エピソード
-
Første halvår av 2022 ligger bak oss. Et spesielt halvår preget av krig og kriser. Av gjenåpning av samfunnet og retur til kontoret. I alle fall er det tilsynelatende det veldig mange ledere ønsker seg. At den nye normalen skal bli ganske så lik den gamle. Eller er det helt riktig?
Fokus på sesongens siste episode vil være et tilbakeblikk på året så langt, men vi vil også ta for oss hva som venter oss etter sommeren. Hva har vi i Cisco erfart i løpet av årets første seks måneder, og hvilke områder mener vi vil prege de resterende.
Og for å snakke om det har vi fått besøk igjen av vår egen administrerende direktør, Trine Strømsnes.
God fornøyelse.
God sommer.
Takk for nå og velkommen tilbake igjen i august for en ny sesong og nye episoder av Digitalisering for ledere.
Vennlig hilsen, Merete og Bjørn Andreas.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Teknologiutvikling og digitalisering er en avgjørende faktor for det grønne skiftet og et mer bærekraftig samfunn. Det gjelder alt og alle, inkludert byggebransjen. Og som med alt annet som digitaliseres – og kobles til det stadig større internett – må sikkerheten på plass fra starten av.
Det er det derimot lite som tyder på. Tvert imot kan det virke som, skal vi tro gjesten i denne episoden, som hevder det er altfor lite bevissthet på cybersikring av digitaliserte bygg. Gjesten heter Lasse Stølen Kvalheim, og er fagspesialist for bygg, Industri og eiendom i Sweco. Sweco er et multinasjonalt selskap med hovedkontor i Sverige, og som er et av Europas ledende, rådgivende ingeniørselskaper. Lasse er også en del av Sweco sitt fagråd og har utdannelsen sin fra Høgskolen i Oslo og Akershus, hvor han har en bachelor i mecatronics, også kjent som maskinteknikk. Foruten over 8 år i Sweco, har han også lang fartstid fra selskaper som Siemens, ABB og SD-Consult.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
På Tullin i Oslo foregår det en større forvandling. Fra å være et relativt ukjent område innimellom andre oppleves det nå som et yrende område til alle døgnets tider. I det høyeste bygget, som ble opprinnelig bygget for å huse hovedkontoret til Telegrafverket tilbake på 60-tallet, som senere ble Televerket, har det nå blitt etablert et miljø som har som målsetning å bli knutepunktet for IT og Tech i Oslo. Nok en gang er Universitetsgata 2 adressen hvor man arbeider for å sikre at Norge har de teknologiske forutsetningene for å møte hva fremtiden vil kreve.
Stedet heter Rebel og åpnet høsten 2021, akkurat da vi var på vei ut av pandemien. Rebel er et sted for samhandling og deling av kompetanse og for sosialisering.
Episodens gjest er Chief Rebel, heter Peter Jetzel og har vært med å utvikle denne arenaen sammen med andre kloke tech-hoder.
Peter har lenge arbeidet med kommunikasjon, teknologi og innovasjon, og i løpet av sine 9 år i Google, har han hjulpet alt fra enkeltindivider, samt små og store virksomheter innenfor det offentlige og private, å dra nytte av teknologi for å skape innovasjon, vekst og arbeidsplasser.
Etter Google ledet han Epicenter her i Norge, mens nå er det hos Rebel han er en rebell.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Denne episoden her handler om industrielle nettverk og systemer, også kjent som Operational Technology, eller bare OT. Disse nettverkene har til felles at de befinner seg tett på kjernevirksomheten og bidrar til å skape direkte verdi/penger i kassa for de industrielle aktørene.
Gjesten vår denne gang bor til vanlig i Brasil. Han er spesialist innen industriell cybersikkerhet og nettverksarkitektur, og har de siste 6 årene fokusert gjennom arbeidet sitt på strategier, metoder, prosjektgjennomføring og implementering av cybersikkerhet og nettverksintegrasjoner for kritiske SCADA-systemer, i storskala Engineering and Procurement -prosjekter.
Fredrik Gratte har tidligere jobbet hos Kongsberg Maritime, Owera og Aker Solutions, men er i dag partner og hovedingeniør for Cyber Security og Network Engineering hos Atina.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Gjesten vår i denne episoden er Jørn Haukøy. Jørn er grunnlegger og administrerende direktør Code11.
Han sier selv at han er en av få som jobber med det han har studert, som da er industriell økonomi med fokus på IKT. Jørn er meget løsningsorientert og beskriver seg selv som en generalist. Han er ansett som en av de mest erfarne innen smidig metodikk i Norge og bruker denne kunnskapen til å rådgi selskaper med problemstillinger. Og da gjerne problemstillinger som krever evnen til å arbeide i grensesnittet mellom teknologi og virksomhet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Gjest i denne episoden er teknologi- og bærekraftsdirektør i IKT-Norge, Mali Hole Skogen. Temaet er veien frem mot en tid uten olje, og hvordan bærekraft og digitalisering henger sammen.
Mali har jobbet med bærekraftsspørsmål gjennom hele sin karriere og har et stort engasjement for digitalisering som verktøy for utvikling av smarte og bærekraftige byer, kommuner og samfunn. Hun er heller ikke redd for å være klar og tydelig, og uttalte blant annet i Finansavisen at oljen har gjort oss late og at det er derfor vi ikke stresser nok med å bygge nye bærekraftige muligheter, verdier og arbeidsplasser for fremtidens Norge.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
10. desember 1948, signerte alle FN-land på det vi i dag kjenner som den universale erklæringen av menneskerettigheter. I artikkel 12 lyder den som følger:
"Ingen må utsettes for vilkårlig innblanding i privatliv, familie, hjem og korrespondanse, eller for angrep på ære og anseelse. Enhver har rett til lovens beskyttelse mot slik innblanding eller slike angrep". Dette var før Internett og sosiale medier, og siden den gang har overvåkningsøkonomien eksplodert i størrelse og omfang.
Gjest i denne episoden er Jelena Kljujic. Hun er Ciscos personvernansvarlig i Europa og leder Ciscos regionale markedstilgang relatert til selskapets programmer for informasjonsforvaltning. Jelena er lidenskapelig opptatt av digitale rettigheter, bruk av ny teknologi, og hvilke påvirkninger det har på samfunnet.
Lenke til "The Age of Surveillance Capitalism" av Shoshana Zuboff:
https://www.ark.no/boker/Professor-Shoshana-Zuboff-The-Age-of-Surveillance-Capitalism-9781781256855
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Da pandemien var et faktum, ble veldig mange av de store globale aktørene smertelig klar over hvor sårbare forsyningskjedene er når viktige produksjons-steder stenger ned. I denne episoden av Digitalisering for ledere skal det handle om forsyningskjeder. Om supply chains på godt norsk. Og for å snakke om supply chains har Merete Asak og Bjørn-Andreas Wentzel i studio fått besøk av Ann Katrine Kolstad som i mange år har vært Supply Chain-ansvarlig for all produksjon av Cisco-produkter i Europa.
Ann Katrin har jobbet som International Compliance & Trade Specialist med hovedfokus på sterkt krypterte produkter for sivile og ikke-sivile bruksområder innenfor EU og USA. Hun var tidligere ansvarlig for å lede implementeringen og utviklingen av Cisco sitt eget Supply Chain Security Program for Europe, og har
Før Ann Katrine ble leder for manufacturing, var hun ansvarlig for å lede implementeringen og utviklingen av Cisco sitt Supply Chain Sikkerhet's program for Europa . Ann Katrine har bakgrunn fra Logistikk og prosjekt ledelse , men er egentlig utdannet system utvikler , med programmering i C++. Så dette er en kvinne med bred kompetanse.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Denne episoden skal handle om femte generasjons mobilnett. Om etterfølgeren til dagens 4G-teknologi. Skal vi tro prognosene, vil det finnes så mange som 1,7 milliarder 5G-abonnenter innen 2025. 5G-adopsjonen går raskt og det er kanskje ikke så rart, for 5G skal tilsynelatende “redde verden”.
Dagens gjest, Snorre Corneliussen har lang fartstid innen mobil-teknologi, fra selskaper som Ericsson og Telenor, hvor han har innehatt norske, nordiske og globale lederstillinger. I tillegg kan Snorre skilte med hele 15 patenter innen telekom, mobil og IP-området. Og foruten et brennende engasjement for mobilteknologi, har han også en bachelor grad i kunsthistorie og skriver nå på en master-oppgave i samfunns-økonomisk analyse, hvor han bruker kunstig intelligens for å forutsi Covid-relaterte smittetall. Etter flere år hos Telenor, begynte Snorre i Cisco i 2018, hvor han i dag er ansvarlig for de nordiske telekom-selskapene.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Etter to sesonger med Leif Sundsbø bak mikrofonen, er det nå duket for nye stemmer.
I denne sesongen vil du bli bedre kjent med Merete Asak, Henrik Vaage og Bjørn Andreas Wentzel fra Cisco, men også med flere Cisco-eksperter og ikke minst spennende, kunnskapsrike og inspirerende gjester.
Digitalisering for ledelse er fortsatt navnet på podkasten og fokuset på innholdet. Med nye perspektiver og ny innsikt skal du som enten er leder eller har lyst til å bli det, bli bedre rustet til å fatte de riktige valgene. Teknologiske valg som kan hjelpe virksomheten din, bransjen din eller samfunnet du er en del av, fremover på en bærekraftig måte.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
De fleste selskaper i Norge er små og mellomstore. Og disse er svært viktige for norsk økonomi og verdiskapning. Og en stadig viktigere forutsetning for å lykkes fremover, er evnen til å digitalisere. Med andre ord, evnen til å ta i bruk og utnytte de teknologiske mulighetene og løsningene som finnes.
Det finnes omtrent 607.000 virksomheter i Norge. 99,5 prosent av disse har færre enn 100 ansatte. Disse virksomhetene må lykkes med den digitale transformasjonen om vi som nasjon skal klare å utnytte verdipotensialet fremover. Om vi skal klare å være konkurransedyktige i fremtiden.
Her kommer dagens gjest inn i bildet. Liv Dingsør er daglig leder i non-profit organisasjonen DigitalNorway, som ble etablert i 2017 for å få fart på digitaliseringen av norsk næringsliv, og da med et spesielt fokus på SMB-markedet.
Digital Norway er blant annet eid av Avinor, DNB, DNV, Posten, Sintef, Equnior, for å nevne noen og Liv Dingsør leder en organisasjon som i dag teller 13 ansatte.
Liv har bakgrunn fra blant annet Invisio, Nordic Innovation Group og DNB, og har utdannelsen sin fra NHH. Hun har ledet Digital Norway siden mai 2020.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Norske læresteder har ingen interesse for innovasjon, mener den tidligere Google-sjefen for Norge, Jan Grønbech, og viser til blant annet NTNU som han mener har blitt helt irrelevant. Og han har kanskje et poeng. Norge havnet nylig på siste plass av de nordiske landene i en global rangering når det kommer til vår evne til å innovere.
Vi ligger langt bak våre venner i Sverige, Danmark og Finland. Kanskje fordi vi er søkkrike, feite og fornøyde. Vi har det godt og kjenner ingen kniv på strupen. Intet insitament for å endre oss. For det er en kjent sak at vi sjeldent endrer oss før vi må. Før vi står midt i en krise.
Samtidig vet vi veldig godt at det kommer snart en dag hvor inntektene skal skapes fra andre ting enn olje og gass. Hva det kan bli blir veldig spennende. Og for å snakke om innovasjon, så har vi fått besøk av direktøren for Patentstyret, Kathrine Myhre.
Kathrine var inntil januar 2021, administrerende direktør for Norway Health Tech, som hun etablerte tilbake til 2009. Og mens podkasten vår beveger seg i skjæringspunktet mellom ledelse og teknologi, arbeider Kathrine i skjæringspunktet mellom innovasjon, forskning, kommersialisering og forvaltning.
Kathrine har til syvende og sist ansvaret for at norske virksomheter styrker egen innovasjon, investeringer og konkurransekraft ved bruk av immaterielle rettigheter.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Et tilbakevennende tema når vi snakker om digitalisering er sikkerhet. IT-sikkerhet som sådan. Norge er et yndet land for utenlandske cyberkriminelle. Vi er påkobla, rike og naive. I løpet av de siste 10 til 15 årene så har stadig flere tjenester blitt gjort kun tilgjengelig digitalt. Det fjerner friksjon og øker effektiviteten på den ene siden, men det gjør oss mer sårbare på den andre siden. Og det her er bare starten.
Ett grep flere og flere tar for å påse at sikkerheten er god nok, er å bestille cyberangrep. Fra etiske hackere. Som for eksempel gjesten vår, Mia Landsem. I rikspressen kanskje mest av alt kjent for å avsløre dem som stjeler nakenbilder, men innenfor sikkerhetsbransjen kjent for å være en rasende dyktig etisk hacker.
Såpass dyktig at hun ble finalist som årets Cybersecurity Women of the Year, og da ikke bare i Norge, men i hele verden!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Gjesten denne gang har vært her før. Da handlet det om hvor viktig digitaliseringen av samfunnet vil bli i årene fremover og hva som kreves for at Norge skal håndtere den digitale transformasjonen på en vellykket måte.
Og siden midten av mai, da samtalen med administrerende direktør i IKT-Norge, Øyvind Husby, ble publisert, har det skjedd fryktelig mye.
En ting er at samfunnet har åpnet opp igjen. Forslag til nytt statsbudsjett har blitt lagt frem, og vi har fått en ny regjering, og med det mistet en digitaliseringsminister.
Hva tenker IKT-Norge om det her?
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Dagens gjest mener at digital transformasjon ikke er et IT-prosjekt, men et organisasjonsutviklingsprosjekt.
Et prosjekt hvor offentlige og private virksomheter i større grad må ta ansvar for sin egen skjebne.
Gjesten til Leif Sundsbø i Cisco, leder arbeidet med digital forretningsutvikling for Sopra Steria sine kunder, og sitter i konsernledelsen til det skandinaviske konsulenthuset. Han heter Torbjørn Larsen og har over 25 års erfaring fra ledelse og rådgiving i selskaper som Mestergruppen, NAV, Cisco og Tandberg, og har også vært innom OsloMet, som assisterende direktør.
Torbjørn mener konsulentbransjen må gjenoppfinne seg selv før den kan hjelpe til med å forandre verden.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Statsbygg har røtter helt tilbake til Eidsvoll og 1814. Og Eidsvollsbygningen er ett av mange kjente og kjære eiendommer som Statsbygg forvalter. Statsbygg består av 850 ansatte, som forvalter nærmere 2300 bygninger i Norge og i utlandet, hvor virksomheten bestreber å dyrke frem en mer klimavennlig, seriøs og ikke minst, digital byggebransje.
En av disse 850 medarbeiderne er Anett, Andreassen. Hun er direktør for digitalisering og bærekraft, og er overbevist om at digitalisering kan gi byggenæringen milliarder i gevinst hvert år, men at omstillingen går for sakte.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Stortingsvalget 2021 nærmer seg med stormskritt. Derfor skal det handle om politikk og teknologi.
Og midt i valgkampinnspurten har vi fått besøk av statssekretær Paul Chaffey.
Paul har vært statssekretær i Kommunal- og moderniseringsdepartementet siden 2013. Han kom da fra jobben som administrerende direktør i Abelia.
Paul har i tillegg bakgrunn fra Statoil, samt styreverv i en rekke institusjoner.
I tillegg er han en flittig blogger, og har vel en av Norges eldste - og nålevende blogg, som per dags dato teller nærmere 3500 bloggposter siden starten i august 2008. Ikke bare var Paul en early adopter når det kom til blogging, men også veldig tidlig ute hva gjelder digitalisering som sådan.
Allerede i hans tredje bloggpost skriver Paul Chaffey om disruptiv innovasjon.
Og det var det ikke mange som gjorde på den tiden.
Hvis noen i det hele tatt.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Siden Norge stengte ned i mars 2020, har hjemmekontoret vært det nye kontoret og video vært det nye møterommet. Nå som samfunnet er i ferd med å åpnes helt opp igjen, skal støvet tørkes på kontorene og de ansatte skal igjen møtes fysisk.
I alle fall delvis. Den hybride hverdagen vil være en del av den nye normalen. Mens «mobile first» var en teknologi-strategi vi alle lærte oss å forholde oss til i løpet av de siste 10 årene, vil vi fremover forholde oss til en «hybrid first»-strategi.
Og til å diskutere hva en «hybrid first»-strategi betyr og innebærer, både teknologisk, kulturelt og ikke minst ledelsesmessig, har vi fått besøk av administrerende direktør i Cisco, Trine Strømsnes og Senior Produktdirektørt for Cisco Webex-plattformen, Espen Løberg.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Et tilbakevendende tema i denne podkasten er den digitale transformasjonen. Nå skal det handle mer om oss mennesker og hvordan vi forholder oss til teknologi når omstendighetene krever det. Det skal med andre ord handle om «den nye normalen» - eller den neste normalen - og hvordan vi må forberede oss på stadig nye endringer i årene fremover.
I den anledning har vi fått besøk av Vigdis Austrheim. Vigdis har vært leder i nesten 20 år, i selskaper som blant annet Microsoft, Cisco, WM-Data og for de av oss som husker så langt tilbake som til Digital Equipment Corporation, DEC, som ble kjøpt opp av Compaq i 1998, som igjen ble kjøpt opp av HP i 2002. De siste årene har Vigdis vært selvstendig næringsdrivende og jobber som foredragsholder, kursholder og leder- og teamutvikler, med et spesielt fokus siden pandemien sendte oss hjem, med avstandsledelse.
Ikke overraskende har temaet vært brennhet under pandemien, noe som blant annet resulterte i at hun var finalist som årets foredragsholder i 2020 i regi av foredragsnettverket Talerlisten.no.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nå skal det handle om teknologi og finans. Altså digitalisering av finanssektoren og finansielle tjenester. På godt norsk bedre kjent som FinTech.
I den anledning har Leif Sundsbø fått Christoffer Hernæs på besøk.
Christoffer er en anerkjent rådgiver, leder og foredragsholder. Han har hatt flere ledende stillinger innen bank finans som digitaldirektør med ansvar for IT og forretningsutvikling i Sbanken og strategidirektør i SpareBank 1, i tillegg til en karriere fra konsulentbransjen før dette.
Christoffer driver i dag eget selskap med fokus på ledelsesrådgivning, investeringsvirksomhet og styrearbeid. Han har en mastergrad i innovasjon og entreprenørskap fra Universitetet i Oslo, i tillegg til en bachelor i informatikk.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- もっと表示する