bij kinderen, jongeren en volwassenen? En wat is de link naar de maatschappij? Hannah Verboom vertelt je er alles over.
-
Wat is een autismespectrumstoornis? Hoe verloopt de diagnostiek en hoe ziet de behandeling eruit? Een leven lang leven met ASS, hoe doe je dat? Wat zijn positieve kanten en wat zijn mythes? Merlijn Coster vertelt je er alles over.
-
Wat gaan we precies doen in de verschillende afleveringen van deze podcast? Wat is de inhoud en wat is het doel? En wie zijn Natalie en Jacco precies? We stellen ons graag aan je voor.