エピソード
-
Een harde mannenwereld met werkweken van 80 uur: zo wordt de wereld van mergers & acquisitions vaak geportretteerd. Een onterecht beeld volgens Demi van Helden, Senior Consultant bij Marktlink.
In haar werk met ondernemers van middel-kleine grote bedrijven gaat het volgens Demi júíst om mensenwerk. Je kunt volgens Demi veel impact maken met dit vak omdat je een ondernemer van A tot Z begeleidt in het proces van een fusies of overnames. Vaak werken mensen keihard voor hun onderneming, dus is het juist een emotioneel en mensgericht vak. Ze hoopt dan ook dat meer vrouwen inzien dat het ook een wereld is waar zij in thuishoren. Meer horen? Luister nu! -
Waarom kiest Aegon voor een Inclusion en Diversity afdeling (I&D), terwijl de meeste bedrijven een D&I afdeling hebben? Ashley Sardjoe is I&D-consultant bij Aegon: 'Wij geloven dat als je de focus eerst legt op Inclusie, dat diversiteit daaruit voortvloeit'. De verzekeraar, die maar liefst drie vrouwelijke CEO’s telt, schuwt er niet voor om zichzelf onder de loep te nemen.
Recent publiceerden zij namelijk een onderzoek naar het al dan niet bestaan van een Glazen Plafond binnen de organisatie. En wat bleek? Er is sprake van een oververtegenwoordiging van mannen in de top van het bedrijf. Slechts 28% van de senior managers is vrouw en dat cijfer wil maar moeilijk stijgen. Welke stappen gaat het bedrijf zetten om hier verandering in te brengen? En wat doet het bedrijf al om inclusie te bevorderen? -
エピソードを見逃しましたか?
-
74% van de vrouwen in Nederland werkt deeltijd. Is dit een probleem? Kiezen vrouwen hier zelf voor? Of is onze samenleving zo ingericht dat zij hiertoe gedwongen worden? En moet voltijd werken eigenlijk wel de norm zijn? We leggen het voor aan Liesbeth Staats: programmamaker, presentator en journalist. Zij maakte onder andere de documentaire ‘Waarom werken vrouwen niet?’ waarin ze de deeltijd cultuur in Nederland aan de kaak stelt.
-
Vrouwen zijn significant minder geneigd om een publieke presentatie te geven. Uit onderzoek blijkt dat dit een uiterst belangrijke skill is voor carrièrekansen - met name op het gebied van leiderschapsposities. Toch gaan veel vrouwen het uit de weg. Hoe komt het dat vrouwen minder bereid zijn om voor een groep te gaan staan? En wat kunnen we daaraan doen? We spreken hierover met Jahkini Bisselink: voormalig jongerenvertegenwoordiger bij de VN.
-
Vrouwen zijn nog stééds ondervertegenwoordigd op leiderschapsposities. Één van de redenen hiervoor is het gebrek aan zichtbaarheid van vrouwen. De zogenoemde visibility gap ontstaat en wordt in stand gehouden doordat vrouwen bijvoorbeeld minder vaak worden uitgenodigd om lezingen te geven. Het gevolg? Zij komen minder snel op de radar van recruiters en meisjes, waardoor we vrouwelijke leiders én rolmodellen mislopen. Een manier om zichtbaarder te worden, is door aan je personal brand te werken. Expert op dit gebied is Nancy Poleon - oprichtster en eigenaar van BrandedU: een personal branding programma dat ze startte om de zichtbaarheid van vrouwen te vergroten. Zij schuift bij ons aan om je de fijne kneepjes van het vak bij te brengen.
-
Ter ere van het nieuwste nummer van LINDA.meiden dat afgelopen maandag uitkwam, publiceren we óók deze week een podcastaflevering. Het nieuwe issue - genaamd Baas in eigen Broekje - staat geheel in het teken van consent. Á la Feminer betrekken we dit onderwerp natuurlijk op de werkvloer. We spreken met presentator, influencer én LINDA.meiden gasthoofdredacteur Quinty alsof we al jaren vriendinnen zijn en ze vertelt over haar ervaringen met en visie op seksueel grensoverschrijdend gedrag in de werkomgeving.
Zou een vermeend dader bijvoorbeeld per direct moeten worden ontslagen? En wat kan een werkgever doen om een veilige omgeving te creëren voor medewerkers?Wil je naar aanleiding van deze podcast aflevering praten over seksueel grensoverschrijdend gedrag? Dat kan gratis en anoniem via de volgende platforms:
Centrum Seksueel Geweld (centrumseksueelgeweld.nl of 0800-0188Slachtofferhulp Nederland (slachtofferhhulp.nl of 0900-0101)Mind Korrelatie (mindkorrelatie.nl of 0900-1450)watkanmijhelpen.nl -
In 1976 klaagden 5 zwarte vrouwen het Amerikaanse autobedrijf General Motors aan omdat het geen zwarte vrouwen in dienst nam. Ondanks de Civil Rights Act die discriminatie op basis van ras, kleur, religie, geslacht of nationaliteit verbood, werden de vrouwen na een lange rechtszaak in het ongelijk gesteld. Er was geen sprake van seksisme, zei de rechter, want er werkten witte vrouwen bij General Motors. En racisme was er ook niet, want er werkten zwarte mannen. Voor de vorm van discriminatie die hier plaatsvond hadden we toen nog geen benaming. Nu is die er wel: intersectionaliteit. Dit is discriminatie op basis van verschillende uitsluitingsmechanismen die elkaar overlappen. We spreken hierover met Mikal Tseggai: PvdA fractievoorzitter in Den Haag.
-
Om ziekteverzuim terug te dringen, wordt in veel Aziatische landen gebruikgemaakt van een vorm van menstruatieverlof. Volgens onderzoekers zorgt het nemen van rust tijdens de menstruatie ervoor dat de menstruatiecyclus korter wordt, je meer energie overhoudt en klachten verminderen. Toch staat het invoeren van een menstruatieverlof in Europa nog niet hoog op de agenda.
Wat zijn de bezwaren? Verslechtert het invoeren hiervan de positie van vrouwen op de arbeidsmarkt? We legden het voor aan de Menstruatiemeisjes: experts op het gebied van maandelijks bloedverlies. -
Uit onderzoek blijkt dat het aandeel vrouwelijke ondernemers stijgt, maar enorm verschilt per leeftijdscategorie: tot 19 jaar is slechts een kwart vrouw, tussen de 40-55 is het aantal mannelijke en vrouwelijke ondernemers bijna gelijk.
Als jonge vrouw geïnspireerd raken? Ter ere van de jubileumweek spreken we dit keer met rolmodellen vanuit Feminer zelf. Met drie van de vier oprichters hebben we het over waar Feminer is begonnen, wat ondernemen precies inhoudt en welke uitdagingen erbij komen kijken. -
Vrouwen zijn nog stééds ondervertegenwoordigd in de muziekindustrie. De Top 2000 die we de afgelopen weken gehoord hebben toont dit maar al te goed aan: slechts 19% van de artiesten in deze lijst is vrouw - inclusief bands waarin vrouwen én mannen zitten. In deze aflevering gaan wij daarom in gesprek met Eva van Manen (zangeres, schrijver en producer). We hebben het met haar over de aanname dat er altijd een mannelijke producer achter muziek zit, een eventueel vrouwenquotum in de muziekindustrie en Rosetta Beats: haar eigen label voor vrouwelijke en non-binaire artiesten.
-
Denk jij bij het woord strafrechtadvocaat direct aan Harvey Spectre uit Suits? Of heb je zelf de ambitie om over een aantal jaar verdachten bij te staan in de rechtszaal? Met Desiree de Jonge - strafrechtadvocate van onder meer Willem Holleeder - spreken we over stereotypen, (het gebrek aan) vrouwen als partner van advocatenkantoren en de bejegening van vrouwelijke strafrechtadvocaten door de overwegend mannelijke clientèle.
-
In deze bonusaflevering gaan Feminer-hosts Emilia Wessel en Julia de Roo met elkaar in gesprek over hun eigen struggles, standpunten en ervaringen omtrent feminisme. Wat vinden zij van het krabbenmandeffect? Waarom is het van belang vrouwelijke rolmodellen te hebben?
Emilia en Julia blikken terug op het eerste seizoen van Feminer de Podcast en kijken vooruit naar het tweede; wat is het beste advies dat ze de afgelopen afleveringen hebben ontvangen, en wie zouden ze graag nog een keer willen interviewen?
-
Schrijfster Lale Gül debuteerde begin dit jaar met de autobiografische roman Ik ga leven. Ze vertelt hoe het boek tot stand is gekomen, de dingen waarmee ze worstelde tijdens haar opvoeding in een streng islamitisch gezin én hoe het, ondanks het grote aanbod in de literaire wereld, haar toch is gelukt het boek uitgegeven te krijgen. Maar ook gaan we met Lale in gesprek over haar levensmotto ('just do it') en haar toekomstplannen: komt er nog een boek?
Deze aflevering wordt gehost door Emilia Wessel. -
Alma Mathijsen schrijft romans, essays, verhalenbundels en columns. Ze debuteerde tien jaar geleden met haar eerste roman ''Alles is Carmen', en is inmiddels bezig met haar achtste boek. Ze vertelt over haar schrijfproces, hoe ze ooit deze wereld in is gerold en geeft waardevol advies over het loslaten van perfectionisme tijdens het werk. Ook bespreken we met Alma hoe, ook in de literatuur, er nog steeds een verschil bestaat tussen de behandeling van verschillende auteurs.
En dat niet alleen: als afsluiter draagt ze een van haar gedichten voor!
Deze aflevering wordt gehost door Julia de Roo. -
Lotte Rensen, werkzaam bij kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis ATRIA én oprichter van Ambitieuze Meisjes - de grootste businesscommunity voor jong vrouwelijk talent in Nederland - over het belang van netwerken , haar inzet voor een wereld met meer gender gelijkheid en de geschiedenis van de vrouwenbeweging. Ze geeft advies en waardevolle tips over het aangeven van grenzen op de werkvloer.
Deze aflevering wordt gehost door Julia de Roo. -
In deze aflevering gaan we in gesprek met Coco Antonissen, adviseur satelliettoepassingen bij Het Netherlands Space Office (NSO), over hoe vrouwen in de ruimtevaartsector ondervertegenwoordigd zijn (én waarom dit kansen biedt). Ze vertelt over de uitgebreide toepassingen van satellietdata en hoe bijna iedereen – ongeacht je vooropleiding – een carrière in de ruimtevaart zou kunnen ambiëren. En natuurlijk: droomt ze er zelf ook over om astronaut te worden?
Deze aflevering wordt gehost door Emilia Wessel.
-
Marian Spier, sociaal ondernemer en oprichter van meerdere organisaties gericht op het verkleinen van kansenongelijkheid, over het bouwen van een business en sociaal ondernemen. Ze vertelt over haar nieuwe initiatief FEM-START – een programma die ze oprichtte na het grote succes van TEDxAmsterdamWomen – waarmee ze vrouwelijke ondernemers ondersteunt om hun droombusiness te realiseren en het funding gap te dichten. Bovendien geeft ze waardevolle tips én licht ze een tipje van de sluier op over haar nieuwe boek.
Deze aflevering wordt gehost door Julia de Roo. -
Klinisch epidemioloog Hester den Ruijter over het vrouwelijk hart, het tekort aan vrouwelijke hoogleraren en haar ervaringen tijdens haar werk in een overwegend mannelijke omgeving. We spreken over de diagnose en behandeling van hart- en vaat ziektes bij vrouwen en over de oorzaken van de medische kennisachterstand over vrouwen.
Deze aflevering wordt gehost door Emilia Wessel. -
Canan Babayigit over werken bij Defensie als vrouw. We hebben het over haar loopbaan bij de Koninklijke Marine, al haar spannende avonturen op zee, hoe het is om als vrouw bij Defensie te werken en het belang van diversiteit. Ook praten we over alle mogelijkheden voor jonge vrouwen om te komen werken bij Defensie.
Meer weten? Check dan www.werkenbijdefensie.nl/vrouw. - もっと表示する