エピソード
-
Visste du at den anerkjente arkitektkonkurransen Europan 17 har lansert fem spektakulære tomter i Norge? Alle tomtene har til felles at de er spektakulære og utfordrende å jobbe med. Larvik kommune har tatt et interessant grep for å få frem innbyggerne sine anbefalinger om utviklingen av tomten de deltar med.
Et folkepanel kalt Folkestemmen, med et representativt tilfeldig utvalg av Larviks innbyggere har over flere samlinger diskutert muligheter og utfordringer, for så lande på et sett med anbefalinger. Anbefalingene forteller arkitektene om hvilke behov, kvaliteter og muligheter de bør ta hensyn til for å utvikle tomten til et sted som skaper stolthet og glede for innbyggerne i Larvik. Hvordan har det gått? Er dette en god måte å inkludere innbyggere på? Vi snakker med Hanne Øyen Herland i Larvik kommune om hvordan de har opplevd prosessen.
Folkestemmen er ledet av SoCentral i samarbeid med Larvik kommune, og vil spille en viktig rolle i arkitektkonkurransen, hvor arkitekter og studenter under 40 år fra hele Europa vil delta.
Om du vil vite mer om hva et folkepanel er anbefaler vi å høre på forrige episode først: "Demokratisk innovasjon: Hva er et folkepanel? Kan det gjøre demokratiet bedre?"
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
De mest engasjerte og de mest irriterte. Det er ofte de vi får høre fra når staten eller kommunen ber om innspill på politikk de skal utforme. Hvordan kan vi få med oss alle andre? De som har en mening, men ikke vet at de kan komme med innspill eller har tid til å engasjere seg i politikken. Folkepanel er en metode for å nå disse.
I denne episoden snakker vi med Marie Harbo Dahle i SoCentral og Arild Ohren som er forsker ved NTNU. Marie har gjennomført en rekke folkepaneler og Arild skriver en doktorgrad om folkepaneler og demokratisk innovasjon. Vi snakker om hva et folkepanel er, hvordan det gjennomføres, hva det kan brukes til og hvem som bør bruke det.
SoCentral har en sterk ekspertise på demokratisk innovasjon, medbestemmelse og involvering. Vi er en profesjonell samarbeidspartner for alle faser av et folkepanel, og jobber ofte tett med en rekke norske og internasjonale samarbeidspartnere.
Les mer på folkepanel.no
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Mange hus står tomme og forfaller rundt om i landet, samtidig som behovet for åpne innendørs møteplasser er stort. Hvordan kan vi skape fremtidens nabolagshus i fortidens bygg? Og hva er egentlig et nabolagshus? Hvorfor trenger vi det?
Vi snakker med statsviter og forsker Gro Sandkjær Hanssen for å gå dypere inn i dette. Gro sine forskningsmessige interesser er knyttet til medvirkning, samstyring og styringsutfordringer knyttet til byplanlegging. Hun leder nå prosjektet StrategicHousing som ser på hvordan kommuner kan skape mer inkluderende lokale boligmarkeder. Mellom 2016-2019 ledet hun DEMOSSPACE som jobber med hvordan man kan sikre inkluderende urbane offentlige rom.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Psykologen Oskar Blakstad ble sjokkert da han oppdaget at over halvparten av de som får henvisning fra fastlegen til psykolog ble avvist. Dette kombinert med hans interesse for teknologi satte i gang utviklingen av tjenesten Assistert selvhjelp, som nå når 75% av befolkningen.
I denne episoden får vi høre mer om hvordan Oskar gikk fram for å utvikle denne tjenesten. Hvor starter man? Hvem må man jobbe med? Hvor vanskelig er det egentlig?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Alle innbyggere bør kunne være sjef i eget liv. Det er målsetningen når Ida Skjerve går på jobb som fellesskaper i Nordre Follo kommune. Vi skal få høre mer om hvordan denne rollen fungerer og hvordan hun klarer å bruke ulike miljøer og nettverk rundt seg for å utvikle et best mulig tilbud til sine innbyggere.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hvordan utvikle noe som ikke finnes fra før av? Hvilken ende starter du i? Hvem skal du snakke med? Hvordan går du fram? Dette skal vi finne ut mer om når vi snakker med Martin Eia-Revheim om hvordan det var å utvikle Sentralen i Oslo.
Martin er utdannet sosionom, men gjorde jobb ut av hobbyen sin musikk, og etablerte klubben “Blå” i Oslo. Han har også ledet Kongsberg Jazzfestival, kringkastingsorkesteret og startet i 2011 som hussjef på Sentralen.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Da Norge stengte ned i mars 2020 måtte Ragnhild Slettner permittere de syriske og eritreiske flyktningene hun hadde skaffet jobb til gjennom Mestringsguiden. Alt annet enn enkle beskjeder å gi for en sosial entreprenør som blør for drakta. Nå er det ting som tyder på at Ragnhild sin drøm om å gi jobb til flyktninger som ikke har kommet seg inn på arbeidsmarkedet vil realiseres. Dette i enda større skala enn det hun tidligere har turt å håpe på.
Mestringsguiden drives av Ragnhild og gir flyktninger hjelp til selvhjelp i bosettingsfasen. De setter starthjelp i system og bidrar til mestring, raskere inkludering og at flyktningene raskere kommer ut i lønnet arbeid.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
SoCentral er 10 år! I et helt tiår har vi jobbet for å skape nye samarbeid for å løse komplekse samfunnsutfordringer. Dette hadde vi ikke klart alene og det er utrolig fint å se det fantastiske nettverket av folk som som har vokst fram.
Vi feirer med lansering av podcasten og i denne episoden snakker vi med gründerne av SoCentral AS: Thomas, Cathrine og Håkon. Hvordan ble SoCentral til? Hvilke utfordringer møtte de som et lite oppstartsselskap?
Les mer om SoCentral: https://www.socentral.no
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det er ikke alle barn som får mulighet til å delta i idrett. Utfordringer som høye kostnader, krav om foreldreinvolvering og liten kjennskap til tilbudet står i veien. Hvordan kan alle barn få lik mulighet til å delta?
Håkkihoder er et prosjekt som jobber med å inkludere barn i idrett. Dette er et tett samarbeid mellom skole og klubb, for å rekruttere flest mulig barn til lokale idrettslag. De tilbyr gratis skøytetrening i AKS/SFO-tiden til barn på 2., 3. og 4. trinn og barna får låne alt nødvendig utstyr. I denne episoden snakker vi med prosjektleder Frøy Lode Wiig og rektor på Grünerløkka skole, Cathrine Tumanjan Mortensen. De forteller mer om Håkkihoder, hvordan samarbeidet fungerer og effektene det har for barn og skole.
Les mer om Håkkihoder: www.hakkihoder.no
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Da Thomas Berman fikk barn ble det klart for han at business as usual ikke var veien å gå. Han ville ta tak i store samfunnsutfordringer og klimakrisen som ble stadig hetere. Mens han gikk rundt i Oslo og trillet tenkte han; “folk flest bor i by, vi må starte med byene om vi skal redde verden”.
Men byutviklingsprosjekter går sakte og myndigheter og utviklere tar ofte beslutninger over hodet på folk. Thomas ville løse dette problemet og han startet i Oslo gjennom prosjektet Pådriv. Foreningen Pådriv er et konkret svar på bærekraftsmål nr 17 som slår fast at vi må samarbeide for å nå målene. Men hvordan samarbeide om å utvikle byen? Noen må være navet som samler de som burde samles, bygger tillit mellom partene og får ting til å skje. Foreningen Pådriv er denne noen. Det startet med 11 partnere og 1 prosjekt i Hovinbyen i 2016. Nå har det vokst til 63 partnere, 3 byer og 37 prosjekter som alle løser ting du ofte hører folk si at «noen»burde ta tak i, men som ingen kan klare alene. I denne episoden får vi høre hvordan Pådriv ble til og hvorfor samarbeid er nøkkelen.
Les mer om Pådriv: www.paadriv.no
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.