エピソード
-
In deze bijzondere aflevering van #DWMIA ga ik in gesprek met Björn Soenens.
Björn is Vlaanderens meest gekenende Amerikacorrespondent. Met zijn herkenbare stem brengt hij zowel de belangrijkse politieke nieuwsfeiten als de verhalen van heel wat dagdagelijkse Amerikanen tot in uw living. Hij heeft een eigen podcast ‘Björn in the USA’ en heeft meerdere boeken geschreven. Zijn laatste boek heet ‘De laatste Walvis’
Met Björn ga ik in gesprek over de US of A. Hoe is het om daar te leven? Hoe kijkt de gemiddelde Amerikaan naar de staat van zijn/haar/hun land? We staan ook stil bij de herverkiezing van Donald Trump. Is het de overwinning van de Republikeinen of de nederlaag van de Democraten? Is deze uitslag eigenlijk een verrassing? Hoe kijken veel Amerikanen naar de uitslag en liggen ze er uberhaupt van wakker? Gelooft er iemand nog in the American Dream of is die nooit meer dan een vluchtige dagdroom geweest?Maar we hebben het ook over de toxische rol van sociale media en het gevaar van spektakeljournalistiek. Bestaat er iets als neutrale journalistiek? En is er vandaag de dag niet meer dan ooit nood aan rustige en diepgaande nieuwsprogramma’s die mensen echt informeren in plaats van verbale boksmatchten promoten?
En tot slot staan we stil bij of Björn zich na al die jaren Amerikaan voelt, en of hij liever daar dan hier zou wonen en wat er gebeurt als je kritiek hebt op Bruce ‘The Boss’ Springsteen.Het is een bijzondere aflevering omdat deze de eerste internationale en eerste online opgenomen aflevering is. Björn is aan zijn laatste weken bezig als correspondent in de Verenigde Staten. Daardoor is de geluidskwaliteit natuurlijk niet dezelfde als die van in een studio, maar het gesprek zelf was ontzettend leerrijk, plezant en fijn om te voeren.
Ik wens jullie alvast heel veel luisterplezier. -
In deze aflevering van #DWMIA ga ik in gesprek met Lieven Scheire.
Lieven is Vlaanderens favoriete wetenschapscommunicator. Met humor, verwondering en een gezonde dosis scepsis schrijft hij boeken, vult hij zalen en is hij een graag geziene gast in tv-studios.
Met Lieven ga ik in gesprek over wetenschap en onze maatschappij. Is er veel wantrouwen tegenover wetenschap en wetenschappers? Of gaf de corona-periode een vertekend beeld? En waarom zijn mensen soms zo vatbaar voor complotdenken? We bespreken hoe ons brein functioneert en welke rol onze instincten spelen.
Maar we hebben het ook over Elon Musk en andere techprofeten. Wat is er toch aan de hand in de VS? Hoe gevaarlijk is het dat grote tech-bedrijven zoveel politieke macht hebben?
En tot slot staan we stil bij AI. Moeten we nu bang zijn dat robots ons morgen van de kaart gaan vegen of zijn Battlestar Galactica en Terminator nog ver weg?
Ik wens jullie alvast heel veel luisterplezier. -
エピソードを見逃しましたか?
-
Voor de allereerste aflevering van #DWMIA ga ik in gesprek met Sofie Mariën. Ze is politicologe, verbonden aan de KU Leuven en de UA. Ze werkt ook voor Tree Company, een organisatie die werk rond online democratie en politieke betrokkenheid.
Met Sofie ga ik in gesprek over de lokale verkiezingen van 13 oktober '24. We staan stil bij de pijnlijke gevolgen van het afschaffen van de opkomstplicht, wat er opvalt aan de resultaten en hoe we onze democratie kunnen versterken in de toekomst.