エピソード
-
I dagens afsnit står det på naturvidenskabeligt "court-room-drama" og på anklagebænken sidder dopamin. Tiltalen lyder på, at belønningssystemet simpelthen lokker os ud i dårlig adfærd. Vi dykker herigennem ned i alt fra kokainmisbrug til socialemedier og techgiganter, doomscrolling, trusler mod demokratiet, samt hvordan du kan sørge for at få bedre hjernehygiejne og meget mere til!
Medvirkende: Benjamin Svejgaard, læge og hjerneforsker ved Center for neuroteknologi og rehabilitering på Aalborg Universitetshospital. Vært: Emma Elisabeth Holtet. -
Professor Liv Hornekær tager os med på en rumrejse - helt tilbage til universets begyndelse. På vejen finder vi ud af, hvad det mon er, de bygger lige nu på Aarhus Universitet, som kan gøre os klogere på selveste livets byggesten, samt hvordan det kan få os tættere på at finde andre livsformer i rummet? For vi er nok ikke alene - men hvad finder de mon derude?
Medvirkende: Liv Haahr Hornekær, professor i materialefysik & leder af Center for Interstellar Catalysis ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet. Vært: Emma Elisabeth Holtet. -
エピソードを見逃しましたか?
-
Efter en kort juleferie er der igen åbent i fredagsbaren.
I det bløde og porøse moler på Mors og Fur finder vi nogle af verdens allerældste fisk. 55 millioner år har de på bagen. Og faktisk, så minder de overraskende meget om de fisk, vi kender i dag.
Men det var ikke lutter lagkage at være fisk dengang - selvom hele Danmark var dækket af vand. En klimakatastrofe lurede nemlig i horisonten…
Vært: Peter Løhde
Gæst: Ane Elise Schrøder, postdoc fellow, Torino Universitet -
Vi puster liv i dinosaurerne og træder ind i deres verden, når vi udfolder, hvad vi faktisk ved om de uddøde arters udseende og adfærd. Hertil dykker vi ned i andet kæmpefauna, og hvad de helt store dyr betyder for planetens økosystemer. På denne rejse får vi svar på: Hvorfor det faktisk ikke urealistisk at genskabe dyr som Mammutten, samt hvad i alverden idéen med at genoplive den - og andre uddøde kæmpearter - mon kan være?
Medvirkende: Simon Kongshøj Callesen, samlingsmedarbejder på Naturhistorisk Museum Aarhus & Jens-Christian Svenning, professor ved Institut for Biologi på Aarhus Universitet og leder af grundforskningscentret ECONOVO.
Vært: Emma Elisabeth Holtet. -
Vidste du, at Danmark er det eneste land i verden, hvor hele vandforsyningen kommer fra undergrunden? Det betyder, at vandet der kommer ud af din vandhane eller dit brusehoved faktisk er omkring 50 år gammelt.
Men hvor kommer grundvandet egentlig fra - og hvordan kan vi passe bedst muligt på det? Det undersøger vi i denne udgave af Fuld af Viden, hvor vi er hoppet på vandvognen i fredagsbaren...
Medvirkende: Anders Vest Christiansen, Professor ved Institut for Geoscience på Aarhus Universitet og Ole Silkjær, Direktør ved Eurofins Miljø Vand. Vært: Peter Løhde -
Vi mennesker har pløjet, passet og plejet naturen i så høj grad, at vi nu står midt i den sjette massedød. Og selvom biodiversitetskrisen er et globalt fænomen - så er den i særlig grad også et dansk problem. Vi bor nemlig i verdens mest dyrkede land - hvor skovene ofte minder om tømmermarker, hvor naturen forvaltes i forsøget på at sætte den fri, og hvor de fleste af os slet ikke ved hvad vild natur er.
Vi skal derfor ændre vores natursyn og -æstetik, hvis vi vil redde de arter, som vi stadig har tilbage - men hvordan gør vi det?
Medvirkende: Biolog Mette Hesselholt Henne Hansen, lektor på VIA University College. Vært: Emma Elisabeth Holtet. -
Hvordan lugter vi os frem til Parkinsons? Og hvad kan vores søvnmønstre og drømme fortælle os om vores kroppe og sundhed? Det dykker vi ned i, når vi bliver klogere på kroppens tegn - det man i videnskaben kalder biomarkører.
Hvad kan de fortælle os om vores sundhedstilstand? Hvordan kan vi udvikle nye markører? Hvordan benytter vi dem i forskningen, så vi kan leve bedre og længere liv? Og hvorfor bør vi stille os selv spørgsmålet - måler vi for meget?
Medvirkende: Brian Kjærgaard Hansen, fysiker og professor ved Aarhus Universitets Center for Funktionelt Integrativ Neurovidenskab. Vært: Emma Elisabeth Holtet. -
Lort, bæ, afføring. Uanset hvad du kalder det, så er det nok ikke noget, de fleste af os er så glade for at putte i munden. Men forskningen viser, at pøller på pille kan have gavnlige effekter for patienter med tarmproblemer. Fuld af Videns nye vært, Peter Løhde, byder på sur æblejuice og Pepsi Max når han får besøg af ph.d. og læge Simon Baunwall, der har været med til at putte lort i medicinkapsler.
Medvirkende: Simon Baunwall, ph.d. og læge ved Lever-, Mave- og Tarmsygdomme, Aarhus Universitetshospital og Mads Frost Bertelsen, zoologisk direktør hos ZOO.
Vært: Peter Løhde -
Mange af os drømmer om en slankere krop, men det kan være svært at styre, hvor meget vi spiser, når først sulten melder sig. Så hvordan regulerer vi vores appetit? Kan vi snyde hjernen eller tænke os mætte? Og hvad med de mange myter om mirakelkure, der kan jage sulten væk - hvilke af dem, kan der rent faktisk være hold i?
Det tester vi i fredagsbaren, og herigennem dykker vi ned i den globale fedmeepidemi, samt hvad det mon er, vi mennesker er begyndt at spise i nyere tid, som gør os overvægtige?
Medvirkende: Nikolaj Rittig, læge og forsker ved Steno Diabetes Center på Aarhus Universitetshospital & psykolog og forsker Jakob Linnet, leder af klinik for Ludomani og BED på Odense Universitetshospital. Vært: Emma Elisabeth Holtet. -
Vores hushjerneforsker Benjamin Svejgaard tager os med på en fascinerende rejse ind i hjernens historie og fremtid, når vi stiller spørgsmålet: Hvorfor skrumper menneskehjernen? For overraskende nok er den faktisk blevet mindre siden stenalderen – men hvorfor? Og hvad betyder det for os i dag? Samtidig kaster vi et blik på både nutiden og fremtiden, hvor teknologi og menneske begynder at smelte sammen.
Medvirkende: Benjamin Svejgaard, læge og hjerneforsker ved Center for neuroteknologi og rehabilitering på Aalborg Universitetshospital og Alexandre Celma Miralles, Assistant Professor ved Centre for Music in the Brain på Aarhus Universitet -
Vi zoomer ind på den intense debat om biologiske køn, som to kvindelige OL-boksere bragte til overfladen tidligere i år. For hvad er en mand, og hvad er en kvinde? Dét spørgsmål stiller vi til vores gæst i fredagsbaren.
Medvirkende: Claus Højbjerg Gravholt, overlæge og professor på Endokrinologisk afdeling og Molekylærmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital. -
I fredagsbaren finder ud af hvad der gør en hjerne intelligent - er det størrelse eller gørelse? Hvad betyder intelligens egentlig? Og hvordan kan kragefugle klare sig lige så godt som teenagere i nogle intelligenstests? Vi diskuterer også hvorvidt teknologi som neurochips og AI, mon hjælper os med at blive endnu klogere nu og i fremtiden?
Medvirkende: Benjamin Svejgaard, læge og hjerneforsker ved Center for neuroteknologi og rehabilitering på Aalborg Universitetshospital & Sussi Pagh, seniorforsker ved Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet. -
Vi skåler i astronautdrik mens vi dykker ned i alt fra menneskehedens første drømme om at rejse ud blandt stjernerene til stormagternes højspændte rumkapløb. Vi ser også nærmere på mindre kendte - men kuriøse - forskningsprojekter med astronautedderkopper og slimforsøg.Undervejs bliver vi klogere på, hvordan ekspeditioner og udstyr ude i rummet kan forbedre tilværelsen på vores egen planet. Vi kigger også ud i "mulighedsrummet" - her dykker ned i drømmene om kolonisering af solsystemet.
Medvirkende: Ole Eggers Bjælde, astrofysiker og museumsinspektør på Science Museerne, Kristian Alling Sørensen, postdoc. ved DTU Space og Security DTU & Christian Ohlendorff Knudsen, tidligere deltager i Mars One-projektet.