エピソード
-
I en gennemsnitlig skoleklasse sidder der i dag 4-5 børn, der ikke trives. De råber, de tager opmærksomheden eller de forsvinder ind i sig selv. Vi kalder dem ”gråzonebørn”.
I inklusionens hellige navn forsøger lærerne at favne alle og lave alsidig undervisning, men det tærer på alle. Nye lærere har ondt i maven af afmagt, skolelederne river sig i håret for at finde penge til ekstra voksen-støtte og familierne skriger på hjælp.
Med i podcasten til at diskutere den nye type børn er lærer Sofie Christensen, pædagog Lisa Nielsen og viceleder Thomas Skovbo - alle fra Den Fri Hestehaveskole ved Galten i Østjylland.
Vært Per Ølholm
Læs mere om gråzonebørn i Magasinet Friskolen - nr. 25.
artwork: Illustrator Nis Nielsen -
"Der er en fare i ´eksotisering´. Det forhindrer dig i at se detaljerne i livet lige omkring dig."
I en globaliseret verden har vi brug for at kunne kommunikere og forstå mennesker i andre lande. Træningen af den evne kræver imidlertid ikke lange flyrejser – det starter i det helt nære, siger professor Michael Byram, der er én af hovedtalerne til FRISKOLERNES internationale konference d. 14. januar 2021.
Vært Per Ølholm -
エピソードを見逃しましたか?
-
Indførsel af seksualundervisning i folkeskolerne har 50 års jubilæum i år. Det betyder, at vi har haft masser af tid til at øve os i at tale om krop, sex og porno. Imidlertid holder både lærere og forældre igen med at tale med børn og unge om de emner. Spørgsmålet er, om vi i virkeligheden burde begynde at tale om sexlivets tabuer?
-
I Danmark har vi de senere år set en stigning af diagnoser indenfor autisme. Flere og flere børn får en diagnose indenfor autismespektret, og det stiller naturligvis nye krav til fagpersonerne omkring børnene - og dermed også til både daginstitutioner og grundskolerne.
Hør Nadjia Tamechmecht fortælle om en opvækst med Asperger, og hvordan hun i dag er pædagog og forsker i autisme
Vært er i dag Heidi Lykke. -
Hvor meget skal du blande dig i dit barns skolegang?
Hvad er på spil i dette efterår, når grundskolen igen kommer i politisk centrum?
Med i studiet er formændene fra landets forældreorganisationer Skole & Forældre og FRISKOLERNE.
De to herrer spiller op ad indspark leveret af tidligere undervisningsminister Merete Riisager, nuværende undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, børneforsker Per Schultz Jørgensen og professor i pædagogisk psykologi Lene Tanggaard.
Kan du lide, hvad du hører? - smid en stjerne og en anmeldelse i din podcast-app - og tryk på abonnér. Så er du med, næste gang vi udgiver en podcast fra FUNDAMENTET - levende samtaler om folkets skole.
Kommentarer og ideer til indhold modtages gerne på [email protected] -
Vores personlighed og identitet bliver i høj grad præget af, hvor mange søskende, vi vokser op med, og hvilket nummer vi er i rækken. Bliv i denne artikel fra Magasinet Friskolen klogere på dine børns søskenderelationer og hvordan du understøtter deres livslange venskab.
Psst...Vidste du, at alle amerikanske præsidenter er ældst i deres søskendeflok, og at yngstebørn oftere er sjovere og mere kreative. Hør artiklen til ende og bliv belønnet med flere sjove detaljer om søskenderelationer. -
Op imod 10 procent af alle børn og unge oplever bekymring og angst. Mød i denne podcast Carsten Juul fra Heypeople, som er én af danmarks førende psykologer inden for metakognitiv terapi - en psykologisk behandlingsform, som ifølge omfattende studier giver over 80 procent forbedret livskvalitet. "Vi har større succes fordi vi ikke længere behøver rippe op i det, som børnene er angst for, men udelukkende kigger på den måde, de vælger at reagere på deres følelser."
I podcasten har vi input fra Kristine Sloth, som har 360.000 følgere på instagram. Hun valgte sidste år at filme, da hun havde et angstanfald, og taler meget åbent til sine følgere om hendes lidelse.
Du møder også Albertslund Lilleskole, der arbejder pædagogisk med at forebygge bekymring og angst hos eleverne.
God fornøjelse ... og husk at abonnere på FUNDAMENTET, så du er med, når vi næste gang publicerer en podcast. -
Vi er nødt til at sætte hårdere ind for at ændre de unges drukkultur. Det mener Vidensråd For Forebyggelse, som efterlyser handling fra politikere, uddannelsesinstitutioner og forældre. I Island har de over en 20-årig periode nedbragt ungdomsdrikkeriet til det laveste i Europa. Kom i slutningen af den oplæste artikel med til vulkanøen, hvor 16-årige ikke må gå ud efter klokken 22 og aldersgrænserne for køb af al alkohol er 20 år.Denne artikel blev første gang bragt i Magasinet Friskolen september 2019. Illustration Nis Nielsen, tekst Morten Reil.
-
Hør med, når journalisterne fra Magasinet Friskolen går bag om statens tilsyn med danske friskoler. Hvordan muslimske friskoler føler sig chikaneret af politikerne, og hvordan en friskole kan blive kørt helt i sænk - når tilsynet er for længe om at nå frem til en reel anklage - eller en frifindelse. Artiklen er fra Magasinet Friskolen nr. 20.
-
Flere kommercielle læringsportaler har tidoblet deres udbredelse i løbet af Corona-perioden. Det rejser spørgsmålet, om Alinea, Gyldendal og Clio er på vej til at afløse læreren som styrmand på lærings-skuden? “Skrækscenariet er, at vi får engelske tilstande, hvor al undervisning er ens og planlagt ned på dagsniveau. Ingen spontanitet og kreativitet. Er vi via portalerne ved at få lusket den ensretning ind af bagvejen?” spørger skoleleder. Artiklen blev første gang bragt i Magasinet Friskolen nr. 22 - maj 2020.
-
Chefredaktør på Zetland Lea Korsgaard kræver at hendes journalister involverer sig i, og fortæller historier med entusiasme og indlevelse. "Kun på den måde kan vi ændre en udvikling, hvor medieforbrugere bliver mere og mere flygtige og agerer som børn uden evne til at fordybe sig," siger Lea Korsgaard.En historie om journalistik og menneskets større og større afhængighed af medier, som fordummer.(Artikel blev bragt første gang i 2018 i Magasinet Friskolen)
-
I en tid, hvor børn og unge står over for eksaminer (eller måske ikke eksamen) diskuterer vi i denne artikel fra Magasinet Friskolen, hvad test og tal egentlig gør ved eleverne.Blandt landets friskoler er der i dag en gruppe på godt 30 skoler, der har vendt tallene ryggen og giver eleverne en grundigere feedback, som de kan tage med videre i deres liv. Udfordringen er, at det etablerede uddannelsessystem ikke nødvendigvis godtager den måde at evaluere eleverne på.
-
Vi har kun set starten af en teknologisk udvikling, hvor vi ikke behøver være til stede fysisk for at møde andre mennesker. Udfordringen er imidlertid, at vi lever mærkbart kortere, hvis ikke vi interagerer med andre mennesker i den virkelige verden.Amerikanske forskere har påvist, at kløften i levealderen mellem mænd og kvinder ikke kan tilskrives usund mad og manglende motion – det handler i høj grad om, at kvinder er bedre til at dyrke og forstå sociale relationer.Læs hele denne historie og bliv klogere på kramme-hormoner, neurotransmittere, dræbende ensomhed, og hvorfor en lille landsby på Sardinien har flere 100-årige end andre steder i verden.
-
Der er mange elementer i finanslovsforhandlingerne, og ét af de områder, der omhandler friskolerne kan kort karakteriseres som koblingsbidraget. Men hvad er det, og hvilken betydning vil en nedsættelse af koblingsbidraget have for det frie skolevalg i Danmark? Hør FUNDcast, hvor skolens formand Heidi Lykke har samtale med skoleleder Michael Thagaard og formanden for friskolerne Peter Bendix.