エピソード
-
Het is één van de taboes in hondenland. En ik vind dat het tijd wordt dat het op zijn minst bespreekbaar is. De inzet van gedragsmedicatie. Dus ondersteuning in de vorm van medicijnen op het moment dat een hond probleemgedrag vertoont. En niet 'zomaar' natuurlijk... Het zijn geen paracetamolletjes. Maar het op voorhand afwijzen, zonder te weten waar je het over hebt, kan hondenlevens kosten. Dus moeten we het er over hebben....
-
Als je hond probleemgedrag laat zien, heb je weinig aan één tip of één advies. Gedrag is vaak complex en het vereist dat je naar het hele plaatje kijkt. Je zult meerdere stappen moeten doorlopen. Wat kun je doen om de grootste kans op succes te krijgen? Ik neem in deze aflevering vijf stappen met je door!Heb je vragen over deze of andere afleveringen? Stel ze dan aan me in de gratis Doet ie anders Nooit! Club op Facebook.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Veel mensen hebben een hond die uitvalt. In deze speciale aflevering praat ik met Nannette over haar hond Milo. Hoe is het om met een uitvallende hond te leven?
-
Ben jij de eigenaar van een hond die het lastig vindt om zonder jou in huis te zijn? Gaat ie dan blaffen, janken, slopen of wil hij misschien niet eten of drinken? Als gevolg van onze veranderende levens door corona, is het alleen zijn voor steeds meer honden en hun eigenaren een issue. En in tegenstelling tot wat heel vaak gedacht wordt, ben je er meestal niet met ‘tijd opbouwen’. Er komt meer bij kijken. In deze aflevering van mijn podcast Doet ie anders Nooit! leg ik uit wat dan, maar ook waarom.
-
Herken je dit? Dat je je hond beschrijft als pittig, eigenwijs, meneertje of mevrouwtje, karaktertje...In deze aflevering heb ik het over labels. Stempels die we drukken. Over hoe we soms over onze honden praten. Want: "words matter". Het maakt uit hoe je een individu noemt of bestempelt. Het kan verschil maken of je je hond ‘pittig’, eigenwijs of meneertje noemt…Hoe en waarom? Dat bespreek ik in deze aflevering!
-
Deze aflevering staat in het teken van angst. Nog specifieker: in het teken van angst voor geluiden. Wat moet je doen op het moment dat je hond bang is voor bijvoorbeeld onweer of vuurwerk. Of zoals in het geval van het voorbeeld dat ik in de praktijk heb begeleid: voor een tikkende cv? Zeker als je hond bang is voor vuurwerk, is dit een belangrijke aflevering voor je. Want als je wilt voorkomen dat het dit jaar opnieuw een doffe ellende is met de angst van je hond, is NU het moment (of in elk geval voor oktober) om ermee aan de slag te gaan! In de Vraag van de Week geef ik het antwoord op de vraag van Heleen. Haar hond Saartje gaat voor een heleboel honden op de rug liggen en zij vraagt zich af of dit normaal is.
-
In deze aflevering ga ik het hebben over het effect dat corona heeft/kan hebben op het gedrag van je hond. Ik hoef jou niet te vertellen wat de impact daarvan is op ons dagelijks leven. Maar het is goed om ook eens stil te staan bij het effect op onze honden. Want onze manier van leven heeft direct invloed op het dagelijks leven van je hond. Al die veranderingen kunnen zelfs leiden tot probleemgedrag. In de Vraag van de Week geef ik het antwoord op de vraag van Esther. Zij wil graag meer weten over het zogenoemde ‘overspronggedrag’.
-
In deze aflevering ga ik één van mijn grote frustraties van dit moment met je delen. Namelijk het woord ‘overprikkeling’ dat je tegenwoordig overal hoort als het gaat over honden en hun probleemgedrag. “het komt omdat hij overprikkeld is”, is de one-liner die nu een heleboel mensen roepen als een hond iets doet dat je liever niet ziet of wilt, om welke reden dan ook. Het is in de wereld van de positieve training van honden, dus het werken zonder correcties, een beetje de vervanger geworden van: “hij is dominant”. Ik ga daar in deze aflevering dieper op in! Natuurlijk is er weer een Vraag van de Week, waarmee de inzender een Bellobox naar keuze gewonnen heeft. Deze week help ik Mirjam om een antwoord te vinden op de vraag waarom haar hond niet in de auto wil.
-
Als je hond uitvalt op straat, is dat erg vervelend. Je hebt misschien al het een en ander geprobeerd om daar verandering in aan te brengen, want het is best lastig om te wandelen met een hond die blaft, gromt, aan de lijn trekt of op een andere hond of persoon af probeert te stormen. Je moet altijd je omgeving enigszins in de gaten houden. In deze aflevering bespreek ik zeven dingen die je in elk geval niét moet doen als je hond uitvalt.
-
Wat heeft gedrag van je hond te maken met taart? Waarom lukt het lang niet altijd om probleemgedrag van een hond te veranderen? Om dat uit te leggen, vergelijk ik hondengedrag met een taart. Jep, echt waar ;) In de Vraag van de Week bespreek ik of het zo is dat honden lichaamstaal van een ander soms gewoon niet begrijpen. Of dat er iets anders aan de hand is? Oh ja; heb je een uitvallende hond? Blijf dan zeker tot het einde van deze aflevering. Ik nodig je dan namelijk uit om mee te doen aan een gratis iets waar je én iets van leert én ook nog eens kans maakt om prijzen te winnen. Je kunt je aanmelden voor deze Snuffel Challenge via http://www.moniquebladder.nl/snuffel-challenge
-
Deze aflevering is met name interessant voor je is als je een uitvallende hond hebt. En ook wel als je wilt voorkomen dat je een uitvallende hond krijgt. Ik ga je vijf tips geven om het wandelen met je hond veiliger te maken, voor je hond en voor zijn omgeving. In de Vraag van de Week leg ik uit wat nu eigenlijk BAT is. De succesvolle en effectieve methode die ik gebruik om uitvallende honden en hun eigenaren te helpen. Wil je gebruik maken van mijn cadeautje voor jou? Ga dan naar http://www.bellobox.nl en gebruik daar de code BLADDER. Dan krijg je 10% korting op elke Bellobox naar keuze.
-
De band tussen jou en je hond. Het lijkt soms wel dé sleutel tot een luisterende en probleemloze hond. Daarom ga ik het in deze aflevering met je hebben over onder meer deze band. En op welke manier die een rol speelt in het gedrag van je hond. Of misschien beter gezegd; juist NIET een rol speelt in het gedrag van je hond, terwijl eigenaren heel vaak denken dat het een groot onderdeel is van het probleem. Soms gaat de omgeving heel ver en krijgen mensen echt een schuldgevoel aangepraat. In mijn ogen eigenlijk zo goed als altijd volledig onterecht. En die band met je hond? Daar heb ik ook wel iets over te zeggen. Blijf in elk geval ook nog even tot het einde van de aflevering. Want naast een nieuwe Vraag van de Week, heb ik óók nog een klein cadeautje voor je!
-
In deze podcast-aflevering bespreek ik het meest voorkomende probleem van hondeneigenaren. Namelijk een uitvallende hond. Het staat ruim en in volle glorie bovenaan de lijst van problemen met honden. In Nederland, maar ook wereldwijd. Maar wat is dat eigenlijk; uitvallen. Waarom doen honden dat en wat leren ze daar van? Want er moet iets zijn dat ervoor zorgt dat ze het blijven doen. Waarom is het zo’n groot probleem en wat zijn potentiele oplossingen? Dat zijn de onderwerpen die allemaal de revue gaan passeren in deze aflevering van Doet ie anders Nooit!
-
Ik hoor de volgende zinsnede geregeld van eigenaar: “mijn hond claimt….” En dat wordt vervolgens met iets ingevuld. De hond claimt de eigenaar. De hond claimt visite. De hond claimt de bank. De hond claimt aandacht. De hond claimt degene van wie het pension is. Enzovoort enzovoort. En eerlijk? Ik krijg er de kriebels van en mijn nekharen gaan ervan overeind staan. Waarom dat is en of er toch een kern van waarheid in zit, leg ik uit in deze aflevering. Meepraten over honden en hun (probleem)gedrag? Ga dan naar de (gratis) Doet ie anders Nooit! Club op Facebook. (http://www.facebook.com/groups/doetieandersnooit)
-
Hoe kun je het zelfvertrouwen van je hond vergroten? Het was een hele goede vraag die gesteld werd in de (gratis) Doet ie anders Nooit! Club (op Facebook). Daarom heb ik er een podcast-aflevering over gemaakt. Met 8 tips om het zelfvertrouwen van je hond te vergroten. Maar ook: wat is het eigenlijk. Zelfvertrouwen? En heeft het te maken met angst? Of onzekerheid, of pessimisme? Kortom... genoeg om over te praten!
-
Een hond die trekt aan de lijn. Super-irritant En het komt echt heul veel voor... In deze aflevering ga ik dieper in op dit probleem. Er zijn grofweg namelijk twee redenen waarom een hond aan de lijn trekt. En één van die redenen ben jij waarschijnlijk...In deze aflevering vertel ik je ook hoe je een stappenplan kunt downloaden om het wandelen zonder trekken goed aan te leren.
-
Honden en spinnen lijken in eerste instantie misschien niet veel met elkaar te maken te hebben. Maar; als je zelf spinnen eng vindt, dan kun je diezelfde spinnen heel goed 'gebruiken' om je in te voelen in hoe je hond tot bepaald gedrag komt. Ik heb maar liefst vijf casussen voor je in deze aflevering van mijn podcast, waarin ik aan de hand van een vergelijking met een spin uitleg waarom een hond doet wat hij doet. En soms ook de uitleg waarom het onverstandig is om het zo te doen. Of waarom je beter wel op die manier kunt doen. Ik bespreek onder meer uitvallende honden en honden die bang zijn voor geluiden.
-
Je hond stormt op een andere hond af. Je hond rent blaffend naar vuurwerk toe. Je hond gaat op de voeten zitten van de visite, terwijl hij er vlak daarvoor nog naar blaft en gromt. Hoe dan? Zeker als ik ook nog eens vertel dat veel probleemgedrag veroorzaakt wordt doordat je hond het spannend, eng of bedreigend vindt. Waarom gaat je hond er dan toch naar toe? Dat vertel ik in deze 10e (klein feestje ;) ) aflevering!
-
Zeven tips om de stress van je hond te verminderen
Linda had een probleem met haar Jack Russell Tori. Zij kon niet alleen blijven, want dan blafte ze alles bij elkaar. Linda had al veel en uitgebreid getraind, maar elke keer was er een terugval. Wat bleek: de spreekwoordelijke stress-emmer van Tori was zodanig gevuld, dat de training die Linda inzette een beperkt effect had.
Honden met stress zijn veelvoorkomend. Veel honden-eigenaren worstelen er mee met hun hond. Hij heeft stress, hij is druk, hij is bang, hij is onzeker, hij is gevoelig, hij is (hyper-)sensitief, hij lijkt wel autistisch.
Allemaal manieren waarop veel eigenaren hun hond omschrijven met stress.
Met meer kennis over wat stress is en hoe het werkt, is er gelukkig steeds meer aandacht voor. Maar; er is een grote valkuil, waar jij als eigenaar misschien ook wel ingetrapt bent. Het is namelijk meestal niet zo dat je, als je iets doet aan de stress van je hond, automatisch ook alle problemen oplost voor je hond. Het is een heel goed eerste begin. En heel vaak zelfs een voorwaarde om de training goed te laten slagen (zoals dat ook het geval was bij Linda en Tori). Maar ná of samen met het legen van de stress-emmer, moet je ook nog aan de slag met training.
In deze aflevering van de podcast Doet ie anders Nooit, geef ik je 7 tips om de stress van je hond te verminderen.
-
De Nova Scotia Duck Tolling Retriever (Toller) van Dinette vond als pupje vuilniszakken op straat spannend. Dinette volgde daarom een veel gehoord advies op en dat was dat ze haar hond liet zien dat ze niet bang hoefde te zijn voor die vuilniszakken. Maar in plaats van dat het minder eng werd, gebeurde het tegenovergestelde. In deze aflevering gaat het over hoe je als eigenaar vaak zonder dat je het je bewust bent, je hond 'dwingt'. En leg ik uit waarom dat in heel veel soorten probleemgedrag een rol kan spelen. De Vraag van de Week is van Anna. Haar hond wil absoluut geen tuigje om, ondanks dat ze het goed opgebouwd en aangeleerd heeft.
- もっと表示する