エピソード
-
Kollapsen för Silicon Valley Bank skapar osäkerhet i banksektorn och sätter världens börser i gungning. För svenska teknikbolag kan utvecklingen göra det ännu tuffare att ta in kapital till en värdering som upplevs som rimlig. I Digitalpodden reder vi ut turerna.
Digitalpoddens Jonas Leijonhufvud och Johannes Karlsson analyserar även två ansenliga finansrundor i kända teknikbolag – som båda sker till en lägre värdering än tidigare.
I det ena fallet tar den digitala försäkringsutmanaren Hedvig in 333 miljoner kronor till en båkdel av den värdering som gällde 2021. Grundarna är dock nöjda och vd:n lägger nu om strategin för att nå lönsamhet i slutet av 2024. Nicklas Storåkers puttar in mer pengar och visar sitt förtroende genom att bli ordförande i styrelsen.
I det andra fallet har en kapitalrunda i det digitala skivbolaget Amuse lett till ett ägarbråk. Bolagets huvudägare vill skjuta in upp till 288 Mkr – men tre av grundarna tycker att värderingsslakten på 90 procent är allt för saftig.
-
Digitalpodden gästas av Caroline Åkerlund, som bossar för den heta listan med Näringslivets mäktigaste kvinnor, och avslöjar topparnas bästa lösningar. Marianne Agazzi berättar om Årets entreprenör Elin Kling som slår miljardvallen med god marginal. I podden diskuterar vi även Daniel Eks 300-miljonersskanner på Neko Health som Ida Hansson Brusewitz testat och så om Nicklas Storåkers nya satsning på cybersäkerhet som ska tälja guld på det kommande EU-direktivet NIS2.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Som medgrundare till Nordens största nätskohandel Footway såg Sara Wimmercranz hur riskkapitalet missar investeringar utanför den traditionella sfären. Därför startades Backing Minds för att söka upp blinda fläckar, komma in på lägre värderingar och ge bättre avkastning med backare som Cristina Stenbeck, Stena-familjen och H&M:s Karl-Johan Persson. I Mitt i bruset samtalar Draknästet-profilen med Ida Hansson Brusewitz om lärdomar till bolagsbyggare, investeringsstrategier och hur hon blivit influerare kring hållbar konsumtion.
-
Klarna sade upp 700 personer och gick back med 10 miljarder kronor under 2022. Ändå valde styrelsen att höja Sebastian Siemiatkowskis årslön, från knappt 10 till drygt 13 miljoner kronor. Digitalpodden låter Klarnas vd tala till punkt i frågan. Dessutom avhandlar vi den svenska sparappen Dreams öde, som efter att ha tagit in 330 miljoner kronor i riskkapital på tio år har styckats i tre delar – och nu sålts till andra aktörer.
-
Microsofts integration av chattroboten Chat GPT har väckt nytt liv i sökmotorn Bing för att på allvar utmana Google. Men chattrobotens känslor och utspel både förför och förfärar. I veckans avsnitt diskuterar Ida Hansson Brusewitz och Marianne Agazzi även kapitalbehovet för den gröna omställningen med Northvolts börsplaner samt Kronofogdens heta nätauktioner som säljer gängens statusprylar.
-
Jarno Vanhatapio gästar Mitt i bruset för att berätta om vägen från att sälja trosor från en etta i Borås till att grunda två av av Sveriges största e-handlare Nelly och Na-kd. När han för ett år sedan klev av som operativ slutade det med att nya vd:n hoppade av med buller och bång. För Ida Hansson Brusewitz berättar han om lärdomarna, omställningen till vinst, investeringarna och spanar om framtiden för e-handeln.
-
I veckans avsnitt diskuteras den nya trenden med ”nedåtrundor”, där investerarna skruvar ned värderingarna men ändå glatt fortsätter att investera.
I programmet diskuteras även sektorn som nästan är en parodi av techscenen, och varför Snapchatgrundaren Evan Spiegel besökte Stockholm.
-
Cristina Stenbeck och Daniel Ek fortsätter att vara i rubrikerna sedan de bägge gått bet på stora aktieaffärer i Spotify. Nu hoppar Kinneviks arvtagerska av musikjättens styrelse efter sex år, i Digitalpodden analyserar vi hennes sorti. Vi avhandlar också det plågade Kinnevikbolagets Mathems nya lån från ägarna, samt Klarnas värvning av Paris Hilton som nytt affischnamn i USA.
-
Anders Borg gästar denna vecka Mitt i bruset för att ge en djupdykning i de ekonomiska utsikterna med konjunkturen, räntorna, kronan och börsen. Han bjuder också på investeringstips och en personlig inblick till vägen från finansminister till engagemanget i techbolag.
-
Det svenska musikundret Spotify slog sina egna prognoser och tror sig kunna nå över en halv miljard användare i slutet av mars. Men lönsamheten är fortfarande en bit bort. Kommer Daniel Ek att ro iland det själv, eller kommer någon av de nytillträdda vice vd:arna Gustav Söderström och Alex Norström att hinna ta över innan dess? I programmet diskuteras även Sebastian Siemiatkowskis hemliga upplägg för att försvara ägandet i Klarna, samt hur 4,6 miljarder kronor på kort tid gått upp i rök för det svenska budbolaget Instabee.
-
2023 har inletts med stora sparpaket globalt där Spotify säger upp 600 personer. Di Digitals redaktion diskuterar hur Vois huvudägare VNV Global "rear" ut elscooterbolagets värdering igen och säkerhetsstjärnan Yubicos medgrundare Stina Ehrensvärd talar ut om jättevinsten.
-
I veckans avsnitt diskuterar Di Digitals redaktion betalbolaget Trustly som drabbats av ett kraftigt värderingsras. Konkurrenten Zimpler har däremot blivit en vinstmaskin, tack vare olicensierade spelsajter, och nu uppges ägarna förbereda en exit. Vi analyserar situationen. Dessutom trotsar kreditbolaget Anyfin teknikfrossan genom att fylla kassan med 323 miljoner kronor till en bibehållen värdering. Men kommer deras kunder klara av att betala tillbaka sina lån?
-
Wallenberg, Stenbeck, Leksell och andra kända finansfamiljer investerar stort i den svenska startupsektorn, visar Di Digitals stora kartläggning. I veckans Digitalpodden diskuteras även hur FI ger upp skärpta kapitalkrav för Klarna samtidigt som värderingen ser ut att ha sänkts – igen.
-
Konsolideringarna ökar, konstnärerna ger sig in i ai-debatten och ohackbara lösenord tar över. Det är några av Di Digital-redaktionens spådomar för 2023.
-
Di Digital listar årets bästa om sämsta grejer. Om ai, krypto, Elon Musks Twittersaga, med mera.
-
Lycka gör oss mer framgångsrika, effektiva, kreativa och innovativa. Det vet Handelshögskolans professor Micael Dahlen som forskar på ämnet. I detta specialavsnitt blickar han tillbaka tillsammans med Ida Hansson Brusewitz på framgångsfaktorer hos tidigare gäster och ger matnyttiga tips för ökat välmående.
-
I måndags sa Elon Musks följare sitt efter att Twitter-vd:n startat en omröstning om huruvida han bör vara kvar som vd eller ej. Nu väntar uppgiften att hitta någon kvalificerad som även är ”dum nog” att ta över, för att citera en av Musks många inlägg på Twitter.
Men kommer superentreprenören hålla sitt ord och vem kan tänkas ta över?
Vi pratar även om en annan framstående entreprenör: H&M:s styrelseordförande och tidigare vd Karl-Johan Persson. Det senaste decenniet har han byggt upp en gedigen startupportfölj som förvandlat en insats på 2 miljarder kronor till 4,5 miljarder kronor. Di Digital har fått en exklusiv titt bland investeringarna.
-
I förra veckan avslöjade Di att det snabbväxande betalbolaget Zimplers tjänst används av spelsajter utan svensk spellicens. Veckans avsnitt gästas av Di:s reporter Martin Lindgren, som berättar mer om granskningen. Vad säger Spelinspektionen om uppgifterna, och hur reagerar Zimpler?
I veckans avsnitt diskuteras även Vois framtid, i spåren av det nya sparpaketet. Digitalpodden tar även upp elitens älsklingsbolag Sana Labs. Den ai-baserade utbildningsplattformen värderas nu till två miljarder kronor, och har fler tunga namn i ägarlistan än vad vi orkar räkna upp. Men vad gör bolaget egentligen? Digitalpodden reder ut.
-
Investeringarna i Europeiska techbolag minskar med över 155 miljarder kronor i år, enligt en ny rapport från Atomico. Samtidigt har riskkapitalbolagen aldrig suttit på så mycket pengar i torrt krut.
I dagens avsnitt av Digitalpodden pratar vi även om två storaffärer som skett i veckan. Bonnier News, som även äger Dagens industri, har lagt ett bud på den digitala tidningsplattformen Readly efter att bolagets aktie sjunkit mer än 80 procent sedan noteringen i september 2020.
Lastbilsutmanaren Einride fyller på kassan med flera miljarder kronor i en kombination av aktiekapital och lån, och får på så vis in pensionsjätten AMF på ägarlistan. Affären sker mot bakgrund att bolaget nu har tecknat kundkontrakt till ett värde över 20 miljarder kronor, enligt Di:s källor.
Vi synas även veckans stora snackis kring det så kallade hybridarbetet, som följt efter en ny rapport från konsultfirman BCG.
-
Med Skype är han den svensk som blivit miljardär snabbast och visade att även Europa kan skapa techjättar. Niklas Zennström gästar Mitt i bruset för att guida sektorn till att gå starkare ur krisen. Utan lärdomar från egna motgångar hade han inte kunnat bygga investeringsstjärnan Atomico. ”Vi måste komma över rädslan för att misslyckas”, säger han i samtal med nyhetschefen Ida Hansson Brusewitz.
- もっと表示する