エピソード
-
Trump wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten. Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespreken het verloop van de verkiezingsnacht. Een verloop dat ze op voorhand correct hadden ingeschat.
Asselman en Neyskens zijn de enige Amerikakenners die het verloop van de verkiezingen juist wisten in te schatten op basis van een volgehouden nuchtere analyse van de beschikbare data, afkomstig uit peilingen en signalen van de gokmarkt.
Beide heren buigen zich over wat er heeft gespeeld bij de Amerikaanse bevolking. Hoe de verschillende thema's, zoals migratie en inflatie, maar ook abortus, bepalend zijn geweest voor de uitslag. Wederom op basis van data, deze keer vooral uit exitpolls. Trump wint namelijk niet alleen de strijd om de kiesmannen, maar triomfeerde ook met vlag en wimpel in de zogenaamde popular vote.
Verder hebben ze aandacht voor de verkiezingen die gelijk liepen met die voor de president. In verschillende staten stonden eveneens een aantal senaats- en congreszetels op de stembrief. Ook daar gaat de Republikeinse partij met de prijzen lopen. Asselman en Neyskens duiden wat dit betekent voor het toekomstige presidentschap van Donald Trump.
Om te eindigen kijken ze ook vooruit en trachten ze in te schatten hoe Trump zijn nieuwe regering vorm zal geven. Wat mogen we verwachten van zijn personeelskeuze en gaan de prominenten die zich de laatste weken bij hem aansloten -zoals Elon Musk, Robert Kennedy jr. en Tulsi Gabbard- een rol spelen? Want Trump heeft grote beloftes gemaakt. Gaat hij die ook kunnen invullen?
Support the show
-
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens analyseren de gebeurtenissen in de laatste dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen op dinsdag. Een verhaal over een eekhoorn, vuilnis en slechte grappen.
Peanut de eekhoorn kwam door New York's overheidsingrijpen voortijdig aan zijn einde. Roan Asselman verklaart hoe een klein lokaal incident de gemoederen nationaal kan verhitten en zo de uitslag van de presidentsverkiezingen kan beïnvloeden.
David Neyskens merkt op dat andermans woorden je het presidentschap kunnen kosten. Komiek Tony Hinchcliffe noemde op de Trump rally in Madison Square Garden Puerto Rico al grappend een drijvende vuilnisbelt. Een grap die niet door iedereen gesmaakt werd. Joe Biden maakte van die gelegenheid gebruik om de Trumpkiezer weg te zetten als afval. Beide incidenten werden door de respectieve tegenpartijen benut om de ander als onbetamelijk weg te zetten.
Maar wat ook opviel, is hoe de media met uitschuivers omgaat. Daar waar ze er alles aan deden om de uitspraak van Biden te contextualiseren, laten ze geen kans onbenut om Trump zwart te maken. Zo misinterpreteerden ze opzettelijk een uitspraak van Trump over Liz Cheney. Trump merkte op dat zij minder zin zou hebben in het voeren van oorlog mocht ze zelf in de loop van een geweer moeten staren. De media maakte daarvan dat hij opriep om Cheney voor het executiepeloton te zetten. Of hoe twee maten en gewichten de Amerikaanse media lijken te kenmerken.
We eindigen -zoals gebruikelijk- met de cijfers van de peilingen en de gokmarkt. En Asselman en Neyskens geven finaal hun voorspelling voor de uitslag.
Support the show
-
エピソードを見逃しましたか?
-
Amerikakenners David Neyskens en Roan Asselman bespreken de voorbije campagneweek in de VS. Het ziet er naar uit dat de Trump-campagne aan momentum wint, terwijl in kamp Harris de paniek stilaan toeslaat.
Trump was te gast bij podcaster Joe Rogan en voerde daar een drie uur durend gesprek. Daarbij kwam hij ontspannen en zelfverzekerd over. Neyskens en Asselman delen hun indrukken over Trump's optreden bij het grootste podcastplatform met een bereik waar velen slechts van kunnen dromen.
Kamala Harris weigert in te gaan op de openstaande uitnodiging van Rogan om ook aan tafel aan te schuiven. De optredens die ze wel geeft, doen bij gerenommeerde democraten almaar meer de wenkbrauwen fronsen. Waar loopt het fout en kan Harris' campagneteam dit nog rechttrekken?
Ondertussen hebben al meer dan 40 miljoen stemmers gebruik gemaakt van de kans om hun stem uit te brengen via early voting. Daar waar in het verleden vooral Democratische kiezers hiervoor kozen, blijken nu ook veel Republikeinen hun stem vóór verkiezingsdag uit te brengen. Wat betekent dit voor de overwinningskansen van beide kandidaten?
We eindigen met een analyse van de peilingen en de betting market. Trump ligt overal voor, een gegeven dat onze vaderlandse pers liever lijkt te negeren. Maar in elk geval is er nog een goede week te gaan voor we weten wie de volgende president van de Verenigde Staten wordt.
Support the show
-
Deze uitzending start met aandacht voor het nieuwe boek "Klein Vlaanderen, Groot Buitenland" van Axel Buyse. Hij duikt hierin dieper in de complexe relatie tussen Vlaanderen en de internationale gemeenschap. Buyse, met zijn ruime ervaring als journalist en diplomaat, combineert persoonlijke anekdotes met scherpe analyses van politieke en maatschappelijke ontwikkelingen. Het boek verkent hoe Vlaanderen zijn plaats in de wereld tracht te vinden, ondanks de soms paradoxale drang naar autonomie en samenwerking met buitenlandse partners. Verder: China's Europastrategie, de spanning tussen regeringsbeleid en de rechtsstaat en ten slotte de waarden van de groeilanden zijn niet zo westers dan men ooit had gehoopt.
https://youtu.be/2ZVSWPLpwosSupport the show
-
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens bespeurden vorige week enige spanning in het campagneteam van Democratisch presidentskandidaat Kamala Harris. De negatieve tendens in de peilingen dwingen haar tot het geven van interviews, wat niet haar grootste kwaliteit is.
Vooral haar optreden bij Bret Baier, journalist bij Fox News, was vatbaar voor kritiek. De vraag is of Harris daar haar potentieel kiespubliek kon overtuigen. Neyskens en Asselman analyseren haar optreden.
Daarnaast trad ook Trump aan in long format podcasts, zoals die van Patrick Bet-David. Trump komt vermoeid over. Waar een presidentschap niet in slaagde -Trump is de enige die niet zichtbaar verouderde tijdens zijn presidentschap- lijkt de slopende campagne hem nu wel te raken. Of voelt Trump zich momenteel zo zegezeker dat hij, eerder dan uitgeput, vooral ontspannen in de race zit?
In elk geval zijn er tekenen dat de ongerustheid binnen het Harris-kamp toeneemt. Zo pakte de Washington Post uit met beelden van de begrafenis van Ethel Kennedy, waar Biden en Obama volgens een liplezer tot de conclusie kwamen dat Harris een zwakkere kandidaat is dan Biden.
Dit alles vertaalt zich in de peilingen en op de betting market. David Neyskens neemt de cijfers van de laatste week onder de loep. De kansen lijken gekeerd en Trump neemt de overhand. Kan Harris dit de komende weken nog keren?
Support the show
-
De kansen in de strijd om het presidentschap in de Verenigde Staten lijken te keren. Amerikakenners David Neyskens en Roan Asselman analyseren de gebeurtenissen van de laatste week aan de overkant van de oceaan.
Onrust in het Democratische kamp
Het lijkt er op dat er stilaan wat paniek ontstaat in het Democratische kamp. Vorige week konden de Amerikaanse kiezers Kamala Harris observeren bij haar optredens in 60 Minutes en bij The View. Die optredens werden niet bijzonder gesmaakt. Dat viel ook op bij de overige media, die ondertussen vaststellen dat de onrust bij de Harris-campagne toeneemt.
Die onrust weerspiegelt zich ook in de peilingen, evenals in de -misschien nog belangrijkere- betting market, die de kansen van Trump om het presidentschap binnen te halen op dit moment groter inschat dan die van Harris.
Rancune
Asselman en Neyskens analyseren de gebeurtenissen en de commentaren in de pers. Daarnaast merken ze ook op dat Biden weer op het terrein verschijnt in zijn rol als president bij de aanpak van de crisis rond de orkanen die de VS teisteren. In zijn optreden schemert rancune door omwille van de manier waarop hij door zijn partij aan de kant werd geschoven. Kan Harris het tij terug keren of lijkt de race gelopen?
Support the show
-
In deze aflevering werpt oud-diplomaat Axel Buyse zijn blik eerst op Somalië, waar islamitische extremisten almaar meer de samenleving in hun greep houden. Vervolgens kijkt hij naar Haïti, een land dat sinds zijn onafhankelijkheid geen stabiliteit heeft gekend. Het conflict in het Midden Oosten krijgt in alle media veel aandacht,en ook in Wereldblik wordt er gekeken naar de verwikkelingen. Het is afwachten of de oorlog verder uitbreidt naar Iran. Ten slotte landen we op ons eigen werelddeel waar West-Europa steeds meer verwikkeld raakt in het conflict tussen Oekraïne en Rusland.
https://youtu.be/zbbX70_SmLMSupport the show
-
Nog één maand te gaan voor de Amerikanen een nieuwe president verkiezen. Amerikakenner David Neyskens overloopt de gebeurtenissen van de laatste week bij Winfried Matheeussen.
In wat waarschijnlijk het laatste debat is voor de verkiezingen namen de kandidaat vice-presidenten het tegen mekaar op. Daarbij scoorde vooral J.D. Vance, de running mate van Trump, goed. Hij kwam presidentieel over, zoals achteraf ook bleek uit de reacties: 65% vond dat Vance het beter deed dan Tim Walz, de keuze van Kamala Harris. Heeft zij wel de juiste keuze gemaakt?
De Vs bleef vorige week niet gespaard van rampen. De doortocht van Orkaan Helene, die vooral in het westen van Georgia en de beide Carolina's veel schade en slachtoffers veroorzaakte, vestigde de aandacht op de gebrekkige hulpverlening door FEMA, het federale bureau voor rampenbestrijding. Dit soort rampen kunnen bepalend zijn. Trump profiteerde van de gelegenheid om zichzelf in de kijker te zetten. Terwijl Harris eerder stuntelig reageerde.
Verder buigt Neyskens zich over de aanklachten waarmee speciaal aanklager Jack Smith Trump belaagt. Smith lijkt de wet en de regels wel heel breed en creatief te interpreteren. Of dit Trump gaat schaden of net gaat helpen, is de vraag.
We sluiten af met de cijfers: al 1,8 miljoen kiezers brachten hun stem uit via mail in voting en early voting. Neyskens legt het verschil tussen de twee uit. Verder kijken we naar de peilingen bij zeer specifieke minderheidsgroepen en wat dat kan betekenen voor de uitslag.
Support the show
-
Paus Franciscus heeft België ondertussen verlaten, maar de rel over abortus blijft hangen. Ondertussen zit hij in het Vaticaan zit hij een synode voor… zal die synode iets veranderen? Stof genoeg om het daar met Emmanuel Van Lierde over te hebben.
Support the show
-
Na een eerder luwe campagneweek buigen amerikakenners David Neyskens en Roan Asselman zich over de interviews die beide presidentskandidaten geven. Terwijl Donald Trump op elk verzoek ingaat, zijn de interviews met Kamala Harris eerder zeldzaam. En bijzonder weinigzeggend.
We blikken ook terug op het bezoek van Volodymyr Zelensky aan de beide presidentskandidaten. Daar was veel aandacht voor, maar speelt dit überhaupt in de hoofden van de nog onbesliste kiezers?
We eindigen zoals steeds met een bespreking van de data en cijfers van de peilingen en de betting market. Deze keer komt 'datacenter' Neyskens met een bijzonder interessant onderzoek van Gallup. Daaruit blijkt dat de Amerikaanse bevolking meer vertrouwen heeft in de Republikeinse partij om oplossingen te bieden voor de hedendaagse uitdagingen. Maar of Trump daar garen bij kan spinnen, is een andere vraag.
Support the show
-
In een gesprek met Luckas Vander Taelen bespreekt Wagner-kenner Piet Lamberts-Van Assche het beroemdste werk van Richard Wagner: Der Ring des Nibelungen, een vierdelige operacyclus die over vier avonden wordt opgevoerd. Deze productie in De Munt in Brussel is gespreid over twee seizoenen, en momenteel is de derde voorstelling te zien.
Support the show
-
Deze week spreken amerikakenners David Neyskens en Roan Asselman hun bezorgdheid uit over de relatief lage aandacht die de media besteedt aan moordpogingen op Republikeins presidentskandidaat Donald Trump. Hijzelf doet er lacherig over. De normalisatie van deze toestand is onrustwekkend.
Verder gaan we in op de poging van Californisch gouverneur Gavin Newsom (D) om deep fakes en memes aan banden te leggen. Er duiken steeds meer filmpjes op met satirische inhoud, die bijna niet van echt te onderscheiden zijn. Kan daar een remedie voor gevonden worden die niet erger is dan de kwaal?
Hoe zit het met de klassieke steun die vakbonden uitspreken voor deze of gene presidentskandidaat? Die gaat niet langer automatisch naar de Democraten. Vooral het uitblijven van een endorsement van de legendarische Teamsters, de vrachtvervoersvakbond, valt op.
We eindigen met de cijfers: hoe staat het met de voorspellingen? En welke rol kan een op handen zijnde kieswetswijziging in Nebraska spelen?
Support the show
-
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens blikken terug op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris. Harris bleek zeer goed voorbereid en scoorde goed. Trump liep in zowat alle valstrikken die de democrate voor hem spande en maakte geen gebruik van de kansen die een inhoudelijk niet altijd even sterke Harris hem bood om punten te scoren. Dat de moderatoren van nieuwszender ABC hun voorkeur voor de democraten moeilijk konen verbergen, speelde ook in het voordeel van Harris. Maar worden de verkiezingen beslist tijdens een debat?
Verder kijken we vooruit naar wat we mogen verwachten van het vice-presidentsdebat dat zal gaan tussen running mates Mike Walz en J.D. Vance, de democratische en republikeinse kandidaat-vice-presidenten. Asselman en Neyskens schetsen wat we daarvan mogen verwachten.
We besluiten deze aflevering met een overzicht van de peilingen die sinds het debat werden afgenomen, samen met een blik op de evoluties op de gokmarkt. Daaruit blijkt dat Kamala Harris beter scoort sinds ze zich publiek met Trump kon meten. Al pakt verkiezingsvoorspeller en peiler Nate Silver uit met een verrassing.
Support the show
-
In deze aflevering bespreekt oud-diplomaat Axel Buyse de rol van Turkije in de diplomatie, de spanningen tussen de Verenigde Staten en China, het kluwen van de Franse politiek en het groeiende republikeinse sentiment in Nederland. Zoals steeds is Harry De Paepe de gastheer van dienst.
https://youtu.be/lzFsEbYjAzwSupport the show
-
Vandaag bespreken we met Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens het verloop van de presidentiële kiescampagne in de VS.
We blikken terug op het interview dat Harris gaf bij bevriende zender CNN, ondersteund door haar running mate Tim Walz. Een kort interview, slechts 18 minuten, waarbij Harris weinig concreets wist te brengen. Ondanks de positieve commentaren in de pers, zijn er wel wat vragen te stellen bij dit optreden. Neyskens en Asselman maken een kritische evaluatie.
Volgende week krijgen we dan een eerste debat tussen presidentskandidaten Harris en Trump. Asselman en Neyskens overlopen de modaliteiten en regels die voor dit debat werden opgesteld. Het wordt georganiseerd door ABC news, het nieuwskanaal van Disney Entertainment. Opvallend is dat de pogingen van Harris om de debatregels aan te passen niet slaagden.
We eindigen met een overzicht van de peilingen en een studie van de gerenommeerde politieke denktank Brookings Institution. Daaruit blijkt dat de resultaten van Trump in het verleden systematisch werden onderschat in de peilingen. Op dit moment zien we geen afgetekende winnaar opduiken. Ook bij de gokkantoren liggen beide kandidaten dicht bij elkaar. Wat betekent dit voor de kansen?
Support the show
-
Amerikakenners Roan Asselman en David Neyskens volgden vorige week met grote interesse de vier dagen durende Democratische Nationale Conventie (DNC). Deze ging door in Chicago en bevestigde de presidentskandidatuur van Kamala Harris. Daarnaast stelde Harris haar running mate voor: de huidige gouverneur van de staat Minnesota Tim Walz.
Asselman en Neyskens gaan dieper in op het opstappen van Joe Biden als presidentskandidaat, de plotse populariteit van Harris, de enigszins vreemde keuze voor Walz en het opvallende ontbreken van een verkiezingsprogramma.
Als uitsmijter laten beide heren hun licht schijnen over een nieuwe politieke ontwikkeling. Onafhankelijk presidentskandidaat Robert F. Kennedy jr. sloot zich vrijdag in Arizona aan bij de Trumpcampagne. Over het hoe en waarom leert u meer in deze aflevering van Amerika in alle staten.
Support the show
-
In deze nieuwe uitzending bespreekt oud-diplomaat Axel Buyse de Britse relaties met de EU, de Engelse rellen en de reactie daarop bij de Britten, het verloop van de oorlog in Oekraïne en daarbij de bezorgdheden van de landen in ontwikkeling over dat conflict en ten slotte de uitdijende drugsproblematiek in Zweden.
https://youtu.be/1IzN1fGfG3cSupport the show
-
Nadat president Joe Biden op zondag 21 juli uit de presidentiële verkiezingsrace stapte, is het nu de beurt aan vice-president Kamala Harris om in het strijdperk te treden. Onze Amerika-kenners David Neyskens en Roan Asselman buigen zich over haar kandidatuur en schatten haar kansen in. Want hoe graag de pers haar ook bejubelt, er schuilen wel wat addertjes onder het gras.
Support the show
-
De voorbije vijf jaar importeerde België dubbel zoveel uit China als het naar dat land exporteerde. Het gaat vooral om elektronica en machines. Onze kritische telecominfrastructuur wordt gedomineerd door Chinese bedrijven. Tijdens de pandemie bleek dat de logistieke ketens van onze bedrijven sterk verstoord konden worden door aanvoerproblemen van Chinese partners.
Ivan Van de Cloot, hoofdeconoom van de Stichting Merito, benadrukt in een interview met Doorbraak het belang van de weerbaarheid onze economie. Een te grote afhankelijkheid van Chinese import of onderaannemers kan nefast zijn. Omdat België echter bij uitstek een open handelseconomie is, moet met de nodige voorzichtigheid worden onderzocht in welke sectoren en op welke manier kan worden opgetreden om de strategische onafhankelijkheid te garanderen.
Dat kan gebeuren door de ondernemingen zelf, door bijvoorbeeld hun logistieke keten te spreiden over meerderere landen. Ook kan de overheid normen opleggen over de manier waarop Chinese groepen participeren in onze economie. In uitzonderlijke omstandigheden kunnen onze overheden direct interveniëren, ook financieel, om de strategische onafhankelijkheid van sectoren te garanderen.
https://youtu.be/d5_PuZ2P2z8Support the show
-
Na de aanslag op Trump en de Republikeinse conventie bespreken Roan Asselman en David Neyskens de stand van zaken.
Verder de rechtszaken tegen Trump zakken in elkaar, en wat met Biden? Doet hij het of doet hij het niet?Support the show
- もっと表示する