エピソード

  • Yeelen Knegtering vindt liefde een lastig woord binnen een zakelijke context.

    “Ik vind dat je mensen heel menselijk en met liefde moet behandelen. En ik wil ook dat mijn mensen klanten met liefde en menselijk behandelen. Ik denk alleen dat ze liefde niet een comfortabel woord vinden binnen business.” Hij heeft het liever over passie, over gedrevenheid. Die passie vraagt hij ook van zijn medewerkers. Dat ze in de beslissingen die zij maken altijd denken, wat is het beste voor de organisatie, wat is het beste voor mijn collega's, wat is het beste voor de klanten. “Dat ze handelen naar eer en geweten. Dat ze dingen op hun werk niet anders doen dan wanneer ze die thuis zouden doen.”

    muziek: Flowers for a Lonely Soul
    productie: Online Video Producties

  • Je kunt als leider pas goed functioneren als jij van jezelf houdt. Zegt Linda Hopmans, operationeel directeur van Tempo Team. Dat betekent goed slapen, voldoende bewegen en gezond eten. “Anders breng je onvoldoende energie naar het werk. Om er echt voor anderen te zijn.” Van jezelf houden betekent ook jezelf kunnen zijn. Jezelf accepteren zoals je bent. Met al je plussen en minnen. “Eigenschappen waarvan ik soms denk ik, ai, nou doe ik het weer.” Zelfacceptatie hoort bij zelfliefde. “Als ik mezelf accepteer, accepteert die ander mij ook. Laat ik zien dat die er ook mag zijn. Dat is voor mij liefde. Een gevoel van vertrouwen en energie die je uitstraalt en met elkaar losmaakt.”

    muziek: Flowers for a Lonely Soul
    productie: Online Video Producties

  • エピソードを見逃しましたか?

    フィードを更新するにはここをクリックしてください。

  • Voor Rob Jansen van Chain Logistics uit Uden is het heel simpel. Alles binnen zijn bedrijf draait om liefde. Aandacht voor anderen, het beste uit zijn mensen halen. Aardig en begripsvol zijn. Dat lukt je als leider alleen als je genoeg zelfliefde hebt, vertelt hij. Nee nee, dat heeft niks met narcisme te maken. Maar gewoon, dat je gelukkig bent met jezelf. Met wie je bent als mens. Met al je plussen en minnen. Als jij je zelf omarmt, is het zoveel makkelijker van anderen te houden. “Dat is voor mij de basis van mijn hele ontstaan en bestaan. Behandel de ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Zo logisch als het maar zijn kan. En het levert je zoveel op.”

    muziek: Flowers for a Lonely Soul
    productie: Online Video Producties

  • “Ben je als ondernemer alleen met jezelf bezig of denk je aan je kleinkinderen? Daar gaat het volgens mij om. Dat je ‘s morgens vrolijk wakker wordt en niet ongelukkig naar bed gaat. Ik wil dat het klopt. Dat het deugt.”

    Rob Baan maakte van een kwekerij uit Monster de wereldleider op het gebied van smaakrijke microgroenten. Hij vindt dat de tuinbouwsector moet veranderen van lean mean naar value driven en wil van Nederland het gezondste land ter wereld maken. “Breng tuinbouw, voeding en gezondheid bij elkaar. Dan hebben we als Nederland opeens een boodschap naar Europa.” Zijn liefdevolle missie werkt aanstekelijk. Zorgt ervoor dat mensen hem blind vertrouwen. Omdat ze geloven waarin hij gelooft. Liefde werkt aanstekelijk.

    muziek: Flowers for a Lonely Soul
    productie: Online Video Producties

  • “Werken moet je ergens brengen."

    Een liefdevolle organisatie. Waar alleen mensen werken die je ook op een feestje zou uitnodigen. Fenny Koppen van reisorganisatie Riksja Travel over waarom zelfsturing niet werkt en hoe ze haar medewerkers dichter bij hun eigen bestemming wil brengen.

    “Je kunt liefdevol ondernemen niet op een onderdeel van je bedrijfsvoering betrekken. Zeg maar links heel duurzaam zijn, en rechts je medewerkers slecht behandelen. Liefdevol ondernemen raakt alle aspecten. Dan pas ook voel je dat het echt is. Anders blijft het een wassen neus. Het is een ja of een nee, je doet het helemaal of niet.”

    muziek: Flowers for a Lonely Soul
    productie: Online Video Producties

  • “Ik heb ontslag genomen als baas”

    Hiërarchisch en autoritair. Zo moet hij leidinggeven. Michiel Goemans van kappersketen Charlie Charlie Luma weet niet beter. Maar de nieuwe generatie kappers pikt dat old skool leiderschapsgedrag niet langer. Een lezing van Ricardo Semler en een heftige privégebeurtenis zorgen voor een ommekeer in zijn denken en doen. Een gesprek over zelfsturing en werkgeluk, en waarom social skills vandaag enorm belangrijk zijn.

    muziek: Flowers for a Lonely Soul
    productie: Online Video Producties

  • “Als je echt een purpose driven organisatie bent of ambieert te zijn dan is Steward Ownership de enige stap voorwaarts. Het is toch zonde als je een heel mooi bedrijf in de wereld zet, en jezelf uiteindelijk zegt, ik ben toe aan iets anders, en dat het vervolgens naar iemand overgaat die ermee een heel andere richting opgaat.”

    Een gesprek met Hans van den Broek van The Shore over zijn duurzaamheidsexperiment aan zee, het belang van internal storytelling en waarom steward ownership de meest natuurlijke manier van ondernemen is. “Liefde is aandacht.”

    muziek: Flowers for a Lonely Soul
    productie: Online Video Producties

  • Soft skills zijn de nieuwe hard skills, zegt Nadia van der Vlies, medeoprichter van coachings- en opleidingsbureau Nonons.

    “Een manager die ziet en waardeert hoe hard je werkt, nou, dan kun je best tegen feedback en gerust een extra project aan. Als je altijd en alleen te horen krijgt wat er fout is of wat er beter kan, of dat je twee keer zoveel resultaat moet halen, kom je als medewerkers niet vrolijk thuis en houdt het op een gegeven moment echt op.”

    Bij haar bureau komen regelmatig leiders voor training en coaching over de vloer. Ze krijgen van haar geen goede cijfers als het gaat over het tonen van hun gevoelens en liefdevol gedrag. Luisteren vinden ze helemaal lastig. Vervelend, want luisteren is misschien wel de belangrijkste soft skill die er bestaat. “Zolang je zelf praat, word je niks wijzer. Zodra je luistert, kan je iets nieuws leren of over anderen te weten komen.”

    muziek: Flowers for a Lonely Soul
    productie: Online Video Producties

  • Bij Breman Installatiegroep leven ze hun waarden. In alles wat ze zeggen en doen draait het om rentmeesterschap, sociale betrokkenheid en gelijkwaardigheid. En dat culmineert in hun slogan Energiepositief.

    Groepsdirectielid Bernardo Eenkhoorn: “Je kunt pas energiepositief zijn als je echt de vrijheid en veiligheid hebt om jezelf te kunnen zijn, om zelf energiepositief te zijn, anders gaat dat niet werken. Je krijg geen energie als je niet wordt gevoed door je omgeving. Of dat je het gevoel hebt dat je thuis of ‘s weekends iemand anders bent dan op het werk.” Daarom stimuleren ze bij Breman dat iedereen zichzelf mag en kan zijn. Want dat is liefde, vindt Eenkhoorn, de ander accepteren en waarderen zoals hij, zij of hen is. “De stimulans om kwetsbaar te mogen en te durven zijn, dat is waanzinnig mooi. Omdat je dan met mensen in contact komt in plaats van functionarissen.”

    Een gesprek over het belang van een familiehandvest en het verschil tussen gelijk en gelijkwaardigheid. En waarom blijven praten over gedrag een leidraad voor psychologische veiligheid is. “Als je wat hoger in het bedrijf zit, moet je niet denken van, ik ben de baas en beter, integendeel. Hoe hoger je komt, hoe meer bazen je hebt. Je werkt voor de mensen en de mensen niet voor jou. Dus het is andersom”

    productie: Online Video Producties
    muziek: Flowers for a Lonely Soul

  • Boos werd zij ervan. Waar zij ook in ons land een fruitijsje voor haar kinderen wilde kopen, overal stuitte zij op die rode bak met het logo van een multinational. Hun fruitijsjes hebben in haar ogen niks met de smaak van fruit te maken. En dan heeft zij het nog niet eens over al die malle ingrediënten. Dus besloot Nina Kamp van The Nice Company zelf de allerlekkerste fruitijsjes te maken. Tien jaar later verkoopt zij 1,5 miljoen ijsjes, ook over de grens.

    Nina is The Nice Company. Haar persoonlijke waarden fungeren als de leidraad van het bedrijf. “Ik ben op kantoor dezelfde persoon als thuis. Dat maakt dat ik geen rol speel. Ik stap niet in een harnas het kantoor binnen, en zeg van oké, nu ben ik Nina die de baas van Nice is.”

    Ik sprak met Nina over het verschil tussen functies en takenpakketten. Over hoe jij als ondernemer het hart van jouw bedrijf kan vinden. En wat er gebeurt als zij haar kwetsbaarheid laat varen. “Dat zijn de mooiste momenten. Omdat er dan iets in beweging komt, iets ontstaat, wat er nog niet eerder was.”

    muziek: Flowers for a Lonely Soul
    productie: Online Video Producties

  • “Het is niet meer economisch om een asshole te zijn.”

    “Als je elke uitgave van de Harvard Business Review leest van de afgelopen 20 jaar. Dan staat daar nergens, gij zult als directeur iedereen het bedrijf doorjagen en overal zelf de punten op de i zetten. Elk artikel uit dat tijdschrift in al die jaren zegt iets als, betrek je mensen bij de besluitvorming, en haal ideeën op uit de organisatie. Ofwel al die managementgoeroes hebben de afgelopen 20 jaar de plank helemaal misgeslagen. Ofwel, we zouden als bedrijven allemaal een vorm van zelfsturing moeten omarmen.

    Sander Hoeken is oprichter van internetbedrijf Infocaster. Zijn bedrijf stond tien jaar geleden aan de rand van de afgrond. Hij besloot zijn bedrijf te herstructureren op basis van zelfsturing. Hij ziet meer bedrijven die daartoe besluiten. “Ik denk dat zelfsturing deels wordt aangedreven door de angstcultuur, die je de laatste tijd bij veel bedrijven en organisaties naar boven ziet komen. Als mensen met elkaar beslissingen nemen, als mensen zelf zeggen wie de baas is, dan is de baas zelf minder snel de zonnekoning die bepaalt wat er gaat gebeuren. Dat kan een hoop toxiciteit en risico’s voorkomen. Het is gewoon niet meer economisch om een asshole te zijn. Dat wordt niet meer geslikt.”

    Hij is ook de medeoprichter van The Fearless Organization Scan, ontwikkeld op basis van het boek ‘The Fearless Organization’ van psychologische veiligheid-goeroe Amy Edmondson. Met de scan kun je als bedrijf meten wat het niveau van psychologische veiligheid binnen je organisatie is. “Je kunt niet afdwingen dat iedereen elkaar lief vindt binnen een organisatie. Je zult moeten leren dat je soms ook een project moet doen met Henk. Je kunt hem niet lief vinden, maar dat project wacht. Datzelfde geldt voor een voetbalelftal. Het team is er. Toxisch gedrag moet eruit, mensen die het team kapot maken moeten eruit. Maar als je geen liefde voor Henk of de spits hebt, zal je het toch met elkaar moeten doen. Het gaat erom dat je de interpersoonlijke veiligheid voelt om te zeggen wat er gebeurt en anders kan in je team.”

    muziek: Flowers for a Lonely Soul
    productie: Online Video Producties

  • “Ik besta tot andere mensen.”

    Zij was directeur staf van een ministerie. Toen knapte er iets. Als directeur van jazzpodium Bird vond zij zichzelf terug. Vorig jaar werd zij gekroond tot Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar. Nina Hooimeijer: “Als leider sta je ten dienste van de groei en bloei van anderen. Het gaat om liefde. Natuurlijk moet je een bedrijf runnen. Heb je aandeelhouders en moet je goede winsten halen. Maar het één kan niet zonder het ander.”

    De ROI van liefde? Zij denkt niet aan enige return van wat dan ook, vertelt zij. Verwacht niks terug van de liefde waarmee zij haar medewerkers besprenkelt. Dat is niet haar inzet. Zodra je verwacht dat je daarvoor dingen terugkrijgt, nee, dat is zonde van je energie. “Je moet die liefde echt vanuit jezelf uit overtuiging geven, belangeloos. Wat jij in het leven stopt, krijg je eruit. Als mensen wel heel dankbaar zijn, zeg ik, nee, ik hoef er niks voor terug, ik wil dat je pay it forward. Dat je denkt, oké, iemand heeft dit voor mij gedaan, ik geef het door, ik geef die liefde door. Ik geloof in wederkerigheid, en dat is ook liefde.”

    muziek: Flowers for a Lonely Soul
    productie: Online Video Producties

  • “Hoop is de grootste drijfveer die er is”

    “Ik zou graag terugkijken en over vijftien jaar zeggen, Rob, je hebt niet alleen iets neergezet dat prachtige dingen voor de productieketens heeft gedaan en anderen heeft geïnspireerd om werkelijk een transformatie in hun eigen bedrijf te maken. Je hebt ook iets neergezet op het gebied van bedrijfscultuur, wat beyond evaluatiegesprekken en beyond aandeelhouderswaarde gaat, maar gaat over mensen die in hun kracht komen te staan en eerlijk mogen zijn over hun wensen en dromen voor de toekomst, en zich daarin mogen ontwikkelen om die te verwezenlijken. Hoe mooi zou het zijn geweest als ik aan het begin van carrière, ik ben inmiddels 57, mijn baas had gezegd, het gaat over jouw groei, want als jij in je kracht staat, gaan wij als bedrijf wel vliegen.

    Rob van den Dool is oprichter van Yumeko dat bedden- en badgoed verkoopt. Maar dat had net zo goed een ander product kunnen zijn. Want Yumeko verkoopt geen product, maar een verandering. Een andere manier van produceren. Niet ten koste, maar ten goede van de mensen en de wereld. Daartoe wil hij andere ondernemers met zijn bedrijf inspireren. Want dat is zijn missie, kijk eens hoe makkelijk duurzaam ondernemen is. “Ook jij kunt een transformatie in je eigen sector teweegbrengen. Ook jij kan de wereld beter maken, dat is mogelijk. Je moet dan wel vanuit een liefdesperspectief gaan denken.”

    Yumeko tettert dat duurzaamheidverhaal niet van de daken. Ga naar de website van Yumeko. Je ziet gewoon een bedden- en baddengoedwinkel. Bewust, zegt hij. “Impact doesn’t sell. Hoe eerlijk we erover zijn, hoe meer we erover vertellen, hoe meer mensen afhaken. Dat duurzame verhaal is hartstikke leuk, maar dat is niet waarom mensen onze spullen kopen. Het gaat primair om productkwaliteit. Je koopt geen drop, omdat die biologisch is, je koopt drop omdat het hele lekkere drop is.”

    muziek: Flowers for a Lonely Soul
    productie: Online Video Producties

  • “Als er geen evenwicht is, heb je geen geluk.”

    Hij is de achtste generatie die aan het hoofd van het familiebedrijf staat. Een mensgedreven organisatie die inzet op milieuvriendelijk en duurzame relaties met boeren in de omgeving, en dat geeft een enorme kracht. Jan-Paul Rutten van Gulpener Bierbrouwerij: “Als je liefde hebt en liefde kunt geven, ontvang je ook liefde. En dan bloeien er mooie dingen. In je privéleven, maar ook in een werksituatie.”

    “Mensen werken hier, omdat ze voelen dat ze bij ons echt iets kunnen toevoegen aan ons verhaal. Ze komen niet, omdat ze het hoogste loon krijgen, o ja, ze krijgen prima betaald. Maar er is altijd een bedrijf te vinden waar ze een paar honderd euro meer kunnen verdienen. Als dat je drive is, moet je hier niet zijn. Mensen gaan ook niet zomaar weg. Omdat ze het bij ons naar hun zin hebben. Dat is toch een van de meest bijzondere dingen, dat mensen met plezier 's ochtends naar hun werk komen en trots zijn op het bedrijf waarvoor ze werken. Dat is wellicht die vonk of die liefde die gelukkig maakt.”

    “Wat bij mij goed werkt: geef persoonlijke aandacht, welgemeende persoonlijke aandacht. En probeer duidelijk en consequent te zijn. Met een duidelijk stip op de horizon, zodat iedereen snapt waar je naartoe wil. Dan pas ontstaat er iets gezamenlijks. Je verandert dingen niet van vandaag op morgen. Dat duurt een aantal jaren, en alleen als je heel consequent bent in waar je naartoe wil.”

    muziek: Flowers for a Lonely Soul
    productie: Online Video Producties

  • Liefde is een voorwaarde voor business

    Bert van Son werkte jarenlang in de kledingindustrie en zag die verworden tot een gemene industrie met weinig oog voor mens, milieu en maatschappij. Hij verkocht zijn bedrijf, nam een paar jaar vrij en startte Mud Jeans. Een jeansmerk dat strijd tegen dirty denim. “Ik hoop dat ik mijn medewerkers een plek kan geven, waar ze met plezier aan onze missie kunnen werken, de kledingindustrie schoner en beter maken, en laten zien dat je het als kledingbedrijf wel netjes kan doen.”

    Hard nodig die aanpak. Want zijn generatie heeft van de wereld een troep gemaakt, vindt hij. “We zijn met zijn allen heel hard op een muur aan het afrijden, zonder dat we dat aan elkaar willen toegeven.” Een troostrijke gedachte: “Bedrijven die vandaag niet bezig zijn met een purpose, met een hoger doel, zullen over vijf jaar niet meer bestaan.”

    Toch is een hoger doel en veel liefde voor de wereld geen zekerheidje voor succes. Je moet voldoende power hebben om je verhaal uit te dragen, merkt hij. “Wij doen mee aan ‘de grote gemene wereld van de jeansindustrie’ waar merken oneindige budgetten hebben en jeans kopen voor een derde van de prijs van wat we ervoor betalen. Daardoor hebben zij meer geld voor marketing, en dat is nodig, schijnbaar. Want na 10 jaar zijn we nog steeds een niche player.”

    Een gesprek met Bert van Son van Mud Jeans over liefde en verbondenheid. “Liefde voor je medemens en de wereld. Het is toch niet zo moeilijk om verliefd te worden op de aarde, een plek waar we met zijn allen mogen leven, het is zo bijzonder.”

    muziek: Flowers for a Lonely Soul
    productie: Online Video Producties

  • Van een hiërarchische bedrijfsstructuur naar een liefdevolle holacratie.

    Jeroen Bos van Bossers en Cnossen vormde zijn IT-bedrijf om naar een holacratische organisatie. Omdat een hiërarchische bedrijfsstructuur en traditionele managers niet langer passen in een snel veranderende wereld. Omdat het verdwijnen van lifetime employment een andere type organisatie vraagt. Omdat hij de kracht van de hele organisatie wilde inzetten bij het oplossen van business vraagstukken. En omdat hij houdt van avonturen.

    Dat avontuur verliep niet helemaal zoals gepland. Pas na vijf jaar gedoe staat de liefdevolle organisatie zonder managers zoals hij die voor ogen had. Jeroen: “Wat ik bij veel bedrijven zie, en we hebben zelf die fout ook gemaakt, ze denken, we gaan de cultuur veranderen en weet je wat, we gaan een verandermanager aannemen die dat wel even snel voor ons gaat doen met een procesje. Nee, dat gaat niet werken. Neem je mensen vanaf de eerste dag mee in je verhaal. Jongens, we gaan veranderen. Hier willen we naartoe. Dit willen we bereiken en dit gedrag hebben we daarvoor nodig.”

    Jeroen: “Dat 40% van je mensen vertrekt, ik dacht, dat gaat mij niet overkomen, maar dat gebeurt toch en dat is ook niet erg als jij je organisatie wilt veranderen. Je wilt een ander gedrag, je wilt een andere cultuur. Dan moet je eerlijk zijn naar jezelf en constateren dat 40% van je mensen dat helemaal niet wil. Want daarvoor hebben ze niet gekozen.”

    Een gesprek over het gesprek dat hij straks als 85-jarige wil vertellen aan zijn kleinzoon.

    muziek: Flowers for a Lonely Soul
    productie: Online Video Producties

  • “Vertrouw op waarachtigheid.”

    Zij houdt niet van piramides met hiërarchische structuren. Wil van haar schoonmaakbedrijf een zelforganiserende organisatie in de geest van Ricardo Semler maken. En spiegels hangen er volop in haar huiskamer. Isolde Huijbregts van Toekomst Schoonmaakbedrijven: “Het moeilijkste mens om te managen ben je zelf. Begin daar eerst maar eens mee, voordat je anderen wilt gaan managen.”

    productie: Online Video Producties
    muziek: Flowers for a Lonely Soul

  • “Ik gun elke werkgever een life changing event dat hem confronteert met zichzelf.”

    Hart voor Zaken is een maandelijkse podcast voor en over ondernemers waarin een ondernemer vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook heeft hij twee hartverwarmende tips om jouw bedrijf nog meer kloppend te maken. Om jouw collega’s nog meer verbonden met elkaar en de organisatie te maken. Presentatie: Cor Hospes van Starlingz.

    “Als leidinggevende, als werkgever ben jij ervoor je mensen. Niet om ze af te rekenen of te controleren. Jij bent facilitair. Jij moet ze het gevoel geven dat ze altijd bij je kunnen aankloppen voor alles wat ze nodig hebben zodat zij kunnen shinen. Ik geef vertrouwen, ik geef handvaten. Om ervoor te zorgen dat ze fouten de volgende keer niet meer maken. Hoe kan ik ervoor zorgen dat iedereen nog lekkerder werkt?”

    Niels Mulder is eigenaar van NielZ Café Restaurant. Een horecabastion in Almelo dat bestaat uit een aantal geschakelde panden aan het Marktplein. Hij heeft meer dan 100 medewerkers in dienst, waarvan 30 fulltimers. Binnen en buiten wachten 600 zitplaatsen. NielZ is elke dag open vanaf tien uur ’s ochtends.

    Moeilijk personeel vinden? Hij heeft er geen last van. Een kwestie van liefde. Van oprecht zorgen voor je medewerkers en die echt verder willen helpen. Van het creëren van een cultuur waarin mensen zich veilig voelen om fouten te maken en elkaar ook durven aan te spreken. En hij helpt ze ook -als ze dat willen- naar een volgende baan. Omdat dat rust in de tent geeft. “In de horeca ligt de focus te vaak op de gasten. Begin bij je medewerkers. Dan komt die focus op die gast vanzelf.” Dat geldt voor elke werkgever: “Bezie je medewerkers niet als human resources die voor jou bepaalde taken uitvoeren en aan wie je aan het einde van de maand salaris overmaakt. Ga echt een relatie met ze bouwen. Bezie ze niet als medewerkers, maar als ambassadeurs.”

    productie: Online Video Producties
    muziek: Flowers for a Lonely Soul

  • "Wat is het toch mooi dat er clubjes zijn.”

    Hart voor Zaken is een maandelijkse podcast voor en over ondernemers waarin een ondernemer vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook heeft hij twee hartverwarmende tips om jouw bedrijf nog meer kloppend te maken. Om jouw collega’s nog meer verbonden met elkaar en de organisatie te maken. Presentatie: Cor Hospes van Starlingz.

    Liefde
    Op de site van AFAS kom je het woord tientallen keren tegen. Het is “een rare combinatie”, vindt CFO Arnold Mars. “Je hebt het over business, een wereld waarin je winst maakt, waarin je bezig bent met producten en klanten binnenhalen, en dan komt ineens dat zachte thema binnen, liefde.” Toch is het “atypische thema” liefde de kern waar het bij AFAS om draait, sterker, het vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. Liefde voor klanten, medewerkers en planeet.

    In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien. Liefde betekent ook dat je het beste met elkaar voorhebt. Niet omdat de ander geweldige dingen doet, maar juist ondanks het feit dat die soms steken laat vallen. Die positieve houding maakt leven en werken een stuk eenvoudiger, want we gaan uit van de goede bedoelingen’. Arnold: “Ik durf te beweren dat mensen hier boven hun kunnen presteren. Doordat ze plezier hebben en worden gewaardeerd.”

    Clubhuis
    Een gesprek over plezier in tijden van corona, de kracht van kaartjes en de verbindende waarde van een clubhuis. “Het clubhuis sluit aan bij wie we zijn. Als onze mensen en klanten binnen zijn, zeggen ze, ja, ik voel het, ik vind het mooi wat ik hier ervaar. Een bepaalde warmte en omgangsvorm. Ons clubhuis staat voor een gevoel, ons clubgevoel. Een mens heeft verbinding nodig.”

    Productie: Online Video Producties
    Muziek: Flowers for A Lonely Soul

  • “Vroeger zag ik mijn medewerkers als tools, nu als mens.”

    Hart voor Zaken is een maandelijkse podcast voor en over ondernemers waarin een ondernemer vertelt over zijn hart voor zaken. Over zijn liefde voor zijn bedrijf, over zijn liefde voor (zijn) mensen en de wereld om hem heen. Ook heeft hij twee hartverwarmende tips om jouw bedrijf nog meer kloppend te maken. Om jouw collega’s nog meer verbonden met elkaar en de organisatie te maken. Presentatie: Cor Hospes van Starlingz.

    Vertrouwen geven. Veel praten, en veel luisteren naar zijn mensen. Om er ook voor hen te zijn -met als sidekicks een fysiotherapeut en diëtist- als het mentaal of fysiek minder met ze gaat. Niet alleen op het werk, maar ook privé. Douwe Snoek van Snoek Puur Groen (“Wij ontwikkelen groen in de breedste zin van het woord. Op, aan, in en rondom gebouwen voor zowel de particuliere als zakelijke markt.”) voelt oprechte liefde voor zijn mensen. Voert diepe gesprekken met ze, en ja, dan moeten die zich wel vertrouwd met hem voelen. Lastig, weet Douwe. Medewerkers denken toch, ‘ik zit hier met de directeur te kletsen. Als ik hem vertel hoe ik mij voel, wat zal die wel niet van mij denken’. Toch krijgt hij dat bij zijn mensen voor elkaar. “Ik schrijf tijdens een gesprek niks op. Niks geen dossiervorming. Ik heb gewoon een gesprek van mens tot mens. Soms gaat het over de inhoud, want ja, we zijn wel met elkaar aan het werk. Veelal gaat het over de persoon, want die doet de inhoud. Als hij of zij niet lekker in zijn vel zit, ja, dan gebeurt er niks.”

    Weg kwijt
    Praten over je gevoelens met je mensen, nee, zo was Douwe eerst niet. “Vroeger zag ik mijn medewerkers als tools, nu als mens.” Hij had een flinke dip voor de ommezwaai nodig. Nadat hij zich blind had ondergedompeld in het familiebedrijf, zonder in contact te blijven met de mensen om hem heen. Goed voor flinke groeicijfers, niet goed voor zijn eigen groei. “Ik raakte erdoor een beetje de weg kwijt.” Het gevolg: een scheiding. Hij kwam daardoor nog meer op de zaak, want ja, waar moest hij anders naartoe. In de kantine raakt hij in de wintermaanden ’s avonds aan de praat met de jongens -Puur Groen doet ook aan gladheidbestrijding. Hij begreep tijdens die gesprekken dat het geloof binnen zijn bedrijf meer aanwezig was dan hij dacht. En dat hij zich daarin naar zijn medewerkers toe af en toe als een hork had gedragen. “Het was de eerste keer dat ik echt met ze in gesprek ging. Het voelde als een verrijking.”

    Een eikel
    Hij besloot een training zelfontwikkeling te doen. “Ik heb daar zoveel van mezelf geleerd. Ik ben na de eerste training teruggekomen en heb tegen de jongens gezegd: ‘Jullie hebben een eikel van een baas. Ik heb me echt gedragen als een eikel. Dat is niet hoe je met mensen moet omgaan. Ik moet jullie anker zijn in wat jullie doen, en dan moet ik jullie niet als een soort grofvuil behandelen. Elke leidinggevende vind ik, moet zich realiseren dat hij het anker is voor zijn mensen. Als jij het hart van je organisatie beter wilt laten kloppen, moet je eerst je eigen hart goed laten kloppen.”

    Hybride werken
    Geef je mensen wat vaker schouderklopjes, tipt Douwe. Heel belangrijk binnen een bedrijf waar je met elkaar in verbinding wilt blijven staan. En misschien dat bedrijven wat minder moeten sturen op Excel sheets. “Spreadsheet-denken sluit elke vorm van liefde uit.” Hybride werken, hmm, hij worstelt ermee. Puur Groen zit op twee locaties, en hij merkt dat de verbinding tussen die twee verbrokkelt. “Je moet uitkijken dat hybride werken geen vlucht wordt. Een vlucht voor contact. Het werkt heel goed als iemand in alle rust productie moet draaien. Maar wanneer je als team samen iets wilt bereiken, moet je elkaar toch ontmoeten.” Hij snapt managers niet als ze zeggen: ‘Wij willen dat je 25 tot 30% van je tijd op kantoor bent, de rest moet je thuiswerken. “Dan denk ik, waarom heb je een hele groep mensen in dienst. Puur om alleen die productie te maken of mag er ook nog iets anders ontstaan?”

    Productie: Online Video Producties
    Muziek: Flowers for A Lonely Soul